Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Adrian Veștea a discutat cu o delegație din cadrul OCDE despre politica de dezvoltare regională și planificare strategică: Prin programele pe care le coordonăm, avem în vedere creșterea calității vieții oamenilor

Published

on

© Adrian Veștea/ Facebook

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a discutat cu o delegație din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Enrique Garcilazo și de secretarul de stat Luca Niculescu, despre politica de dezvoltare regională, planificare strategică și sursele de finanțare.

Vizita delegației OCDE a fost organizată în contextul procesului de aderare a României la organizație, MDLPA fiind responsabil de activitățile din domeniul dezvoltării regionale, informează ministerul prrintr-un comunicat.

”Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru Guvernul României, care se reflectă și în activitatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Astfel, MDLPA, ca minister cu atribuții în dezvoltarea regională, coeziunea teritorială, dezvoltarea urbană, locuirea și mobilitatea urbană, a efectuat pași importanți în ultima perioadă pentru aliniere la practicile de la nivel european, inclusiv la cele stabilite de către instrumentele OCDE”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

În acest context, au fost amintite inițiativele legislative precum Legea privind zonele metropolitane, Legea privind mobilitatea urbană durabilă, Politica Urbană a României, Strategia națională a locuirii pentru perioada 2022-2050, Strategia națională de reducere a riscului seismic, Strategia națională de renovare pe termen lung, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, aflat în procedură parlamentară, dar și actualizarea normativelor tehnice și digitalizarea proceselor aferente domeniilor coordonate de minister.

Totodată, MDLPA oferă suport financiar consistent pentru autoritățile locale în vederea modernizării infrastructurii locale, atât cu fonduri europene, asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și cu fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală și prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

”Prin toate programele pe care le coordonăm, avem în vedere creșterea calității vieții locuitorilor, prin reducerea disparităților teritoriale și asigurarea accesului la serviciile publice, întărirea legăturilor urban-rurale și susținerea zonelor metropolitane, creșterea atractivității teritoriilor prin infrastructura conectivă, întărirea capacității administrative, dar și a cooperării inter-instituționale, atât cu celelalte ministere și instituții naționale, cât și multi-nivel, pentru a întări legăturile cu Agențiile de dezvoltare regională, cu consiliile județene și orașele și comunele din România. Astfel, aderarea României la OCDE ar constitui un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea cadrului strategic și de reglementare, pentru a ne realiza prioritățile din domeniul dezvoltării regionale și urbane”, a subliniat ministrul Dezvoltării.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu noul ambasador nipon la București: Japonia va susține în continuare dosarul României de aderare la OCDE

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut marți întrevederi cu noii ambasadori ai Azerbaidjanului și Japoniei, acreditați la București, care și-au început mandatul în luna ianuarie a acestui an, context în care liderul liberal a discutat cu cei doi diplomați despre prioritățile relațiilor bilaterale, cu accent pe energie în relația româno-azeră și cu accent pe Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a președintelui Senatului, ambasadorul Gudsi Osmanov i-a transmis lui Ciucă faptul că în următorii ani va lucra pentru consolidarea relațiilor dintre România și Azerbaidjan, cu prioritate pe continuarea bunei cooperări din domeniul energiei și al transporturilor.

“Noul ambasador al Japoniei în țara noastră, Excelența Sa Katae Takashi preia de la predecesorul său o relație ridicată la nivel de Parteneriat Strategic, cel mai înalt grad de cooperare din toată istoria conlucrării diplomatice româno-nipone. Ne propunem, împreună, aprofundarea colaborării economice, manifestată deja prin proiecte precum podul peste Dunăre de la Brăila și construirea liniei M6 de metrou din București. M-am bucurat să aflu de la ambasadorul japonez că țara sa va susține, în continuare, dosarul României de admitere în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul general al Guvernului a condus delegația națională la reuniunea Comitetului privind Studiul economic al României 2024 la OCDE

Published

on

© Guvernul României

În cadrul demersurilor vizând procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (O.C.D.E.), în  data de 16 ianuarie, România a fost invitată să participe la cea de-a 1423-a reuniune a Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare privind Studiul economic al României 2024, eveniment care s-a desfășurat în format hibrid, la Paris.

Delegația României a fost condusă de Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, alături de reprezentații instituțiilor și autorităților vizate de analiza aprofundată a domeniilor cuprinse de document, respectiv: Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Banca Națională a României și Cancelaria Prim- Ministrului.

„Studiul economic al României 2024 reprezintă un element cheie pentru procesul de aderare la OCDE, reflectând în mod obiectiv progresele realizate în ultimii doi ani și alinierea graduală la standardele OCDE stabilite pentru economiile de elită la nivel mondial. Varianta finală a Studiului, astfel cum va rezulta în urma discuțiilor aplicate de ieri, de la Paris, va conține o prezentare realistă a  situației economice actuale din România iar instituțiile și autoritățile publice vizate de studiu vor fi implicate în implementarea recomandărilor finale”, a afirmat Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

 În calitate de stat candidat la aderarea la OCDE, România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii condițiilor și standardelor necesare procesului de aderare”, a adăugat Coordonatorul Național pentru Aderarea României la OCDE, Luca Niculescu.

Având în vedere formatul reuniunii, această etapă a studiului s-a bucurat și de prezența în online a peste 100 de reprezentați din partea ministerelor, instituții și autorități centrale, care au susținut poziția României în fața reprezentanților celor 38 de state membre ale Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare, fiind implicate în perioada de realizare pe parcursul anului 2023.

Echipa națională de coordonare a procesului de aderare la OCDE de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Secretariatului General al Guvernului (SGG), împreună cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aflată sub autoritatea SGG, au asigurat activitățile privind organizarea colectării de date la nivelul României pentru realizarea studiului.

Astfel, în cadrul reuniunii de la Paris, din 16 ianuarie, în secțiunea dedicată special României, s-au discutat aspectele din cadrul fiecărui capitol din studiu și progresele înregistrate față de studiul precedent, publicat în anul 2022, în domeniile economice relevante pentru procesul de aderare la OCDE.

Studiul economic OCDE se realizează pentru toate statele membre o dată la 2 ani și reprezintă o raportare la o serie de indicatori tehnici standard ai economiilor performante.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022. În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ministrul Digitalizării a deschis lucrările misiunii de evaluare a economiei digitale naționale, derulată de experții OCDE: Aderarea la OCDE este cel mai important proiect de țară al României

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a deschis luni, 15 ianuarie, lucrările primei sesiuni de lucru a misiunii de evaluare a experților Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în sfera economiei digitale, realizată în România în perioada 15-19 ianuarie 2024.

Aderarea la OCDE este cel mai important proiect de țară al României. Misiunea de evaluare care începe astăzi este esențială: analiștii OCDE vor determina gradul de conformitate al economiei digitale naționale față de standardele organizației celor mai dezvoltate economii ale lumii. Aderarea României la OCDE reprezintă următorul salt societal pentru România, după aderarea țării noastre la NATO și Uniunea Europeană, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) este punctul instituțional național de contact pentru capitolul Politica în domeniul Economiei Digitale al OCDE și coordonatorul activității României în acest domeniu, în colaborare cu 37 de instituții publice centrale care își desfășoară activitatea în domeniile relevante pentru economia digitală.

MCID coordonează la nivel național domeniile cercetării, inovării, conectivității și digitalizării, domenii cu un rol-cheie în creșterea productivității și în dezvoltarea economică, care facilitează tranziția către o economie digitală, bazată pe cunoaștere.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO57 mins ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL1 hour ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA2 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.3 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH3 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.3 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA5 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending