Connect with us

U.E.

A treia economie UE se pregătește de o guvernare populistă. Cine este Giuseppe Conte, desemnat de președintele Italiei să formeze viitorul executiv

Published

on

Președintele italian Sergio Mattarella i-a acordat miercuri mandatul de premier lui Giuseppe Conte, nominalizat ca șef al guvernului de coaliția populistă, Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem) şi partidul Liga (extrema dreapta), informează Politico Europe.

Foto: Wikipedia

Conte, în vârstă de 54 de ani, profesor de drept în Florența, fără experiență politică și de conducere, nemaiocupând până acum nicio funcție publică, a precizat în cadrul primelor sale declarații după numire că dorește să fie ”avocatul apărării” pentru toți italienii și că ”sunt conștient de provocările pe care le avem de înfruntat”.

În scurta sa intervenție care se pare că a fost îndreptată și spre investitorii agitați, dar și spre Uniunea Europeană, care este îngrijorată de parcursul pe care îl va avea a treia economie din zona euro, Conte a spus că ”sunt conștient de nevoia de a confirma locul Italiei în Europa și în lume”.

Se pare însă că profesorul de drept va trebui să depună mai multe eforturi pentru a oferi asigurări, având în vedere că Bruxelles-ul se pregătește pentru un scenariu de coșmar, luând în calcul faptul că la conducerea Italiei se va afla un guvern eurosceptic.

Coaliția populistă, Mişcărea 5 stele (M5S, antisistem) şi partidul Liga (extrema dreapta) va reprezenta cea mai mare provocare pe care o va avea de înfruntat Uniunea Europeană, după Brexit. Printre propunerile celor două partide care vor forma coaliția de guvernare se află și renegocierea datoriei publice masine, dar și redeschiderea tratatelor Uniunii Europene pentru a reduce puterea blocului comunitar. De asemenea, afirmă că Rusia nu este ”o amenințare militară”.

Conte a abordat însă un ton mai conciliator miercuri seara, invocând negocierile în curs privind bugetul UE, normele privind azilul și încheierea uniunii bancare drept cele mai urgente chestiuni pe care trebuie să le facă pentru Europa.

”Există o țară care așteaptă răspunsuri și nașterea unui nou guvern”, a precizat Conte după prima sa întrevedere cu președintele italian la Palatul Quirinal, care a durat două ore. ”Guvernul care va fi format va fi un guvern pentru schimbare”, a completat acesta.

Următoarea etapă este aceea ca viitorul prim-ministru să vină cu propunerile de nume pentru viitorul Cabinet, care trebuie aprobate de președinte înainte ca aceștia să preia portofoliul.

Votul de încredere acordat de Sergio Mattarella lui Giuseppe Conte a fost unul care a provocat surprindere, având în vedere lipsa de experință politică a celui din urmă.

Un proces greoi

După aproximativ trei luni de la alegerile care au avut loc pe data de 4 martie, Mişcărea 5 stele (M5S, antisistem) şi partidul Liga (extrema dreapta) au ajuns la un acord pentru formarea unei coaliții de guvernare, după ce președintele a amenințat că va forma un executiv ”neutru” pentru a scoate Italia din impas politic.

Mattarella, care și-a exprimat reținerile față de numirea unui profesor fără experiență politică în fruntea unui Cabinet populist, ar putea încă să influențeze procesul de formare a guvernului prin respingerea viitoarelor nume propunse pentru funcțiile de miniștri. Cea mai controversată posibilă numire este cea pentru portofoliul Finanțelor. Liga l-ar putea delega pe Paolo Savona, fost ministru, pentru această funcție, care este un critic acid al monedei euro.

Mass media italiene spun că și liderii partidelor de guvernare doresc deținerea unor portofolii în noul Cabinet. Matteo Salvini, liderul Ligii, vrea să preia portofoliul Ministerului de Interne, lucru care îi va permite să pună în aplicare măsurile dure referitoare la migrație – inclusiv reținerea migraților ilegali și trimiterea în statele de origine a peste un milion de persoane, dar și măsuri care vizează o securitate mai dură.

Și liderul M5S, luigi Di Maio, ar putea primi portofoliul Muncii, conform analiștilor politici.

Noul ”acord guvernamental” convenit de partide este un manifest ambițios bazat pe idei și promisiuni electorale pe care le-au susținut de ani de zile. Aceasta include reducerea impozitelor, modificarea unei reforme costisitoare a pensiilor din 2011 și introducerea unui ”venit de bază general”, un fel de asigurare pentru solicitanții de locuri de muncă. Cu toate acestea, analiștii consideră că planurile noului guvern se vor lovi de constrângerile instituționale și financiare și de inerția birocratică care a oprit deseori guvernele italiene.

Relația cu Bruxelles-ul

Acordul face trimitere directă la Uniunea Europeană, alianța de guvernare solicitând în document o reevaluare a bugetului european și o revizuire a ”guvernării economice europene”, făcând trimitere la normele Uniunii Euroepen care impun constrângeri fiscale asupra guvernelor naționale. Acestea, este stipulat în document, se bazează mai mult pe ”predominanța pieței” decât pe nevoile economice și sociale ale oamenilor.

Rusia ”nu reprezintă o amenințare militară”

În document încă se solicită ridicarea sancțiunilor europene impuse Rusiei, dar nu mai este menționat caracterul imperativ, și anume ca acest lucru să se producă ”imediat”, cum este precizat în precedenta variantă. Totuși, Rusia este descrisă în continuare ca un posibil partener și nu ca un ”inamic” al Europei, nefiind ”o amenințare militară”.

Migrația reprezintă o prioritate

Influența partidului Liga (extrema dreapta) este evindent în secțiunea dedicată migrației, în document fiind descrisă ca fiind ”nesustenabilă, finanțată din fonduri publice și, de cele mai multe ori, gestionate într-un mod netransparent, deschisă spre inflitrarea crimei organizate”.

Cele două partide populiste doresc o schemă obligatorie de relocare, la fel ca și guvernele italiene anterioare, însă inteționează, de asemenea, și să deporteze migranții ilegali. O altă caracteristică aparte este intenția viitorului guvern de a reține pentru o periodă de cel mult 18 luni migranții care au solicitat cerere de azil în Italia, până la soluționarea acestora. De asemenea, este precizat în document că cererile pentru obținerea azilului ar trebui procesate în statele de orgine sau în cele de tranzit.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Franța și Irlanda au făcut un nou pas important în construirea Interconectorului Celtic, o conexiune electrică subacvatică care leagă cele două țări din UE, informează Comisia Europeană. Semnarea contractului pentru acest proiect de interes comun (PCI) al UE a avut loc vineri, la Paris, cu participarea miniștrilor respectivi ai energiei – Agnès Pannier-Runacher (Franța) și Eamon Ryan (Irlanda) – în prezența directorului general adjunct pentru energie al Comisiei, Mechthild Wörsdörfer.

De asemenea, încheierea contractului a fost menționată în cadrul unei întâlniri între președintele Emmanuel Macron și Taoiseach-ul irlandez Micheál Martin.

Salutând acest nou pas, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat:

În contextul situației actuale a pieței energetice și al necesității de a ne îndepărta de importurile de combustibili fosili din Rusia, infrastructura energetică europeană a devenit mai importantă ca niciodată. Interconectorul Celtic este de o importanță capitală, deoarece va pune capăt izolării Irlandei de sistemul energetic al Uniunii și va asigura o legătură fiabilă și de mare capacitate, îmbunătățind securitatea aprovizionării cu energie electrică și sprijinind dezvoltarea energiilor regenerabile atât în Irlanda, cât și în Franța.

Prin semnarea contractului de vineri, 25 noiembrie, este marcată următoarea etapă importantă în cadrul proiectului de dezvoltare a acestei noi legături electrice între Franța și Irlanda până în 2027, cu o lungime aproximativă de 600 km și o capacitate de 700 MW, suficientă pentru a alimenta 450 000 de gospodării.

În 2019, proiectul a primit un grant în valoare de 530 milioane de euro în cadrul Mecanismului privind Conectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF) pentru a sprijini lucrările de construcție – unul dintre cele mai mari granturi CEF pentru lucrări. Acest lucru a urmat unui studiu de fezabilitate și proiectării inițiale și consultării prealabile pentru interconectare, care au fost, de asemenea, realizate cu sprijinul programului CEF, cu o valoare totală de 8,3 milioane de euro.

Proiectele de interes comun sunt proiecte-cheie de infrastructură transfrontalieră care leagă sistemele energetice ale țărilor UE. Acestea ajută UE să își atingă obiectivele de politică energetică și climatică în ceea ce privește energia la prețuri accesibile, sigură și durabilă pentru toți europenii și, în cele din urmă, decarbonizarea completă a economiei noastre, permițând ca energia să circule liber de la locul de producție la locul unde este necesară, de la un stat membru la altul.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Comisia Europeană a preluat inițiativa Președinției germane a Consiliului din 2020 de a înființa un număr de telefon la nivelul UE (116 016) pentru liniile telefonice de asistență destinate victimelor violenței împotriva femeilor.

Acest număr armonizat va servi la combaterea violenței împotriva femeilor și la asistarea victimelor, în conformitate cu Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025 și cu propunerea de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell oferă mai multe informații privind acțiunile UE de combatere a violenței împotriva femeilor în următoarea declarație:

„Violența împotriva femeilor are loc în toate țările. Faptele sunt șocante: una din trei femei din UE și din întreaga lume a fost victima violenței fizice sau sexuale. În prezent, una din cinci fete tinere este abuzată sexual. Violența online este în creștere, una din două femei tinere suferind din cauza violenței cibernetice bazate pe gen.

UE condamnă toate formele de violență împotriva femeilor și fetelor. Este inacceptabil ca în secolul XXI femeile și fetele să continue să fie abuzate, hărțuite, violate, mutilate sau forțate să se căsătorească.

Ne menținem ambiția de a pune capăt violenței împotriva femeilor în interiorul și în afara UE. UE este solidară cu femeile și fetele, victimele și supraviețuitoarele violenței.”

Până în prezent, 15 state membre s-au angajat să-și conecteze la acest număr linia de asistență telefonică existentă pentru victimele violenței împotriva femeilor. Termenul limită pentru ca statele membre să rezerve numărul comun al UE pentru conectarea la liniile naționale de asistență telefonică este sfârșitul lunii aprilie 2023.

La 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea vizează să asigure că cele mai grave forme de violență împotriva femeilor sunt incriminate în întreaga UE, cum ar fi violul, mutilarea genitală feminină și violența cibernetică bazată pe gen, inclusiv hărțuirea cibernetică și partajarea fără consimțământ a imaginilor intime.

La 11 mai 2022, Comisia a adoptat o propunere de regulament privind prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor. Noua propunere îi va obliga pe furnizori să detecteze, să raporteze și să elimine materialele privind abuzurile sexuale asupra copiilor din serviciile lor.

De asemenea, Comisia continuă să lucreze la aderarea UE la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – Convenția de la Istanbul.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut, vineri, o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski privind sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică și căldură a populației, întreruptă în urma bombardamentelor Rusiei asupra infrastructurii civile, se arată într-un comunicat.

„I-am exprimat președintelui Zelenski solidaritatea deplină a UE cu Ucraina, care suferă de pe urma bombardamentelor deliberate și barbare ale lui Putin asupra infrastructurii civile a țării. Condamn cu fermitate aceste atacuri. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru ceea ce constituie crime de război. Ne intensificăm eforturile și colaborăm cu partenerii pentru a oferi sprijinul de urgență de care Ucraina are nevoie pentru a restabili și menține alimentarea cu energie electrică și căldură pentru populația civilă”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

Aceasta a anunțat că, prin intermediul Centrului de Coordonare a Răspunsului de Urgență al UE, Comisia pregătește în prezent livrarea către Ucraina, în cel mai scurt timp posibil, a următoarelor donații importante din partea statelor membre și direct din rezerva rescEU a Comisiei:

  • 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator de mari dimensiuni din Lituania.
  • un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia.
  • 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU situată în România. Fiecare dintre aceste generatoare poate furniza energie electrică neîntreruptă unui spital de dimensiuni mici și medii.

Comisia Europeană lucrează, în plus, la un nou hub rescEU pentru energie în Polonia pentru a permite donații de la terți și pentru a ajuta la livrarea acestora către Ucraina în mod coordonat, în special cu partenerii săi din G7.

De asemenea, șefa Comisiei l-a informat pe președintele ucrainean că a contactat companii relevante din diferite țări pentru a solicita echipamente vitale de înaltă tensiune, inclusiv alte autotransformatoare, iar Executivul european se coordonează cu partenerii pentru a le transporta rapid în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.1 hour ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA5 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA6 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA7 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO20 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO20 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.24 hours ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending