Connect with us

GENERAL

A început bătălia pentru fondurile europene. Comisarul UE pentru Buget: ”A devenit un sport extrem să faci un buget în condiții de criză”

Published

on

Statele din Europa de Vest vor să taie sume importante din viitorul buget al UE. Estul ripostează şi pregăteşte un „scut antiausteritate“, scrie Adevarul în ediția electronică.

Statele membre bogate, care contribuie la bugetul Uniunii Europene cu sume mai mari decât cele pe care le primesc, susţin că, pe timp de criză, când toate guvernele Europei fac reduceri, şi bugetul UE (în exerciţiul 2014-2020) trebuie să urmeze aceeaşi tendinţă. Sumele cele mai mari ale bugetului UE merg pe agricultură şi fondurile structurale aproape 80% din total.

În timp ce ţările din Europa de Vest vor să taie bugetul propus de Comisia Europeană, de cealaltă parte, România și încă 11 aliaţi (statele membre UE beneficiare ale politicii de coeziune) plus Croaţia (stat candidat la aderare) susţin propunerea Executivului UE.

Astfel România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Grecia, Portugalia şi Croaţia susţin că nivelul bugetul UE propus de Executivul de la Bruxelles este „minimum necesar”.

În propunerea Comisiei Europene, bugetul politicii de coeziune este deja îngheţat la nivelul anului 2013. Cele 12 state membre susţin că bugetul pentru fondurile structurale a fost practic redus de la 354 miliarde de euro în actualului exerciţiu financiar (2007 – 2013) la 336 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Cele 12 state membre împreună cu Croaţia sunt de părere că reducerile la nivelul bugetului UE, trebuie făcute la toate capitolele şi instrumentele UE, şi nu doar în ceea ce priveşte politica de coeziune.

Conform ministerului român al Afacerilor Europene, ţările beneficiare ale politicii de coeziune vor avea săptămâna aceasta noi discuţii pe această temă.

Vesticii, conduşi de nemţi – principalul contributor la bugetul UE, au format grupul „the friend of better spending” – grupul celor care doresc ca bugetul UE să fie mai bine cheltuit. Ţările din acest grup doresc să scadă contribuţiile naţionale la bugetul viitor al UE cu 100 de miliarde de euro.

„A devenit un sport extrem să faci un buget în condiţii de criză”, a declarat comisarul UE pentru Buget, polonezul Janusz Lewandowski ,atunci când a anunţat bugetul pe anul viitor al UE.

„Mă aştept ca, la nivelul grupului de state care susţin reducerea bugetului UE, să apară astfel de argumente, legate de rata mică de absorbţie. La ultima discuţie în cadrul consiliului acest subiect nu a mai apărut”, a declarat, pentru „Adevărul”, Leonard Orban, ministrul pentru Afaceri Europene.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  wickedfire.com

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

 1. Maria

  May 3, 2012 at 4:19 pm

  Ca o sanctiune pentru Romania ar trebui sa se acorde pentru dupa 2014 tot atatea fonduri cat a putut cheltui pana-n 2013. De ce va tot agitati ca vreti mai mult? Ati incheiat vreun acord cu bancile ca beneficiarii de fonduri europene sa fie cofinantati? Vorbiti din brosuri, din pliante, din reviste sau din carti. Eu, si ca mine multi altii, am obtinut aceste fonduri, atat cat a trebuit proiectului meu, fiecare a obtinut in functie de marimea proiectului, si cu toate astea, proiectul pentru care am obtinut aceste fonduri creeaza 9 locuri de munca. Bancile nu asta te intreaba, daca creezi locuri de munca, bancile nu-ti deschid nici macar proiectul, se uita la tine ca la un infractor care vrea sa le fure banii desi acesti bani sunt de la BEI, BERD. Sunt functionari ai bancilor care habar nu au de unde vin banii de cofinantare. La CEC Obregia mi s-a spus ca ei dau cofinantari din fonduri proprii. Sa te sufoci nu alta! Am pierdut un an din implementare batand la usa tuturor bancilor pe care le-am gasit pe site-ul BEI si BERD ca primind fonduri de la acestea pentru cofinantarea proiectelor europene si nici un ofiter de credit nu a dat curs solicitarilor mele; si ca mine cati or fi??!! Aici se blocheaza fondurile europene stimati conducatori ai acestui minister, ceea ce faceti dumneavoastra, ceea ce vorbiti si mai ales ceea ce ne replicati sunt vorbe care fac obiectul salariului pe care-l luati lunar nicidecum ca ati ajuta un bemneficiar. Si atunci la ce va trebuie asa de multe fonduri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GENERAL

Coronavirus: Statele Unite solicită Chinei să închidă definitiv pieţe de animale vii, menţionând ”legătura strânsă între animalele sălbatice vândute ilegal în aceste piețe și bolile zoonotice”

Published

on

Statele Unite au solicitat Chinei să închidă definitiv piețele de animale vii, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, subliniind legăturile dintre acestea și bolile zoonotice, anunță Reuters, potrivit Agerpres.

”Dată fiind legătura strânsă între animalele sălbatice ilegal vândute în aceste pieţe şi bolile zoonotice, SUA solicită Republicii Populare Chineze să închidă definitiv aceste pieţe de animale sălbatice şi toate pieţele care vând animale sălbatice ilegale”, a declarat Pompeo într-un comunicat dat publicităţii târziu miercuri seara.

În același timp, Mike Pompeo, și-a arătat îngrijorarea cu privire la securitatea mai multor laboratoare chineze, sugerând efectuarea unor inspecții internaționale în cadrul acestor facilități, conform Le Figaro, care citează AFP.

Administrația Trump a evocat săptămâna trecută o ”anchetă” pentru cercetarea tezei conform căreia un angajat al Institutului de Virusologie din Wuhan a fost infectat din greșeală cu un coronavirus natural studiat în acest laborator, înainte de a se propaga în acest oraș, considerat punctul de unde a pornit pandemia.

Această sugestie, precizată pentru prima dată în articole de presă, a fost respinsă de institutul mai sus amintit, dar a căpătat un ecou considerabil în declarațiile americane.

”Trebuie să se ţină cont de faptul că aceste laboratoare sunt deschise încă în China. Astfel de laboratoare, unde există agenţi patogeni complecşi, care fac obiectul unor cercetări, se află nu doar la Institutul de Virusologie din Wuhan, există multe laboratoare de acest gen în China”, a declarat miercuri Mike Pompeo.

”Este important ca aceste materiale să fie manipulate într-un mod sigur, în deplină siguranţă, pentru a evita orice propagare accidentală”, a punctat acesta.

”Trebuie să ne asigurăm că guvernul chinez manipulează aceste materiale în mod corespunzător nu doar la Institutul de Virusologie din Wuhan, ci oriunde altundeva”, a afirmat Pompeo, comparând această situaţie cu cea din domeniul nuclear, care prevede că ”lumea inspectează siturile pentru a asigura o bună gestionare”.

Cu toate acestea, potrivit Le Figaro, secretarul de stat american nu a sugerat cine ar trebui să efectueze inspecțiile internaționale.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că noul coronavirus a fost transmis probabil oamenilor de la un animal. O piaţă din Wuhan este incriminată pentru că ar fi vândut animale sălbatice vii.

Continue Reading

GENERAL

COVID-19 Studiu IRES privind activitățile românilor izolați la domiciliu: Majoritatea împart izolarea cu soții și copiii, iar televizorul și telefonul reprezintă principalele ocupații

Published

on

© European Union, 2017

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat în perioada 21 – 24 martie 2020 un studiu complex cu privire la atitudinile, practicile și comportamentele românilor pe durata restricțiilor reglementate de starea de urgență impusă de pandemia de COVID – 19. 

Prima parte a acestui studiu a evaluat modul în care s-au modificat percepțiile și atitudinile românilor cu privire la situația de urgență în care se află România, încrederea în autorități și s-a concentrat pe dimensiuni legate de disponibilitatea de implicare socială a românilor.

A doua parte a studiului, lansată astăzi, a urmărit să surprindă în ce mod restricțiile de mișcare impuse de starea de urgență au influențat relațiile românilor cu membri familiilor lor și apropiații, dar și să evalueze comportamentul românilor pe durata în care ei au rămas la domiciliu. Aflăm din acest studiu care sunt activitățile de zi cu zi ale românilor în această perioadă și care sunt proporțiile în care fac aceste activități. 

A treia și ultima parte va fi difuzată sâmbătă, 28 martie 2020, și va include date despre credințele românilor în vremea pandemiei.  

 RELAȚIILE CU FAMILIA ȘI APROPIAȚII 

Studiul a arătat că 6 din 10 români au stat acasă cu partenerii de viață (soț, soți etc.), 4 din 10 cu copii, 1 din 5 cu părinții, în timp ce 12% au stat singuri și același procent cu animalele de companie. 4% au stat cu bunicii lor.

Cu părinții au stat în proporții mai ridicate bărbații (28%) și tinerii între 18 și 35 de ani (44%). Vârstnicii sunt cei care, în ultima săptămână, au stat în cea mai mare măsură, singuri (31%).

De asemenea, jumătate dintre români caracterizează ca fiind mai degrabă plăcută experiența petrecerii timpului la domiciliu din ultima perioadă, dar 1 din 5 spun că este mai degrabă neplăcută.

Respondenții din mediul rural și cei cu vârsta între 31 și 50 de ani au, în proporții mai ridicate, percepții favorabile cu privire la timpul petrecut la domiciliu, în timp ce vârstnicii (cei peste 65 de ani) au, în mai mare măsură, percepții negative cu privire la restricțiile de mișcare.

Studiul mai arată că, pentru moment, pentru 7 din 10 români relațiile cu ceilalți membri ai familiei, cu care au petrecut timp în această perioadă, au rămas neschimbate.

1 din 5 români spun că relațiile lor cu ceilalți membri ai familiei s-au îmbunătățit și doar 2% spun că s-au înrăutățit. 31% dintre români spun că nu au interacționat cu vecinii în această perioadă.

 TELEFONUL ȘI TELEVIZIUNEA – PRINCIPALII ALIAȚI AI ROMÂNILOR CARE STAU ACASĂ 

Vorbitul la telefon (95%) și privitul la televizor (90%) conduc în topul preocupărilor românilor care stau acasă, indică concluziile studiului.

Mai preciz, mai mult de un sfert dintre cei care au privit la televizor în această perioadă au făcut acest lucru peste 4 ore zilnic. 41% se uită între 2 și 4 ore zilnic, iar 1 din 5 între 1 și 2 ore în fiecare zi.

7% dintre participanții la studiu care au vorbit la telefon în această perioadă au făcut acest lucru peste 2 ore zilnic, o treime au vorbit între 31 și 60 de minute, iar 13% între o oră și 2 ore zilnic. 44% spun că au vorbit la telefon, în fiecare zi, sub 30 de minute.

Studiul mai arată că 7 din 10 români navighează pe internet, 7 din 10 participanți la studiu spun că petrec timp de calitate cu membrii familiei, iar două treimi dintre respondenți spun că au făcut curățenie generală.

1 din 5 participanți la studiu a navigat pe internet peste 4 ore zilnic. Peste un sfert (26%) au petrecut pe internet între 2 și 4 ore, iar jumătate dintre cei care au folosit internetul în perioada în care au stat acasă au navigat cel mult 2 ore. 

De cealaltă parte, 45% dintre cei chestionați au citit cărți, 43% declară că au făcut diferite activități în gospodărie pe care nu le realizează în mod obișnuit. 35% spun că au făcut planuri pentru reamenajarea locuinței, 31% se uită la filme online sau pe diferite platforme de streaming, 29% spun că au dormit mai mult decât de obicei, iar 26% au gătit mai mult decât de obicei.

Dintre românii aflați pe piața muncii, doar 18% au muncit de acasă. 

Continue Reading

GENERAL

Europol: Situația de criză generată de Covid-19 duce la creșterea criminalității și diversificarea modurilor de operare

Published

on

Infractorii au reușit să profite rapid de oportunitățile de exploatare a crizei generate de coronavirus, adaptându-și modul de operare sau angajându-se în noi activități infracționale, atenționează Europol, într-un raport situațional care analizează evoluțiile actuale din patru domenii principale ale criminalității: spațiul cibernetic, fraude, bunuri contrafăcute/sub standard și spargeri de locuințe.

Potrivit raportului, există anumiți factorii care determină schimbări, precum:

 • Scăderea mobilității și a fluxului de oameni din înteriorul și către UE;
 • Cerere mare pentru anumite mărfuri, echipamente de protecție și produse farmaceutice;
 • Cetățenii rămân acasă și lucrează din ce în ce mai mult de la distanță, bazându-se pe soluții digitale;
 • Limitările la viața publică vor face ca anumite activități infracționale să fie mai puțin vizibile și să se mute în case sau mediul online;
 • Anxietatea și teama crescute care pot crea vulnerabilitate la exploatare;
 • Diminuarea ofertei de anumite bunuri ilicite în UE.

CRIMINALITATEA CIBERNETICĂ

Numărul atacurilor cibernetice împotriva organizațiilor și a persoanelor este semnificativ și este de așteptat să crească. Infractorii au folosit criza COVID-19 pentru a efectua atacuri de inginerie socială organizate tematic în jurul pandemiei pentru a distribui diverse pachete malware. Infractorii din mediul online sunt, de asemenea, pregătiți să exploateze un număr tot mai mare de vectori de atac, având în vedere că un număr tot mai mare de angajatori instituie teleoperarea și permit conexiunile la sistemele organizațiilor lor.

Exemplu: Republica Cehă a raportat un atac la Spitalul Universitar Brno, care a obligat spitalul să închidă întreaga rețea IT, să amâne intervenții chirurgicale urgente și să reorienteze noi pacienți în stare gravă către un spital din apropiere.

FRAUDĂ

Escrocii s-au adaptat foarte repede la schemele de fraudă cunoscute pentru a valorifica anxietățile și temerile victimelor în timpul crizei.

Acestea includ diferite tipuri de versiuni adaptate de scheme de fraudă telefonică, escrocherii prrivind aprovizionarea și decontaminarea. Un număr mare de scheme de fraudă noi sau adaptate este de așteptat să apară în următoarele săptămâni, în caz că escrocii vor încerca să valorifice în continuare anxietățile oamenilor din toată Europa.

Exemplu: O investigație realizată de Europol se concentrează pe transferul a 6,6 milioane EUR de către o companie europeană către o companie din Singapore pentru a achiziționa geluri cu alcool și măști FFP3 / 2. Mărfurile nu au fost primite niciodată.

MĂRFURI CONTRAFĂCUTE/SUB STANDARD

Vânzarea produselor sanitare și a produselor sanitare contrafăcute, precum și a echipamentelor de protecție personală și a produselor farmaceutice contrafăcute a crescut de la izbucnirea crizei. Există riscul ca falsificatorii să folosească deficiențele la aprovizionarea cu uenle bunuri esențiale pentru a oferi din ce în ce mai multe alternative contrafăcute atât online, cât și offline.

Exemplu: În perioada 3-10 martie 2020, peste 34.000 de măști chirurgicale contrafăcute au fost confiscate de autoritățile de aplicare a legii din întreaga lume ca parte a operațiunii PANGEA susținută de Europol.

SPARGERI DE LOCUINȚE

Diverse tipuri de scheme care implică furturi din locuințe au fost adaptate de infractori pentru a exploata situația actuală. Aceasta include binecunoscutele escrocherii care implică personificarea autorităților publice. Sediile comerciale și facilitățile medicale sunt de așteptat să fie din ce în ce mai vizate de jafurile organizate.

În ciuda introducerii unor măsuri de carantină în toată Europa, amenințarea reprezentată de infracționalitate rămâne dinamică, iar tipuri de activități infracționale noi sau adaptate vor continua să apară în timpul crizei și în urma acesteia.

Exemplu: mai multe state membre UE au raportat un modus operandi similar pentru furt. Autorii au acces la locuințe private prin însușirea identității personalului medical care furnizează materiale de informare sau produse de igienă sau efectuează un „test Corona”.


Europol este agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii. Scopul ei principal este acela de a contribui la crearea unei Europe mai sigure, în beneficiul tuturor cetățenilor UE.  Având sediul la Haga, în Țările de Jos, agenția sprijină cele 28 de state membre în lupta lor împotriva criminalității grave și a actelor de terorism comise la nivel internațional. De asemenea, colaborăm cu numeroase state partenere și cu organizații internaționale din afara UE.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending