EDUCAȚIE
Academicianul Solomon Marcus a murit. Klaus Iohannis: ”Performanța sa științifică și devotamentul pentru a construi un sistem educațional centrat pe nevoile reale ale celui care învaţă reprezintă un model la care ne putem raporta cu toții”
Published
6 years agoon

Academicianul Solomon Marcus a încetat din viață în această dimineață la vârsta de 91 de ani.
Matematicianul Solomon Marcus a fost internat în ultimele două zile la Institutul C.C. Iliescu. Medicii au spus că el avea probleme cardiace.

FOTO: România Noului Val
”Am primit cu multă tristețe vestea dispariţiei Academicianului Solomon Marcus. Performanța sa științifică și devotamentul pentru a construi un sistem educațional centrat pe nevoile reale ale celui care învaţă reprezintă un model la care ne putem raporta cu toții. Va rămâne pentru totdeauna în sufletele şi gândurile noastre pentru tenacitatea, înțelepciunea si dragostea cu care şi-a desăvârșit viaţa şi cariera. Transmit sincere condoleanțe şi sunt alături de cei care îl respectă şi îl iubesc pe Academicianul Solomon Marcus. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris președintele Klaus Iohannis pe contul său de Facebook.
Născut la 1 martie 1925, la Bacău, Solomon Marcus şi-a început cariera universitară foarte devreme, la numai 25 de ani, în 1950, în cadrul Facultăţii de Matematică din Universitatea Bucureşti. Şase ani mai târziu şi-a susţinut doctoratul cu teza „Funcţii monotone de două variabile“, iar în 1968 a devenit doctor docent în ştiinţe.
În aprilie 1993 este ales membru corespondent al Academiei Române, iar în decembrie 2001 membru titular. Discursul de recepţie a fost susţinut în martie 2008, cu tema ”Singurătatea matematicianului“.
A excelat deopotrivă în domenii clasice ale ştiinţei, dar şi în domenii noi, avangardiste sau de frontieră, fiind unul dintre reprezentanţii de seamă ai transdisciplinarităţii la nivel mondial.
Cercetările sale abordează analiza matematică, lingvistica matematică, informatica teoretică, poetica matematică, semiotica, istoria şi filosofia ştiinţei,modele matematice în ştiinţele naturii şi în ştiinţele socio-umane.
Rezultatele pe care le-a obţinut în analiza matematică şi în analiza cantitativă la începutul carierei sale continuă să fie de mare actualitate şi să fie citate în lucrări ştiinţifice din lumea întreagă, la peste 40-50 de ani de la publicarea lor.
În lingvistica matematică şi în poetica matematică a fost recunocut ca unul dintre iniţiatori, iar modelele pe care le-a propus pentru categorii precum fonemul, cazul şi genul gramatical, omonimia morfologică, proiectivitatea sintactică, distincţia între limbajul ştiinţific şi cel poetic, strategia personajelor în teatru au reţinut atenţia şi sunt utilizate de sute de autori lingvişti, matematicieni, informaticieni, semioticieni, filosofi, teoreticieni literari.
A publicat zeci de cărţi, traduse în limbile engleză germană, franceză, italiană, spaniolă, rusă, cehă, maghiară etc.: Analiza matematică (1962-1981, 1966-1980), Lingvistica matematică. Modele matematice în lingvistică (1963), Gramatici şi automate finite (1964, distinsă cu Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române), Algebric Linguistics. Analytical Models (1967), Introduction mathématique à la linguistique structurale (1967, distinsă cu Premiul „Gh. Lazăr“ al Academiei Române), Poetica matematică (1970), Semiotica folclorului (1975), Semiotica matematică a artelor vizuale (1982, în colab.), Timpul (1985), Modele matematice şi semiotice ale dezvoltării sociale (1986, în colab.), Controverse în ştiinţă şi inginerie (1990), Întâlnirea extremelor (2005), Paradigme universale (2005-2007), Words and languages everywhere (2007), Educaţia în spectacol (2010). A scris peste 400 de articole ştiinţifice şi sute de articole culturale. Lucrările sale au fost folosite şi continuate de peste o mie de autori, multe dintre ele menţionându-i numele în titlu.
Este citat în marile enciclopedii internaţionale, precum: Brockhaus, Enciclopedia Italiana, Enciclopedia Universalis, în enciclopedii internaţionale de matematică, informatică, cibernetică, lingvistică, semiotică şi literatură.
A fost invitat ca raportor în şedinţă plenară la peste 100 de întâlniri internaţionale. Vreme de 10 ani a fost Vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Semiotică (1989-1999). Este doctor Honoris Causa al universităţilor din Bacău, Constanţa, Timişoara, Craiova, Petroşani.
În decembrie 2015, Preşedinţia României i-a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Comandor.
”Solomon Marcus a fost o personalitate de excepţie, exemplu paradigmatic de savant şi o conştiinţă a timpului său, sensibil la problemele grave ale societăţii, în care s-a implicat cu delicateţe, grijă şi discernământ. Vocea sa s-a auzit întotdeauna cu demnitate, în mediul academic, sub cupola Academiei Române, în mediul universitar, dar şi în spaţiul public, în presă, în instituţiile statului”, arată un comunicat al Academiei Române, citat de Digi24.
În domeniul educaţiei a pledat pentru noi programe şcolare şi pentru o nouă relaţie profesor-elev, pofesor-student, pentru un nou stil al manualelor, în care accentul să se deplaseze de la interogativ la dubitativ, pentru introducerea spiritul critic şi a elementului ludic în procesul de învăţare. A militat pentru o cultură totală, bazată pe echilibru şi pe interacţiunea ştiinţei şi artei, a ştiinţelor „grele“ şi a celor socio-umane.
În tot ce a întreprins academicianul Solomon Marcu a fost cu adevărat un spirit liber şi inovator, un umanist în deplinul sens al termenului, avand acea capacitate unică de a se manifesta cu egală dezinvoltură şi responsabilitate în lumea ideilor şi spaţiul pragmatismului.
Respectat şi iubit deopotrivă de membrii Academiei Române, de colaboratorii din străinătate, de colegii din Universitate, de discipoli, studenţi, de tineri şi mai ales de copii, Solomon Marcus i-a iubit şi respectat la rândul său pe toţi.
Academia Română suferă astăzi o mare pierdere. Ştiinţa, cultura şi societatea românească suferă o grea pierdere”, se arată în comunicatul Academiei Române.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
-
Klaus Iohannis, la dineul de gală oferit de regele Felipe al VI-lea al Spaniei în onoarea liderilor NATO prezenți la summitul de la Madrid
-
81 de ani de la Pogromul din Iași. Klaus Iohannis: Doar prin asumarea onestă a trecutului putem dezvolta o societate care să se opună încercărilor de negare a Holocaustului
-
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă l-au asigurat pe șeful diplomației sârbe de susținerea politică și tehnică a României pentru integrarea europeană a Serbiei
-
Klaus Iohannis a discutat cu Věra Jourová despre finalizarea „cât mai curând” a MCV și despre continuarea monitorizării „exclusiv” prin mecanismul UE privind statul de drept
-
Vicepreședinta CE, Věra Jourová, în vizită la București. MCV, statul de drept și reformele din justiție, pe agenda întâlnirilor cu președintele și premierul României
-
Klaus Iohannis merge la summitul NATO de la Madrid. Mizele României în noul Concept Strategic: Recunoașterea în premieră a importanței strategice a Mării Negre și creșterea pe termen lung a apărării NATO pe întreg flancul estic
EDUCAȚIE
Proiectul românesc ”Dăm Click pe România”, care donează calculatoare renovate școlilor, printre câștigătorii primei ediții a premiilor ”Noul Bauhaus european”
Published
2 weeks agoon
June 16, 2022By
Diana Zaim
Prima ediție a festivalului noul Bauhaus european (NEB), creat împreună cu comunitatea NEB pentru a prezenta, a celebra și a dezvolta mișcarea la nivelul întregii Uniuni Europene, s-a încheiat la finalul săptămânii trecute.
La finalul evenimentului a avut loc și decernarea prestigioaselor premii „Noul Bauhaus european”.
Printre laureații europeni se numără și proiectul românesc „Dăm Click pe România”. Echipa din București a luat premiul al doilea în categoria conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii care ține seama de ciclul de viață, se arată în comunicatul oficial al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Dăm Click pe România („Let’s Click on Romania”) donează calculatoare renovate școlilor, ONG-urilor și instituțiilor publice pentru a contribui la reducerea decalajului educațional care dezavantajează copiii proveniți din medii defavorizate.
Proiectul este gândit pentru a evita risipa prin colectarea calculatoarelor uzate și pentru a oferi totodată locuri de muncă persoanelor aflate în situații vulnerabile. Aceștia din urmă repară echipamentele, iar calculatoarele au apoi o a doua viață, fiind folosite la orele de TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) sau în alte activități menite să ajute elevii să dobândească competențe digitale de bază.
Prima ediție a festivalului Noul Bauhaus european a fost concepută în jurul a trei piloni, Forum, Fair și Fest (forum, târg și celebrare) și s-a desfășurat fizic la Bruxelles, la Gare Maritime și Mont des Arts, dar și în mediul online.
Pe lângă programul bogat de la Bruxelles, festivalul a cuprins peste 200 de evenimente conexe create în comun, răspândite în toată Europa și organizate în mod independent de parteneri. Președinta Ursula von der Leyen a fost prezentă și a deschis oficial festivalul la Roma, în fața muzeului MAXXI (Muzeul național al artelor secolului XXI), printr-o transmisiune în direct împreună cu Bruxelles-ul.
„Ateliere Fără Frontiere își propune să faciliteze accesul la o educație modernă în comunitățile defavorizate din România prin echiparea școlilor, instituțiilor publice sociale și ONG-urilor cu calculatoare reconditionate compatibile și dotate corespunzător. Calculatoarele sunt colectate din piață și reconditionate într-un atelier de insertie pe piața muncii a persoanelor vulnerabile.
Programul Dăm Click pe România este răspunsul nostru la nevoia de echipamente IT&C a instituțiilor din țară, pe care să le poată folosi pentru a-și derula programele de acces la educație, formare și integrare a propriilor beneficiari – persoane de toate vârstele care provin din comunități defavorizate, sau se confruntă cu alte vulnerabilități.
În 2022, asociația Ateliere Fără Frontiere își propune să doneze în cadrul programului 4.000 de calculatoare recondiționate.”
Forum, Fair și Fest la Bruxelles
Forum a luat forma unei conferințe care s-a desfășurat pe toată durata celor trei zile de evenimente având la bază un format participativ, care a inclus de la mese rotunde până la discursuri de tip TED.
Tot în cadrul Forum au fost organizate și premiile „Noul Bauhaus european”. Acestea s-au împărțit în patru categorii aparținând conceptului Bauhaus european: reconectarea cu natura; recâștigarea unui sentiment de apartenență; prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie și conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii care ține seama de ciclul de viață.
Partea din festival denumită Fair a pus sub lumina reflectoarelor proiecte legate de noul Bauhaus european, incluzând, de exemplu, laboratoare locale ale cetățenilor destinate să desfășoare activități de pionierat în domeniul cercetării, cu finanțare din programe UE precum Orizont Europa, prototipuri care vor îmbunătăți sustenabilitatea, incluziunea și calitatea experiențelor noastre zilnice.
În fine, Fest a fost o celebrare a noului Bauhaus european pentru toată lumea. Programul, care a luat în stăpânire Mont des Arts din centrul Bruxelles-ului timp de trei zile, a atras categorii diverse de public prin dans, instalații, teatru și spectacole de muzică precum și prin experimente științifice, ateliere de reciclare în amonte și multe altele.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Noul Bauhaus european face posibile schimbări concrete pe teren, pentru a ne realiza obiectivele în materie de climă și a îmbunătăți calitatea vieții în orașele, satele și regiunile în care trăim. Festivalul este o ocazie excelentă de aprofundare a discuțiilor și de întâlnire cu cei care construiesc un viitor frumos, sustenabil, favorabil incluziunii.”
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a spus: „Creând punți între știință și inovare, pe de o parte, și artă și cultură de cealaltă parte, Festivalul noului Bauhaus european reprezintă o ocazie excelentă de a crea rețele, de a partaja proiecte și idei inovatoare și de a face din Pactul verde european o prioritate. Festivalul va reuni oameni din toate categoriile sociale care să discute și să construiască un viitor deopotrivă sustenabil, favorabil incluziunii și atractiv.”
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira: „Avem nevoie de incluziune în efortul nostru de a obține locuri durabile și atractive – noul Bauhaus european are ambiția de a ajunge la toate teritoriile. El aduce o energie pozitivă eforturilor noastre colective pentru un viitor mai bun!”
Noul Bauhaus european a fost lansat de președinta von der Leyen în septembrie 2021. El adaugă o dimensiune culturală Pactului verde și accelerează tranziția verde prin schimbări concrete pe teren.
Festivalul plasează Pactul verde european în centrul vieții noastre cotidiene. Noul Bauhaus european este, prin natura sa, transdisciplinar: invită arhitecți, designeri, artiști, ingineri, meșteșugari și cetățeni să își împărtășească experiența legată de pregătirea viitorului.
EDUCAȚIE
800 de elevi din România se întrec în finala Euro Quiz, unde vor răspunde la întrebări despre istoria, prezentul și viitorul Uniunii Europene
Published
4 weeks agoon
June 3, 2022By
Diana Zaim
800 de elevi de gimnaziu din toată țara participă azi, 3 iunie 2022, la etapa națională a concursului Euro Quiz, care a ajuns la cea de-a 11-a ediție, se arată în comunicatul publicat de Comisia Europeană în România.
Elevii vor da, în total, 40.000 de răspunsuri la întrebări despre Europa.
Echipa câștigătoare Euro Quiz 2022 se va alege dintre cele 200 de echipe finaliste, fiecare formată din 4 elevi și un profesor coordonator. Acestea au fost selectate în urma rezultatelor obținute la etapa județeană, care a avut loc la data de 16 mai.
Concursul organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Educației, a adunat în acest an un număr record de participanți: peste 4.000 de elevi din clasele V-VIII, coordonați de peste 1.000 de profesori. Un număr de participanți care reprezintă, de exemplu, echivalentul populației totale a unui oraș ca Predeal sau Băile Herculane!
S-au calificat în finală, din fiecare județ, primele 5 echipe. Acestea au reușit să dea, în cel mai scurt timp, cele mai multe răspunsuri corecte la întrebări despre Europa, valorile sale și instituțiile Uniunii Europene. I-au ajutat „antrenamentele” făcute, materialele informative parcurse, dar și seriozitatea și spiritul de echipă.
„Euro Quiz m-a învățat un lucru foarte important: cum să învăț! Am văzut cât de important este să știu de unde să iau informații corecte, cum să aleg esențialul și cum să fac legătura între cifre și evenimente. În plus, m-am împrietenit și mai bine cu ceilalți colegi din echipă. Abia așteptăm finala, vrem să obținem un timp și mai bun decât de la faza județeană”, spune unul dintre finaliști.
Câteva date legate de pregătire, dar și de competiția propriu-zisă, arată cât de pasionați au fost elevii. De exemplu, pentru a răspunde corect și rapid, participanții la Euro Quiz s-au antrenat, în total, 18.000 de ore – echivalentul a 530 de ore de geografie din clasele V-VIII!
Mai mult, cei 800 de elevi calificați la etapa finală au dat, în total, doar în cadrul etapei județene a concursului, 40.000 de răspunsuri. Cam tot atâtea cât în 2.600 de teze! Mâine, în finală, vor da la fel de multe și se vor strădui să obțină un timp cât mai bun.
Euro Quiz este un concurs cu întrebări și răspunsuri despre istoria, prezentul și viitorul Uniunii Europene. Are drept scop încurajarea lucrului în echipă, îmbogățirea cunoștințelor despre Europa și Uniunea Europeană și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor în rândul elevilor din ciclul gimnazial, cultivarea unei atitudini critice în rândul tinerilor și conștientizarea valorilor cetățeniei active și democratice.
Participarea la acest concurs presupune răspunsul rapid și corect la întrebări prestabilite din diverse arii de cultură generală precum istorie, geografie, artă, gastronomie etc., într-un timp de 75 de minute.
La ediția din acest an au participat elevi din toate județele României. Cei mai mulți participanți înscriși la concursul Euro Quiz au fost din București (89), în timp ce Dolj și Cluj au avut cel mai mare număr de participanți dintre județe, cu câte 63 de elevi înscriși.
EDUCAȚIE
Premierul Nicoale Ciucă, mesaj de 1 iunie: Guvernul lucrează îndeaproape la programe dedicate copiilor
Published
4 weeks agoon
June 1, 2022By
Diana Zaim
Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj tuturor copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie, prilej cu care a reiterat importanța accesului echitabil la educație.
„Accesul la educație – a spiritului și a minții, a discernerii între bine și rău, între adevăr și minciună, – este sursă și resursă pe care se va fundamenta adultul în echilibrul cu sine și cu ceilalți. Educația schimbă destine, consolidează societatea, dezvoltă națiunea! Este temelia unui viitor mai bun”, a transmis șeful Executivului în mesajul său.
Potrivit oficialului român, copiii de astăzi vor face față mai bine ca adulți transformărilor sociale dinamice și situațiilor de viață mereu în schimbare „dacă îi vom educa să fie deschiși noilor perspective, să accepte și să respecte diversitatea, să fie solidari și empatici.”
„Proiectul de țară România educată pune fundamentul pe care construim România de mâine, deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică. În plus față de domeniile de studiu, acest proiect de țară include competențe care îi vor sprijini pe tineri să dezvolte gândirea critică, spiritul civic, să se adapteze mai bine în societate, să-și însușească competențe digitale și antreprenoriale. Viitorul aparține programelor bazate pe inovare, implicare, creativitate și învățare continuă”, a mai adăugat acesta.
Premierul a subliniat că pentru mulți copii și tineri din România, greutățile încep prea devreme – fie că nu au familie, suferă de nenumărate lipsuri, nu pot merge la școală, au fost abuzați sau sunt nevoiți să muncească pentru a supraviețui: „Mai ales pentru ei, suntem datori să intervenim pentru a le oferi șansa să trăiască într-o societate care le poartă de grijă, îi respectă și le acordă oportunități egale.”
„Cu finanțare de la bugetul de stat și din fonduri europene, Guvernul lucrează îndeaproape la programe dedicate copiilor, o atenție deosebită fiind acordată celor din categorii de risc. Iar rezultatele Programului Național “Din grijă pentru copii” și progresele privind elaborarea planului de acțiune al “Garanției pentru copii” reconfirmă că a face din siguranța, sănătatea și accesul la educație o prioritate a Executivului înseamnă împlinirea unei datorii față de propriul nostru viitor”, a mai transmis acesta în mesajul său.

Klaus Iohannis, la dineul de gală oferit de regele Felipe al VI-lea al Spaniei în onoarea liderilor NATO prezenți la summitul de la Madrid

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele trei țări au semnat un memorandum, iar decizia aderării este “iminentă” la summitul de la Madrid

Olaf Scholz, înainte de primul său summit NATO: Germania va pune bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO

Joe Biden afirmă că summitul NATO de la Madrid este cu “adevărat istoric”. SUA și aliații vor anunța consolidarea pe termen lung a prezenței militare în Europa și pe flancul estic

Mircea Geoană: Summitul NATO, cel mai important în generații. Atunci când punem la bătaie talentul, libertatea și creativitatea societăților noastre libere, nimeni nu va putea să ne învingă

Regele Spaniei îi îndeamnă pe liderii NATO să găsească “echilibrul potrivit” între răspunsul la amenințările din est și provocările sistemice: “Predicțiile post-Război Rece s-au evaporat. Competiția dintre marile puteri este peste tot

Liderii G7 se angajează să aloce 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura ”securitatea alimentară la nivel global”, sugrumată de blocada rusă ”motivată geopolitic” asupra cerealelor ucrainene

Jens Stoltenberg, declarația zilei de la Madrid: Nu NATO sau sancțiunile împotriva Rusiei poartă vina pentru problemele economiei mondiale, ci războiul lui Putin împotriva Ucrainei

Liderii G7 pledează pentru introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești

Emmanuel Macron se împotrivește desemnării Rusiei drept stat sponsor al terorismului

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Daily Mail: “29 de milioane de români şi bulgari s-ar putea muta în Regatul Unit”

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele trei țări au semnat un memorandum, iar decizia aderării este “iminentă” la summitul de la Madrid

Joe Biden afirmă că summitul NATO de la Madrid este cu “adevărat istoric”. SUA și aliații vor anunța consolidarea pe termen lung a prezenței militare în Europa și pe flancul estic

Mircea Geoană: Summitul NATO, cel mai important în generații. Atunci când punem la bătaie talentul, libertatea și creativitatea societăților noastre libere, nimeni nu va putea să ne învingă

Regele Spaniei îi îndeamnă pe liderii NATO să găsească “echilibrul potrivit” între răspunsul la amenințările din est și provocările sistemice: “Predicțiile post-Război Rece s-au evaporat. Competiția dintre marile puteri este peste tot

Jens Stoltenberg, declarația zilei de la Madrid: Nu NATO sau sancțiunile împotriva Rusiei poartă vina pentru problemele economiei mondiale, ci războiul lui Putin împotriva Ucrainei

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei


Team2Share


Trending
-
REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Volodimir Zelenski și Maia Sandu și-au promis “asistență reciprocă pe calea Ucrainei și R. Moldova către UE”
-
CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Șeful Consiliului European îi invită pe Macron, Scholz, Draghi, Iohannis și ceilalți lideri UE să “acorde statut de candidat Ucrainei și R. Moldova”
-
PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago
“Acordați fără întârziere statutul de candidat la UE Ucrainei și Moldovei”, cere Parlamentul European într-o rezoluție adoptată cu majoritate covârșitoare în ajunul summitului UE
-
CONSILIUL EUROPEAN5 days ago
Klaus Iohannis anunță decizia istorică a Consiliului European: România și celelalte țări UE au acordat R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la aderare
-
REPUBLICA MOLDOVA5 days ago
Maia Sandu, după decizia istorică a UE de a oferi statutul de candidat: “Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”