Preşedintele Popularilor Europeni: Avem patru candidaţi pentru Comisia Europeană

Preşedintele Partidului Popularilor Europeni, Joseph Daul, care a preluat, în noiembrie 2013, conducerea formaţiunii de centru-dreapta după decesul lui Wilfried Martens, a declarat  că PPE are patru candidaţi pentru şefia Comisiei Europene: premierul finlandez Jyrki Katainen, premierul Valdis Dombrovskis al Lituaniei, actualul comisar pentru Piaţa Intrernă şi Servicii, Michel Barnier, şi fostul prim-ministru din Luxemburg şi ex-şef al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, scrie gandul.infoserbia

Înainte de Congresul din 6-7 martie, Daul a pornit într-un turneu prin capitalele europene, pentru a vedea care dintre candidaţi se bucură de cel mai mult sprijin.

„Dacă ne uităm la sondajele de opinie, ar trebui să rămânem cel mai puternic partid”, a declarat, încrezător, Daul, întrebat de pronosticuri pentru alegerile europene de la sfârşitul lunii mai. „Diferenţa va fi însă foarte mică, de 10-20 de europarlamentari (…). În acest moment, trebuie să ne concentrăm asupra campaniei, pentru a transforma sondajele în realitate”, a adăugat liderul PPE.

În ultimul an, Popularii Europeni s-au arătat foarte reticenţi în a avansa nume pentru preşedinţia Comisiei, principalul motiv fiind temerile de a se lega de un singur candidat şi a îngrădi spaţiul de manevră în timpul negocierilor. Chiar şi într-un interviu pe care regretatul Wilfried Martens l-a acordat gândul şi, într-o discuţie ulterioară, cu ocazia Congresului PPE de la Bucureşti, s-a vorbit despre profilul candidatului, nu şi despre eventuale nume.

Până la alegerile din Germania, se făcea apel la răbdare pentru a aştepta rezultatul scrutinului şi confirmarea că Angela Merkel avea un nou mandat. Pe urmă, au fost invocate negocierile între CDU-CSU şi socialiştii germani, unde preşedinţia instituţiilor europene a fost cu siguranţă discutată de cele două formaţiuni.

În noiembrie 2013, socialiştii europeni l-au desemnat pe Martin Schulz candidatul pentru preşedinţia executivului UE, în timp ce liberalii (ALDE) vor alege, la congresul din 1 februarie, între Olli Rehn şi Guy Verhofstadt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.