Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Acorduri de 45 de milioane de euro semnate la Bruxelles pentru modernizarea infrastructurii de transport R. Moldova – România și conectarea Moldovei la UE

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Corespondență din Bruxelles

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții au oficializat miercuri, în cadrul Forumului Global Gateway, un grant de 12 milioane de euro și un împrumut de 42 de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea a două tronsoane cheie ale liniei de cale ferată în Republica Moldova, în timp ce Comisia Europeană a anunțat joi trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei pentru transport în valoare de aproape 45 de milioane de euro pentru a îmbunătăți legăturile de transport între Moldova și România de-a lungul rețelei transeuropene de transport.

Proiectele anunțate de Comisia Europeană prin comisarul pentru transport Adina Vălean vor moderniza infrastructura de transport la punctele de trecere a frontierei rutiere Ungheni, Albița-Leușeni și Reni-Giurgiulești-Galați. Aceste investiții vor consolida căile de solidaritate UE-Ucraina – rutele folosite de la blocarea de către Rusia a porturilor Ucrainei la Marea Neagră pentru a transporta exporturile și importurile Ucrainei și Moldovei.

“Grație cooperării puternice dintre România și Moldova putem începe astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor crește semnificativ capacitatea și vor ușura fluxurile de trafic pe teritoriul România-Moldova. frontieră. Implementarea rapidă este importantă, deoarece proiectele vor aduce Moldova și mai aproape de UE, țara candidată la UE, oferind cetățenilor și întreprinderilor săi acces mai ușor și mai rapid la piața noastră internă”, a spus Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, citată într-un comunicat.

Pe partea română, 18 km de drum vor fi modernizați pentru îmbunătățirea serviciilor vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Moldova va construi un nou drum de acces și punct de trecere a frontierei. Infrastructura existentă de ambele părți ale trecerii frontierei Albița-Leușeni va fi modernizată pentru a îmbunătăți gestionarea fluxului de trafic. Proiectul final va extinde locurile de parcare din Giurgiulești și va procura echipamente de control vamal.

Aceste proiecte vin în contextul în care Comisia Europeană a lansat recent un apel prin care va pune la dispoziție peste 7 miliarde de euro pentru proiecte feroviare, căi navigabile interioare, porturi maritime sau interioare și infrastructură rutieră, iar pentru prima dată, entitățile din Republica Moldova pot aplica direct pentru finanțare UE în cadrul acestui apel.

De asemenea, la Forumul Global Gateway, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere Olivér Várhelyi și președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, au oficializat un pachet financiar în baza căruia Comisia Europeană va oferi un grant de investiții de 12 milioane de euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizarea a două tronsoane cheie ale liniei de cale ferată în Moldova.

Sprijinită de un viitor împrumut de 42 de milioane de euro de la BEI Global, infrastructura feroviară modernizată nu numai că va spori conectivitatea internă în interiorul țării, dar va oferi și o rută crucială de export pentru Ucraina, încurajând stabilitatea regională și reziliența economică.

Proiectul va fi implementat de operatorul feroviar din Moldova Calea Ferată din Moldova și va acoperi reabilitarea infrastructurii feroviare pe culoarul Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova.

Citiți și R. Moldova primește 50 de milioane de euro sub formă de împrumut din asistența macrofinanciară oferită de UE. Granturi în valoare de 22,5 milioane de euro ar urma să fie deblocate până la finalul lunii

“Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi centrală pentru acest proiect. Acesta oferă o legătură critică de la vestul Ucrainei la porturile cheie ale Dunării și râului Prut cu acces la apele internaționale. Îmbunătățirea conexiunii feroviare existente între Moldova și Ucraina urmărește să stimuleze comerțul și va aduce beneficii atât exporturilor ucrainene, cât și economiei moldovenești, în special în contextul inițiativei de Solidaritate UE-Ucraina. (…) Dincolo de îmbunătățirile imediate ale infrastructurii aduse infrastructurii feroviare cheie a Moldovei, proiectul sprijină eforturile Moldovei de a acționa în spiritul solidarității cu vecinii săi și de a îmbunătăți traseul crucial al Culoarelor Solidarității. De asemenea, demonstrează angajamentul UE și al băncii sale, BEI, de a sprijini țările vecine în momente de nevoie”, arată și un comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Participând la semnarea grantului de investiții pentru Moldova la Forumul Global Gateway, prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat că “suntem recunoscători atât Comisiei Europene, cât și BEI pentru sprijinirea eforturilor noastre în dezvoltarea unei rețele feroviare moderne și eficiente. în Republica Moldova”.

“Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud din țară, care este un proiect de o importanță deosebită în contextul Benzilor Solidarității, va aduce beneficii economice pe termen lung întregii regiuni. Proiectul reprezintă o parte bine integrată a efortului nostru de a integra pe deplin Republica Moldova în rețeaua feroviară europeană. În vederea atingerii acestui obiectiv, ne bazăm în continuare puternic pe sprijinul BEI și al UE”, a adăugat el.

 

Citiți și Premierul Recean, maraton de întâlniri la Bruxelles cu doi vicepreședinți ai Comisiei Europene și mai mulți comisari: Deschiderea negocierilor de aderare la sfârșitul acestui an este o prioritate strategică

Forumul Global Gateway reunește miercuri și joi, la Bruxelles, pentru prima dată, reprezentanți ai guvernelor din Uniunea Europeană și din întreaga Global Gateway este strategia Uniunii Europene de a reduce decalajul de investiții la nivel mondial și de a stimula conexiunile inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, energetic și de transport și pentru a consolida sistemele de sănătate, educație și cercetare. Acesta își propune să mobilizeze până la 300 de miliarde de euro în investiții publice și private între 2021 și 2027, creând legături esențiale, mai degrabă decât dependențe, și reducând decalajul de investiții la nivel mondial.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană condamnă acțiunile Chinei de limitare, în mod inechitabil și discriminatoriu, a accesului producătorilor de dispozitive medicale europene la contractele sale publice. Comisia Europeană amenință că va răspunde cu aceeași monedă, informează un comunicat oficial al Executivului European. 

Acest lucru a fost devedit într-un raport publicat de Comisia Europeană care a anchetat în temeiul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI). 

„UE își menține angajamentul de a angaja China într-un dialog constructiv menit să abordeze și să elimine măsurile discriminatorii. Cu toate acestea, în absența unei soluții acceptabile, Comisia va evalua acum cu atenție posibilitatea de a adopta măsuri în cadrul Instrumentului pentru Achiziții Publice Internaționale (IPI). În cazul în care se consideră că astfel de măsuri sunt în interesul UE, acestea ar putea include o restricționare sau o excludere a ofertanților chinezi de contracte guvernamentale în UE”, transmite Comisia Europeană. 


Raportul Comisiei publicat astăzi concluzionează că statul chinez a pus în aplicare mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o afectare gravă și recurentă a accesului acestora la piața de pe întreg teritoriul Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.  

Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au înregistrat o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, demonstrând deschiderea generală a pieței UE. 

Instrumentul pentru achizițiile publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Instrumentul este conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE și pentru a promova accesul deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume. Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE și pentru livrările din UE.  

La 24 aprilie 2024, Comisia a lansat prima sa anchetă în temeiul regulamentului ca răspuns la măsurile și practicile de pe piața chineză a achizițiilor publice pentru dispozitive medicale. 

Orice măsură adoptată în cadrul IPI trebuie să fie specifică și să se bazeze pe principiile proporționalității și eficienței, luând în considerare în același timp orice posibile probleme legate de aprovizionare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea competențelor, esențială pentru competitivitatea și pregătirea Europei

Published

on

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, răspunzătoare pentru portofoliul oameni, competențe și pregătire a organizat un prim atelier cu actori cheie din sectorul educației școlare pentru a pune bazele Uniunii competențelor, o viziune ce va fi prezentată în detaliu în data de 5 martie. 

„Uniunea competențelor reprezintă o viziune îndrăzneață și esențială a educației europene de calitate, care va garanta că fiecare european dispune de competențele de viitor necesare pentru a contribui la o Europă competitivă, rezilientă și inovatoare. Am început să lucrăm la această viziune pe care o vom lansa oficial la 5 martie. […] Energia și angajamentul din cadrul primului atelier consultativ de astăzi au fost inspiratoare. Putem obține sprijin pentru Uniunea noastră a competențelor, deoarece aceasta este esențială pentru competitivitatea și pregătirea Europei”, a transmis comisarul european în urma reuniunii. 

Aceasta subliniază că o Europă rezilientă trebuie să înceapă cu competențe de bază: „Să fim pe deplin conștienți și, împreună, să acționăm în consecință: Competitivitatea și reziliența Europei încep cu competențele de bază, cu educația din grădinițe și școli, cu profesorii și directorii de școli”.

O Uniune a competențelor va însemna instrumente ambițioase care vor ajuta tinerii să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață și în carierele lor viitoare; vor face învățământul mai atractiv prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, a evoluției în carieră și prin sprijinirea profesorilor să țină pasul cu schimbările din profesie; dar vor dezvolta și cultiva talente pentru a se asigura că Europa rămâne un lider în materie de idei, tehnologii și inovații noi.

Reamintim că săptămâna trecuta, comisarul european Roxana Mînzatu a avut o serie de întâlniri cu Joseph Garrell, președintele Asociației Universităților Europene (EUA), și cu Jan Palmowski, secretarul general al Alianței Universităților Europene de Cercetare Intensivă, ca parte a eforturilor sale de pregătire a Uniunii Competențelor.

    Citiți și: Roxana Mînzatu va conduce demersurile de pregătire a inițiativelor CE privind competențele, locurile de muncă și drepturile sociale, de la cârma unuia dintre cele 14 grupuri de proiect create la nivelul instituției

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE își exprimă îngrijorarea față de noile norme ale Washingtonului privind exportul de cipuri de inteligență artificială: Nu reprezentăm un ”risc de securitate” pentru SUA

Published

on

© European Union 2021

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile norme privind exportul de cipuri pentru inteligența artificială impuse de Washington care ar putea afecta unele țări membre și companiile acestora, insistând că Europa nu reprezintă un ”risc de securitate” pentru Statele Unite.

”Suntem îngrijorați cu privire la măsurile adoptate astăzi de SUA de restricționare a accesului la exporturile de cipuri avansate de inteligență artificială pentru anumite state membre ale UE și pentru întreprinderile acestora. Considerăm că este, de asemenea, în interesul economic și de securitate al SUA ca UE să cumpere cipuri AI avansate din SUA fără restricții: cooperăm strâns, în special în domeniul securității, și reprezentăm o oportunitate economică pentru SUA, nu un risc de securitate”, au transmis vicepreședintele executiv Henna Virkkunen, responsabilă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, și Maros Sefcovic, care se ocupă de comerț și securitate economică, precum și de relații interinstituționale și transparență.

Cei doi au anunțat că au transmis deja preocupările lor actualei administrații SUA și și-au arătat nerăbdarea de a colabora în mod constructiv cu următoarea administrația, sub conducerea lui Trump.

”Suntem încrezători că putem găsi o modalitate de a menține un lanț de aprovizionare transatlantic sigur în ceea ce privește tehnologia IA și supercomputerele, în beneficiul întreprinderilor și cetățenilor noștri de pe ambele maluri ale Atlanticului”, au mai spus Virkkunen și Sefcovic.

Administrația Biden al cărei mandat se încheie în această lună a prezentat luni noi norme privind exportul de cipuri informatice avansate utilizate în domeniul inteligenței artificiale, anunță Deutsche Welle.

Acest cadru este văzut ca un efort de a împiedica China și alte țări să aibă acces la tehnologii avansate.

”În prezent, SUA este lider mondial în domeniul inteligenței artificiale – atât în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, cât și proiectarea cipurilor de inteligență artificială – și este esențial să păstrăm această poziție”, a declarat reporterilor Gina Raimondo, secretarul pentru comerț.

Această politică de ultim moment a administrației Biden se bazează pe măsurile introduse în 2023, care limitau exportul anumitor cipuri AI către China.

Cu toate acestea, noile norme depășesc granițele Chinei.

Autorizațiile pentru exporturi, reexporturi și transferuri interne vor fi necesare ca parte a controalelor mai stricte asupra cipurilor.

Centrele de date AI vor trebui să îndeplinească standarde de securitate îmbunătățite pentru a se califica pentru importurile de cipuri.

Majoritatea națiunilor s-ar putea confrunta cu restricții. Cadrul propus va limita numărul de cipuri pe care le pot cumpăra.

Un grup de 18 aliați – inclusiv Canada, Germania, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Regatul Unit – nu vor fi afectați de cadru, potrivit unei fișe informative furnizate de Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA8 hours ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA9 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE9 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO10 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA11 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

NATO11 hours ago

Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic

SUA16 hours ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending