CONSILIUL EUROPEAN
Acord istoric al liderilor europeni: UE va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune
Published
2 years agoon
Uniunea Europeană plănuiește o nouă propunere legislativă pentru a îmbunătăți producția de muniție din Europa, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul primei zile a summitului Consiliului European în urma căruia liderii europeni au salutat acordul de la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării europeni de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune.
“Comisia va veni cu o propunere legală care să permită accelerarea producției industriale de muniție”, a declarat aceasta, într-o conferință de presă alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.
Această propunere ar putea include și “sprijin de la bugetul UE”.
Noul efort vine ca parte a unui acord mai amplu pe care liderii UE l-au aprobat joi și care va trimite Ucrainei 1 milion de cartușe.
I will highlight 4 topics, 4 challenges we have to address as a Union:
→ Speeding up to climate neutrality
→ Supporting Ukraine
→ Strengthening our competitiveness
→ Managing migration #EUCO https://t.co/vjyzmyOfcO
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 23, 2023
În concluziile reuniunii se arată că “Uniunea Europeană se poziționează ferm și pe deplin alături de Ucraina și va continua să furnizeze un important sprijin politic, economic, militar, financiar și umanitar Ucrainei” și că “Uniunea Europeană și statele membre își intensifică eforturile pentru a contribui la satisfacerea nevoilor presante ale Ucrainei în plan militar și în materie de apărare”.
Astlfel, ținând seama de interesele în materie de securitate și apărare ale tuturor statelor membre, “Consiliul European salută acordul la care s-a ajuns în cadrul Consiliului de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune și prin mobilizarea unei finanțări adecvate efectuate, între altele, prin intermediul Instrumentului european pentru pace, cu scopul de a furniza un milion de muniții de artilerie în următoarele 12 luni, în cadrul unui efort comun, fără a aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și de apărare a anumitor state membre“.
Deciziile de joi au venit și după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat prin videoconferință Consiliului European pe drumul său de întoarcere din regiunea Herson, în apropiere de frontul de sud.
El a mulțumit europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de acţiune lungă şi de avioane de luptă riscă să prelungească războiul.
Acest acord reprezintă un remarcabil pentru UE, un proiect de pace care, în esență, intră acum pentru prima dată în afaceri cu arme, notează Politico Europe.
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care și România, plus Norvegia, au semnat luni acordul de proiect de 2 miliarde de euro al Agenției Europene de Apărare pentru achiziția comună de muniție pentru a ajuta Ucraina și a reface stocurile naționale ale statelor membre.
Referitor la acest acord, președintele Klaus Iohannis a precizat că “este o abordare europeană, nu este o abordare națională și noi o sprijinim”.
“Ea este gândită să se desfășoare cu bani europeni, deci cu finanțare europeană, și printr-o agenție europeană, deci nu se țintește achiziție de tip național. Şi noi credem că este o abordare foarte bună, de aceea suntem de acord cu ea”, a explicat el, joi, la Bruxelles, înainte de lucrările summitului european.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă
Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
COMISIA EUROPEANA
UE condamnă în ”cei mai fermi termeni” atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului: Un război regional nu este în interesul nimănui
Published
1 day agoon
October 2, 2024By
Teodora IonUniunea Europeană, prin vocile președinților Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul cu rachete balistice lansat de Iran împotriva Israelului.
”Astfel de acțiuni amenință stabilitatea regională și escaladează tensiunile într-o situație deja extrem de volatilă. Îndemn toate părțile să protejeze viața civililor nevinovați. Uniunea Europeană continuă să facă apel la o încetare a focului la granița cu Libanul și în Gaza, precum și la eliberarea tuturor ostaticilor care sunt reținuți de aproape un an”, a transmis Ursula von der Leyen într-un comunicat al Comisiei Europene.
Președintele Consiliului European a avut o reacție pe platforma X, fostă Twitter.
I condemn in the strongest terms Iran’s attack against Israel; this is a threat to regional security.
The deadly escalatory spiral in the Middle East must stop now. A regional war is in no one’s interest.
The EU stands ready to support efforts to deescalate and protect…
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 1, 2024
”Aceasta este o amenințare la adresa securității regionale. Spirala de escaladare mortală din Orientul Mijlociu trebuie să înceteze acum. Un război regional nu este în interesul nimănui. UE este pregătită să sprijine eforturile de dezescaladare și de protejare a vieții civililor”, a menționat, la rândul său, Charles Michel.
Un mesaj de condamnare a avut și România, prin ministrul de externe, Luminița Odobescu, reiterând că Israelul are dreptul de a se apăra.
Sute de rachete au fost trase asupra Israelului marți seara, forțele sale armate avertizând civilii să se adăpostească în buncărele din orașele din întreaga țară. Tirul a venit la câteva ore după ce armata israeliană a lansat ceea ce a numit „raiduri terestre localizate și țintite” în Libanul vecin contra grupării teroriste Hezbollah sprijinită de Iran, forțând până la 100 000 de locuitori să își părăsească casele, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.
Vineri, Israelul a efectuat o lovitură aeriană în Beirut, capitala Libanului, care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Între timp, în august, serviciile secrete israeliene l-au ucis pe liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în timp ce liderul grupării militante se afla la Teheran pentru inaugurarea noului președinte al țării, Mahmoud Peszkesian.
Escaladarea dramatică a conflictului vine după aproape un an de tensiuni între Israel și Hezbollah, gruparea militantă care controlează o mare parte din sudul Libanului și face parte din ”Axa rezistenței” susținută de Iran, care și-a intensificat atacurile de la începutul războiului din Gaza.
CONSILIUL EUROPEAN
Adunarea Generală a ONU. Președintele Consiliului European apără dreptul ”Israelului de a exista” și de a se apăra” fără a aplica ”o pedeapsă colectivă”
Published
1 week agoon
September 25, 2024By
Teodora Ion”Israelul are dreptul să existe” și ”să se apere”, dar ”a se apăra nu înseamnă totuși (a aplica) o pedeapsă colectivă”, a subliniat marți președintele Consiliului European Charles Michel, adresându-se presei în contextul Adunării Generale a ONU, anunță AFP, citat de Agerpres.
Acesta a evidențiat, în egală măsură, necesitatea de a respecta principiul proporționalității.
”Apărăm legislaţia internaţională întotdeauna şi peste tot” în lume, a declarat Charles Michel, în timp ce Occidentul este criticat pentru că nu a depus suficiente eforturi pentru a determina Israelul să înceteze represaliile în Gaza care au provocat o criză umanitară gravă.
Temerile sunt înțelese. Recentele atacuri israeliene în Liban s-au soldat cu cel puțin 492 de morți, dintre care 35 de copii, conform autorităților libaneze din domeniul sănătății.
Forțele militare israeliene au operat lovituri, vizând sute de ținte de-a lungul țării, într-un nou asalt major asupra Hezbollah, un grup militant sprijinit de Iran.
Sute de persoane au fost, de asemenea, strămutate în urma loviturilor, ministrul libanez de interne Bassam al-Mawlawi anunțând că școlile din Beirut, Tripoli și sudul Libanului vor fi transformate în adăposturi, potrivit presei locale.
COMISIA EUROPEANA
Liderii instituțiilor UE, mesaje de solidaritate cu România după inundațiile din județul Galați: “Europa este pregătită să ajute”
Published
2 weeks agoon
September 16, 2024Liderii principalelor instituții ale Uniunii Europene au transmis duminică mesaje de solidaritate cu cetățenii din România și din alte cinci state membre ale Uniunii Europene afectați de inundațiile grave și devastatoare care au cuprins zone din aceste țări.
Prima reacție a venit din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pe rețeaua de socializare X.
“Consecințele inundațiilor din Polonia, Austria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia sunt devastatoare. Gândurile mele sunt alături de cei care și-au pierdut persoanele dragi, casele și pe cei dispăruți”, a scris Metsola.
Ea a subliniat că “Europa este pregătită să ajute”.
The consequences of the flooding in Poland, Austria, Czech Republic, Hungary, Romania and Slovakia are devastating.
My thoughts are with those who lost their loved ones, their homes, and those missing.
With all those still battling.
Europe stands ready to help.
— Roberta Metsola (@EP_President) September 15, 2024
Un mesaj a venit și din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, care s-a arătat afectat de știrile “dezastruoase de la inundațiile teribile din Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia și Austria”.
“Gândurile mele se îndreaptă către victime și familiile acestora. UE este pe deplin solidară cu toți cei afectați”, a scris el, tot pe X, mulțumind “serviciilor de urgență, voluntarilor și celor care au oferit ajutor pentru munca lor neprețuită în sprijinul cetățenilor noștri în aceste momente dificile”.
Disastrous reports from the terrible floods in Poland, Romania, Czech Republic, Slovakia, and Austria.
My thoughts go out to the victims and their families. The EU stands in full solidarity with all those affected.
Thank you to the emergency services, volunteers and helpers…
— Charles Michel (@CharlesMichel) September 15, 2024
După reacțiile din partea șefei Parlamentului European și șefului Consiliului European a venit și o reacție din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ea a transmis un mesaj de “solidaritate sinceră” cu toți cei afectați de inundațiile devastatoare din Austria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
“Gândurile mele sunt alături de victime și de familiile lor. Mulțumesc tuturor celor care ajută pentru munca lor neobosită. UE este pregătită să acorde sprijin”, a conchis von der Leyen.
Heartfelt solidarity with all affected by the devastating floods in Austria, Czech Republic, Hungary, Poland, Romania and Slovakia.
My thoughts are with the victims and their families.
Thank you to all those helping for their tireless work. The EU stands ready to support.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 15, 2024
Ciclonul Boris a afectat întreaga Europă Centrală şi de Est, provocând pagube şi inundaţii în Republica Cehă, Slovacia, Polonia şi România.
Concrete & Design Solutions
Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE
“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă
Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția
Trending
- NATO1 week ago
Nicolae Ciucă, la conferinţa “National Security Dialogue” din Elveţia: Sprijinul pentru Ucraina trebuie să crească pentru a împiedica victoria Rusiei. Este necesară o strategie SUA pentru Marea Neagră
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.3 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot