Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Acord transatlantic: acces la piața SUA, protecția investițiilor, standarde UE

Published

on

Un acord comercial între UE și SUA ar trebui să aprofundeze accesul UE pe piața SUA, dar nu trebuie să submineze standardele UE sau dreptul de a reglementa în interes public, au spus deputații din comisia pentru comerț internațional în propunerile de recomandări votate joi. Instrumentele pentru rezolvarea disputelor între investitori și state trebuie reformate și îmbunătățite, adaugă ei, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

EU-and-US-flag-etoro

Recomandările făcute negociatorilor Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), aprobate în comisia parlamentară cu 28 de voturi la 13 și 0 abțineri, trebuie să fie aprobate de plen.

Este necesar un acord ambițios, dar echilibrat

PIB-ul Uniunii ”depinde foarte mult de comerț și export”, de aceea un acord ”bine făcut” cu SUA ar putea crește contribuția industriei la PIB-ul UE cu 15- 20% până în 2020, iar firmele UE, în special cele mici, mijlocii și microîntreprinderile, ar putea beneficia de o piață de 850 milioane de consumatori, se arată în text.

Pe de altă parte, rezultatele unui alt studiu sunt contradictorii, arătând că beneficiile reale ale TTIP pentru economia UE sunt dificil de evaluat, arată deputații. De aceea, ei subliniază că negocierile trebuie să fie transparente, pentru a putea duce la un acord ”ambițios”, dar ”echilibrat”, cu beneficii împărtășite de toate statele membre UE, ducând la ”un mediu economic eficient și favorabil competitivității” și eliminând barierele comerciale non-tarifare. Trebuie garantate un nivel înalt de protecție pentru consumatorii UE, pentru datele lor, sănătate și siguranță, iar dumpingul social, fiscal și de mediu trebuie prevenite, mai arată deputații.

Reforma protecției investițiilor

Deputații spun că TTIP trebuie să pună capăt ”tratamentului inegal aplicat investitorilor europeni în SUA”, prin stabilirea unui nou și corect sistem pentru investitori care ”caută și realizează corectarea prejudiciilor”. Totodată, dreptul de a reglementa în interes public trebuie să fie protejat, iar cererile superflue trebuie prevenite.

Acest nou sistem trebuie să fie bazat pe recentul ”document conceptual” privind un sistem reformat de protecție a investitorilor, prezentat de comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, în comisia parlamentară pentru comerț internațional, la 6 mai, și de asemenea pe negocierile în curs între miniștrii de resort din statele membre. Sistemul ar trebui să includă „o soluție permanentă„ cu ”judecători independenți și numiți public”, ”audieri publice” și un „mecanism de apel”, respectând jurisdicția tribunalelor UE și ale statelor membre. Pe termen mediu, un tribunal al investițiilor publice ar putea fi utilizat pentru a rezolva disputele cu investitorii, adaugă deputații.

Ei avertizează că dreptul de a reglementa în interes public trebuie protejat, iar cererile superflue trebuie prevenite.

Agricultură: “listă exhaustivă” a produselor sensibile

În încercarea de a elimina toate tarifele vamale, cei doi parteneri ar trebui, totuși, să negocieze o ”listă exhaustivă” a ”produselor agricole și industriale sensibile” care ar putea fi exceptate de la liberalizarea comercială sau ar putea face obiectul unor perioade mai lungi de tranziție, spun deputații.

Ei cer negociatorilor UE să „facă toate eforturile„ pentru a introduce ”o clauză de siguranță”, rezervându-și dreptul de a închide piețele pentru produse specifice în cazul unor importuri care amenință să afecteze serios producția internă de alimente.

Deputații mai cer Comisiei Europene să încurajeze Statele Unite să ridice interzicerea importurilor de carne de vită din UE și să introducă o protecție puternică pentru sistemul de origine geografică utilizat în UE.

Standarde de sănătate publică

Negociatorii trebuie să țintească spre eliminarea procedurilor excesive de verificare a importurilor din motive de sănătate alimentară și a plantelor, ”recunoașterea reciprocă a standardelor echivalente” fiind necesară, spun deputații. Totodată, standardele UE trebuie asigurate în zonele în care cele ale SUA sunt ”foarte diferite”, de exemplu pentru autorizarea produselor chimice, clonare și produse chimice cu disruptori endocrini. ”Principiul preventiv” al UE trebuie respectat, mai spun deputații.

Un mai mare acces la resursele energetice ale SUA

TTIP ar trebui să elimine ”toate restricțiile sau impedimentele existente la exportul de combustibili, inclusiv LNG și petrol crud” între UE și SUA, astfel încât acordul să aducă mai multă securitate energetică UE și să reducă prețul la energie, spun deputații. Acordul TTIP ar trebui să includă un capitol separat pentru energie, care să ajute și la menținerea standardelor de mediu ale UE și a obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice, spun deputații.

Protecția datelor nu este negociabilă

Regulile UE privind protecția datelor nu trebuie să fie compromise prin integrarea comerțului electronic UE și SUA și a piețelor serviciilor financiare, spun deputații. TTIP ar trebui să excludă explicit toate concesiile privind regulile UE, existente și viitoare, privind protecția datelor personale. Prevederile privind fluxul datelor personale ar putea fi negociate cu SUA doar dacă aceleași reguli de protecție a datelor se aplică ”de ambele părți ale Atlanticului”, adaugă deputații.

Deschiderea piețelor de transport ale SUA și a licitațiilor publice

Negocierile TTIP ar trebui să elimine restricțiile actuale ale SUA asupra posesiei străine a serviciilor de transport maritim și aerian și companiilor aeriene, cum ar fi ”Legea Jones” și ”Legea cabotajului aerian”, care ”afectează serios accesul pe piață pentru companiile UE”. Deputații cer și mai mult acces al UE la piețele americane de telecomunicații.

Diferența mare între deschiderea piețelor de licitații publice din cele două entități trebuie să fie remediată, spun deputații. TTIP ar trebui să ducă la o ”deschidere semnificativă” a pieței americane de licitații publice la toate nivelurile administrative, astfel încât companiile UE, mai ales cele mici și mijlocii, să poată depune oferte pentru contracte publice americane în domeniul construcțiilor, ingineriei civile, transportului și energiei”, arată deputații.

Deputații mai cer negociatorilor UE să aibă mereu în minte interesele UE de a penetra piața ”serviciilor foarte specializate”, cum ar fi ingineria și alte servicii profesionale, financiare sau de transport.

Excluderea serviciilor publice

Deputații reiterează dorința lor de a exclude serviciile publice din TTIP (inclusiv, dar nu limitat la apă, sănătate, servicii sociale, sisteme de asigurare publică și educație).

Atenție la drepturile muncitorilor

Deputații cer negociatorilor UE să insiste ca SUA să ratifice, implementeze și aplice cele opt convenții principale ale Organizației Internaționale a Muncii (până acum au ratificat doar două) și spun că implementarea prevederilor privind munca de către companiile SUA ar trebui monitorizată mai îndeaproape, prin implicarea partenerilor sociali și a reprezentanților societății civile.

Un acord între cele mai mari două blocuri economice ale lumii, care deja ”împărtășesc și cultivă” principii și valori similare, are potențialul de a stabili norme globale și de a evita posibilitatea ca țări ”cu standarde și valori diferite” să ”își asume acest rol”, mai spun deputații.

 Ce urmează

Textul aprobat de comisia pentru comerț internațional trebuie să fie aprobat de plenul Parlamentului printr-un vot programat pentru 10 iunie (de confirmat).

Acordul TTIP, odată încheiat între negociatorii UE și SUA, trebuie să fie confirmat de Parlamentul European și de Consiliul UE pentru a intra în vigoare.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu, responsabilul PE pentru Cerul Unic European, speră că discuțiile pe acest dosar se vor derula mai bine în timpul președinției franceze a Consiliului UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, responsabilul Parlamentului European pentru Cerul Unic European, speră că va exista o derulare mai bună a acestui dosar în timpul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, în contextul în care a anunțat că președinția slovenă ”nu mai dorește să discute”.

