Acordul UE-SUA. 4 principii propuse de europeni pentru evitarea instabilitatii pietelor financiare

Uniunea Europeana si Statelor Unite ar urma sa se consulte reciproc in avans privind orice noi masuri financiare care pot afecta in mod semnificativ furnizarea de servicii financiare intre UE si SUA si pentru a evita introducerea unor reguli care afecteaza in mod nejustificat cealalata parte, potrivit unui cadru propus de Bruxelles in negocierea cu Washingtonul asupra Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). 

eu_us_flagConform unui document de lucru emis luni de Comisia Europeana, UE a propus americanilor ca TTIP sa instituie un cadru pentru cooperarea in domeniul reglementarii serviciilor financiare, anunta HotNews.

Cooperarea privind reglementarea ar trebui sa se bazeze pe 4 principii:

  • Lucrul in comun pentru a asigura punerea in aplicare coerenta si la timp a standardelor convenite la nivel international privind reglementarea si supravegherea.
  • Consultari reciproce in avans cu privire la orice noi masuri financiare care pot afecta in mod semnificativ furnizarea de servicii financiare intre UE si SUA si pentru a evita introducerea unor reguli care afecteaza in mod nejustificat jurisdictia celeilalte parti.
  • Evaluarea in comun a regulilor existente, pentru a analiza daca acestea creeaza obstacole inutile in calea comertului.
  • Un angajament pentru a stabili daca normele din cealalta jurisdictie sunt echivalente in privinta rezultatelor.

Conform propunerii UE, autoritatile de reglementare ar avea in continuare posibilitatea de a lua masurile necesare pentru a proteja stabilitatea financiara.

“Autoritatile de reglementare si autoritatile de supraveghere de pe ambele maluri ale Atlanticului si-ar pastra competenta de a lua masuri prudentiale. Autoritatile de reglementare ar fi legate doar de principiul de buna cooperare si ar trebui sa ia in considerare impactul potential al normelor privind cealalta parte atunci cand se face o propunere. Acestea ar trebui sa tina cont de implicatiile negative pentru cealalta parte si sa explice alegerile facute in cazul in care astfel de implicatii ar ramane in reglementarea finala”, se arata in documentul european, potrivit sursei citate.

Conform UE, propunerea sa “ofera oportunitatea de a pune bazele pe termen lung a unei piete financiare integrate si stabile”.

Fara acest cadru, in cativa ani, cand criza ne va fi iesit din memorie, exista riscul ca reglementarile financiare sa fie din nou dominate preponderent de consideratii la nivel national, ceea ce duce din nou la divergente de reglementare si deschide usa pentru instabilitatea financiara“, avertizeaza CE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.