Acord între Rusia şi Iran, pentru construirea a două centrale nucleare

iran bushehr nuclearTeheranul şi Moscova sunt pe punctul de a semna un acord în vederea construirii a două centrale nucleare în Iran, a anunţat Behrouz Kamalvandi, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), citat luni de agenţia Isna, potrivit Mediafax.

După mai multe luni de negocieri, “am ajuns la un acord în vederea construirii a două centrale nucleare, pregătit deja să fie semnat (…). Sperăm ca acest lucru să se întâlmple luni sau marţi la Teheran”, a declarat Kamalvandi.

Vicepreşedintele societăţii ruse Rosatom Nicolai Spasky a venit la Teheran pentru două zile de negocieri cu oficiali iranieni în domeniul nuclear, a anunţat agenţia oficială Irna.

Kamalvandi a anunţat în martie un “acord preliminar” cu Rusia în vederea construirii celor două centrale.

Cele două centrale vor fi construite la Boushehr, pe coasta Golfului Persic, în apropierea primei centrale, cu o putere de 1.000 de megawaţi, construită parţial de către ruşi, predată iranienilor în septembrie 2013.

Iranul vrea să ridice 20 de centrale nucleare de 1.000 de megawaţi, dintre care patru la Boushehr, cu scopul de a-şi diversifica sursele de energie şi a deveni mai puţin dependentă de petrol şi gaze naturale în cadrul consumului intern.

Iranul deţine locul patru în privinţa rezervelor de petrol şi se află pe poziţia a doua ca rezerve de gaze naturale la nivel mondial.

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.