Connect with us

SOCIETATEA CUNOASTERII

Acces, încredere și libertate – cheia pentru viitorul Internetului

Published

on

 

Acces, încredere și libertate – cheia pentru viitorul Internetului

Organizația globală îndeamnă utilizatorii de Internet să acționeze

pentru a păstra Internetul deschis și transparent

Potrivit unui  material transmis către Calea Europeană, Internet Society și-a propus să atragă atenția asupra importanței utilizării Internetului și rolul acestuia pentru viitorul nostru, al utilizatorilor.

Internet Society este o organizație non-profit înființată în 1992 pentru a promova standardele, educația și politicile pe baza cărora funcționeaza Internetul. Misiunea ISOC este de a promova dezvoltarea liberă a Internetului, evoluția și folosirea sa în folosul oamenilor din întreaga lume. Detalii suplimentare aici: www.internetsociety.org

”09 Noiembrie 2011, București – Internet Society va atrage atenția azi că numai prin deschidere, securitate și transparență pot utilizatorii de Internet să asigure viitorul acestui instrument, vital pentru dezvoltarea economică și socială.

La prima conferință INET a Internet Society din Europa de Est – cu tema “Acces, încredere și libertate: repere pentru Internetul de mâine” – reprezentanți internaționali din mediul universitar, mediul de afaceri și factori de decizie vor discuta despre amenințările și oportunitățile cu care se confruntă Internetul.

“Succesul Internetului în viitor depinde în mare măsură de deschiderea sa, de acces și de transparență”, a spus Frederic Donck, Director al Biroului European Regional al Internet Society. “Dacă doar unul dintre aceste elemente esențiale este înlăturat, Internetul își pierde calitatea de platformă de comunicare și de inovare”.

Dl. Donck a menționat faptul că accesul la Internet este o provocare, în special în afara orașelor. România are ca obiectiv dezvoltarea comunităților rurale în care accesul la Internet este sub media europeană.

“În special în zonele rurale fără acces la Internet, este nevoie de un efort deosebit din partea factorilor de decizie și a oamenilor de afaceri din domeniul ITC pentru a asigura un progres rapid către conectarea on-line a persoanelor și a mediului de afaceri. Aceasta este una dintre provocările majore cu care se confruntă țările, pentru a deveni competitive și a ajuta societățile să se dezvolte”.

Fără a scăpa din vedere că Internetul trebuie să rămână sigur și de încredere, participanții la conferință vor discuta metode alternative de a rezolva problemele legate de activitățile on-line ilegale.

“Factorii de decizie au obligația de a se ocupa de pirateria on-line și de conținutul ilegal. Cea mai eficientă metodă este de a ataca problema la sursă și de a încuraja colaborarea la nivel tehnic și la nivel de politici, pentru a identifica soluții care nu afectează infrastructura globală DNS. Filtrarea DNS, care poate fi evitata relativ usor si care nu elimina, de fapt, continutul ilegal, nu este o opțiune pe care Internetul viitorului să și-o poată permite”, a spus dl. Donck.

Dl Donck recunoaște îngrijorările multor cetățeni europeni în legătură cu protecția și caracterul privat al datelor, dar a subliniat cat de important este ca factorii de decizie, organismele legislative si de reglementare sa abordeze cu seriozitate aceste probleme.

“Reacțiile instinctive cu privire la protecția și caracterul privat al datelor – sau oricare alte probleme legate de Internet – sunt pur și simplu contra-productive, punând în pericol tocmai caracteristicile care fac din Internet un puternic instrument social și economic, indispensabil la nivel mondial”, a mai spus dl. Frederic Donck.

Printre vorbitori se numără Diana Voicu, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale; Varujan Pambuccian, Parlamentar și Membru în Comisia ITC a Parlamentului României; Bogdan Manolea, expert juridic – legislația în domeniul internetului; Gheorghe Șerban, Director Executiv ANISP; Profesorul Joe Cannataci, Universitatea din Malta și Groningen; Gabriel Ene, Director Tehnic Adjunct, CERT-RO; Zoli Herczeg, National Technology Officer la Microsoft România.”

Pentru mai multe informații sau solicitări de interviuri în România:

Alina Jantea

DC Communication

isoc_conf@dccom.ro, alina.jantea@dccom.ro, telefon: 021-312.38.35

Sursa foto: internet24x7.blogspot.com

centrul pentru studii complexe

LIVE 29 ianuarie, ora 19.30. Cafeneaua Complexității – Brașovul, promotor în Societatea Cunoașterii

Published

on

Începând din 29 ianuarie 2018, “Cafeneaua Complexitatii” își reia întâlnirile. Sezonul VI al cafenelei se va desfașura la Brașov iar întrevederile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Centrului pentru Studii Complexe (CSC) și pagina de Facebook CaleaEuropeană.ro. Evenimentul va avea loc la Hotel CUBIX – Brașov, B-dul Saturn, Nr 47, începând de la ora 19.30. Pentru prima întâlnire, accesul este permis în baza invitației, urmând ca detaliile referitoare la următoarele să fie furnizate ulterior.

Foto: Facebook/ Florin Munteanu

Acest eveniment face parte din programul de promovare a științei Complexității în societate, program inițiat și asumat de CSC.

Foto: http://complexity.ro/

Făcând trimitere la faptul că anul 2018 este anul în care celebrăm Anul Centenarului, Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe a precizat că ”în societatea modernă se manifestă acut analfabetismul funcțional, ca urmare a presiunii exercitate de descoperirile din știință și tehnologie, ”o dezvoltare mult prea rapidă care nu i-a permis omenirii să asimileze informația produsă în ultimii 100 de ani”.

”Acest clivaj între societate și mediul academic generează tensiuni și crize pe care politicul, din lipsă de cunoaștere și metodologie, nu le poate gestiona. Limbajul științific s-a îmbogățit substanțial cu noțiuni și concepte dificil de <<tradus>> într-o cumunicare obișnuită. Au apărut meserii și produse noi bazate pe aceste descoperiri, iar piața muncii se află într-o restructurare majoră. Omenirea traverseazî o perioadă critică, ”turbulența”, puțin predictibilă”, a avertizat Florin Munteanu, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Pentru a ieși din acestă criză, președintele Centrului pentru Studii Complexe a sugerat că este nevoie de o ”schimbare majoră de mantalitate”, invocând un citat al lui Albert Einstein, și anume că ”nu putem rezolva problemele folosind același tip de gândire pe care l-am folosit atunci când le-am creat”.

Această schimbare începe prin informarea societăţii cu privire la noua viziune ce fundamentează şi structurează viitorul omenirii, viziune cunoscută sub denumirea de Societatea şi Economia bazate pe Cunoaştere”, stipulează Florin Munteanu.

Cafeneaua Complexității este un eveniment regulat, organizat pentru a comunica publicului larg domeniile de interes și direcțiile de cercetare ale Centrului pentru Studii Complexe. Aceasta creează un loc de intercțiune propice dezbaterilor multidisciplinare, prin atmosfera nonformală și diversitatea profesională a participanților.

Cafeneaua Complexităţii este un loc în care invitaţi de marcă vor descifra complexitatea crizelor multiple pe care omenirea le traversează în prezent, vor prezenta semnificaţia unor noi noţiuni, concepte, teorii şi modele moderne, dar şi implicaţiile şi aplicaţiile practice ale acestora. Aceasta se doreşte a fi un loc în care se naşte, dincolo de năzuinţe şi speranţe, o Sămânţă pentru o altă lume.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cele mai inovative regiuni din Uniunea Europeană. Cum se situează România la capitolul inovare

Published

on

Silicon Valey, zona cea mai inovatoare a Statelor Unite, este cu siguranță apreciată și admirată la nivel global, dar și de către statele europene. Germania este una dintre acestea, ea însăși o țară ce excelează la capitolul inovație, notează The Washington Post.

Dacă la nivelul întregii Uniuni există discrepanțe majore între state, acestea pot fi prezente chiar și în interiorul aceluiași stat, chiar dacă nu la fel de evidente, potrivit unui raport al Comisiei Europene. România nu se poate lăuda cu foarte mari performanțe, după cum putem observa și din hărțile de mai jos. Majoritatea absolvenților unei facultăți din țara noastră sunt cei din zona capitalei, însă regiunea nu este mai inovatoare comparativ cu media la nivel național. 

Modelul Germaniei, cel al școlilor profesionale ar putea fi răspunsul pentru toată Europa, în condițiile în care o diplomă nu poate garanta succesul deținătorilor, dar nici nu sprijină neapărat competitivitatea.

Astfel, cele mai creative și productive regiuni se găsesc în Germania, Franța, Britania și în statele nordice, în timp ce România, Polonia și Spania se află la sfârșitul clasamentului.

inovare2

Grad de inovare

Pentru construirea acestui clasament Comisia Europeană a folosit 12 criterii printre care amintim numărul absolvenților, ponderea locurilor de muncă, gradul de ocupare al forței de muncă, numărul nou de produse inventate în acea regiune etc.

inovare

Clasament al performanței regiunilor din Europa

Cu toate aceste, Europa devine tot mai puțin inovativă după ce aceste date au fost monitorizate de-a lungul a opt ani, trendul fiind vizibil în toate regiunile din Uniunea Europeană. În Belgia, Grecia, Irlanda și Olanda performanțele au scăzut în toate regiunile, iar Germania, deseori percepută drept motorul continentului, a fost incapabilă să își crească performanțele. 

inovare3

Raportarea față de media europeană

O concluzie interesantă a studiului este cea conform căreia diplomele nu sunt neapărat necesare pentru ca o regiunie să fie inovatoare. Germania are mai puțini absolvenți ai unei facultăți decât alte state care se situează mult mai jos în clasament. Aceasta se bazează  mai degrabă pe cursuri practice pentru o perioadă stabilită de timp și multe companii oferă stagii de practică în timpul cărora stagiarii deprind o serie de abilități. Angajatorii spun că grație acestui model beneficiază atât ei, precum și tinerii care nu vor să urmeze o carieră academică.

Dezvoltarea și bunăstarea întâlnită în diferite zone ale aceluiași stat sunt deseori invocate pentru secesionism. Astfel, sudul Germaniei, implicit Bavaria, a invocat întotdeauna o autonomie mai mare, principalul argument fiind forța economică puternică. Același raționament este și cel al Țării Bascilor, o regiune autonomă din Spania care este mult mai inovatoare decât media europeană.

Continue Reading

centrul pentru studii complexe

Profesorul Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe, despre viitorul societății românești: ”Ne așteaptă o perioadă cu multe provocări induse de convulsiile economice și sociale globale”

Published

on

Florin MunteanuSocietatea românească de peste un deceniu va arăta ”precum un copil, plin de julituri, cu amintiri ce alternează de la agonie la extaz, dar fericit, transformat”, este de părere profesorul Florin Munteanu, președinte al al Centrului pentru Studii Complexe și membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Într-un interviu acordat România Liberă, Munteanu vorbește despre o metamorfoză a societății românești și anticipează o transformare majoră a acesteia. ”Ne așteaptă o perioadă -foarte grea, cu multe provocări sociale induse de convulsiile economice și sociale globale, dar și de schimbările climatice ce ne vor modifica profund, atât ca indivizi, cât și ca societate”.

”Urmează o perioadă turbulentă și necoerentă, ce ne va provoca prin incertitudinea zilei de mâine, ce ne va dezvolta o mai mare toleranță la nou, la -schimbare. Peste zece ani, omenirea nu va arăta foarte diferit la prima vedere, dar va purta pe umeri atât durerea celor zece ani, cât și scânteia transformării care deja germinează, ieșită din percepția că este doar o utopie. Va fi un cu totul alt drum. Vom ieși din constrângerea dată de energie, spațiu și timp și vom avea de înfruntat, ca niște copii -mici, o altă dimensiune. Un om rațional trebuie să-și mobilizeze energiile să se pregătească pentru această nouă aventură pe un alt palier de Cunoaștere, de Conștiință”, mai consideră acesta.

Interviul integral este disponibil aici.

Florin Munteanu este absolvent al Politehnicii din București, promoția 1976, doctor în științe, specializat în geodinamică, econofizică și mediu, precum şi în politici educaționale pentru implementarea societății Cunoașterii. Inițiator al programelor de cercetare desfășurate sub genericul NEXUS  (proiecte deschise) și coordonator al unor proiecte de cercetare fundamentală și aplicativă din cadrul programelor naționale și internaționale de cercetare precum: studiul complex al zonei geodinamice Vrancea – România și Reunion – Oceanul Indian, abordarea geostaziei planetare din perspectiva științei Complexității, tehnologii neconvenționale în inginerie și lista poate continua.

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending