Preşedintele Klaus Iohannis participă de luni până vineri, la New York, la cea de a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU, a treia sa participare la forul onusian, precedentele fiind în 2015 și 2017.
Luni, şeful statului va participa, alături de Prima Doamnă, la recepţia tradiţională oferită de preşedintele SUA, Donald Trump, şi soţia sa în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Adunarea Generală a ONU. Președintele a mai participat la recepția găzduită de președintele SUA și în 2015, când președinte era Barack Obama, dar și în 2017, la prima participare la ONU a lui Donald Trump.

Marți, Klaus Iohannis va fi prezent la deschiderea segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale din sesiunea a 73-a a UNGA, pe tema “Making the United Nations relevant to all people: global leadershipand shared responsabilities for pace, equitable and sustainable societies”.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis va susţine intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Intervenția șefului statului va fi transmisă LIVE pe CaleaEuropeana.ro de la ora 21:30 (14:30 ora de la New York).
Președintele Klaus Iohannis efectuează săptămâna aceasta cea mai importantă vizită externă a mandatului său, urmând să participe la lucrările celei de 73-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, cel mai mare for al organizației, acolo unde va promova candidatura României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în intervalul 2020-2021.

FOTO: Administrația Prezidențială
Candidatura României vizează obținerea locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021. Alegerile se vor desfăşura în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale, în iunie 2019. Pentru mandatul 2020-2021 atribuit zonei Europei de Est, România concurează cu Estonia. Actualmente, locul Europei de Est în Consiliul de Securitate al ONU este deținut de Polonia, până la finele anului 2019.
De altfel, la precedenta sa participare la ONU, în 2017, Klaus Iohannis a folosit prilejul adresării Adunării Generale pentru a arăta că România ar fi onorată să își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate.
„Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicăm și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu” (Urmăriți și VIDEO Într-un discurs adresat liderilor lumii reuniți la ONU, Klaus Iohannis a promovat candidatura României pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate)
România și-a lansat campania de promovare a candidaturii sale pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în luna iunie a anului 2017. De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deţinut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005).
Puteți citi, pe larg, despre participările lui Klaus Iohannis la ONU aici (2015) și aici (2017).
.