Connect with us

ROMÂNIA

Adoptarea salariului minim european, creșterea puterii de cumpărare la 82% din media UE și reactualizarea strategiei pentru aderarea la zona euro, printre prioritățile economice ale guvernului Ciolacu

Published

on

© psd.ro/Administrația Prezidențială

Reducerea inflației pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, recalibrarea financiară a unor sisteme publice vitale precum Educația și Sănătatea, creșterea investițiilor publice și private folosind masiv fondurile europene sunt cele trei obiective majore care stau la baza programului de guvernare al noului Executiv PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu, potrivit documentului prezentat ieri de liderul social-democrat.

Citiți și Nicolae Ciucă a anunțat lista miniștrilor propuși de PNL: E imperativ să continuăm să atragem bani europeni. Ne-am asigurat că noul program de guvernare va avea o amprentă liberală solidă

Totodată, programul de guvernare al Cabinetului Ciolacu se bazează pe 10 valori și principii, în care se promite relansarea economică a României, reindustrializarea țării, adoptarea salariului minim european, locuri de muncă mai multe și salarii mai mari, precum și stoparea prețurilor.

Valorile și principiile guvernării:

  1. Un program pentru români: sprijin pentru oameni, sprijin pentru crearea de locuri de muncă în economie.
  2. Stopăm creșterea prețurilor,stopăm guvernarea pe datorie.
  3. Productivism – dezvoltăm producția, investiții și locuri de muncă aici, în România.
  4. Reechilibrăm balanța comercială a țării: exporturi cât mai mari, importuri cât mai mici.
  5. Asigurăm echilibrul între stimularea economiei şi justiţia socială prin Solidaritate (consolidarea clasei de mijloc) și Echitate (Nu lăsăm pe nimeni în urmă).
  6. Reindustrializăm România prin scheme de ajutor de stat pentru toate companiile ce produc aici, indiferent de acționariat.
  7. Luptăm ca românii să nu mai fie „sclavii moderni” ai Europei, cu cele mai mici câștiguri din UE.
  8. Refacem plasa de siguranţă socială, grav afectată în pandemie, pentru ca povara crizei să nu mai fie lăsată pe umerii celor nevoiași.
  9. Vrem să adoptăm salariul minim european, astfel încât să minimizăm riscul de sărăcie în cazul lucrătorilor români.
  10. Investim masiv în energie verde pentru facturi ZERO la utilități pentru spitale, școli și grădinițe, ferme agricole, IMM-uri.

Reducerea inflației la 8%, una dintre principalele ținte economice asumate

Potrivit premierului Ciolacu, „inflația galopantă a fost cea mai grea provocare cu care ne-am confruntat” și de aceea, reducerea inflației este „primul și cel mai important factor care trebuie rezolvat”. Ținta sa ca șef al Guvernului este ca „românii să simtă o reducere concretă a presiunii pe care inflația a exercitat-o asupra bugetului familiei”, referindu-se, în primul rând, la scăderea prețurilor la alimente, care determină în mod decisiv nivelul de trai al populației și puterea de cumpărare a românilor.

„Aceasta va fi miza mea majoră, inclusiv prin alocarea de fonduri pentru stimularea prelucrării și procesării în industria alimentară românească și pentru energie verde în fermele locale. Va fi o guvernare a eforturilor susținute pentru a proteja coșul zilnic al populației”, promite Marcel Ciolacu.

În acest sens, șeful noului Executiv își asumă prin programul de guvernare reducerea inflației la 8% până la finele lui 2023

Guvernul Ciolacu își propune un PIB de 1.603 miliarde de lei în 2023 și de 1.779 miliarde în 2024. PIB-ul României în 2022 este de 1.410 miliarde, conform datelor publicate în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu. De asemenea, noul Executiv urmărește scăderea deficitului bugetar la 2,7% din PIB în 2024, comparativ cu 5,7% din PIB cât este în prezent.

A doua necesitate, a evidențiat Ciolacu, derivă chiar din semnalul public extrem de puternic tras, în special, de sindicatele din Educație, dar și de cele din Sănătate și alte sectoare sociale. Premierul consideră că actuala guvernare este obligată să regândească întreg cadrul de bugetare al politicilor sociale, prioritizând Învățământul ca ancoră de dezvoltare a României. 

A treia prioritate sunt investițiile, iar sprijinul va fi oferit cu precădere pentru orice proiect privat în domenii strategice precum agricultură, energie și transporturi. Totodată, Marcel Ciolacu se angajează să accelereze ritmul marilor proiecte publice, cu finanțare națională, dar mai ales europeană. „Trebuie replicat efortul Ministerului Transporturilor, cu un record absolut al sumelor cheltuite în acest an: acesta este modelul de urmat în Educație, Sănătate și în toate celelalte zone publice cu impact major asupra vieții publice”, afirmă noul premier.

„Aceste trei obiective prioritare ne vor ajuta să creștem veniturile românilor în mod organic, pe baza rezultatelor unei economii solidare și echitabile, capabilă să producă locuri de muncă mai multe și mai bine plătite”, mai spune Marcel Ciolacu. „Luptăm ca românii să nu mai fie «sclavii moderni» ai Europei, cu cele mai mici câștiguri din UE”, se arată în programul de guvernare.

Ținte economice și sociale asumate până în decembrie 2024:

  • Ducem inflația la 8% în primele 6 luni de guvernare.
  • Stimuli pentru populație și economie de 10% din PIB, de 5 ori mai mult decât au întors în economie guvernările din 2020 și noiembrie 2021.
  • Sprijinim peste 100.000 de companii care produc în România, din care 99% IMM (63.000 doar prin programele derulate de MFP și din FE perioadele 2014-2020 și 2021-2027 și PNRR).
  • Dublăm investițiile publice în economie – la 126 miliarde lei în 2024, față de 59 miliarde lei în anul 2021 la preluarea guvernării.
  • Ajungem la 82% din media UE la PIB pe locuitor raportat la puterea de cumpărare-standard (în 2022 indicatorul este 77%, conform Eurostat).
  • La sfârșitul lui 2024 ne propunem un PIB de 360 miliarde euro, cu 120 miliarde euro (50% în plus) mai mult decât cel din 2021, la preluarea guvernării.
  • Stopăm guvernarea pe datorie. Ducem datoria în PIB la 46% în 2024 de la 49% la preluarea guvernării în anul 2021.
  • La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă și cu un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar.
  • La 1 ianuarie 2025, niciun tânăr cu vârsta < 26 de ani, angajat cu normă întreagă în România, nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar.
  • La 1 ianuarie 2025, peste 1,5 milioane de contracte individuale de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro net.
  • La 1 ianuarie 2025, câștigul salarial mediu net în România va depăși 1.000 euro net.
  • Reducerea decalajelor regionale cu 15% până la sfârșitul anului 2024.
  • Peste 1,2 milioane de români scoși din starea de deprivare materială și socială severă.

Aderarea la zona euro, obiectiv economic major fără un calendar clar

Acest obiectiv este prevăzut în programul de guvernare, chiar dacă nu este prezentat un calendar precis. Printre obiectivele vizate se numără:

  • adoptarea monedei euro prin actualizarea documentelor strategice fundamentate și agreate în anul 2019 de toate instituțiile implicate — Planul național de adoptare a monedei euro și Raportul de fundamentare a acestui plan — conform unei noi Foi de parcurs adecvate realităților economice și sociale post pandemice
  • creșterea convergenței reale cu economiile europene prin atingerea unui PIB pe locuitor la paritatea de cumpărare standard de minimum 80% din media UE 27, la orizontul anului 2024.

Cum vor fi finanțate măsurile propuse (buget, fonduri europene, PNRR și fondurile de pensii private)

Banii pentru toate măsurile ar veni, potrivit programului de Guvernare din:

  • Bugetul de stat – investiții publice de 239 miliarde lei în anii 2023 și 2024 (investiții finanțate din fonduri naționale și din fonduri europene și PNRR).
  • Accelerarea colectării arieratelor recuperabile (11,5 miliarde lei, adică 33% din valoarea arieratelor rămase de recuperat la 30 septembrie 2022) și reducerea evaziunii fiscale cu 7 miliarde lei.
  • Fonduri europene în valoare de 10 miliarde lei din sumele deja alocate prin Fondul de Modernizare.
  • Parteneriate public-privat pentru minimum 5 obiective de investiții majore. Trei miliarde euro (15 miliarde lei) pot fi accesate doar de la fondurile de pensii private din România, pe proiecte PPP fezabile.
  • Finanțare de la Băncile de Dezvoltare.
  • Intrări din ISD de 24 miliarde euro (120 miliarde lei) în 2023 și 2024.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat ”cât se poate de clar şi de ferm că viitorul nostru este în Uniunea Europeană şi în NATO” și a îndemnat la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”.

Liderul PNL a participat luni la ședința comună solemnă a Senatului și Camerei Deputaților dedicată Zilei Naționale, informează Agerpres.

Acesta a făcut trimitere la unitatea clasei politice din secolul trecut pentru ”a exprima voința românilor de a fi împreună” și de ”a avea o țară puternică și unită”.

”Noi, reprezentanţii clasei politice de azi, trebuie să învăţăm din această lecţie. Şi trebuie să-i urmăm învăţămintele. Prin deciziile pe care le luăm, să fim mereu conştienţi că istoria, aşa cum o cunoaştem, a fost clădită prin faptele de zi cu zi ale înaintaşilor noştri. Să nu uităm nicio clipă că deciziile noastre de azi vor deveni istoria de mâine a României”, a evidențiat Ciucă în intervenția sa.

Președintele Senatului a ținut să amintească de momentul complicat pe care îl traversăm pentru a evidenția nevoia de acțiune în vederea asigurării unui nivel de trai din ce în ce mai ridicat pentru cetățeni.

”Trebuie să apărăm oamenii de creşterile de preţuri şi de inflaţie. Trebuie să asigurăm un nivel de trai din ce în ce mai ridicat cetăţenilor acestei ţări prin creşterea veniturilor. Toate acestea nu se pot realiza fără o economie puternică şi funcţională. Iar o economie puternică şi funcţională se bazează pe investiţii crescute din trei surse (investiţii private străine, investiţii din fondurile europene şi investiţii de la bugetul ţării). Dacă vrem o ţară bogată, atunci trebuie să investim în economia ei. Dacă vrem o ţară liberă, trebuie să investim în democraţia ei. Dacă vrem o ţară sigură, trebuie să investim în apărarea ei. Avem nevoie de răspunsuri la toate aceste provocări. Dar, cel mai important, avem nevoie de multă responsabilitate”, a adăugat Ciucă.

Oficialul este convins că ”România are capacitatea să înfrunte toate greutăţile şi să-şi croiască un viitor prosper dacă întreaga clasă politică va înţelege să fie responsabilă”.

Nicolae Ciucă a lansat, de asemenea, un apel la unitate pentru a respinge încercările de ”a ne izola de Uniunea Europeană, de a ne îndepărta de partenerii noștri de dezvoltare”.

”Trebuie să ne unim ca societate şi să respingem toate încercările de a ne izola de Uniunea Europeană, de a ne îndepărta de partenerii noştri de dezvoltare. Anul acesta s-au împlinit 105 ani de la Marea Unire. Este o istorie în care România a fost obligată să treacă prin multe greutăţi. De fiecare dată, însă, am găsit forţa pentru a ne ridica şi pentru a merge înainte. Prin munca şi priceperea poporului român. Prin dorinţa de a fi o ţară unită şi puternică. Asta mă face să cred că vom reuşi şi pe viitor”, a conchis președintele Senatului.

Continue Reading

ROMÂNIA

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

Published

on

© European Communities, 2000/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat luni, 4 decembrie, 33,9 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a sprijini România în vederea remedierii pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație în 2022, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aceasta este solidaritatea UE în acțiune! Am promis și ne-am ținut de cuvânt: un sprijin financiar de 33,9 milioane de euro va ajuta România să reconstruiască și să refacă ceea ce a fost distrus de secetă și incendii de pădure în 2022. Fondul de solidaritate al UE este o modalitate concretă de a ne arăta solidaritatea și sprijinul și este de o importanță capitală în fața schimbărilor climatice necruțătoare”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Între martie și august 2022, România a fost afectată de o secetă severă cauzată de precipitații reduse. Aceasta a avut consecințe pe scară largă, cum ar fi eșecul culturilor, incendii de pădure și lipsa apei curente și a apei potabile pentru populația din multe regiuni.

Asistența FSUE va acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, cum ar fi serviciile de salvare și intervențiile de sprijinire a nevoilor imediate ale populației, precum și repararea infrastructurii avariate și curățarea generală a zonelor afectate de dezastre.

FSUE ajută statele membre și țările în curs de aderare să gestioneze povara financiară cauzată de dezastre naturale majore și de urgențe sanitare. Din 2002, fondul a mobilizat peste 8,2 miliarde de euro pentru 127 de dezastre (107 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) și 3 țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia).

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent luni la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), a declarat că România este interesată să dezvolte, să utilizeze şi să fabrice tehnologii verzi, contribuind astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale.

Preşedintele a subliniat, în cadrul evenimentului “Sustainable Innovation Forum 2023”, din Dubai, că, pentru a răspunde în mod eficient schimbărilor climatice, guvernele trebuie să dezvolte un parteneriat puternic cu întreprinderile, instituţiile financiare, entităţile de cercetare şi inovare şi ONG-urile.

“România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar şi să fabrice tehnologii verzi şi să contribuie astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale. Analizele publicate de Banca Mondială indică competitivitatea României la export în ceea ce priveşte subcomponentele lanţului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control şi de distribuţie. România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziţie Justă, ţara mea sprijină în mod activ dezvoltarea producţiei de baterii în regiunile în care economia locală este în prezent încă dependentă de cărbune. De asemenea, marii producători auto din România îşi reorientează producţia către vehiculele electrice”, a spus preşedintele, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ţara noastră este situată într-o regiune “percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare”, dar subliniază că România şi-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.

“Pornind de la acest bilanţ, ne angajăm să ne dezvoltăm economia şi să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a afirmat că “peisajul inovaţiei verzi din România este foarte dinamic” şi marile centre universitare, precum cele din Bucureşti şi Cluj, inovează în domeniul materialelor de construcţie durabile şi al aplicaţiilor pentru eficienţa energetică. Totodată, companiile din România susţin progresul tehnologiei pompelor de căldură, “esenţiale pentru decarbonizarea sectorului încălziri şi răcirii” clădirilor.

“Cercetarea şi inovarea pot ajuta la consolidarea şi la adaptarea superioară a producţiei agricole la schimbările climatice, atât în România, cât şi la nivel mondial. La COP26, la Glasgow, România a fost printre primele ţări care s-au alăturat Misiunii de Inovare Agricolă pentru Climă, o iniţiativă care urmăreşte să abordeze schimbările climatice şi foametea la nivel mondial prin inovaţie la nivelul sistemelor alimentare. Demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare. Uniunea Europeana este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume”, a spus preşedintele.

Iohannis a subliniat că Uniunea Europeană este “un inovator” în ceea ce priveşte finanţarea combaterii schimbărilor climatice şi stimulentele financiare pentru acţiunea climatică. În acelaşi timp, a adăugat şeful statului, UE este un “lider” în cercetarea şi dezvoltarea de soluţii de stocare a energiei şi de captare a carbonului, ambele esenţiale pentru a ajunge la zero emisii nete.

Klaus Iohannis a evidenţiat că acţiunea globală în domeniul climei se bazează pe dezvoltarea şi transferul de tehnologie, astfel încât ţările din întreaga lume să poată pune în aplicare eficient planurile naţionale privind clima şi să livreze în raport cu Acordul de la Paris.

“Sinergiile dintre tranziţia verde şi cea digitală facilitează o acţiune eficientă în domeniul climei. Pentru a sprijini ţările în curs de dezvoltare în a-şi atinge ţintele legate de digitalizare şi sustenabilitate, România s-a alăturat anul acesta Hub-ului Digital pentru Dezvoltare, condus de UE, pentru proiecte în Africa şi America Latină”, a precizat preşedintele.

Potrivit şefului statului, “cel mai important atu” în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetăţenii, care trebuie să aibă competenţele necesare pentru a inova şi a participa la tranziţia verde. Acest lucru va asigura o creştere durabilă din punct de vedere economic şi ecologic, a punctat Iohannnis.

“Sistemele educaţionale solide vor genera capacitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare necesară pentru tranziţia verde. De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce priveşte programele şcolare şi practicile de predare. România a făcut paşi în acest sens prin includerea, de exemplu, a Săptămânii Verzi în structura anului şcolar, începând cu 2023. Schimbările climatice constituie o ameninţare extremă pentru planetă şi reprezintă o ameninţare existenţială pentru populaţia acesteia. Numai dacă noi toţi, oamenii din întreaga lume, ne vom aduna şi ne vom uni forţele, vom putea răspunde eficient la aceasta provocare fără precedent”, a conchis Klaus Iohannis.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.5 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA6 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA6 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA7 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.9 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE9 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO10 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA10 hours ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending