Acord între conservatori și extrema-dreaptă în Austria pentru formarea guvernului. Sebastian Kurz devine astfel cel mai tânăr premier european

Conservatorul Sebastian Kurz și Partidul Libertății (FPO) au anunțat vineri că au ajuns la un acord de coaliție care îi deschide calea către postul de cel mai tânăr cancelar, marcând în același timp revenirea extremei-drept la guvernare, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres.

Am ajuns la un acord de guvernare pentru următorii cinci ani“, a anunţat Kurz, care a vorbit alături de liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache, la capătul unei ultime zile de negocieri. În vârstă de doar 31 de ani, Sebastian Kurz ar urma să devină cel mai tânăr şef de guvern din Europa.

“Alegătorii ne-au dat un mandat clar de a ţine cont de preocupările lor, în special în materie de securitate”, a spus Strache, care ar urma să devină vicecancelar.

Negocierile au fost iniţiate după alegerile legislative anticipate de la 15 octombrie, câştigate de partidul conservator ÖVP.

Partidele constestatare (anti-establishment) au reușit să câștige teren pe câmpul de luptă electoral în Europa ultimilor ani, capitalizând politic nemulțumirile cetățenilor cu drept de vot față de politica partidelor mainstream în domenii precum economia, securitatea sau migrația. Cele mai multe dintre acestea, inclusiv liderul partidului Frontul Național, Marine Le Pen, care a reușit în acest an să ajungă în cursa prezidențială din Franța, nu au acces la guvernare, dar se așteaptă ca FPO să dețină funcții-cheie în Excutivul austriac, The Guardian. 

FPÖ a mai guvernat cu ÖVP în perioada 2000-2007. Intrarea extremei-drepte la putere a dus atunci la adoptarea timp de câteva luni a unor sancţiuni europene. Având în vedere peisajul politic european de acum, se așteaptă ca reacția să fie mai silențioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.