Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

ACP-EU Assembly: financial crisis must not lead to development aid cuts

Official development aid must continue to grow and not suffer from the current economic and financial crisis, warned ACP-EU Co-President Louis Michel at the inaugural session of the 18th ACP-EU Joint Parliamentary Assembly on Monday in Luanda (Angola). Source : © European Parliament

Published

on

Official development aid must continue to grow and not suffer from the current economic and financial crisis, warned ACP-EU Co-President Louis Michel at the inaugural session of the 18th ACP-EU Joint Parliamentary Assembly on Monday in Luanda (Angola). Source : © European Parliament

Original post:
ACP-EU Assembly: financial crisis must not lead to development aid cuts

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Echipa de cercetare a Parlamentului European, coordonată de Victor Negrescu în calitate de vicepreședinte, a prezentat 10 teme principale care vor marca anul 2025 la nivel european.

„În intervenția mea, am subliniat faptul că va fi foarte greu să trecem peste toate aceste provocări dacă nu mizăm pe oameni și nu credem în construcția europeană. Fără sprijinul cetățenilor și fără un proiect serios și credibil la nivelul UE, totul devine abstract și greu de realizat”, a scris Negrescu, pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului român, provocările identificate de cercetători sunt:

  1. Inovația și competitivitatea globală – Creșterea productivității în UE stagnează. Fără investiții semnificative în noi tehnologii, riscurile economice sunt majore.
  2. Obiectivele climatice – Reducerea emisiilor se poate face doar cu o tranziție justă.
  3. Securitatea economică – Producția europeană este crucială pentru securitatea Europei.
  4. Finanțele viitoare ale UE – Este nevoie de un buget mai mare pentru a răspunde provocărilor imediate. Costul inacțiunii ar putea ajunge la 3 trilioane de euro pe an.
  5. Investițiile strategice – UE are nevoie de 800 de miliarde de euro anual pentru a stimula creșterea economică și a preveni declinul.
  6. Vehicule electrice – Concurența asiatică și scăderea vânzărilor de vehicule electrice subliniază necesitatea unor prețuri mai accesibile pentru produsele europene și de a îmbunătăți infrastructura de încărcare.
  7. Inteligența artificială – UE trebuie să recupereze decalajul față de SUA și China, cu investiții masive în sectorul IA.
  8. Industria de apărare – Este urgentă consolidarea industriei de apărare europene.
  9. Migrația ilegală – Politica UE privind migrația trebuie să fie mai eficace.
  10. Restabilirea încrederii publice – Încrederea în mass-media și în procesele electorale este scăzută. Avem nevoie de un mediu informațional mai sigur și credibil.
Mai multe detalii aici.

Continue Reading

PPE

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

Published

on

© EPP/ Flickr

Președintele Partidului Popular European și al grupului cu același nume din Parlamentul European, Manfred Weber, și-a exprimat sprijinul pentru o Europă ”conștientă de sine”, care să colaboreze cu SUA în fața provocărilor internaționale precum cea reprezentantă de China, după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, anunță EFE, citat de Agerpres.

Într-o aluzie la a doua economie a lumii, China, Weber a militat pentru Europă care vine ”cu propuneri” pentru a răspunde mai bine, împreună cu SUA, ”provocării chineze”.

”Dacă vrem să îngrădim eforturile Chinei de a domina și să îngrădim sistemul autocratic din spatele ei, atunci are sens ca Europa și SUA să acționeze împreună”, a subliniat liderul PPE, sosit în capitala Germaniei, în ajunul reuniunii pe care partidul condus de el o organizează vineri și sâmbătă la Berlin pentru a-și contura liniile politice pentru 2025.

El a reliefat nevoia ca Uniunea Europeană să devină mai conștientă de importanța sa pe scena globală, acționând în direcția intereselor sale.

”Dacă Donald Trump începe să impună tarife la produsele europene, așa cum a spus în campania electorală”, atunci ”Europa trebuie să demonstreze că nu este un partener care să se lase împins de colo-colo” pentru că ”suntem la fel de puternici din punct de vedere economic ca SUA”, a subliniat Manfred Weber, oferind și cifre pentru a-și susține afirmația: ”Uniunea Europeană reprezintă 21% din PIB-ul Terrrei, iar Statele Unite 22%, suntem egali”.

Printre cei care vor participa la reuniunea PPE se numără și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a trecut recent print-o pneumonie, mai mulți șefi de stat sau de guvern, precum premierii Suediei sau Greciei, sau lideri ai opoziției, ca cel al CDU, Friedrich Merz, al cărui partid urmează să se confrunte în alegerile parlamentare anticipate din Germania, din februarie, cu social-democratul Olaf Scholz.

Pentru președinte PPEE, cheia reuniunii este de a vedea cum anume poate UE să câștige cursa competitivității prin ”revigorarea economiei”, profitând de consolidarea pieței interne, a politicii comerciale, fără a lăsa în urmă securitatea europeană.

Uniunea Europeană se pregătește de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, care a amenințat deja  că există riscul unui război comercial cu SUA dacă UE nu va cumpăra mai mult petrol și gaze americane pentru a reduce fericitul balanței comerciale existent între cele două.

În campania electorală pentru alegerile americane din 2024, republicanul s-a angajat să impună tarife vamale de 10-20% asupra tuturor importurilor. El a amenințat, de asemenea, că va aplica o taxă de 60 % asupra tuturor bunurilor provenite din China.

În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife de 25 % la importurile de oțel și de 10 % la cele de aluminiu, declanșând un război comercial cu UE, care a ripostat cu tarife la bunuri americane în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari.

UE a exportat bunuri în valoare de 576,3 miliarde de dolari – aproape 20% din totalul exporturilor sale – către SUA în 2023, conform datelor Biroului de Statistică al SUA, făcând din SUA al doilea partener comercial al blocului.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE se reunește între 20-23 ianuarie în prima sesiune plenară din 2025. Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE

Published

on

© European Union, 2023

Parlamentul European se reunește în perioada 20-23 ianuarie, la Strasbourg, pentru prima sesiune plenară din 2025. Principalele subiecte pe agenda dezbaterilor sunt prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE, asigurarea normelor digitale europene pentru protejarea democrației online și combaterea dezinformării rusești cu privire la Ucraina.

Premierul Tusk va prezenta prioritățile președinției poloneze a Consiliului
Eurodeputații vor discuta miercuri cu prim-ministrul Donald Tusk programul de șase luni al președinției poloneze a Consiliului, care a început la 1 ianuarie.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va participa, de asemenea, la dezbatere.

Guvernul polonez a declarat că a doua sa președinție a UE vine „într-un moment de incertitudine și îngrijorare” în ceea ce privește consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, creșterea tensiunilor geopolitice, presiunea migrației și scăderea competitivității europene. Sloganul președinției „Securitate, Europa!” exprimă obiectivul Poloniei de a consolida securitatea europeană pe toate planurile: extern, intern, informațional, economic, energetic, alimentar și sanitar.

Cele șapte priorități-cheie ale președinției poloneze sunt:

  1. Apărare și securitate
  2. Protecția persoanelor și a frontierelor
  3. Rezistența la ingerințe străine și dezinformare
  4. Asigurarea securității și a libertății întreprinderilor
  5. Tranziția energetică
  6. O agricultură competitivă și rezilientă
  7. Securitatea sanitară

Asigurarea respectării normelor digitale ale UE pentru a proteja democrația online

Eurodeputații vor discuta despre necesitatea de a pune în aplicare legea privind serviciile digitale pentru a proteja democrația împotriva ingerințelor străine și a manipulării algoritmice.

Dezbaterea de marți cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei se va axa pe respectarea obligațiilor prevăzute în legea privind serviciile digitale de către marile companii care gestionează platforme de comunicare socială. Legea stabilește obligații clare pentru furnizorii de servicii digitale de a combate răspândirea conținutului ilegal, dezinformarea online și alte riscuri societale.

Se așteaptă ca eurodeputații să își exprime îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență și de responsabilitate a „sistemelor de recomandare” ale platformelor și la incapacitatea acestora de a aborda riscurile, cum ar fi dezinformarea și ingerințele străine. O altă dezbatere în plen din 17 decembrie 2024 a abordat problema dezinformării online la alegerile europene. În cursul acestei discuții, mulți deputați au îndemnat Comisia să pună în aplicare în mod activ legea privind serviciile digitale și să impună sancțiuni platformelor care încalcă normele UE.

Deputații vor aduce, de asemenea, în discuție viitorul parteneriatului transatlantic în domeniul tehnologiei, în special în contextul noului mandat al președintelui Donald Trump ce va începe pe 20 ianuarie, al implicării lui Elon Musk în guvernul SUA și al recentei decizii a Meta de a pune capăt programului său de verificare a veridicității informațiilor.

Parlamentul va solicita măsuri împotriva dezinformării rusești cu privire la Ucraina

Joi, deputații vor vota o rezoluție referitoare la manipularea istoriei și utilizarea de către Rusia a unor discursuri false pentru a-și justifica războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Se așteaptă ca rezoluția să se axeze pe discursurile de dezinformare ale Rusiei menite să discrediteze și să slăbească sprijinul internațional pentru Ucraina, să submineze independența și suveranitatea Ucrainei.

Parlamentul a dezbătut această chestiune în cadrul sesiunii plenare din 17 decembrie 2024.

Alte subiecte pe ordinea de zi

  • Consecințele președinției Trump asupra relațiilor UE-SUA; dezbatere marți
  • Deputații vor discuta rezultatele Consiliului European din decembrie; dezbatere miercuri
  • Marea Baltică: eurodeputații dezbat eforturile Rusiei de a distruge infrastructura; dezbatere marți
  • Parlamentul condamnă represiunea din Belarus; dezbatere marți, vot miercuri
  • Georgia: deputații vor denunța violența și vor solicita alegeri anticipate; dezbatere marți, vot în sesiunea din februarie
  • Venezuela: Parlamentul condamnă domnia nelegitimă a lui Nicolás Maduro; dezbatere marți, vot joi
  • Gaza- pregătiri pentru un viitor post-război; dezbatere luni
  • PE va examina acuzațiile de spionaj din partea Ungariei asupra oficialilor UE; dezbatere marți
  • Criptomonede: deputații vor afirma necesitatea unor standarde globale; dezbatere joi
  • Schimbările climatice: temperaturile record din 2024; dezbatere luni
  • Poluarea cu plastic: negocierile globale eșuate; dezbatere miercuri
  • Rezultatul Conferinței ONU privind deșertificarea; dezbatere joi
  • Rolul criminalității organizate în introducerea ilegală de migranți în UE; dezbatere miercuri
  • Rezoluții privind drepturile omului și democrația (Republica Democrată Congo, Pakistan, Algeria); dezbateri miercuri, vot joi
  • Unirea Europei împotriva actorilor ostili față de UE: este timpul să ne consolidăm securitatea și apărarea; dezbatere miercuri
  • Criza umanitară din Sudan; dezbatere marți
  • Consolidarea viitorului Europei; dezbatere luni
  • Abordarea provocărilor demografice cu care se confruntă UE: către punerea în aplicare a setului de instrumente în domeniul demografiei; dezbatere miercuri
  • Finanțarea UE prin programul LIFE a entităților care desfășoară activități de lobby pe lângă instituțiile UE și nevoia de transparență; dezbatere miercuri
  • Intensificarea acțiunii internaționale de protejare a balenelor în urma deciziei Islandei de a prelungi vânătoarea comercială de balene până în 2029; dezbatere miercuri

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA13 minutes ago

Sebastian Burduja anunță o nouă schemă de finanțare de 150 milioane euro pentru sectorul energetic românesc: E vorba de securitatea românilor și de eliminarea șantajului energetic al Moscovei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia

U.E.4 hours ago

Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB

FONDURI EUROPENE4 hours ago

Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk

IRAN7 hours ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA7 hours ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.7 hours ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 day ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending