SĂNĂTATE
Accesul românilor la medicamentele inovative nu este opțional. Revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic, o nouă oportunitate pentru România
Published
2 months agoon
By
REDACTIA
Autorități naționale, factori de decizie europeni, reprezentanți ai industriei farmaceutice au răspuns inițiativei lansate de Calea Europeană și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și au purtat un dialog deschis cu privire la importanța noului pachet legislativ european în domeniul farmaceutic, dar și despre următoarea perioadă de negocieri la nivel european, prilej cu care România trebuie să își definească cea mai bună poziție, astfel încât și pacienții români să beneficieze de un acces echitabil la medicația inovatoare.
Revizuirea include propuneri pentru o nouă directivă și un nou regulament, care revizuiesc și înlocuiesc legislația existentă în domeniul farmaceutic, inclusiv legislația privind medicamentele pentru copii și pentru bolile rare. Ea vizează atingerea mai multor obicective, printre care: un acces echitabil la medicamentele inovative, flexibilizarea procedurilor de autorizare a medicamentelor și abordarea rezistenței la antimicrobiene (RAM).
Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2022”, valabile la data de 5 ianuarie 2023, arată că pacienții din România au acces la un număr mai mare de medicamente inovatoare față de studiile realizate în perioada 2020-2021(1 din 3 medicamente aprobate în 2018-2021 sunt rambursate în România), dar timpul de așteptare continuă să crească.
Dintre țările Europei Centrale și de Est, medicamentele inovatoare aprobate în perioada sus-menționată ajung la pacienți cel mai devreme în 507 zile în Cehia, 549 zile în Ungaria, în 590 zie în Slovacia, în 705 zile în Bulgaria, 827 în Polonia și în cu 918 zile în România. România mai are la dispoziție până la 8 noiembrie să trimită o opinie a autorităților cu privire la propunerea Comisiei Europene de modificarea a legislației farmaceutice.
Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, a prezentat cele mai noi date cu privire la accesul pacienților români la noile medicamente și a discutat despre efectele modificărilor propuse de Comisia Europeană pe pachetul legislativ în domeniul farmaceutic, efecte care vor fi resimțite de pacienții europeni și întreaga industrie farmaceutică din Europa:
- Există ameliorări vizibile față de anii trecuți, dar există și multe incertitudini legate de intervalul dintre finalizarea rapoartelor HTA și publicarea listei de rambursare, intrarea în vigoare a listei față de termenele anunțate în HG și de publicarea protocoalelor terapeutice.
- Potrivit analizei interne ARPIM, în perioada iulie-august 2023, durata de evaluare la nivelul ANMDMR a fost de aproape 150 de zile. La momentul la care vorbim avem 47 de medicamente și indicații care au rapoarte HTA și așteaptă includerea în listă.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) semnalează faptul că sunt multe lucruri pe care legislația farmaceutică nu le-a luat în considerare în propunerea Comisiei Europene, printre care:
- Nu se ia în considerarea finanțarea diferită a sistemelor de sănătate și procesul de bugetare național.
- Nu este prevăzută nicio obligație de lansare pe piață în toate Statele Membre pentru medicamentele generice.
România sprijină implementarea unui act legislativ pentru medicamentele critice
Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a precizat că obiectivul oficialilor români de la Bruxelles este să găsească un echilibru just între acordarea de stimulente pentru inovare, cu accent pe nevoile medicale nesatisfăcute și măsurile privind accesul și accesibilitatea din punct de vedere al prețului. De asemenea, în luna aprilie a acestui an, România a făcut parte dintr-o inițiativă la care au participat 24 de state membre, prilej cu care s-a subliniat necesitatea întăririi securității aprovizionării cu medicamente. Practic, se solicită un act legislativ privind medicamentele critice. Autoritățile române consideră, alături de multe alte state membre, că și sănătatea și chestiunile de medicamente merită un astfel de act.
Un preț unic al medicamentelor la nivel european, cel mai important obiectiv pentru pacienții statelor membre
Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României atrage atenția că la nivelul UE nu se discută de prețul unic. Din momentul în care a apărut un medicament nou și s-a făcut dovada prin studii clinice că este totul în regulă, ar trebuie să fie accesibil tuturor medicamentul la prețul de bază.
ANMDMR, apel pentru identificarea punctelor cu specific național în cadrul negocierilor și grupurilor de lucru
ANMDMR militează pentru susținerea unor particularități importante pentru noi ca țară în viitoarele negocieri privind modificarea legislației farmaceutice și face apel la colaborare cu toate părțile interesate. În măsura în care există particularități și lucruri care sunt importante pentru piața românească, sau pentru producătorii din România și asociațiile de pacienți din România, acestea vor fi parte din poziția națională. ANMDMR face apel pentru a fi ajutat să identifice punctele cu specific național în cadrul negocierilor și grupurilor de lucru.
Parlamentul European are ca obiectiv să își finalizeze o poziție înainte de alegerile europene
Dr. Cristian Bușoi, Europarlamentar, Președinte ITRE, a reiterat sprijinul Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European în prezentarea unei opinii complete pentru Regulament și Directivă, chiar dacă îi sunt limitate competențele în aceste negocieri tehnice: „Discuțiile de fond vor începe cel mai probabil către sfârșitul anului, avem ca obiectiv ca în luna martie să avem o poziție a PE. Fiind o legislație foarte complexă și cu o miză foarte mare asupra pacienților europeni, industriei și autorităților naționale nu va fi posibil să fie finalizată înainte de alegerile europene din iunie. Dar sper ca cei doi co-legislatori să fie cât mai aproape de soluțiile finale înainte de noua arhitectură a instituțiilor europene”, a transmis acesta.
Potrivit eurodeputatului, este nevoie de o implicare mai mare a Comisiei Europene și a Statelor Membre pentru a evita penuriile de medicamente.
Este nevoie de o suplimentare a finanțărilor pentru a încheia mai rapid procesele de negociere și pentru a introduce noi medicamente pe listă
CNAS a reiterat importanța finanțării adecvate pentru un proces rapid de negociere al prețului medicamentelor și de introducere pe listă.
Industria farmaceutică românească se poate implica în cercetarea de noi produse antimicrobiene, iar Ministerul Sănătății va face demersuri în acest sens la nivelul Guvernului
Ministerul Sănătății își dorește ca industria farmaceutică românească să fie competitivă în domeniul rezistenței la antimicrobiene și salută modelul iberic prin care industria farmaceutică este stimulată din punct de vedere financiar să dezvolte și să cerceteze noi molecule. Potrivit MS, acest lucru trebuie să se întâmple și în România. MS o să aibă o poziție și o propunere în cadrul Guvernului în acest sens.
De asemenea, Executivul lucrează pentru o mai mare predictibilitate în actualizarea și extinderea listelor de medicamente compensate și gratuite.
Este nevoie de o politică de preț corectă și unitară în România
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) susține o politică de preț corectă și unitară ar ajuta toate părțile implicate. Astfel, nu ar mai exista retrageri de medicamente din România pe motiv de preț și România nu ar mai avea export paralel. De asemenea, politica de preț din România ar trebui să se separe de prețul de farmacie, de prețul de decontare. O companie consideră că prețul de decontare nu e cel pe care și-l dorește, decide retragerea medicamentului.
România trebuie să vorbească la Bruxelles pe o singură voce
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) militează pentru o voce comună în negocierile care vor urma la Bruxelles. COPAC salută pachetul legislativ propus de Comisia Europeană. Primul pas este ca România să aibă o poziție comună a tuturor actorilor. Trebuie mers împreună la Bruxelles. Este nevoie de o voce comună pentru pacienții care au nevoie de accesibilitate la tot ce înseamnă inovație.
România, o țară aflată pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților români la medicamente inovatoare, în continuare departe de standardele europene de acces la tratament, are o șansă unică în context european. Propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic este un proiect care poate răspunde unor preocupări majore de politică publică din România.
You may like
INTERVIU Președintele COPAC Radu Gănescu: Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Nu putem avea acces la inovație fără predictibilitate bugetară
ARPIM Innovation Forum: Cum ne putem asigura că românii nu ratează cele mai recente inovații medicale?
INTERVIU Senatorul Vasile Dîncu propune un “pact pentru sănătatea românilor”: Avem ca obiectiv transformarea României într-un important hub de producție de medicamente la nivelul UE
INTERVIU Prof. Dr. Cătălina Poiană: Medicii tineri pleacă din România pentru că nu își pot desfășura un act medical pe măsura pregătirii lor. Finanțarea sănătății trebuie să fie o prioritate
INTERVIU Deputatul Iulius Firczak: Sper ca în 2024 să trecem pragul psihologic de 30% al nivelului de încasări pentru sănătate
Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
ROMÂNIA DIGITALĂ
România investește 400 de mil. euro, din PNRR, pentru digitalizarea sistemului medical și interconectarea acestuia într-o rețea europeană
Published
4 days agoon
November 28, 2023By
REDACTIA
Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete, a participat în data de 28 noiembrie la reuniunea Comisiei Europene pentru eHealth Network, la Bruxelles.
Cu acest prilej, au fost prezentate și dezbătute planurile de acțiune pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România. Dezvoltarea infrastructurii digitale la nivelul spitalelor, prescripția digitală și dosarul electronic al pacientului se află printre prioritățile majore, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
Alte elemente esențiale țin de interoperabilitatea sistemelor digitale din sănătate, atât la nivelul României, cât și al statelor membre.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a participat la adoptarea ghidurilor de finanțare în statele membre pentru realizarea de sisteme digitale comune. Acestea ar include rezultatele de laborator, investigațiile imagistice și fișele de externare.
„Sistemul de sănătate din România face un veritabil salt în timp, de la a funcționa exclusiv pe hârtie, la digitalizare și management medical smart. Numai în ultimele 12 luni am primit o infuzie de aproximativ 400 de milioane de euro, din PNRR, pentru proiecte de digitalizare. Sunt proiecte concrete care funcționează și își produc efectele”, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil cu implementarea PNNR în Sănătate.
„Realizarea unor sisteme digitale integrate și interoperabile este în sprijinul pacienților din România. Câștigăm timp, reducem erorile și suntem interconectați într-o rețea europeană de sănătate. Am prezentat în cadrul ședinței eHealth organizată de Comisia Europeană necesitatea unui organism de coordonare și integrare a datelor din sănătate”, a subliniat Alexandru Rogobete.
ROMÂNIA
INTERVIU Președintele COPAC Radu Gănescu: Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Nu putem avea acces la inovație fără predictibilitate bugetară
Published
1 week agoon
November 24, 2023By
REDACTIA
Interviu realizat de Robert Lupițu
În contextul discuțiilor la nivel european cu privire la noul pachet legislativ farmaceutic, dar și în contextul național al situațiilor de criză din ultima vreme semnalate de pacienții români, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu CaleaEuropeana.ro, a organizat în data de 22 noiembrie, evenimentul „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”.
Cu acest prilej, Radu Gănescu, Președinte Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, a discutat, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro, despre implicarea pacienților în dialogul, dar și lucrul cu autoritățile naționale în vederea obținerii celor mai bune avantaje pentru pacienții români cu prilejul noului pachet legislativ european în sectorul farmaceutic. De asemenea, Radu Gănescu a pledat pentru o finanțare sustenabilă și predictibilă a sistemului medical.
„Pacienții sunt foarte importanți în discuțiile ce vizează noua propunere legislativă europeană și direcția sau strategia pe care România ar trebui să o abordeze. Vorbim de crearea unui sistem de sănătate centrat pe pacient, dar în același timp să fie cât mai ușor accesibil și timpuriu din perspectiva inovației. Pacienții sunt cei care trebuie să stea la masa de discuții cu toți actorii din sănătate. Vrem acces la inovație, să tratăm pacientul în România și la un nivel european”, a precizat Radu Gănescu pentru CaleaEuropeana.ro.
Potrivit președintelui COPAC, legislația punctează foarte mult pe implicarea pacienților în zona de cercetare și autoritate la nivel decizional: „E un avantaj și o schimbare de paradigmă. Interesul nostru este să putem să tratăm pacienții din România ca și un pacient european.”
La nivel european, multe organizații de pacienți au purtat un dialog cu Comisia Europeană și alte entități de la Bruxelles. Ca reprezentant COPAC la European Patients’ Forum, deja am avut poziții comune despre această directivă, iar acum trebuie să aducem în România această perspectivă și să o implementăm împreună cu autoritățile pentru nevoile noastre. Sistemele de sănătate sunt diferite, iar aplicabilitatea rămâne la nivel național. Prin urmare, este nevoie de o interacțiune foarte bună cu autoritățile nu numai la nivel de dialog, ci și de lucru. Trebuie să creăm pentru noi o oportunitate din această legislație: ca românii să aibă acces facil la inovație, iar pacienții români să fie cât mai bine tratați într-un sistem european cu posibilitățile pe care le are România la ora actuală.”
„Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Sistemul de sănătate trebuie să fie unul stabil. Nu mai trebuie să vorbim de rectificări bugetare la fiecare 3-6 luni. Lucrurile astea nu fac decât să impacteze negativ. Nu vom avea acces la inovație fără o stabilitate financiară în sistemul de sănătate. Avem nevoie de finanțări pe perioade mai lungi, pe perioade de trei ani, care să ajute serviciile medicale”, a conchis Radu Gănescu.
Sănătatea rămâne în anul 2023 principala sursă de îngrijorare a românilor, iar în spatele acestei îngrijorări există numeroase motive: accesul foarte întârziat la medicamente, subfinanțarea sistemului de sănătate, până la una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană. Autorități naționale, factori de decizie europeni, reprezentanți ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor de pacienți au participat la Forumul Român de Inovatie: „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”, eveniment organizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și CaleaEuropeană.
Puteți urmări aici întregul eveniment:
Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2022” arată că pacienții din România au acces la un număr mai mare de medicamente inovatoare față de studiile realizate în perioada 2020-2021, dar timpul de așteptare continuă să crească, lucru esențial în parcursul de vindecare al pacientului pentru a-i crește rata de supraviețuire.
Astfel, în prezent, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 918 zile.
România, o țară aflată pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților români la medicamente inovatoare, în continuare departe de standardele europene de acces la tratament, are o șansă unică în context european. Propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic este un proiect care poate răspunde unor preocupări majore de politică publică din România.
ROMÂNIA
ARPIM Innovation Forum: Cum ne putem asigura că românii nu ratează cele mai recente inovații medicale?
Published
1 week agoon
November 24, 2023By
REDACTIA
În contextul discuțiilor la nivel european cu privire la noul pachet legislativ farmaceutic, dar și în contextul național al situațiilor de criză din ultima vreme semnalate de pacienții români, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu CaleaEuropeana.ro, au organizat în data de 22 noiembrie, evenimentul „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”, prin care și-au propus lansarea unor teme de discuție importante, precum: Sănătatea ca investiție: finanțarea sustenabilă a sănătății; Pachetul Farmaceutic European: cum va influența cadrul de acces la tratamente pentru pacienții din România; Inovația salvează vieți: ce medicamente de ultimă generație vor schimba paradigma, în perioada următoare; Vocea pacientului român, pentru o sănătate europeană; Parteneriate strategice pentru sănătatea românilor, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
La eveniment au participat, printe alții, Ministrul Sănătății – Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Finanțelor – Marcel Boloș, Președintele ANMDMR – Farm. Răzvan Prisada, reprezentanți ai Parlamentului European, reprezentanți ai Parlamentului României, voci importante din lumea medicală și a pacienților.
Puteți urmări aici întregul eveniment:
„Înaintea celui mai intens an electoral din istoria recentă am considerat important să punem pe agenda publică temele de ultimă oră cu privire la sănătatea românilor și să vedem cum ne pot ajuta evoluțiile de la nivel European să avem un acces mai bun la medicamente de ultimă generație, salvatoare de vieți. Sănătatea românilor nu este o cheltuială, este o investiție în societate și în economie, iar guvernanții din prezent și din viitor au o oportunitate unică de a prioritiza măsurile identificate la nivel european și de a-și atrage parteneri strategici pentru a îmbunătăți rezultate de sănătate”, a declarat Cecilia Radu, Președinte ARPIM.
Situația din România
- Starea de sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor (arată sondajul INSCOP publicat la sfârșitul lunii septembrie), cu 8 procente peste creșterea prețurilor. În spatele acestei îngrijorări există numeroase motive: accesul foarte întârziat la medicamente, subfinanțarea sistemului de sănătate și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană.
- Datele oferite de Comisia Europeană în cel mai recent raport din seria „State of Health” (2022) arată că, în România, cheltuielile pentru sănătate ca alocare din PIB sunt printre cele mai mici dintre țările UE. În 2020, România a cheltuit 6,3% din PIB pentru sănătate, în timp ce media țărilor UE este de aproximativ 10%.
- Speranța de viață în România este a doua cea mai scăzută din Europa, iar pandemia COVID-19 a anulat o parte din progresele înregistrate începând cu anul 2000.
- Timpul de așteptare al pacientului român pentru accesul la medicamentele inovatoare continuă să crească an după an: în prezent, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 918 zile, arată Studiul “WA.I.T 2022”, față de 899 de zile cu un an înainte.
Despre Pachetul Farmaceutic European
Executivul European a propus în luna aprilie (2023) revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic – cea mai mare reformă din ultimii 20 de ani – pentru a o face mai suplă, mai flexibilă și mai adaptată la nevoile cetățenilor și întreprinderilor din întreaga UE. Printre obiectivele principale se numără și crearea unei piețe unice a medicamentelor care să garanteze că toți pacienții din întreaga UE au acces în timp util și în mod echitabil la medicamente sigure, eficace și la prețuri accesibile.
Revizuirea include propuneri pentru o nouă directivă și un nou regulament, care urmează să completeze și să înlocuiască anumite aspecte din legislația existentă în domeniul farmaceutic, inclusiv legislația privind medicamentele pediatrice și cele pentru bolile rare.
Pachetul legislativ farmaceutic va decide viitorul politicii europene cel puțin pentru următorii 20 de ani și, așa cum relevă și Pernille Weiss (raportoare din partea ENVI pentru propunerea de Directivă), în draft-ul ei lansat pe 4 octombrie, accesul la medicamentele inovatoare este multifactorial, depinzând în mare măsură de legislațiile și contextele naționale, iar rezolvarea echitabilă a problemelor de acces nu ar trebui legată de drepturile de protecție intelectuală.
„EFPIA, ARPIM și companiile sale membre precum și Comisia Europeană, împărtășesc obiectivele de a crește accesul pacienților la medicamente în întreaga Europă și de a consolida competitivitatea sectorului farmaceutic european. Cu toate acestea, legislația propusă, așa cum este prezentată în acest moment, va avea efectul opus. Impactul net al propunerilor riscă să dăuneze inovației și să submineze și mai mult competitivitatea Europei”, a declarat Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe, ARPIM.
Industria farmaceutică inovatoare atrage atenția că sunt încă multe lucruri pe care legislația farmaceutică nu le-a luat în considerare în propunerea Comisiei Europene:
- Nu se iau în considerare finanțările diferite ale sistemelor de sănătate și procesele de bugetare națională.
- Nu se iau în considerare diferențele între țări cu privire la capacitățile de diagnosticare precoce și corectă, între capacitățile de investigații și de tratament (incluzând aici și resursele umane din sistemul de sănătate).
- Ritmul natural al inovației în industria farmaceutică este mai degrabă incremental, dar fără stimularea “descoperirilor intermediare” poate exista riscul unei dezangajări a industriei pe anumite arii terapeutice sau al scăderii investițiilor pentru arii precum cardiologia, diabetul zaharat, bolile respiratorii, care nu satisfac actuala formă rigidă de definire a nevoilor medicale nesatisfăcute.
- Nu este prevăzută nicio obligație de lansare pe piață în toate Statele Membre pentru medicamentele generice. Nu se ia în considerare faptul că unele state din Estul Europei (printre care și România) așteaptă finalizarea rambursării în alte State Membre.
- Propunerile de reducere a perioadelor de protecție a drepturilor intelectuale pentru a crește accesul în toate statele membre nu sunt instrumentul adecvat și nu țin seama de contextul global de competiție în atragerea investițiilor. Expirarea drepturilor de proprietate intelectuală ale unui medicament inovator (în 1/3 cazuri, perioada de protecție a datelor este ultimul instrument ce expiră) nu atrage după sine automat intrarea pe piață a medicamentelor generice: decizia de investiție a industriei generice depinde de facilitatea procesului de fabricație, populația eligibilă, legislația națională, etc., iar lansarea pe piață a medicamentelor generice în peste 90% din cazuri se face atunci când a existat în prealabil rambursarea medicamentului inovator.
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ENERGIE1 week ago
Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)
- U.E.1 week ago
Guvernul olandez în exercițiu, îngrijorat că Geert Wilders ar putea înceta sprijinul pentru Ucraina. Politico Europe titrează că “Wilders este cel mai mare coșmar al UE”
- ROMÂNIA1 week ago
Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
La summitul online al G20, Ursula von der Leyen l-a confruntat pe Putin, acuzându-l că încearcă ”să anihileze națiunea ucraineană suverană”, și i-a cerut să pună capăt războiului
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Senatorul Vasile Dîncu propune un “pact pentru sănătatea românilor”: Avem ca obiectiv transformarea României într-un important hub de producție de medicamente la nivelul UE