Astfel, Marinescu a informat într-un mesaj publicat pe Facebook că va continua să aibă întâlniri pentru a crea ”bazele pentru activitatea viitoare începând de la 1 ianuarie 2022”.

”Am deja programate întâlniri cu prestatorii de servicii de control de trafic din Belgia. Am avut o întâlnire în cadrul unei conferințe însă aș vrea să discutăm și mai pe larg cu hârtiile în față. Mă voi întâlni și cu directorul aviației civile din Germania, după ce m-am întâlnit la Frankfurt cu directorul companiei de control de trafic, și am aflat că are o opinie orientată către viitor, aș dori să văd care este opinia ministerului german de resort în această privință. Am cerut întâlnire și cu Olanda și sper că se va realiza. De asemenea, am o întâlnire și cu ambasadorul francez, pentru că viitoarea președinție (a Consiliului) va fi deținută de Franța”, a enumerat eurodeputatul o parte între întrevederile pe care urmează să le desfășoare.

La toate aceste întâlniri, Marian-Jean Marinescu se va prezenta cu varianta de text a Parlamentului European, chiar dacă ”nu este o metodă foarte utilizată”.

”Eu nu am nici un fel de problemă, știu ce este acolo, știu ceea ce doresc, știu foarte bine ce pot să negociez sau să mai cedez din textul propus. De aceea, consider că cel mai bine este să aibă textul în față ca să vadă exact opiniile parlamentului. Este metoda prin care cred eu că pot să ajung la un rezultat. Voi avea și un dialog cu companiile de control de trafic, pentru că, de obicei, acestea sunt cele care scriu poziția Statelor Membre. Îmi pun speranțe în acest dialog pentru că acolo pot afla foarte clar care sunt motivele reale de împotrivire la acest dosar. Există foarte multă confuzie și foarte multe idei bazate pe lucruri care nu există în realitate, în condițiile în care acest regulament aduce puține modificări la situația legislativă actuală, aduce mai degrabă clarificări ale unor elemente care nu sunt foarte inca definite. Ceea ce Consiliul propune ar schimba în minus situația de acum, ceea ce eu nu voi accepta niciodată. Voi continua aceste întâlniri și în luna decembrie și să sperăm că în 2022 vom avea o derulare mai bună a dosarului Cerul Unic European”, a mai spus eurodeputatul.

Comisia pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European a adoptat la 18 iunie mandatul de negociere pentru a reforma Cerul Unic European, dosar pentru care eurodeputatul Marian-Jean Marinescu este responsabil, cu 39 de voturi pentru, 7 împotrivă și 2 abțineri, actualizând poziția de negociere a Parlamentului European adoptată în 2014 și reconfirmând disponibilitatea instituției cu rol de co-legislator de a demara discuțiile cu Consiliul Uniunii Europene.

Eurodeputații au propus astfel modalități de modernizare a gestionării spațiului aerian pentru a reduce întârzierile, a optimiza rutele de zbor, a reduce costurile dar și emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul aviației. 

Citiți și:
Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, face apel la statele membre să dea dovadă de ambiție pentru a crea o nouă arhitectură a spațiului aerian

Membrii Comisiei TRAN din Parlamentul European și-au exprimat dorința de a  reduce fragmentarea gestionării spațiului aerian european și optimizarea rutelor de zbor, adică introducerea mai multor zboruri directe.

Aceștia au pledat pentru simplificarea sistemului european de gestionare a spațiului aerian prin înființarea unui organism independent de evaluare a performanțelor sub umbrela administrativă a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației (AESA).

Acesta va fi însărcinat cu eliberarea de licențe economice de operare pentru prestatorii de servicii de navigație aeriană și pentru operatorii aeroportuari, dar și cu implementarea planurilor de performanță privind gestionarea spațiului aerian.

Normele privind extinderea mandatului AESA au fost adoptate de eurodeputați cu 38 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 3 abțineri. În egală măsură, Comisia TRAN din Parlamentul European a stabilit mandatul de începere a negocierilor interinstituționale cu 41 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Eurodeputații au subliniat că Cerul Unic European ar trebui să fie în acord cu Pactul Ecologic European și să contribuie astfel  la neutralitatea climatică a UE prin reducerea cu până la 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În acest sens, Comisia TRAN a îndeamnat Comisia Europeană să adopte criterii de performanță privind capacitatea, eficiența costurilor, schimbările climatice și protejarea mediului pe care serviciile de navigație aeriană să le respecte.

Amintim că statele membre au convenit la 3 iunie asupra poziției lor  referitoare la reforma Cerului Unic European (SES).

Scopul reformei este de a îmbunătăți sistemul de management al spațiului aerian european și de servicii de navigație aeriană, în vederea sporirii capacității, a creșterii eficienței din punctul de vedere al costurilor și a sporirii posibilităților sistemului de a se adapta la variațiile traficului, încercându-se totodată reducerea amprentei de CO2 a aviației.

Pachetul constă într-o propunere modificată de reformare a Regulamentului privind Cerul unic european (SES 2+) și o propunere de regulament de modificare a regulamentului de bază al Agenției UE pentru Siguranța Aviației (AESA).

Comisia a lansat în 1999 inițiativa Cerul unic european pentru a îmbunătăți performanța managementului traficului aerian și a serviciilor de navigație aeriană printr-o mai bună integrare a spațiului aerian european. Ultima inițiativă legislativă majoră din cadrul SES, și anume SES 2, a fost încheiată în 2009.

Actuala propunere modificată datând din septembrie 2020 vine ca urmare a unei actualizări intermediare a normelor SES, denumită SES 2+, care a fost propusă de Comisie în 2013, dar nu a fost niciodată finalizată.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia pentru dezvoltare regională din PE recomandă crearea unui pact insular pentru definirea unei politici europeane, specifice și adaptate pentru insulele UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European recomandă crearea unui pact insular pentru definirea unei politici europeane, specifice și adaptate pentru insulele UE, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), membru supleant al acestei comisii. 

În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a avut loc o dezbatere pe tema ”Insulele și politica de coeziune: situația actuală și provocările viitoare”.

”Insulele Uniunii Europene au fost crunt lovite de criza Covid-19, afectându-le economiile și așa vulnerabile din cauza insularității și a unor deficiențe structurale permanente. Fiind caracterizate în principal de o <<separare>> fizică de continent, ele au o serie de provocări datorate unor condiții permanente precum, printre altele, dependența de transportul maritim și aerian, puținătatea infrastructurilor, creșterea prețurilor și costurilor. Marea concentrare a piețelor economice insulare în sectoarele primar și terțiar afectează încă și mai mult aceste teritorii”, a subliniat Daniel Buda.

În contextul în care ”sectorul turistic este foarte fragil”, europarlamentarul a subliniat că ”hiperspecializarea tot mai pronunțată a insulelor pe acest domeniu trebuie să fie contrabalansată de dezvoltarea altor activități în sectoarele primar și secundar și de alte activități din domeniul serviciilor ca, de pildă, cele legate de mediul digital.”

Peste această criză se adaugă și cea provocată de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

”Insulele Uniunii Europene nu au parte întotdeauna de ajutoarele special dedicate prevăzute de tratate. Ca urmare, politica Uniunii Europene ar trebui să se aplece cu mai multă atenție asupra acestor teritorii în cadrul unei politici comune pentru toate teritoriile insulare europene, iar crearea unui pact insular în acest sens ar trebui să fie obiectivul principal pentru dezvoltarea acestora. Astfel, prin intermediul acestui raport, se solicită să se pună în practică o strategie europeană pentru insule, un pact pentru insule. Politicile Uniunii Europene trebuie să țină cont de trăsăturile specifice ale insulelor și ale bazinelor lor maritime, în special printr-o mai bună administrare și colectare a informațiilor statistice și printr-o revizuire a regimului ajutoarelor de stat destinate regiunilor. În sfârșit, prezentul raport îndeamnă la redactarea unui pact insular, după modelul pactului urban, în ideea de a defini o politică comună a Uniunii în chestiunea insulelor”, a conchis Daniel Buda.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European: Zi plină cu ”multe dezbateri despre criza energiei, schimbul de date din UE și susținerea cercetării și inovării”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Criza energiei, schimbul de date din UE și susținerea cercetării și inovării au fost principalele teme dezbătute în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, prezidată de eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE).

Astfel, directorul Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), Christian Zinglersen, a prezentat Raportul anual privind rezultatele monitorizării piețelor interne de energie electrică și gaze naturale în 2020 și proiectul de program al Agenției pentru anul viitor.

ACER a fost înființată în martie 2011 ca organism independent, pentru a promova integrarea și finalizarea pieței interne a energiei europene pentru energie electrică și gaz.

Eurodepuțiia Comisiei ITRE au discutat și despre prioritizarea investițiilor și a reformelor în cercetare și inovare pentru tranziția digitală.

Spațiul european de cercetare a fost lansat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Scopul său este de a construi un spațiu științific și tehnologic comun al UE prin crearea unei piețe unice pentru cercetare și inovare, libera circulație a cercetătorilor, a cunoștințelor științifice și a inovării, precum și a unei industrii europene mai competitive, bazată pe o cooperare transfrontalieră mai strânsă, pe o concurență la nivelul întregului continent, pe construirea unei mase critice și a unei coordonări și pe îmbunătățirea politicilor și sistemelor naționale de cercetare.

La audierea publică privind ”Noua ERA pentru cercetare și inovare” au participat Prof. Magdalena Król de la Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia, Prof. Karen Maex, președintele Ligii Universităților Europene de Cercetare și Olga Roig-Herrera, manager CREAF (Centrul public de cercetare în ecologie terestră și analiză a teritoriului).

În egală măsură, Comisia ITRE a adoptat cu 67 de voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 7 abțineri acordul provizoriu la care Parlamentul European a ajuns cu Consiliul UE privind guvernanța datelor (DGA).

Acordul sprijină cercetarea, sănătatea, mediul, energia, finanțele, mobilitatea, producția și administrația publică prin crearea de spații europene comune de date în aceste domenii strategice și evidențiază potențialul inteligenței artificiale, ceea ce va ajuta start-up-urile și întreprinderile să dezvolte un ecosistem bazat pe standardele UE. Pe scurt vom avea în UE, o ”economie a datelor” în care oamenii și companiile pot avea încredere.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 mins ago

Casa Albă intenționează să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina

SUA9 mins ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

U.E.32 mins ago

Alegeri prezidențiale Franța: Conservatoarea Valérie Pécresse urcă la 20% din intenţiile de vot în primul tur, la mică distanță de Macron

Marian-Jean Marinescu33 mins ago

Marian-Jean Marinescu, responsabilul PE pentru Cerul Unic European, speră că discuțiile pe acest dosar se vor derula mai bine în timpul președinției franceze a Consiliului UE

INTERNAȚIONAL48 mins ago

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, susține că NATO trebuie să se adapteze la noile provocări și amenințări

U.E.51 mins ago

S-a încheiat “epoca Angela Merkel”: Olaf Scholz a fost ales cancelar al Germaniei, fiind așteptat de liderii UE să lucreze pentru o Europă suverană și puternică

U.E.1 hour ago

Comisia Europeană apreciază că este puțin probabil ca PNRR-urile Poloniei și Ungariei să fie aprobate anul acesta

INTERNAȚIONAL1 hour ago

OMS avertizează: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 trebuie să fie „o soluție de ultimă instanță”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

SUA anunță că vor “răspunde pozitiv” la solicitările militare ale României și aliaților de pe flancul estic în cazul unei invazii ruse în Ucraina: Ne vom fortifica aliații NATO

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ucraina | Ursula von der Leyen: UE, pregătită cu sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

SUA9 mins ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending