Adevarul: Cum scorneşte „Daily Mail” ştiri cu invazia românilor

Romani_peopleJurnaliştii englezi au publicat un articol prin care arată că sătenii din Sacoşu Turcesc aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie şi a le sufla locurile de muncă. Povestea din „Daily Mail“ pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor, notează publicaţia Adevarul în ediţia electronică.

„«Din ianuarie, doar capra va mai rămâne» – declaraţia unui român, tată a şapte copii. Aşa cum spune un primar, jumătate din populaţia localităţii sale este în drum spre Marea Britanie, pentru salarii mai mari şi ajutoare“. Aşa începe publicaţia britanică „Daily Mail“ un reportaj amplu apărut în ediţia online din 10 noiembrie, în care se arată cum le vor „invada“ românii, dar în special romii, ţara, după 1 ianuarie 2014, când urmează să se liberalizeze piaţa muncii.

Articolul, documentat în comuna Sacoşu Turcesc (judeţul Timiş), este o amplă anchetă socială făcută de jurnaliştii britanici, axată, însă, pe o comunitate mică de romi.  Jurnaliştii „Adevărul“ au mers în localitatea Berini, comuna Sacoşu Turcesc, pentru a sta de vorbă atât cu eroii din reportajul publicaţiei britanice, cât şi cu edilii şi ceilalţi localnici.

Remus Neda, localnic din Berini, susţine că, în urmă cu două săptămâni, a fost vizitat de o doamnă din Anglia, care nu s-a prezentat drept jurnalistă şi care l-a întrebat dacă ar fi dispus să lucreze pentru ea, cu acte-n regulă, după 1 ianuarie 2014, având asigurat salariu şi alte beneficii pentru întreaga familie, în Marea Britanie. „Cum să nu mă duc, dacă mi s-a oferit ceva atât de bun? Mi-a zis că am de ales să lucrez fie în construcţii, fie la cules de căpşuni sau în agricultură. Mi-a explicat că ne oferă casă la Londra, că o să am salariu frumos, iar copiii mei vor primi alocaţie mai mare de la statul lor, dar şi asigurare medicală gratuită“, a declarat Remus Neda.    În reportajul publicat de „Daily Mail“, oferta de lucru a englezoaicei dispare, lăsându-se de înţeles că Remus Neda este cel care vrea cu orice preţ să plece în Marea Britanie. „Cumnatul meu lucrează deja la Londra, în construcţii. Aşteptăm să ne sune şi să ne spună dacă este adevărat că vom avea avantaje acolo şi, apoi, vom pleca chiar a doua zi. Îmi voi lua un serviciu în construcţii, «la negru», sau ca angajat“, sunt cuvintele lui Neda, în „Daily Mail“.

La două săptămâni după discuţia cu „doamna din Marea Britanie“, Remus Neda, vizitat pe nepregătite de jurnaliştii „Adevărul“, este mirat de ceea ce au scris englezii: „Nu-mi vine să cred că au pus aşa ceva în gura mea. N-am zis că o să plec oricum! Ba chiar, dacă aş avea de ales, aş pleca în Franţa, nu în Anglia! Ei mi-au oferit de muncă, nu am cerşit eu nimic. Şi de ce nu aş accepta să lucrez în altă ţară, decât să stau în sărăcie în România?“.

Cititi mai multe aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.