Connect with us

ROMÂNIA

85 de ani de Protecţie Civilă în România. Banca Mondială: Din 1990, în România, s-au produs 77 de dezastre care au generat pagube de peste 3.5 miliarde dolari

Published

on

Din 1990, în România, s-au produs 77 de dezastre care au generat pagube de peste 3.5 miliarde dolari SUA, inundaţiile constituind principala cauză a daunelor, atenționează Tatiana Proskuryakova, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. Blogul, co-redactat de oficialul Băncii Mondiale, a fost publicat cu ocazia împlinirii a 85 de ani de Protecţie Civilă în România, „pentru a mulţumi celor care salvează şi protejează vieţi, şi uşurează suferinţa”.

„România a sărbătorit recent 85 ani de protecţie civilă. În viaţa de zi cu zi, rareori ne oprim pentru a reflecta asupra rolului decisiv jucat de agențiile de protecţie civilă. Dar imediat ce se produce un dezastru, aceşti oameni dedicaţi se află în fruntea eforturilor de salvare de vieţi omeneşti, de protecţie şi de uşurare a suferinţei. Salvatorul zilei poate fi un ofițer de poliţie care coordonează operaţiunile de evacuare sau voluntari care oferă prim ajutor şi adăpost, paramedici care îngrijesc rănile, meteorologii care oferă la timp informaţii despre fenomenele meteo sau autorităţile locale care coordonează diverse operaţiuni de salvare. Cu alte cuvinte, un sistem de protecţie civilă bine pus la punct reprezintă de fapt un ecosistem divers ce reuneşte oameni şi instituţii şi care joacă un rol foarte important”, se arată în materialul publicat de Banca Mondială. 

„În ultimele decenii, organele de protecţie civilă au trecut de la expectativă la măsuri proactive şi integrate, adică se concentrează pe menţinerea unei stări de alertă şi pe capacitatea de reacţie rapidă pe baza avertismentelor timpurii pentru a minimiza riscurile aferente dezastrelor şi pentru a spori nivelul de eficienţă şi viteza de reacţie. Această evoluţie este critică, în contextul în care populaţia se confruntă cu dezastre din ce în ce mai frecvente şi mai puternice. Într-adevăr, anul 2017 deţine recordul ca al doilea an cu cele mai costisitoare dezastre, în contextul în care s-au înregistrat pierderi de peste 330 miliarde dolari SUA, existând asigurări numai pentru 40% dintre acestea.

Din păcate, în România, dezastrele au devenit ceva obişnuit. Din 1990, s-au produs 77 de dezastre care au generat pagube de peste 3.5 miliarde dolari SUA, inundaţiile constituind principala cauză a daunelor . La ora actuală, peste un milion de români locuiesc în zone cu potenţial sporit de producere a inundaţiilor şi viiturilor. Un raport recent întocmit cu sprijinul Global Facility for Disaster Reduction and Recovery – GFDRR (Organizaţiei Globale pentru Reducerea Consecinţelor Dezastrelor şi Reconstrucţie a confirmat că România se confruntă cu unele dintre cele mai semnificative riscuri din UE: în ultimii 100 de ani, 13 cutremure au cauzat 2630 de decese şi au afectat peste 400.000 de persoane, doar pagubele cauzate de cutremurul din 1977 depăşind 2 miliarde US$. Dacă nu se iau măsuri urgente, impactul dezastrelor naturale va continua să crească în condiţiile în care oamenii, împreună cu bunurile lor, se concentrează în zonele cu risc sporit şi pe măsură ce se încălzeşte şi clima.”

Textul integral, disponibil aici.

Protecția Civilă este o structură care funcţionează în prezent în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, fiind asimilată în anul 2004, atunci când a avut loc fuziunea între Pompierii Militari şi Protecţia Civilă, în cadrul unei singure structuri.

Infiinţată iniţial în scopul limitării efectelor bombardamentelor aeriane asupra populaţiei civile şi a resurselor teritoriului, Protecţia Civilă a devenit, în timp, o structură operaţională permanent, găsindu-şi utilitatea şi pe timp de pace. Scopul acestui mecanism este protejarea populaţiei în cazul unor calamităţi naturale sau catastrofe.

Actul de naştere al Protecţiei Civile este considerat Înaltul Decret Regal semnat pe 28 februarie 1933, de Regele Carol al II-lea, care consfinţeşte înfiinţarea acestei structuri, ce a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, însă scopul său a rămas, în general, acelaşi, devenind o componentă de bază a sistemului naţional de securitate.

 

.

ROMÂNIA

Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia, premiat pentru strategia de atragere a fondurilor europene

Published

on

© Calea Europeana

Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia, a câștigat premiul pentru strategia de atragere a fondurilor europene, la Categoria Sănătate, în cadrul Galei Excelența în Management, ajunsă la cea de-a cincea ediție, potrivit Ziarul Unirea

Premiul a fost decernat de Capital, prestigioasa revistă economică din România. În cadrul evenimentului, cei mai buni manageri de pe cuprinsul țării au fost nominalizați la premiile oferite de publicație pentru activitatea lor performantă pentru protejarea intereselor acționarilor și clienților companiilor pe care le reprezintă. 

Nicolaie Moldovan ocupă funcția de administrator public din anul 2012. Este licenţiat în ştiinţe politice Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative și are un masterat în Managementul Serviciilor Publice Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe.

Continue Reading

POLITICĂ

Fosta eurodeputată Renate Weber a fost aleasă Avocat al Poporului de Parlamentul României

Published

on

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea Renatei Weber ca Avocat al Poporului, după retragerea din funcție a lui Victor Ciorbea. Fostul europarlamentar a fost propus de ALDE, relatează Agerpres și Hotnews.

Parlamentul s-a reunit miercuri, în şedinţă comună pentru alegerea unui nou Avocat al Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea a încetat. Propunerile au fost Renate Weber din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.

Renate Weber, propusă de PSD – ALDE, a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă.

Contracandidaţii săi au fost respinşi. Astfel, Peter Eckstein-Kovacs – susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) – a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic – propus de PMP – a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.

Renate Weber s-a născut la data de 3 august 1955 în orașul Botoșani. A absolvit în anul 1979 Facultatea de Drept a Universității din București. 

A fost președintele Centrului de Resurse Juridice, iar în decembrie 2004 a fost numită consilier prezidențial în prima echipă a președintelui Traian Băsescu. În 2005, demisionează invocând motive de sănătate. 

În septembrie 2007, Renate Weber s-a înscris în PNL. Renate Weber a ajuns de trei ori europarlamentar pe listele PNL, însa a fost exclusă din partid, în 2015, alături de Norica Nicolai, motivul constituindu-l faptul că cele două s-au afiliat grupului ALDE din Parlamentul European.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis le-a transmis lui Igor Dodon și Maiei Sandu că România va sprijini transformările democratice reale și reformele necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri convorbiri telefonice cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu viceprim-ministrul moldovean, Andrei Năstase, şi cu omologul său din această ţară, Igor Dodon, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, aceste discuţii telefonice au avut loc în contextul politic din Republica Moldova de după instalarea noului Guvern şi în condiţiile în care, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, prin concluziile Consiliului European din 20 – 21 iunie, liderii europeni au salutat transferul paşnic de putere de la Chişinău şi au agreat consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru R. Moldova pe baza unor măsuri concrete.

În cadrul convorbirilor telefonice cu prim-ministrul Maia Sandu şi cu viceprim-ministrul Andrei Năstase, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea României şi a sa personală, în condiţiile angajamentului clar şi concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic.

Preşedintele României a subliniat faptul că ţara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum şi a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat deschiderea ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistenţă dedicată pentru consolidarea instituţiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova“, arată Administraţia Prezidenţială.

Premierul Maia Sandu a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetăţenilor din Republica Moldova şi pentru oferta de sprijin pentru consolidarea instituţiilor moldovene, urmând ca, în cooperare cu partea română, să fie identificate domeniile unde este nevoie de asistenţă prioritară.

Prim-ministrul moldovean a exprimat angajamentul Guvernului pe care îl conduce pentru continuarea parcursului european al ţării, a implementării Acordului de Asociere, precum şi pentru Parteneriatul Strategic cu România.

Citiți și Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu Maia Sandu: La invitația președintelui, premierul Republicii Moldova va efectua în România prima sa vizită în străinătate

Administraţia Prezidenţială precizează că cei doi înalţi demnitari au convenit continuarea şi aprofundarea dialogului bilateral cu ocazia vizitei pe care premierul moldovean Maia Sandu o va efectua la Bucureşti pe 2 iulie. De asemenea, a fost convenită efectuarea unei vizite la Bucureşti, la începutul lunii iulie, a viceprim-ministrului Andrei Năstase.

Preşedintele Iohannis a urat succes celor doi înalţi demnitari în îndeplinirea mandatelor lor de mare răspundere pentru viitorul cetăţenilor Republicii Moldova.

Citiți și Klaus Iohannis și Igor Dodon, convorbire telefonică: Șeful statului a fost invitat în Republica Moldova de omologul de la Chișinău

În cadrul convorbirii telefonice cu preşedintele Igor Dodon, Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Liber Schimb şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menţinerea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale în graniţele internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său proeuropean, precum şi a consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova.

Preşedintele Igor Dodon a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul acordat de România în diverse domenii de interes direct pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi a reiterat poziţia sa, exprimată la data de 14 iunie, privind dorinţa de a susţine şi continua Parteneriatul Strategic bilateral cu România, care este şi principalul partener comercial al Republicii Moldova, alături de parcursul european al ţării sale, şi aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Continue Reading

Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending