Connect with us

ROMÂNIA

32 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov. Premierul Ludovic Orban: Libertatea, democraţia, revenirea în familia europeană le-am recâștigat și datorită eroilor luptei anticomuniste din România

Published

on

Prim-ministrul României Ludovic Orban a transmis într-un mesaj difuzat cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov că suferințele prin care au trecut eroii luptei anticomuniste din România nu trebuie uitate.

”Se împlinesc astăzi 32 de ani de la momentul Braşov 1987, când muncitorii de pe platforma industrială braşoveană au avut curajul să se unească spontan în stradă pentru a spune nu comunismului. Într-o perioadă neagră a istoriei noastre recente, în care orice formă de exprimare era înăbuşită şi aspru pedepsită de regimul totalitar, era pentru prima oară când nemulţumirile oamenilor prindeau glas şi au căpătat amploare, pe măsură ce şi alţi locuitori ai oraşului s-au alăturat protestului. Cei care la 15 noiembrie 1987 şi-au strigat în stradă revolta, la Braşov, faţă de un regim care-i umilea şi îngenunchea pe români, au fost anchetaţi, condamnaţi, bătuţi, trimişi la muncă silnică, separaţi de cei dragi, iar pentru familiile lor a urmat calvarul.”, a menționat premierul Orban, într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de Agerpres.

”Încercarea autorităţilor comuniste de a ascunde adevărul despre această descătuşare a nemulţumirii unui întreg popor a fost însă în zadar. Căderea dictaturii comuniste, în care puţini mai sperau, avea să vină în Decembrie 1989, după încă doi ani de frig, întuneric, frică şi foame pentru români.”, mai precizează sursa amintită mai sus.

Prim-ministrul a punctat că ”suferinţele prin care au trecut toţi aceşti eroi, ştiuţi şi neştiuţi, ai luptei anticomuniste din România, nu trebuie uitate.”

Libertatea, democraţia, statul de drept, revenirea în familia europeană şi în lumea liberă, dreptul oamenilor la o viaţă demnă, dreptul la vot, sunt valori pe care le-am recâştigat şi datorită lor. Cu toţii, societate, instituţii, clasă politică, avem datoria şi responsabilitatea să le preţuim şi să le apărăm. Le mulţumim, cu tot respectul cuvenit!”, a conchis Ludovic Orban.

În noapte de 14 spre 15 noeimbrie 1987, la Brașov, izbucnea revolta muncitorilor de la întreprinderea ”Steagul Roșu”, nemulțumiți de lipsurile cauzate de politica economică impusă de Nicolae Ceaușescu, pentru ca România să poată plăti datoria externă.

Revolta de la Brașov a izbucnit atunci când muncitorii de la Secția 440 ”Matrițe” a întreprinderii mai sus amintite au primit salariul înjumătățit. Astfel, aceștia au pornit în marș spre sediul Comitetului Județean de Partid, potrivit TVR.

Dialogul le-a fost refuzat, astfel că au incendiat clădirea, au devastat-o şi au ars portretul lui Ceauşescu. Protestul a fost înăbuşit, în mod brutal, iar liderii rebeliunii – arestaţi şi torturaţi.

Sub presiunea opiniei publice internaţionale, 61 dintre ei nu au fost executaţi, ci deportaţi.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ministrul apărării Nicolae Ciucă, vizită oficială în Portugalia, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, efectuează, în zilele 27 și 28 ianuarie, o vizită oficială în Republica Portugheză, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho, informează un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, principalele subiecte pe care cei doi demnitari le vor aborda sunt cooperarea în domeniul învăţământului militar, al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale și modalităţile de colaborare în domeniul industriei de apărare.

Cu acest prilej, cei doi miniștri se vor deplasa la Baza militară Monte Real pentru a participa la un briefing de informare, susținut de specialiștii Forțelor Aeriene Portugheze.

În luna decembrie 2019, cele două părți au semnat contractul pentru achiziția unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting, care vin în completarea celor 12 achiziționate în perioada 2014-2017 și fac parte din programul major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Programul vizitei include şi o întâlnire bilaterală cu şeful Statului Major General portughez, amiral António Silva Ribeiro.


Elementul central în cooperarea româno-portugheză în domeniul apărării îl reprezintă achiziţionarea şi operaţionalizarea aeronavelor F-16 în cadrul programului major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Faza I a prevăzut achiziţia şi operaţionalizarea primei escadrile dotate cu 12 avioane F-16 Mid-Life Update (MLU) din excedentul Forţelor Aeriene din Portugalia, iar faza a II – a prevede completarea flotei cu încă 5 aeronave F-16.

Astfel, la data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României a adoptat legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene

Published

on

© European Union

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu le-a subliniat omologilor europeni, la Zagreb, că „ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene, pentru a evita apariția dublului standard”, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

În perioada 23-24 ianuarie 2020, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a participat la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Zagreb, Croația.

La finalul reuniunii, ministrul Justiției a declarat că a adus în discuție crearea unui mecanism de evaluare a respectării statului de drept cu aplicare egală pentru toate statele membre și a subliniat că  „susținerea pentru operaționalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor membre pentru aceleași standarde de integritate în toate țările membre, pentru protejarea intereselor europene și combatarea corupției cu fonduri europene”.

În acest sens, oficialul român a punctat că „ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene”, pentru a evita ajungerea la „duble standarde în mecanismele de absorbție”.

Cătălin Predoiu a mai precizat că nu s-a adus în discuție MCV, dorința tuturor celor prezenți fiind de a se concentra mai întâi pe problemele stringente din domeniul justiției la nivel european, „pentru că este foarte mult de făcut pentru justiție în toate țările europene”.

„Independența justiției, spațiul de libertate, securitate și justiție din UE sunt principalele valori care diferențiază pozitiv construcția europeană pe plan global. De aceea, ele trebuie protejate și consolidate printr-o permanentă modernizare și rafinare”, a explicat acesta.

Potrivit comunicatului, la reuniunea informală de la Zagreb, miniștrii justiției din țările membre ale UE au discutat despre progresul privind orientările strategice din domeniul libertății, securității și justiției, formarea judiciară, importanța rețelei judiciare europene în domeniul civil și comercial, precum și a rețelelor naționale.

De asemenea, în intervenția sa, ministrul român a susținut temele aflate pe Agenda Strategică 2019-2024 din aria de libertate, securitate și justiție.

Principiile dezvoltării viitoarei cooperări judiciare, a arătat ministrul român, trebuie să rămână aceleași: să fie centrate asupra cetățenilor Uniunii, să asigure facilitarea accesului la justiție, să fie bazate pe respectarea valorilor comune, a drepturilor și libertăților fundamentale și a statului de drept și să asigure consolidarea încrederii reciproce în sistemele de justiție ale statelor membre.

În marja ședinței, Cătălin Predoiu a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii și delegațiile Germaniei, Suediei și Poloniei și, de asemenea, discuții tête-à-tête cu miniștrii Finlandei, Croației și Austriei, precum și cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Reuniunea bilaterală cu Didier Reynders a reliefat convergențele în ce privește dosarele care figurează pe agenda europeană în domeniul justiției, informează sursa citată.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Ludovic Orban, vizită în Polonia pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Ludovic Orban va participa la ceremonia oficială pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, organizată de autoritățile polone în 27 ianuarie, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, potrivit unui comunicat al Guvernului.

La ceremonia care se va desfășura sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, vor participa oficiali din mai multe state, supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai asociațiilor evreiești.

Guvernul României reconfirmă angajamentul de a continua demersurile în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending