Adolescentul care a declanșat războiul civil din Siria, găsit în Viena

Naief Abazid, adolescentul sirian al cărui caz a declanșat războiul civil din Siria, soldat până în prezent cu peste 310.000 de victime, trăiește în prezent în Austria, relatează cotidianul canadian The Globe and Mail, care l-a identificat la Viena după o anchetă de șase luni și care relatează istoria celui care a creat un adevărat „moment Sarajevo” pentru poporul său, similar celui care dusese la izbucnirea Primului Război Mondial, notează Agerpres.

În 2011 Naief Abazid era un adolescent de 14 ani și în plină Primăvară Arabă acesta a scris cu un spray pe zidul școlii „Este rândul Dvs., Dr Bashar al-Assad”, acțiune ce i-a adus arestarea. „Eram un copil, nu știam ce făceam. Am realizat că este ceva serios abia în momentului în care am ajuns în închisoare”.

Naief Abazid a fost arestat de serviciile secrete siriene și torturat. Alți 22 de băieți din orașul său i-au împărtășit soarta. După mai multe săptămâni în care nu aveau vești despre copiii lor, locuitorii din Deraa au organizat un marș de protest pentru a cere eliberarea lor. Poliția a deschis focul asupra manifestanților și doi dintre ei au fost uciși. 

Deși pe 23 martie adolescenții au fost elibertați, protestele s-au răspândit pe teritoriul întregii țări, iar pe 1 aprilie acestea au degenerat și a început războiul civil.

Deoarece Siria devenise un loc extrem de instabil, chiar Naief Abazid declarând căsingurele opțiuni pe care le-ar fi avut ar fi fost „să fii ucis sau să devii o persoană fără adăpost”, familia acestuia a decis să plece către Europa în căutarea unei vieți ferite de pericolul iminent al morții.

Aceștia ajung mai întâi în Turcia, după ce străbat teritoriile controlate de jihadiștii Statului Islamic, apoi plătesc un preț fabulos unor călăuze pentru a se putea îmbarca pe una dintre navele traficanților, ajung în Grecia, iar apoi în Macedonia. Traversează Serbia și Ungaria, sosind în cele din urmă în Austria, la Viena, unde Naief se află și în prezent, încercând de peste un an să-și facă un loc departe de țara sa de origine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.