Connect with us

Dan Nica

Actul european privind cipurile negociat de eurodeputatul Dan Nica a primit undă verde din partea Parlamentului European: Face din România un potențial lider regional high-tech

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European a adoptat marți, în ultima sesiune plenară înainte de vacanța de vară, Actul european privind Cipurile, în urma acordului final negociat de eurodeputatul Dan Nica cu Consiliul, Comisia Europeană și celelalte grupuri politice din Parlamentul European.

Noua lege vizează crearea unui mediu favorabil pentru investiții în cipuri în Europa, prin accelerarea procedurilor de autorizare și recunoașterea importanței critice a cipurilor printr-un așa-numit „statut cel mai înalt la nivel național”, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Legislația a fost adoptată cu 587 voturi pentru, 10 împotrivă și 38 abțineri. Textul va trebui aprobat și de Consiliul UE pentru a deveni lege.

”Am alocat 3,3 miliarde euro pentru cercetarea și inovarea legate de semiconductori și ne-am asigurat că această finanțare nu pune în pericol sau nu reduce programele UE în derulare. Acest Act reprezintă un potențial imens pentru România, pentru că avem deja ingineri excelenți, care au absolvit la noi sau în străinătate. Acum, le creăm condițiile să se întoarcă acasă și să aibă locurile de muncă de calitate pe care și le doresc în România, nu doar în străinătate. Se creează condițiile necesare pentru ca România să devină lider regional în domeniul high-tech. Nu vreau ca know-how-ul să fie limitat doar la câteva state membre din UE, cu industrie de înaltă tehnologie deja existentă”, a precizat eurodeputatul PSD, Dan Nica, negociatorul Parlamentului European pentru Actul european privind Cipurile și, totodată, coordonatorul S&D în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Cercetare și Energie, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta a completat că, la nivel european, va fi creată o rețea de centre de competențe în care vor fi pregătiți specialiști pentru locurile de muncă de înaltă calificare.

”Uniunea Europeana poate să își sporească avantajele competitive pentru a deveni cu adevărat un jucător-cheie în lume și pentru a-și reduce dependența de importul de semiconductori din țări terțe. Vom începe să producem semiconductori și cred că România trebuie să fie parte din acest proces”, a subliniat Dan Nica.

Actul legislativ prevede și instituirea unui mecanism de răspuns la situații de criză, prin care Comisia va evalua riscurile la adresa aprovizionării UE cu semiconductori. Indicatorii de avertizare timpurie din statele membre vor fi utilizați pentru a declanșa o alertă de deficit la nivelul UE.

Acest mecanism va permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse afectate în mod special de o penurie sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre. Deputații europeni au adus îmbunătățiri mecanismului propus prin introducerea unui instrument de cartografiere care va contribui la identificarea posibilelor blocaje în aprovizionare. Aceste măsuri vor fi o soluție de ultimă instanță în cazul unei crize în sectorul semiconductorilor.

Parlamentul a susținut, de asemenea, dispoziții privind consolidarea cooperării internaționale cu partenerii strategici și privind drepturile de proprietate intelectuală, pentru a garanta avantajele competitive și protecția sectorului UE.

Un studiu al Parlamentului European subliniază că ponderea Europei în capacitatea de producție globală a semiconductorilor este sub 10%. Propunerea legislativă urmărește să o aducă până la 20%.

O altă analiză a Parlamentului din 2022 a evidențiat faptul că pandemia a scos la iveală vulnerabilități de lungă durată în lanțurile de aprovizionare globale, iar deficitul fără precedent de semiconductori este un prim exemplu.

Aceste deficite au condus, printre altele, la creșterea costurilor pentru industrie și la creșterea prețurilor pentru consumatori și au încetinit ritmul redresării în Europa.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Dan Nica

Eurodeputații sunt pregătiți pentru negocieri interinstituționale privind o nouă lege pentru a stimula industria cipurilor din UE, anunță raportorul Dan Nica

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European și-a stabilit miercuri poziția de negociere cu privire la două proiecte de lege, unul referitor la ” Legea privind Cipurile”, care are ca scop consolidarea capacității tehnologice și a inovației în domeniul cipurilor din UE, și un al doilea referitor la Inițiativa Comună privind Cipurile, pentru a crește investițiile pentru dezvoltarea acestui tip de prezență europeană. Astfel, instituția este acum pregătită să înceapă negocierile cu Consiliul. 

Legea privind Cipurile

În ceea ce privește Legea privind Cipurile, deputații europeni au aprobat textul adoptat de Comisia pentru Industrie, care se concentrează pe următoarea generație de semiconductori și cipuri cuantice și pe crearea unei rețele de centre pentru a aborda deficitul de competențe și a atrage noi talente în domeniul cercetării, proiectării și producției. De asemenea, ei doresc să sprijine proiectele care vizează creșterea securității aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție.

În plus, eurodeputații au inclus în cadrul poziției lor măsuri de răspuns la viitoarele penurii, precum un mecanism de răspuns la criză în cadrul căruia Comisia ar evalua riscurile pentru aprovizionarea UE cu semiconductori și indicatorii de alertă timpurie din statele membre care ar putea declanșa o alertă la nivelul UE. Acest lucru ar permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse deosebit de afectate sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

Legea UE privind Cipurile ar trebui să facă din Europa un actor-cheie în domeniul semiconductorilor la nivel mondial. Nu numai că bugetul trebuie să fie pe măsura provocărilor și finanțat cu bani noi, dar UE ar trebui să fie lider în domeniul cercetării și inovării, să aibă un mediu favorabil întreprinderilor, un proces rapid de autorizare și să investească într-o forță de muncă calificată pentru sectorul semiconductorilor. Obiectivul nostru este să asigurăm creșterea economică în Europa, să ne pregătim pentru provocările viitoare și să dispunem de mecanismele potrivite pentru viitoarele crize“, a declarat raportorul pentru Legea privind Cipurile, Dan Nica (S&D, RO).

Inițiativa “Cipuri pentru Europa”

Într-un vot separat, deputații au adoptat cu 594 de voturi pentru, 15 împotrivă și 27 de abțineri, propunerea privind Inițiativa Comună privind Cipurile, care pune în aplicare măsurile prevăzute în cadrul unei inițiative “Cipuri pentru Europa”. Schema are ca scop sprijinirea consolidării capacităților pe scară largă prin investiții în infrastructura de cercetare, dezvoltare și inovare la nivel european și accesibilă în mod deschis.

Microcipurile sunt parte integrantă a tranziției digitale și ecologice a UE, precum și a agendei noastre geopolitice. Solicităm o nouă finanțare care să reflecte importanța strategică a sectorului cipurilor din Europa. Partenerii și concurenții Europei investesc, de asemenea, masiv în instalațiile lor de semiconductori, în competențe și în inovare. Poate că nu dispunem de puterea de foc financiară enormă a SUA, dar bugetul oferit de Comisie și de Consiliu trebuie să reflecte seriozitatea provocării“, a declarat raportorul pentru Inițiativa Comună privind Cipurile Eva Maydell (PPE, BG).

Continue Reading

Dan Nica

Social-democrații din PE cer statelor membre să pună capăt speculațiilor pe piața energiei și să plafoneze prețurile la gaze

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Socialiștii și democrații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene și statelor membre o anchetă privind abuzul de piață și manipularea prețurilor la produsele energetice și la electricitate. Acest lucru este menționat într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European privind răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie. Documentul a fost inițiat de Grupul S&D și negociat cu celelalte grupuri politice, se arată într-un comunicat oficial. 

Grupul S&D a fost singurul care a inclus în rezoluție necesitatea unor măsuri sociale pentru a atenua efectul crizei energetice asupra cetățenilor prin extinderea instrumentului european existent pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), creat în timpul pandemiei COVID-19.

Eurodeputatul Dan Nica, purtătorul de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat: “Nu este o problemă de politică energetică.”

„Nimeni nu știe ce se întâmplă în punctul virtual de comercializare a gazelor naturale – care sunt prețurile de achiziție atunci când gazul ajunge în porturile europene și apoi cum se face că prețurile de revânzare către consumatori sunt atât de ridicate? Trebuie să oprim acest lucru și de aceea avem nevoie de transparență în ceea ce privește punctul de tranzacționare virtual – mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF). Discuțiile și dezbaterile despre geopolitică și despre modul în care reacționăm la evenimentele turbulente din lume și din jurul nostru sunt o necesitate. Dar trebuie să ne ocupăm și de cauzele profunde ale problemelor noastre, care se află în interiorul Uniunii noastre și care au provocat eșecul pieței energiei cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina. Acesta este motivul pentru care astăzi am inclus în rezoluție apelul nostru către liderii europeni și naționali de a opri indexarea contractelor de energie la TTF și de a decupla prețul gazului de prețul energiei electrice. Acesta este un pas important în direcția reducerii volatilității prețurilor energiei electrice pe piața angro.”

Citiți și: Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

Continue Reading

Dan Nica

Eurodeputatul Dan Nica: Povara crizei energetice nu trebuie să cadă pe umerii celor vulnerabili. CE trebuie să ia decizii îndrăznețe

Published

on

© Zaim Diana - caleaeuropeana.ro

Social-democrații din Parlamentul European au cerut ieri, 13 septembrie, Comisiei Europene și statelor Uniunii Europene să ia decizii îndrăznețe, cum ar fi plafonarea prețurilor pentru importurile de energie, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro

De asemenea, Grupul S&D a solicitat o redistribuire echitabilă a profiturilor uriașe ale companiilor energetice pentru a sprijini cetățenii, precum și întreprinderile mici și mijlocii. În timp ce S&D salută faptul că, în sfârșit, Comisia Europeană ia acum măsuri, Grupul regretă faptul că apelurile sale nu au fost auzite timp de aproape un an și îndeamnă Comisia să ia măsuri îndrăznețe care să fie la înălțimea provocării.

Europarlamentarul Dan Nica, purtător de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat „nu este o problemă de politică economică”.

„Speculațiile cu mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF ) nu mai pot fi tolerate și trebuie să le punem capăt. TTF este punctul virtual de tranzacționare a gazelor naturale, iar o mare parte din volatilitatea piețelor de gaze din Europa se datorează manipulării acestuia. Comisia Europeană și guvernele naționale nu ar trebui să subestimeze această problemă, deoarece este una dintre cauzele profunde ale crizei actuale, care a dus la facturi ridicate pentru cetățenii și întreprinderile din întreaga Europă. De aceea, povara crizei trebuie împărțită, iar grupul nostru insistă asupra introducerii unei taxe pe profit. Există un risc uriaș ca povara să rămână pe umerii celor mai vulnerabili. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Nimeni nu trebuie să fie nevoit să aleagă între a mânca și a se încălzi în această iarnă, sau în orice altă iarnă în UE.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA6 hours ago

România și Germania au marcat, în premieră, Ziua Prieteniei româno-germane. Ambasadorul Peer Gebauer, decorat de președintele Iohannis pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen afirmă că va crea postul de comisar european pentru apărare dacă va fi realeasă președintă a Comisiei Europene

ROMÂNIA12 hours ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA13 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA16 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending