Connect with us

ROMÂNIA

Adrian Veștea a inaugurat la Brașov cel mai nou aeroport internațional al României. Aerogara este singura din țară și din Europa de Sud-Est dotată cu un turn de control virtual

Published

on

© Adrian-Ioan Veștea/Facebook

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi ministru desemnat al Dezvoltării, a inaugurat joi, 15 iunie, cel mai nou aeroport internațional al României, un proiect de infrastructură de transport pe care oficialul îl consideră proiectul său „de suflet”.

„Trăim astăzi, împreună, un moment de împlinire și de mare bucurie: după multe decenii de așteptare, primul avion aterizează pe aeroportul de la Brașov. Un aeroport modern, pe care noi, administrația județeană, l-am construit de la zero. Nu mă feresc să spun că este un eveniment istoric pentru județul nostru și, de ce nu, pentru România. În primul rând fiindcă demonstrează că se poate și la noi și că se poate PRIN NOI ÎNȘINE, așa cum spune deviza liberală! Și arată că, dacă îți fixezi un țel, dacă ești chibzuit, stăruitor, dacă crezi cu adevărat în capacitățile tale, dacă știi să îți formezi o echipă capabilă, care să-ți fie alături în orice moment, nu se poate să nu răzbești! În 2016, când am fost ales pentru prima dată președinte al Consiliului Județean Brașov, aveam în minte și am pus pe hârtie o strategie de dezvoltare axată pe trei direcții principale: construcția Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, investiții masive în sistemul de sănătate brașovean, precum și reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Județean. Am spus atunci, și tot spun de atunci, că eu nu fac promisiuni electorale! Eu îmi iau angajamente în fața oamenilor și fac tot ceea ce îmi stă în puteri pentru a onora aceste angajamente! Consider că mi-am îndeplinit angajamentele majore luate față de brașoveni. În cele aproape două mandate ale mele la Consiliul Județean Brașov, investițiile în sistemul de sănătate din subordinea administrației județene au atins maxime istorice, iar rezultatele le poate vedea oricine. Infrastructura rutieră județeană arată incomparabil mai bine. Dar acest aeroport a fost adevăratul meu pariu și proiectul meu de suflet. Pentru că a fost proiectul de suflet al tuturor brașovenilor!”, a transmis Adrian-Ioan Veștea, într-un mesaj pe Facebook.

Noua aerogară este în top trei cele mai moderne aeroporturi din România, fiind dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generație. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecție a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligați să scoată laptop-urile și lichidele din bagajele de mână, se arată într-un comunicat al UTI CFM, compania responsabilă de construcția Aeroportului Internațional Brașov.

© UTI CFM

© UTI CFM

Însă, cel mai spectaculos și inovator sistem instalat de UTI Construction and Facility Management este cel pentru controlul la distanță al zborurilor. Cursa inaugurală, care pleacă din București pe 15 iunie, dar și celelalte curse care vor decola și ateriza în Brașov sunt dirijate de la 400 de km distanță, din Centrul ROMATSA Arad.

Aeroportul Brașov este singurul din România și din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăsește pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar și SUA. De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Brașov în parteneriat cu firmele SAAB – Suedia și Thales – Franța.

© UTI CFM

De asemenea, echipamentele livrate și instalate pentru turnul digital de control de la Brașov reduc amprenta de carbon. UE s-a angajat să devină prima comunitate neutră din punct de vedere climatic până în 2050, iar furnizorii de servicii de navigație aeriană au misiunea de a se alinia acestei strategii și de a construi locații ținând cont de protecția mediului. Brașovul este un pionier în acest demers de protecție a mediului înconjurător.

Pe lângă elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Brașov – Ghimbav, trebuie luate în considerare deopotrivă efortul financiar și uman pe care l-au implicat cele două proiecte. Aeroportul și turnul de control virtual au fost realizate în 3 ani, cu implicarea a aproximativ 1.000 de oameni, iar valoarea celor două lucrări se situează la 180 milioane de euro.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

Published

on

© ICI București/ Facebook

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning –ICVL 2025 în data de 10 aprilie 2025, în cadrul celei de-a doua ediții a DISB – Digital Innovation Summit Bucharest.

Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru mediul academic, cercetători și profesioniști din întreaga lume de a se reuni și de a împărtăși cunoștințele și experiențele privind învățământul virtual.

ICVL este o conferință anuală care își propune să exploreze și să aducă inovații în scopul educației inteligente și incluzive, cu accent pe crearea unui cadru care să introducă pe scară largă abordările eLearning în activitățile de predare și formare, asistând profesorii și formatorii în utilizarea tehnologiilor didactice inovatoare, promovând software-ul educațional și tehnologia disruptivă în educație, potrivit unor detalii oferite de ICI București.

Lucrările trebuie să fie scrise în limba engleză, iar subiectele abordate sunt: Instructional Design în Era Digitală, Tehnologii & Laborator Virtual (TECH), Soluții Software (SOFT), Schimbarea Învățământului prin Adoptarea Tehnologiilor Disruptive și Dinamica de Grup Online și Dimensiunile Netehnolgice ale Învățării Digitale.

Date importante:

  • Transmiterea lucrării în limba engleză către icvl@icvl.eu pentru evaluare: 7 februarie 2025
  • Notificarea acceptării lucrării: 21 februarie 2025
  • Înregistrare: 24 februarie 2025
  • Transmiterea lucrării în forma finală: 7 martie 2025
  • Data conferinței: 10 aprilie 2025

Continue Reading

ROMÂNIA

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene/ Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avut marți o întâlnire cu directorii și conducerea Autorităților de Management, pentru a evalua situația programelor aferente perioadei 2021-2027.

Potrivit unui comunicat MIPE, discuțiile au vizat:

  • Stadiul proiectelor aflate în implementare;
  • Contractarea noilor proiecte;
  • Situația cererilor de rambursare;
  • Metode concrete pentru îmbunătățirea gradului de absorbție la nivelul fiecărui program.

”Este esențial în acest moment să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027. Păstrăm bunele practici din trecut, anume să avem o evidență clară a proiectelor aflate în implementare și asupra declarațiilor de cheltuieli pe care trebuie să le depunem. Pentru februarie, de exemplu, vom avea aplicații de plată de 900 milioane de euro. Suntem într-o etapă critică, dar cu o monitorizare riguroasă, vom avea în continuare garanția că fondurile europene vor fi soluția reală la nevoile comunităților”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

Ministrul a reiterat sprijinul său ferm pentru toate echipele implicate, subliniind importanța colaborării și profesionalismului în derularea programelor europene.

La începutul acestui an, Marcel Boloș a prezentat direcțiile prioritate pe care le va urmări din funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, post pe care l-a mai ocupat în perioada aprilie 2022-iunie 2023 și noiembrie 2019-decembrie 2020.

Acestea sunt:

  • Evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.
  • Închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, pentru o valorificare integrală a fondurilor deja angajate.
  • Prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027, prin corelarea intervențiilor și a apelurilor de proiecte cu obiectivele financiare și indicatorii specifici.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

Published

on

© Tánczos Barna/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, l-a asigurat pe Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru economie și productivitate, punere în aplicare și simplificare, că Guvernul României va respecta angajamentele prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu, construind un bugetat pentru 2025 centrat pe angajamentul asumat față de Comisia Europeană, de a ține sub control cheltuielile publice și de a păstra nivelul investițiilor.

”Întrevedere cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate, implementare și simplificare. România va primi un suport semnificativ, atât pe plan financiar, cât si pe plan tehnic pe parcursul celor 7 ani, în care va trebui să restabilim echilibrul macroeconomic”, a menționat viceprim-ministrul României într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a dezvăluit că Valdis Dombrovskis ”a apreciat evoluția pozitivă a economiei românești, subliniind importanța creșterii economice, România fiind țara din Europa Centrală și de Est cu cel mai mare procent de recuperare a decalajului economic față de media UE”.

”Am folosit acest prilej pentru a-l asigura ca Guvernul va respecta angajamentele prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu. Construim bugetul anului 2025, limitând cheltuielile și păstrând nivelul ridicat al investițiilor. România va urma, astfel, viziunea Comisiei Europene, prin care cheltuielile publice sunt ținute sub control iar investițiile reprezintă motorul de creștere a economiei noastre”, a dat asigurări ministrul Finanțelor.

Întâlnirea dintre cei doi a fost prilejuită de prima reuniune a formațiunii Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) desfășurată sub președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene, sesiune în cadrul căreia Varșovia și-a prezentat programul de lucru pentru primele șase luni ale acestui an.

În cadrul ședinței la care a participat și ministrul Tánczos Barna, țările membre UE au aprobat planul fiscal pe termen mediu al României, parcurgând astfel o nouă etapă a circuitului european de avizare, după ce, anul trecut, la finalul lunii noiembrie, și Comisia Europeană a dat undă verde acestui document.

Planul bugetar-structural național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031 prezentat de România prevede măsuri de ajustare a deficitului bugetar pe parcursul a șapte ani pentru a se alinia astfel al cerințele stipulate în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene: deficitul public al țărilor membre nu trebuie să depășească 3% din PIB, iar datoria publică nu trebuie să fie mai mare de 60% din PIB.

El se aliniază astfel normelor bugetare stabilite de statele membre la finalul lunii aprilie 2024 conform cărora țările UE au posibilitatea de a implementa planul buget structural pe parcursul a 4 ani, cu opțiunea  de prelungire de până la șapte ani, cum este cazul României, dacă țara care solicită această prelungire se angajează să efectueze anumite reforme și investiții care îmbunătățesc reziliența și potențialul de creștere, sprijină sustenabilitatea finanțelor publice și abordează prioritățile comune ale UE.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO5 hours ago

Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente

U.E.6 hours ago

Donald Tusk propune UE o “mare campanie de de-reglementare” și revizuirea Green Deal pentru a ieftini cea mai scumpă energie din lume: Dacă Europa dă faliment, cine va mai proteja mediul în locul nostru?

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

PE adoptă o rezoluție prin care solicită statelor UE să nu recunoască viitoarele ”alegeri frauduloase” din Belarus

ROMÂNIA8 hours ago

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

ENGLISH8 hours ago

INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member

INTERVIURI9 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

U.E.9 hours ago

Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa

INTERNAȚIONAL9 hours ago

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

INTERVIURI9 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA1 day ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA7 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

Trending