Connect with us

ENERGIE

Acord de un miliard de dolari pentru independența energetică a României: Romgaz a semnat contractul cu Exxon pentru gazele din Marea Neagră, care vor fi extrase nu mai târziu de anul 2026

Published

on

© Guvernul României/ captură video

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, cu ocazia semnării documentelor de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru 50% din perimetrul Neptun Deep, că gazele vor fi extrase nu mai târziu de 2026, în vreme ce ministrul energiei Virgil Popescu a afirmat că “asistăm la prima cărămidă pentru independența energetică a României”.

“Urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită, astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele. Prin acest act, prin care astăzi vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari, să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri, atât din regiune, cât şi din Uniunea Europeană”, a precizat premierul, în cadrul ceremoniei de la Palatul Victoria.

 

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și David Muniz,  Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au participat marți la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Citiți și Mișcări în direcția independenței energetice: Romgaz aprobă contractul cu ExxonMobil

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Romgaz din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către Romgaz va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

”Tranzacția în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susține investițiile vitale în energie și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor și economiei românești.  Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiții vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul României, bazată pe investiții, o abordare pro-business și stabilitate, va repoziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

“Astăzi, prin semnarea contractului dintre ROMGAZ S.A. și ExxonMobil, România a făcut un pas uriaș pentru asigurarea securității și independenței energetice. În actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grăbi începerea exploatării, pentru a consuma gazul românesc. Da, așa cum am spus, românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat și ministrul energiei, Virgil Popescu.

Citiți și DOCUMENT Liderii Coaliției au depus la Parlament legea offshore care deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii internaționale de energie și petrochimie listate public, creează soluții care îmbunătățesc calitatea vieții și răspund nevoilor în continuă evoluție ale societății. Principalele domenii de business ale companiei – Upstream, Product Solutions și Low Carbon Solutions – oferă produse necesare traiului modern, inclusiv energie, produse chimice, lubrifianți și tehnologii cu emisii scăzute. ExxonMobil deține cel mai important portofoliu de resurse din industrie și este una dintre cele mai mari companii integrate de combustibili, lubrifianți și petrochimice din lume.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul american al energiei, Jennifer M. Granholm, vine marți în România pentru a participa la reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei (P-TECC) , o platformă pentru securitate energetică și cooperare în domeniul energiei curate, creată de Statele Unite și care include 24 de țări din Europa Centrală și de Est, potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București.

În timpul vizitei, oficialul american va promova politica industrială a SUA, inclusiv Legea privind reducerea inflației.

Marți, secretarul de stat Granholm va rosti un discurs la Forumul de afaceri P-TECC și va participa împreună cu ministrul ministrul Sebastian Burduja din România la semnarea unui memorandum de înțelegere între Sage, o companie specializată în energie geotermală și soluții de stocare, și Electrocentrale București (ELCEN), compania de stat care furnizează energie termică pentru București.

Miercuri, secretarul de stat va prezenta remarcile principale la reuniunea ministerială P-TECC.

Pe parcursul vizitei, secretarul de stat Granholm va avea mai multe întâlniri bilaterale cu omologii săi din Uniunea Europeană, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Moldova, Polonia, România și Ucraina pentru a discuta o serie de programe de cooperare în domeniul energiei curate, în curs de desfășurare și propuse.

Continue Reading

ENERGIE

Nicolae Ciucă: Parlamentarii PNL vor propune amendamente pentru ca legea prosumatorilor să răspundă nevoilor acestora. Ca prim-ministru am facilitat finanțări europene pentru stocare

Published

on

© Partidul Național Liberal

Parlamentarii Partidului Național Liberal vor propune amendamente necesare pentru ca forma legii prosumatorilor să răspundă nevoilor acestora, a anunțat miercuri președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, arătându-se împotriva transferării întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului.

“Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului – prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacități de stocare – va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice. Câștigarea independenței energetice implică creșterea ponderii surselor regenerabile în producția națională, însă noile prevederi referitoare la achiziționarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces. Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Poziția sa a venit după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii prosumatorilor.

În prezent, a arătat Nicolae Ciucă, există atât prin PNRR, cât și prin Fondul de Modernizare, proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, care includ și capacități de stocare.

“Ca prim-ministru, am facilitat finanțări europene pentru realizarea în țară a unor asemenea capacități. Conform solicitării președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor”, a conchis el.

Continue Reading

ENERGIE

Klaus Iohannis solicită reexaminarea legii prosumatorilor: România riscă să nu mai poată deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG care stabileşte măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

“Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziţionarea de capacităţi de stocare a energiei electrice. Totodată, pot fi incluse în legislaţie şi prevederi complementare, precum instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii existenţi sau de măsuri care ţin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creşterea capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice verzi să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, a transmis şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

El a evidenţiat că România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile, ţara noastră făcând parte din Alianţa Internaţională Solară din decembrie 2023.

“Printr-un amendament care priveşte obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate”, a explicat Iohannis referitor la actul normativ criticat.

Preşedintele a menţionat că a fost “un permanent susţinător al reglementărilor tehnice şi legislative care să facă posibil ca tot mai mulţi români să deţină instalaţii de producere a energiei electrice, panouri fotovoltaice care să le asigure în primul rând consumul propriu de energie, cât şi posibilitatea de a direcţiona în reţea energia produsă în exces”.

El a amintit că România şi-a propus să instaleze, până în 2030, o capacitate de energie solară de peste opt gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

“Ultimele modificări legislative făcute în Parlament înfrânează acest proces, care până acum a adus rezultate bune. De exemplu, până în prezent, aproape 140.000 de prosumatori au instalat peste 1,7 gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. Programe precum ‘Casa verde fotovoltaice’ au fost accesate de către cetăţeni, ceea ce dovedeşte că eforturile din ultimii ani de conştientizare a importanţei producerii de energie verde dau rezultate concrete”, a completat Klaus Iohannis.

În opinia sa, noile prevederi ale legii trimise spre reexaminare, “deşi necesare pe fond, sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementate”.

Potrivit şefului statului, în această formă a legii, “transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului, prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare, va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor de a fi interesaţi să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice”.

El a criticat stabilirea unui termen obligatoriu pentru prosumatori – 31 decembrie 2027 – până la care să achiziţioneze instalaţii de stocare a energiei electrice.

“În lipsa instituirii corelative a unei forme de sprijin din partea statului, se produce şi o discriminare faţă de prosumatorii existenţi”, a indicat preşedintele.

Lipsa disponibilităţii financiare a beneficiarilor de a achiziţiona suplimentar, din surse proprii, baterii pentru stocarea energiei solare induce riscul ca numeroase sisteme de panouri fotovoltaice deja instalate pe imobile să nu poată fi puse în funcţiune şi racordate la reţea în mod corespunzător, a mai explicat Iohannis.

“În această situaţie, contravaloarea instalării şi a achiziţiei respectivelor sisteme nu va putea fi cerută la decontare Administraţiei Fondului pentru Mediu, instalatorii validaţi neputând recupera investiţiile deja realizate. Mai mult, costurile încă ridicate, presupuse de cumpărarea de către prosumatori a unor sisteme de stocare, vor descuraja oamenii să fie interesaţi să-şi instaleze panouri fotovoltaice pentru locuinţele proprii”, a afirmat preşedintele.

Conform acestuia, condiţiile stipulate de legea criticată privind amplasarea de către prosumatori a acumulatorilor ce vor fi utilizaţi în stocarea energiei electrice sunt unele specifice, existând numeroase situaţii în care astfel de instalaţii au produs incendii pe fondul amplasării necorespunzătoare.

“Faptul că majoritatea prosumatorilor cu capacităţi de producţie deja instalate au invertoare care nu permit racordarea unor instalaţii de stocare, fiind necesară înlocuirea cu un dispozitiv compatibil, face discutabilă aplicarea noilor dispoziţii, în contextul în care prosumatorii care au beneficiat de finanţare europeană în implementarea capacităţilor de producţie nu au voie, vreme de cinci ani, să aducă modificări instalaţiilor (panouri şi invertor)”, a mai indicat Klaus Iohannis. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.19 mins ago

Polonia propune o cale de urmat în relațiile UE-SUA. Sikorski: Este de datoria noastră să explicăm Americii că dacă simțim amenințarea Rusiei, nu ne putem angaja în Asia

CONSILIUL UE35 mins ago

Cătălin Predoiu: România este mai bine plasată, față de 2023, pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre

U.E.15 hours ago

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

CHINA18 hours ago

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

CONSILIUL UE18 hours ago

UE este alături de Ucraina și reînnoiește sancțiunile economice contra Rusiei pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025

ROMÂNIA19 hours ago

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

CONSILIUL UE19 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

ENERGIE20 hours ago

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

CONSILIUL UE19 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.3 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA5 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA5 days ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

Trending