ROMÂNIA
Adrian Câciu susține că încasarea celei de-a doua tranșe de bani din PNRR până la finele lunii iunie va fi primul lucru de care se va ocupa la preluarea portofoliului de la MIPE
Published
2 years agoon

Adrian Câciu, proaspătul ministrul al Investițiilor și Fondurilor Europene, a declarat miercuri că îşi doreşte ca până la finalul acestei luni România să încaseze banii din tranşa a doua din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, relatează Agerpres.
Adrian Câciu a primit miercuri aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene cu 23 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”.
“Până la finalul acestei luni să încasăm aceşti bani din tranşa a doua din PNRR. Este destul de întârziată această cerere de plată şi ăsta este primul lucru pe care îl voi face când preiau portofoliul de la MIPE. Avem o discuţie cu Comisia Europeană, din ce ştiu Comisia trebuie să evalueze cererea săptămâna viitoare, să ne dea răspunsul final asupra cererii de plată, după care intră parcursul de plată”, a spus Câciu la Palatul Parlamentului.
Totodată, noul ministru a declarat că este un susținător al prelungirii cu încă un an a absorbției fondurilor europene din exercițiul financiar 2014-2020.
„Legat de această discuţie care s-a născut în Parlamentul European şi solicitarea privind prelungirea cu încă un an a absorbţiei pe cadrul financiar 2014-2020, eu sunt un susţinător al acestei prelungiri, având în vedere situaţiile obiective cu care beneficiarii s-au confruntat. dar asta e un demers pe care să îl facem în paralel cu măsuri de accelerare a absorbţiei. Adică nu lăsăm deoparte accelerarea absorbţiei şi încercarea de a închide acest an cu absorbţie integrală cu acest demers”, spune ministrul desemnat pentru Investiţii şi Proiecte Europene, Adrian Câciu.
Acesta a mai afirmat că se va prezenta lunar în faţa parlamentarilor.
„Nu ştiu trecutul, dar ce pot să vă spun e că sunt direct interesat ca cel puţin o dată pe lună ministrul să fie prezent la comisii. Sunt multiple provocări cu care vă confruntaţi, ne confruntăm, iar un dialog sincer, deschis, onest şi pe soluţii este strict necesar. Evident, între timp sau când sunt alte elemente de solicitare, cu siguranţă, un secretar de stat va fi la dispoziţia comisiei în mod operativ”, a precizat Câciu.
În ceea ce privește rocada de la Finanțe la Fonduri Europene cu ministrul Marcel Boloș, Adrian Câciu a susținut că a colaborat foarte îndeaproape cu colegul său.
„Pe mine chiar mă bucură că fostul ministru al Fondurilor Europene va fi noul ministru de Finanţe şi fostul ministru de Finanţe va fi noul ministru al Fondurilor Europene. Cele două ministere sunt strâns legate şi eu am colaborat foarte bine cu domnul Boloş în acest an şi jumătate, cel puţin pe PNRR”, a subliniat Câciu.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat
Mark Rutte, apel la aliații NATO să colaboreze pentru a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu
35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe
Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”
40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Ce angajamente își asumă Consiliul UE
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate
ROMÂNIA
35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe
Published
1 hour agoon
June 13, 2025
Președintele Nicușor Dan a afirmat, vineri, că Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 rămâne unul dintre “cele mai dureroase” momente din istoria post-decembristă, subliniind că justiția are datoria de a face lumină în acest dosar.
“Nici până astăzi, după 35 de ani, Justiția nu a pronunțat o hotărâre definitivă în dosarul Mineriadei. Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe. Justiția are datoria de a face lumină nu doar pentru a identifica și sancționa vinovații, ci și ca un gest obligatoriu de respect față de dreptul societății românești de a cunoaște adevărul. Nu-i vom uita niciodată pe cei care au avut curajul să lupte pentru democrație și libertate, pe toți cei care au pus aceste idealuri mai presus de propriile vieți’, a scris șeful statului, vineri, pe Facebook.
În cursul dimineții de vineri, președintele Nicușor Dan a depus coroane de flori la Monumentul dedicat memoriei victimelor Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 și la Monumentul “Kilometrul zero al democrației”.
Evenimentele violente din 13 – 15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă cu numele de “Mineriada din 13-15 iunie 1990” și se referă la reprimarea, de către forțele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piața Universității din acea perioadă.
Manifestațiile din piață, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptate împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naționale și împotriva președintelui Ion Iliescu și începuseră încă din 22 aprilie 1990, odată cu Fenomenul Piața Universității.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei
Published
3 hours agoon
June 13, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că s-au pus bazele unei alianțe pentru viitorul Nordului României.
”12 consilii județene din Nord-Vestul și Nord-Estul României au făcut ceva care trebuie să devină un exemplu de bună practică: au decis să lucreze împreună. Au pus pe masă idei, proiecte, soluții și au format o alianță pentru dezvoltare cu impact direct în comunitățile lor. Este vorba despre o platformă de cooperare regională care să pună România în prim-planul fondurilor destinate reconstrucției Ucrainei”, a anunțat Negrescu într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.
Acesta a explicat că finanțarea europeană poate genera:
- investiții în infrastructură și logistică,
- parteneriate economice și transfrontaliere,
- proiecte comune pe fonduri europene,
- mai multe oportunități pentru administrațiile locale, universități și antreprenori.
Primul pas este reprezentat de podul peste Tisa, construit de CJ Maramureș cu o companie românească, pentru care Uniunea Europeană a alocat circa 50 de milioane de euro.
”Am fost onorat să susțin acest demers și să fiu alături de colegii mei, președinții consiliilor județene, care dau un semnal clar: dezvoltarea nu ține cont de granițe politice, ci de viziune și curaj. Am fost bucuros să contribui cu patronajul Comitetului European al Regiunilor și cu mesajul de sprijin al Comisarului European pentru Extindere, Marta Kos. Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei, ci pot să fie acum în centrul unui proiect european de reconstrucție care se poate ridica la peste 450 de miliarde de euro”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.
Victor Negrescu a transmis felicitări pentru inițiativă și pentru ”modul în care au reușit să aducă împreună atâtea administrații locale”.
”Este un exemplu de leadership local cu impact național”, a mai spus eurodeputatul.
El a evidențiat impactul pozitiv pe care îl poate avea această alianță asupra României.
”În contextul reconstrucției regionale și al fondurilor europene disponibile, această alianță poate transforma Nordul României într-un pol de stabilitate, cooperare și dezvoltare, o zonă de oportunitate care să facă regiunea atractivă pentru tânăra generație. România are nevoie de mai multe astfel de inițiative. De lideri locali care gândesc pe termen lung și construiesc în echipă”, a conchis Negrescu.
ROMÂNIA
Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene
Published
3 hours agoon
June 13, 2025By
Diana Zaim
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat finanțarea a 91 de centre destinate copiilor din comunități vulnerabile, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 232,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile din bani europeni.
România va beneficia, în toate regiunile, de centre moderne unde copiii din comunități vulnerabile vor avea acces la sprijin educațional, activități sportive și culturale, consiliere socială și psihologică. Lista celor 91 de proiecte care vor fi implementate a fost publicată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), instituția care gestionează finanțarea în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027.
Proiectele vizează lucrări de construcție, modernizare și reabilitare a infrastructurii, precum și dotarea centrelor cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților: de la săli de sport și terenuri exterioare, până la biblioteci clasice și digitale, ateliere tematice și spații de creație. În paralel cu investițiile în infrastructură, vor fi finanțate și serviciile oferite în cadrul centrelor. Acestea includ sprijin educațional, consiliere, organizarea de tabere și schimburi de experiență, precum și asigurarea mesei, cazării și transportului pentru copiii care au nevoie.
Potrivit ministrului, intervenția are la bază un model integrat, care combină investițiile fizice cu servicii sociale adaptate nevoilor reale din teritoriu. Este considerată prima inițiativă de acest gen la scară națională, care îmbină infrastructura cu intervenții sociale concrete pentru copiii expuși riscului de sărăcie, excluziune sau abandon școlar.
„Este o veste că, ușor-ușor, cu bani europeni, statul ajunge mai aproape de ceea ce ar trebui să fie”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

Mark Rutte, apel la aliații NATO să colaboreze pentru a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu

35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe

Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”

40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Ce angajamente își asumă Consiliul UE

Iulian Chifu: Serghei Karaganov și esența gândirii ideologice ruse. Agresiunea ca mod de viață și Teoria războiului bun

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală