MAREA BRITANIE
59% dintre britanicii ar vota pentru reintegrarea în UE în cadrul unui nou referendum (sondaj). Keir Starmer are mandat pentru relații mai strânse cu UE
Published
4 weeks agoon
Populația britanică ar vota cu o marjă considerabilă în favoarea reintegrării în Uniunea Europeană dacă ar avea loc un nou referendum, potrivit unui sondaj național, citat de Politico Europe.
Sondajul YouGov, realizat la mai bine de opt ani de la votul britanic pentru Brexit, arată că sprijinul public în favoarea reintegrării în cadrul unui ipotetic nou referendum este de 59%, 41% dintre respondenți declarându-se împotriva aderării la UE.
De asemenea, sondajul relevă un sprijin public puternic pentru legături mai strânse între Regatul Unit și UE, dar arată clar că alegătorii nu cred că guvernul laburist nou ales are un mandat pentru a încerca să se reintegreze în Uniunea Europeană.
Premierul Keir Starmer a subliniat că Partidul Laburist nu va încerca să se reintegreze în UE sau în piața unică sau uniunea vamală în timpul mandatului său de premier.
Premierul, în vârstă de 61 de ani, a declarat că re-aderarea Regatului Unit la UE nu va avea loc în timpul vieții sale.
YouGov a constatat că majoritatea alegătorilor (51 %) consideră că victoria electorală zdrobitoare a Partidului Laburist nu îi conferă lui Starmer un mandat de a se re-alătura UE – în comparație cu o cincime (21 %) care au afirmat că da.
Cu toate acestea, sondajul arată, de asemenea, că alegătorii susțin o relație mai strânsă cu UE, care nu implică revenirea la blocul comunitar, la piața sa unică sau la uniunea vamală.
Aproape jumătate (45 %) dintre britanici au considerat că Starmer are un mandat pentru a căuta acest lucru, față de 21 % care au spus că nu are. Votanții Brexit din 2016 au fost la egalitate cu 36% pentru și împotriva faptului că Starmer are acest mandat de a face presiuni pentru strângerea legăturilor.
Manifestul electoral laburist promitea să reseteze relațiile comerciale și de investiții ale Regatului Unit cu UE și să caute un pact de securitate.
Keir Starmer a declarat că dorește ca Marea Britanie să îmbunătățească cooperarea cu aliații europeni în materie de apărare și securitate pentru a sprijini mai bine Ucraina, un mesaj pe care l-a reiterat la summitul Comunității Politice Europene din 18 iulie, pe care l-a găzduit la Palatul Blenheim. Astfel, în fața “furtunii care se adună deasupra Europei”, Keir Starmer a propus reînnoirea relațiilor, cu Marea Britanie “nu parte a UE, dar foarte mult parte a Europei”.
Starmer a propus, de asemenea, ideea unui pact de securitate între Regatul Unit și UE, care să acopere o serie de domenii precum energia, lanțurile de aprovizionare, pandemiile și migrația.
În context, Uniunea Europeană s-a arătat deschisă la negocieri cu Regatul Unit pentru un nou pact de securitate și apărare și pentru aprofundarea cooperării în domeniul migrației.
Și ministrul său de externe, David Lammy, a utilizat prilejul primelor vizite în capitalele europene, îndeosebi Berlin și Varșovia, pentru a arăta că Londra “va reseta relația cu Europa ca partener și aliat de încredere”. De altfel, David Lammy declara în luna februarie, pe când era ministru de externe din umbră al opoziției laburiste, pe scena Conferinței de Securitate de la München, că dorește un nou pact de securitate între Uniunea Europeană și Marea Britanie.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar
INTERNAȚIONAL
Secretarul de stat american va merge la Londra pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina
Published
3 days agoon
September 8, 2024By
REDACTIASecretarul de stat american Antony Blinken va merge la Londra în perioada 9-10 septembrie pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina, înaintea unei vizite a premierului britanic Keir Starmer, a anunțat sâmbătă Departamentul de Stat.
Şeful diplomaţiei de la Washington va deschide dialogul strategic SUA – Regatul Unit, „reafirmând relaţia noastră specială”, se arată în comunicatul citat.
În cursul vizitei de la Londra, Blinken se va întâlni, de asemenea, cu înalți oficiali guvernamentali pentru a discuta o serie de probleme critice, inclusiv despre regiunea indo-pacifică, parteneriatul AUKUS, Orientul Mijlociu și eforturile SUA de a sprijini Ucraina.
Premierul britanic Keir Starmer va fi primit pe 13 septembrie de preşedintele american, Joe Biden, a anunţat Casa Albă. Keir Starmer a mai fost primit la Casa Albă pe 10 iulie cu ocazia summitului NATO de la Washington, informează Agerpres.
MAREA BRITANIE
Regatul Unit va furniza Ucrainei în următoarele luni sute de sisteme de rachete: Vor ajuta Kievul să își apere populația, infrastructura și teritoriul de atacurile brutale ale lui Putin
Published
4 days agoon
September 6, 2024By
Teodora IonRegatul Unit va furniza în următoarele luni 650 de sisteme de rachete Ucrainei pentru a o ajuta să își consolideze apărarea aeriană, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat partenerilor să accelereze ritmul livrărilor de armament, anunță AFP, citat de Agerpres.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat printr-un comunicat că Regatul Unit va oferi Ucrainei 650 de sisteme de rachete multirol ușoare (LMM) pentru a spori capacitățile de apărare aeriană ale țării, ca parte a angajamentului noului guvern față de Ucraina.
Pachetul de apărare aeriană va fi anunțat vineri de ministrul apărării, deputatul John Healey, la reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) de la baza US Air Force din Ramstein – prima sa reuniune în calitate de ministru al apărării.
La cea de-a 24-a reuniune a grupului, ministrul apărării va prezenta angajamentul ferm al Regatului Unit față de Ucraina și va îndemna aliații să continue să furnizeze Ucrainei echipamente vitale.
”Acest nou angajament va da un impuls important apărării aeriene a Ucrainei și demonstrează angajamentul noului nostru guvern de a intensifica sprijinul pentru Ucraina. În ultimele zile am văzut costul tragic al atacurilor fără discernământ ale Rusiei asupra orașelor Poltava și Lviv. Aceste noi rachete fabricate în Regatul Unit vor ajuta Ucraina să își apere populația, infrastructura și teritoriul de atacurile brutale ale lui Putin. Astăzi, împreună cu partenerii noștri internaționali, vom arăta că suntem uniți pentru Ucraina. Și vom discuta despre modul în care putem lucra împreună pentru a îmbunătăți sprijinul. Deoarece securitatea Regatului Unit și a Europei începe în Ucraina”, a declarat John Healey înainte de reuniune.
Aceasta vine în urma unei întâlniri bilaterale între John Healey și omologul său ucrainean Rustem Umerov la Londra la începutul acestei săptămâni, unde cei doi au discutat despre modul în care Regatul Unit va continua să sporească sprijinul în următoarele luni.
În cadrul acestei reuniuni, ministrul apărării a confirmat că muniția de artilerie în valoare de 300 de milioane de lire sterline, achiziționată prin IFU, va începe să fie livrată până la sfârșitul acestui an pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei.
În conformitate cu angajamentul noului guvern de a accelera livrările de ajutoare, primul lot de rachete LMM anunțat astăzi urmează, de asemenea, să fie livrat până la sfârșitul acestui an.
Pachetul de astăzi face parte din eforturile Regatului Unit de a contribui la intensificarea producției de apărare britanice și europene – comanda de astăzi, în valoare de 162 de milioane de lire sterline, contribuind la dinamizarea lanțului de aprovizionare pentru viitor.
Construite de Thales la fabrica sa din Belfast, rachetele sunt extrem de versatile și pot fi lansate de pe o varietate de platforme terestre, maritime și aeriene.
Pachetul este finanțat în principal prin intermediul programului financiar de 3 miliarde de lire sterline anual al Regatului Unit pentru Ucraina și prin contribuții din partea Norvegiei prin intermediul Fondului internațional pentru Ucraina (IFU).
MAREA BRITANIE
Regatul Unit se alătură UE și SUA, semnând primul tratat internațional privind inteligența artificială
Published
5 days agoon
September 6, 2024Regatul Unit s-a alăturat Uniunii Europene şi Statelor Unite, semnând primul tratat internaţional privind inteligenţa artificială, a transmis dpa, potrivit Agerpres.
Documentul reprezintă un angajament privind protejarea publicului de pericolele potenţiale legate de tehnologie. Este primul tratat internaţional cu valoare de obligaţie legală; a fost aprobat de Consiliul Europei – organizaţie dedicată apărării drepturilor omului.
Conform obligaţiilor asumate, statele semnatare trebuie să monitorizeze dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI) şi să se asigure că tehnologia este gestionată în parametri stricţi, incluzând prevederi pentru protecţia publicului şi a datelor persoanelor, a drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept, precum şi împotriva discriminărilor.
Ţările implicate s-au angajat să ia măsuri în caz că descoperă utilizarea în scopuri necorespunzătoare a modelelor de AI.
Tratatul va intra în vigoare în Regatul Unit după ratificare şi va întări legislaţia şi măsurile existente.
Au existat multe campanii pentru reglementarea mai strictă a AI, o tehnologie care evoluează rapid. Unii dintre promotori au solicitat Regatului unit să adopte o Lege a AI pentru stabilirea regulilor privind dezvoltarea şi utilizarea noilor instrumente, însă până în prezent nu a fost propus niciun proiect legislativ.
Regatul Unit a fost anul trecut gazda primului summit pentru siguranţa AI, la care au participat lideri politici din întreaga lume şi mari companii din domeniul tehnologic. Anul acesta, britanicii au organizat alături de sud-coreeni un summit virtual pe aceeaşi temă. La aceste evenimente s-a ajuns la acorduri internaţionale fără caracter obligatoriu privind siguranţa şi monitorizarea AI.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza