Cristian Bușoi
Acord al instituțiilor UE privind sustenabilitatea și agilitatea financiară a Agenției Europene pentru Medicamente, anunță Cristian Bușoi, raportorul din partea Parlamentului European
Published
1 year agoon
Acordul dintre Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European privind un sistem de taxe durabil, mai simplu și mai flexibil pentru Agenția Europeană pentru Medicamente va asigura sustenabilitatea și agilitatea financiară a EMA, a declarat marți europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor din partea PE pentru acest dosar.
“Salut munca constructivă care a fost depusă și acordul la care am ajuns astăzi, la numai trei săptămâni de la primul trialog. Cred că am transmis un mesaj important că acest act legislativ este o prioritate-cheie pentru Parlament și că, prin acordul de astăzi, vom asigura sustenabilitatea și agilitatea financiară a EMA. Ne-am asigurat că agenția își poate îndeplini în continuare responsabilitățile în mod eficient și am înțeles, de asemenea, că EMA este în mare măsură asistată de autoritățile naționale competente (ANC) în îndeplinirea sarcinilor care îi revin. În plus, prin stabilirea unei structuri adecvate a taxelor, regulamentul poate promova inovarea în sectorul farmaceutic, asigurând în același timp accesul echitabil al pacienților la medicamente sigure și eficiente”, a transmis Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, într-un comunicat.
”Acordul marchează tranziția către un sistem de taxe durabil, mai simplu și mai flexibil pentru Agenția Europeană pentru Medicamente. Pentru a asigura siguranța și calitatea medicamentelor pe piața Uniunii, este extrem de important să se asigure o finanțare adecvată pentru agenție și pentru autoritățile naționale competente, astfel încât acestea să asigure un sistem de reglementare de primă clasă”, a precizat José Manuel Minones Conde, ministrul spaniol al Sănătății în exercițiu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
”Salut călduros acordul dintre Parlamentul European și Consiliu. Aceste noi norme vor permite Agenției să perceapă taxe care să reflecte mai bine funcția sa crucială de evaluare a calității, siguranței și eficacității medicamentelor în UE. De asemenea, acestea vor permite EMA să ofere o compensație adecvată autorităților naționale pentru contribuția lor științifică. Acordul de astăzi marchează un alt progres în crearea unei Uniuni Europene a Sănătății puternice, durabile și reziliente, având ca unul dintre piloni o EMA flexibilă și pregătită pentru viitor, capabilă să se adapteze la noile provocări”, a reacționat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.
Date și cifre privind taxele EMA
EMA percepe o taxă pentru procesarea cererilor depuse de companiile care doresc să lanseze un medicament pe piață, precum și pentru alte sarcini, cum ar fi monitorizarea siguranței medicamentelor (farmacovigilență). Pentru anul 2023, taxele și tarifele au reprezentat aproximativ 89% din bugetul agenției.
Agenția plătește, de asemenea, autoritățile naționale pentru evaluarea științifică a cererilor. În 2023, se estimează că 163 de milioane de euro vor fi plătite agențiilor naționale de reglementare a medicamentelor din bugetul agenției.
De ce este necesară actualizarea structurii taxelor EMA?
EMA joacă un rol crucial în protejarea și promovarea sănătății umane și animale prin evaluarea și monitorizarea medicamentelor. Pentru a-și îndeplini misiunea, agenția are nevoie de o bază financiară solidă pentru a-și susține operațiunile. Cu toate acestea, structura actuală a taxelor este din ce în ce mai complexă și nu mai reflectă natura activității și provocările implicate.
Elemente-cheie ale acordului provizoriu
Textul convenit provizoriu prevede că taxele percepute de EMA ar trebui să se bazeze pe costuri. Textul prevede o simplificare a cadrului juridic actual prin stabilirea unui instrument juridic unic pentru toate taxele (farmacovigilență și autorizații de introducere pe piață).
De asemenea, acesta prevede un sistem de taxe mai durabil și mai flexibil, care va asigura atât o finanțare adecvată pentru EMA, cât și un sprijin suficient pentru autoritățile naționale competente în îndeplinirea sarcinilor lor. În acest scop, au fost introduse trei modificări în propunerea inițială:
- ajustarea anumitor taxe pentru a reflecta ratele inflației, inclusiv pentru medicamentele de uz uman, și o creștere mai mică pentru produsele veterinare
- creșterea taxelor pentru consultanță științifică și proceduri privind medicamentele generice, pentru a asigura o bază financiară sustenabilă a EMA
- creșterea remunerației alocate autorităților naționale competente pentru a acoperi costurile integrale ale activității pe care acestea o desfășoară pentru EMA și pentru a se asigura că acestea dispun de personalul calificat necesar pentru a face acest lucru
Textul convenit provizoriu conține, de asemenea, modificări privind monitorizarea și revizuirea taxelor. Scopul este de a crește flexibilitatea sistemului și de a-l face adaptabil la nevoile viitoare. În special, modificările sunt menite să extindă rolul consiliului de administrație al EMA, acoperind domenii precum actualizarea taxelor sau adaptarea acestora la circumstanțe în schimbare.
Cele două instituții cu rol de colegiuitor trebuie acum să aprobe formal acordul pentru ca acesta să poată intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Marcel Boloș prezintă direcțiile prioritare după revenirea în funcția de ministru al investițiilor și proiectelor europene astfel încât România să atingă în continuare ”cele mai înalte standarde în absorbția fondurilor europene”
Vicepreședintele PE Victor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate
Dan Motreanu: Combaterea interferențelor străine în alegeri, discutată în cadrul Adunării Politice a PPE. Rusia și China, menționate pentru dezinformare în scopul subminării democrațiilor europene
Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”
Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare
Cristian Bușoi
România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, subliniază Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE
Published
10 months agoon
April 4, 2024By
Teodora IonRomânia contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, a subliniat eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.
Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Cristian Bușoi a reliefat importanța exploatării gazelor offshore din Marea Neagră, care ”reprezintă o bază importantă pentru securitatea aprovizionării cu energie în regiune. Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, Europa face pași importanți în reducerea dependenței de importurile de energie și în asigurarea independenței energetice regionale”, a mai spus acesta.
Acesta a amintit că Răzvan Popescu, CEO Romgaz, Aristotel Jude, deputy CEO Romgaz, Alexandru Maximescu, vicepreședintele OMV Petrom pentru Reglementări și Afaceri Publice Corporative au prezentat, recent, în Parlamentul European potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei.
”Cu o capacitate impresionantă de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră se profilează ca o sursă esențială de gaz natural pentru Europa. Această inițiativă se aliniază perfect cu obiectivele Programului RePower EU, care vizează reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și susținerea tranziției energetice către surse sigure, mai curate. Prin înlocuirea cărbunelui și oferirea unei resurse constante, care să completeze energia regenerabilă, proiectul aduce un impuls semnificativ eforturilor de decarbonizare”, consideră eurodeputatul.
La evenimentul de prezentare, Jerzy Buzek, fost prim-Ministru al Poloniei și Președinte al Parlamentului European, a evidențiat provocările aduse de războiul provocat de Rusia în Ucraina și a salutat proiectul pentru potențialul său de a consolida securitatea aprovizionării cu energie, atât pentru țările din regiunea Mării Negre, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.
La rândul său, Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a punctat avantajele multiple pe care proiectul Neptun Deep le aduce Uniunii Europene: de la contribuția la tranziția energetică, la sprijinul pentru sectoarele economice și îmbunătățirea competitivității.
”Cred că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia, dar și pentru reducerea generală a importurilor din regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei”, a conchis eurodeputatul.
Cristian Bușoi
Eurodeputatul Cristian Bușoi avertizează Comisia Europeană: Reducerea cu 1 miliard de euro a programului EU4Health este îngrijorătoare
Published
10 months agoon
March 12, 2024By
REDACTIAEuroparlamentarul Cristian Bușoi i-a semnalat comisarului european pentru sănătate că o scădere cu 1 miliard de euro din bugetul de 5,1 miliarde de euro al programului EU4Health este „îngrijorătoare” și ar pune în pericol implementarea programelor de sănătate din Uniunea Europeană și ar reprezenta o amenințare pentru calitatea vieții cetățenilor europeni.
„Programul de Sănătate EU4Health a reprezentat o victorie importantă a Parlamentului European și a comisiei ENVI. Un program ambițios, cu un buget de 5,1 miliarde euro, care sa răspundă unor amenințări de sănătate viitoare, dar și la provocările prezentului: lupta împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor rare, digitalizarea sistemelor de sănătate. Reducerea cu 1 miliard de euro a Programului este îngrijorătoare. Am intrebat-o în această seară la ședința Comisiei ENVI din Parlamentul European pe doamna comisar Stella Kyriakides cum va operationaliza această reducere și ce strategie are pentru pregătirea unor inițiative viitoare astfel încât Uniunea Sănătății să rămână o prioritate”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.
Reamintim că eurodeputatul Cristian Bușoi a fost negociatorul Parlamentului European pentru programul emblematic al UE în domeniul sănătății, EU4Health.
În urma acestui acord, sănătatea va deveni cu adevărat o prioritate a Uniunii Europene prin suma record obținută de 5,1 miliarde de euro: „Finanțarea fără precedent a acestui Program de Sănătate independent este dovada clară că vocea cetățenilor care ne-au cerut mai multă implicare pentru Sănătate a fost ascultată. Banii, e drept, nu pot cumpăra sănătate, dar ajută enorm”, declara Cristian Bușoi în urmă cu trei ani de zile.
Cristian Bușoi
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European: România trebuie să folosească oportunitățile de la nivel european
Published
11 months agoon
February 23, 2024By
Teodora IonPreședintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei.
”România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european”, a evidențiat eurodeputatul într-un comunicat de presă.
”Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”, susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale, a fost prezentată prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Summitul European al Indistriei, subliniind angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia.
Prin acest act, liderii sectoarelor industriale fundamentale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători din Europa, împreună cu sindicatele europene și liderii europeni, își unesc forțele pentru a răspunde preocupărilor urgente privind peisajul industrial european. ”Declarația de la Anvers” evidențiază necesitatea imperioasă a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei, pentru a face față provocărilor actuale.
Declarația propune 10 acțiuni concrete, printre care integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai largă, simplificarea legislației și a cadrului pentru ajutor de stat.
”Scopul este de a transforma Europa într-un lider global în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a asigura un suport consolidat pentru proiectele UE”, a detaliat Bușoi.
De altfel, eurodeputatul a subliniat în repetate rânduri că ”un Acord Industrial – Industrial Deal în cadrul UE este deosebit de important”.
”Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global”, consideră Cristian Bușoi.
El a punctat că la nivelul UE există deja un ”consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie, în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului. Crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens”.
Semnatarii Declarației de la Anvers provin din sectoare diverse, inclusiv chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.
”România trebuie să își construiască o strategie industrială și să folosească atât momentul de deschidere politică de la nivel european, cât și oportunitățile de finanțare europene”, a fost mesajul lansat de președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
China, concesii Kiev-Moscova pentru pace și rolul SUA și NATO în secolul XXI, prioritățile majore ale lui Marco Rubio, viitorul șef al diplomației SUA: Trebuie să avem “aliați de apărare competenți”
Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele
Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”
Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească
Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție