55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee. Parisul și Berlinul marchează evenimentul printr-o rezoluție de consolidare a cooperării franco-germane

Deputați germani și francezi participă luni la evenimente pentru a marca astfel tratatul de prietenie între cele două state vecine, în contextul în care relațiile bilaterale sunt considerate a fi cruciale pentru reformarea Uniunii Europene, anunță Agerpres. 

Foto: Emmanuel Macron/Twitter

La patru  luni de la alegerile parlamentare din Germania, statul încă se confruntă cu o incertitudine politică, având în vedere că până în prezent CDU, partidul Angelei Merkel, nu a ajuns la un consens cu social-democrații (SPD) lui Martin Schulz de a forma o coaliție de guvernare. În pofida acestui context, membrii Legislativului german doresc să transmită un important mesaj în materie de politică externă.

Citiți și O rezoluție comună a Franței și Germaniei va fi votată în Adunarea Națională și Bundestag la 22 ianuarie. Textul susține ”realizarea unui spaţiu economic franco-german cu reguli armonizate”

O majoritate largă din Bundestag a adoptat o rezoluție prin care se face apel la consolidarea relațiilor cu Franța și care solicită, de asemenea, redactarea unui nou Tratat de la Elysee, pentru a marca astfel cea de-a 55-a aniversare a tratatului istoric între cele două state care punea capăt ostilităților, semnat de cancelarul german de la acea vreme, Konrad Adenauer și președintele francez Charles de Gaulle, potrivit Deutsche Welle. 

Membri ai Adunării naţionale franceze vizitează luni Berlinul, iar membri ai Bundestagului german călătoresc la rândul lor la Paris.

Preşedintele camerei inferioare a legislativului francez, Francois de Rugy, va ţine un discurs în clădirea parlamentului german, iar omologul său german Wolfgang Schaeuble va rosti la rândul său o alocuţiune la parlamentul francez, luni seara.

Măsura vine în completarea eforturilor Angelei Merkel și lui Emmanuel Macron, care au promis elaborarea unui nou acord în acest an.

Rezoluția trimite un semnal puternic liderului de la Palatul Elysee, acela că Germania dorește să se alăture procesului de a reforma Europa, dorință exprimată de președintele francez în cadrul unui discurs susținut din inima democrației, Atena, reluată în cadrul discursului susținut la Universitatea Sorbona.

Într-un exercițiu simbolic, Emmanuel Macron a așezat atunci steagul Franței și pe cel al Uniunii Europene în centrul drapelelor statelor membre ale blocului comunitar, arătând astfel dorința acestuia de a se erija în motorul de reformare europeană.

Singura cale care ne asigură viitorul este reconstrucția unei Europe suverane, unite și democratice”, preciza la acea vreme președintele francez.

Consolidarea relațiilor franco-germane vine și în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, desfășurate în noiembrie, 2016, când candidatul Partidului Republican, Donald Trump, a reușit să o înfângă pe oponenta din partea Partidului Democrat, Hillary Clinton, ajungând astfel la Casa Albă.

Sloganul președintelui american Donald Trump – ”America înainte de toate” – conceput inițial de către izolaționiștii care încercau să blocheze implicarea SUA în războiul împotriva fascismului, a țintit către noțiunile tradiționale de securitate globală colectivă și către noțiunea de comerț reciproc avantajos. Ostilitatea și scepticismul administrației cu privire la acordurile internaționale cu caracter obligatorii referitoare la mediu (n.r. Acordul de la Paris privind schimbările climatice), controlul armamentului și nu numai au confirmat o reorientare.

Un alt factor de consolidare a legăturilor pe axa Berlin-Paris îl constituie decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, care se confrunta cu ascensiunea populismului și a partidelor de extremă-dreapta ce militau pentru o scindare în rândul blocului comunitar, și în contextul manifestărilor unei Rusii cu tendițe revanșiste.

Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în propriile mâini. Vremurile în care am putea depinde complet de ceilalți au trecut. Am experimentat asta în ultimele zile“, declara Merkel în fața mulțimii la un miting electoral din Munchen, în sudul Germaniei, după un summit G7 dominat de dezacordul liderului de la Casa Albă față de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Un domeniu care se pliază pe cooperarea stânsă între cele două state ar putea fi apărarea, mai ales în contextul în care la Consiliul European de iarnă din luna decembrie, 23 de state ale UE din cele 28 au decis să își unească eforturile pentru apărarea europeană, marcând astfel ”o zi istorică”, prin înființarea PESCO, un proiect a cărui concretizare a fost accelerată și de producerea Brexit, tendințele expansioniste ale Moscovei prin anexarea ilegală a Crimeei, dar și de alegerea lui Donald Trump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.