Connect with us

INTERNAȚIONAL

Adunarea Generală a ONU: UE anunță o donație pentru sprijinirea reconstruirii vieții victimelor agresiunilor sexuale pe timp de război

Published

on

© EEAS

Uniunea Europeană sprijină reconstruirea vieților supravietuitorii violențelor sexuale în situații de război și conflicte printr-o donație către un Fondul internațional dedicat acestui scop, este anunțul făcut de comisarul european pentru cooperare și dezvoltare internațională, Neven Mimica,  în marja celei de-a 74- a Sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, potrivit unui comunicat de presă.

Oficialul european a anunțat o contribuție de 2 milioane de euro a Uniunii Europene la Fondul internațional pentru supraviețuitorii violenței sexuale comise pe durata conflictelor înaintea întâlnirii sale cu laureatul Premiului Nobel pentru pace, dr. Denis Mukwege, medic ginecolog originar din Republica Democrată Congo, specializat în tratarea femeilor victime ale violului și violenței sexuale comise de către rebeli înarmați.

„Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Aceasta aduce costuri extraordinare atât pentru persoane, cât și pentru societate. Contribuind astăzi cu 2 milioane de euro la acest fond, dorim să ne adresăm femeilor care au fost nevoite să treacă prin durerea indisolubilă a violenței sexuale în situații de război și conflicte – și să le oferim sprijinul de care au nevoie pentru a-și reconstrui viața”, a declarat comisarul Neven Mimica.

Fondul a fost înființat în baza angajamentelor Organizației Națiunilor Unite, a activității laureaților Premiului Nobel pentru Pace, dr. Denis Mukwege și Nadia Murad (membru al minorității Yazidi din nordul Irakului și supraviețuitoare a unui atac brutal din partea Statului Islamic asupra satului natal), precum și pe fondul exeperiențelor supraviețuitorilor violenței sexuale în situații de conflict la nivel mondial. Fondul este expresia unei colaborări inovatoare între mai mulți parteneri cu scopul de a oferi supraviețuitorilor violenței sexuale în situații de conflict accesul la compensații materiale și alte forme compensatorii pentru a-i ajuta să se reintegreze pe deplin în comunitățile lor. Activitatea Fondului va fi organizată, de asemenea, pentru a oferi sfaturi tehnice, stabili bune practici și pentru a pleda în favoarea măsurilor compensatorii pentru supraviețuitori.

Dr. Denis Mukwege și Nadia Murad conduc inițiativa în strânsă colaborare și consultare cu alte părți interesate ale societății publice, private și civile.

„Acceptarea responsabilității și recunoașterea crimelor săvârșite este de cea mai mare importanță pentru supraviețuitori. Poate îmbunătăți foarte mult procesul de vindecare ”, a declarat activista Nadia Murad. La rândul său, dr. Denis Mukwege a adăugat: „ Importanța creării acestui fond pentru supraviețuitorii violenței sexuale în situații de conflict nu poate fi supraevaluată. Noi pledăm pentru o astfel de inițiativă de mulți ani. Văzând că se împlinește este un pas uriaș înainte pentru umanitate”.

Lansarea oficială a Fondului va avea loc la 30 octombrie 2019 la sediul Națiunilor Unite din New York. Țări precum Franța și Germania și-au anunțat sprijinul către Fond. În cadrul Summit-ului G7 de la Biarritz din august 2019, UE anunțase o contribuție de 1 milion de euro la Fond.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Guvernul german: “Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată” de decizia președintelui Trump de a retrage mii de soldați americani din Germania

Published

on

Autoritățile de la Berlin sunt îngrijorate de decizia președintelui Donald Trump de a retrage mii de soldați americani din Germania, care ar putea deterioria semnificativ relațiile germano-americane, relatează presa internațională și Agerpres.

“Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui american”, a declarat Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer.

Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, a declarat vineri un înalt oficial american sub protecţia anonimatului, o decizie luată la o săptămână distanță după ce Angela Merkel a anunțat că nu va participa la summitul G7 de la Washington, transmite Reuters și Agerpres.

Citiți și: Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania

Numărul militarilor americani dislocaţi în Germania ar urma să se reducă la 25.000, de la 34.500 cât sunt în prezent.

Continue Reading

SUA

SUA: Joe Biden, contracandidatul președintelui Trump, promite să lupte împotriva rasismului și în favoarea reformării poliției

Published

on

© Biography.com

Democratul Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA care candidează împotriva republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a promis să lupte împotriva rasismului şi în favoarea reformelor în rândurile poliţiei după moartea afro-americanului George Floyd, informează duminică dpa și Agerpres.

Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit luna trecută, în Minneapolis (Minnesota) după ce un poliţist alb l-a ţintuit la pământ cu genunchiul timp de aproape 9 minute.

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în cotidianul Los Angeles Times, Biden a vorbit despre nevoia de “politici concrete şi de mult timp necesare pentru a combate rasismul sistemic”.

“Dacă voi fi ales, în 100 de zile de la preluarea mandatului mă angajez să înfiinţez o comisie de supraveghere a poliţiei naţionale”, a promis Biden.

“Trebuie să implementăm reglementări poliţieneşti orientate cu adevărat spre comunitate şi să ne asigurăm că fiecare departament de poliţie din ţară trece printr-o revizuire comprehensivă a practicilor privind angajarea, pregătirea şi detensionarea, în timp ce guvernul federal trebuie să ofere instrumentele şi resursele necesare pentru punerea în aplicare a reformelor”, a continuat Biden, în vârstă de 77 de ani.

Manifestările împotriva brutalităţii poliţiştilor şi a rasismului în SUA au avut loc, la sfârşitul săptămânii în Marea Britanie, Germania, Canada şi luni în Noua Zeelandă. Tot luni, mii de oameni s-au adunat la Dublin şi Amsterdam şi câteva zeci la Paris. 

La o săptămână după moartea George Floyd, afro-americanul în vârstă de 46 de ani asfixiat de un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, New York, Los Angeles şi zeci de alte oraşe americane şi-au consolidat măsurile de securitate, decretând sau extinzând interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

Continue Reading

NEWS

OMS recomandă purtarea măștilor de protecție și în locurile publice pentru a nu permite răspândirea coronavirusului

Published

on

© WHO/ Twitter

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă purtarea măștilor de protecție în public pentru a  nu permite răspândirea coronavirusului, deoarece măștile pot reprezenta o „barieră” pentru picăturile cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Inițial, OMS susținea că nu există suficiente dovezi potrivit cărora oamenii sănătoși ar trebui să-și acopere fețele cu măști, în public, informează BBC, potrivit Digi24.

De asemenea, OMS recomandă purtarea măștilor de protecție în zonele în care virusul se răspândește și distanțarea socială nu este posibilă, precum transportul public sau magazine.

Cu toate acestea, agenţia ONU cu sediul la Geneva a subliniat că purtatul măştilor poate creşte riscurile pentru sănătate dacă oamenii le contaminează atingându-le cu mâinile murdare, relatează Agerpres.

“Măştile pot crea, de asemenea, un fals sentiment de securitate”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un briefing de presă online.

Oficialul OMS a avertizat că purtatul măştilor nu poate înlocui igiena mâinilor, distanţarea fizică şi nici ţinerea sub urmărire a  şi a contactelor lor sociale. “Nu pot spune acest lucru suficient de clar: doar măştile singure nu vă vor proteja de COVID-19”, a subliniat Tedros.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, totodată, persoanele de peste 60 de ani sau cu afecțiuni medicale ar trebui, de asemenea, să poarte măștile atunci când distanțarea socială nu poate fi menținută, conform Mediafax.

OMS recomandase anterior ca doar lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele infectate cu noul  și îngrijitorii lor să poarte măștile de protecție.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending