Aderarea Macedoniei la UE și NATO rămâne blocată: Numele propus pentru noua denumire a țării primește o reacție negativă din partea Greciei

„Republica Ilinden Macedonia” – care se pare că este considerat a fi noul nume al Macedoniei – a primit o reacţie negativă în Grecia în timpul unei difuzări iniţiale sâmbătă, notează agenţia DPA.

Noul nume, dezvăluit DPA de surse apropiate partidului grec de centru-dreapta Noua Democraţie, a fost primit negativ de conservatorii greci și respins și de partidele şi organizaţiile naţionaliste, informează Agerpres.

Cei doi vecini, Grecia şi Macedonia, sunt implicaţi în disputa asupra numelui de când aceasta din urmă a devenit independentă în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991. Atena susţine că numele este strâns legat de istoria sa antică şi aparţine provinciei sale omonime de nord, acuzând Skopje de încercare de uzurpare a identităţii şi chiar a teritoriului său.

Disputa costă aderarea Macedoniei la NATO, respinsă prin veto de Atena în 2008. Grecia a blocat de asemenea și calea acestei țări balcanice către aderarea la UE.

Citiți și

Compromisul pe care Macedonia este dispusă să-l facă pentru a adera la NATO și la UE: Guvernul de la Skopje propune 4 variante pentru o nouă denumire a statului

România salută pachetul pentru extinderea UE în care Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia

Joi, în marja summitului UE-Balcanii de Vest de la Sofia, prim-ministrul macedonean Zoran Zaev a declarat că o soluţie a fost găsită şi va fi prezentată spre aprobare în cele două ţări, precizează și Digi24.

Omologul său grec, Alexis Tsipras, a spus că ambele ţări caută în mod activ o „soluţie durabilă”

„Fiecare pas are acum o importanţă vitală”, a declarat Tsipras la o întâlnire cu preşedintele Prokopis Pavlopoulos, transmisă sâmbătă la postul de televiziune de stat ERT.

Termenul „Ilinden Macedonia” se referă la o rebeliune condusă de slavi şi albanezi împotriva Imperiului Otoman în 1903, care a izbucnit în oraşul Krusevo în ceea ce este astăzi Republica Macedonia. Cunoscută ca Ilenden sau Ziua Sfântului Ilie, revolta a fost zdrobită brutal de otomani, aminteşte agenţia germană de presă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.