A treia economie UE se pregătește de o guvernare populistă. Cine este Giuseppe Conte, desemnat de președintele Italiei să formeze viitorul executiv

Președintele italian Sergio Mattarella i-a acordat miercuri mandatul de premier lui Giuseppe Conte, nominalizat ca șef al guvernului de coaliția populistă, Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem) şi partidul Liga (extrema dreapta), informează Politico Europe.

Foto: Wikipedia

Conte, în vârstă de 54 de ani, profesor de drept în Florența, fără experiență politică și de conducere, nemaiocupând până acum nicio funcție publică, a precizat în cadrul primelor sale declarații după numire că dorește să fie ”avocatul apărării” pentru toți italienii și că ”sunt conștient de provocările pe care le avem de înfruntat”.

În scurta sa intervenție care se pare că a fost îndreptată și spre investitorii agitați, dar și spre Uniunea Europeană, care este îngrijorată de parcursul pe care îl va avea a treia economie din zona euro, Conte a spus că ”sunt conștient de nevoia de a confirma locul Italiei în Europa și în lume”.

Se pare însă că profesorul de drept va trebui să depună mai multe eforturi pentru a oferi asigurări, având în vedere că Bruxelles-ul se pregătește pentru un scenariu de coșmar, luând în calcul faptul că la conducerea Italiei se va afla un guvern eurosceptic.

Coaliția populistă, Mişcărea 5 stele (M5S, antisistem) şi partidul Liga (extrema dreapta) va reprezenta cea mai mare provocare pe care o va avea de înfruntat Uniunea Europeană, după Brexit. Printre propunerile celor două partide care vor forma coaliția de guvernare se află și renegocierea datoriei publice masine, dar și redeschiderea tratatelor Uniunii Europene pentru a reduce puterea blocului comunitar. De asemenea, afirmă că Rusia nu este ”o amenințare militară”.

Conte a abordat însă un ton mai conciliator miercuri seara, invocând negocierile în curs privind bugetul UE, normele privind azilul și încheierea uniunii bancare drept cele mai urgente chestiuni pe care trebuie să le facă pentru Europa.

”Există o țară care așteaptă răspunsuri și nașterea unui nou guvern”, a precizat Conte după prima sa întrevedere cu președintele italian la Palatul Quirinal, care a durat două ore. ”Guvernul care va fi format va fi un guvern pentru schimbare”, a completat acesta.

Următoarea etapă este aceea ca viitorul prim-ministru să vină cu propunerile de nume pentru viitorul Cabinet, care trebuie aprobate de președinte înainte ca aceștia să preia portofoliul.

Votul de încredere acordat de Sergio Mattarella lui Giuseppe Conte a fost unul care a provocat surprindere, având în vedere lipsa de experință politică a celui din urmă.

Un proces greoi

După aproximativ trei luni de la alegerile care au avut loc pe data de 4 martie, Mişcărea 5 stele (M5S, antisistem) şi partidul Liga (extrema dreapta) au ajuns la un acord pentru formarea unei coaliții de guvernare, după ce președintele a amenințat că va forma un executiv ”neutru” pentru a scoate Italia din impas politic.

Mattarella, care și-a exprimat reținerile față de numirea unui profesor fără experiență politică în fruntea unui Cabinet populist, ar putea încă să influențeze procesul de formare a guvernului prin respingerea viitoarelor nume propunse pentru funcțiile de miniștri. Cea mai controversată posibilă numire este cea pentru portofoliul Finanțelor. Liga l-ar putea delega pe Paolo Savona, fost ministru, pentru această funcție, care este un critic acid al monedei euro.

Mass media italiene spun că și liderii partidelor de guvernare doresc deținerea unor portofolii în noul Cabinet. Matteo Salvini, liderul Ligii, vrea să preia portofoliul Ministerului de Interne, lucru care îi va permite să pună în aplicare măsurile dure referitoare la migrație – inclusiv reținerea migraților ilegali și trimiterea în statele de origine a peste un milion de persoane, dar și măsuri care vizează o securitate mai dură.

Și liderul M5S, luigi Di Maio, ar putea primi portofoliul Muncii, conform analiștilor politici.

Noul ”acord guvernamental” convenit de partide este un manifest ambițios bazat pe idei și promisiuni electorale pe care le-au susținut de ani de zile. Aceasta include reducerea impozitelor, modificarea unei reforme costisitoare a pensiilor din 2011 și introducerea unui ”venit de bază general”, un fel de asigurare pentru solicitanții de locuri de muncă. Cu toate acestea, analiștii consideră că planurile noului guvern se vor lovi de constrângerile instituționale și financiare și de inerția birocratică care a oprit deseori guvernele italiene.

Relația cu Bruxelles-ul

Acordul face trimitere directă la Uniunea Europeană, alianța de guvernare solicitând în document o reevaluare a bugetului european și o revizuire a ”guvernării economice europene”, făcând trimitere la normele Uniunii Euroepen care impun constrângeri fiscale asupra guvernelor naționale. Acestea, este stipulat în document, se bazează mai mult pe ”predominanța pieței” decât pe nevoile economice și sociale ale oamenilor.

Rusia ”nu reprezintă o amenințare militară”

În document încă se solicită ridicarea sancțiunilor europene impuse Rusiei, dar nu mai este menționat caracterul imperativ, și anume ca acest lucru să se producă ”imediat”, cum este precizat în precedenta variantă. Totuși, Rusia este descrisă în continuare ca un posibil partener și nu ca un ”inamic” al Europei, nefiind ”o amenințare militară”.

Migrația reprezintă o prioritate

Influența partidului Liga (extrema dreapta) este evindent în secțiunea dedicată migrației, în document fiind descrisă ca fiind ”nesustenabilă, finanțată din fonduri publice și, de cele mai multe ori, gestionate într-un mod netransparent, deschisă spre inflitrarea crimei organizate”.

Cele două partide populiste doresc o schemă obligatorie de relocare, la fel ca și guvernele italiene anterioare, însă inteționează, de asemenea, și să deporteze migranții ilegali. O altă caracteristică aparte este intenția viitorului guvern de a reține pentru o periodă de cel mult 18 luni migranții care au solicitat cerere de azil în Italia, până la soluționarea acestora. De asemenea, este precizat în document că cererile pentru obținerea azilului ar trebui procesate în statele de orgine sau în cele de tranzit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.