Obiectivul Republicii Moldova este ca până cel târziu în anul 2030 să fie stat membru al Uniunii Europene, deoarece locul său este în UE, a declarat duminică preşedinta Maia Sandu în deschiderea Adunării Naționale “Moldova Europeană” de la Chişinău, care reunește peste 75.000 de cetățeni moldoveni și care se va încheia cu adoptarea unei rezoluții.
“Obiectivul nostru de ţară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viaţă, o şansă a poporului nostru să trăiască în pace şi belşug’, a spus şefa statului, în discursul său.
În debutul alocuțiunii sale, Maia Sandu i-a salutat pe moldovenii veniți din toată țara și din străinătate pentru a susține “Calea aleasă de Moldova, calea europeană”.
“Oriunde v-ați afla acum, vocea noastră este una acum, am venit să spunem răspicat: Moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Proiectul nostru de țară este ca Moldova să fie în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Asta o cere poporul Republicii Moldova și avem susținerea Europei. Este șansa ca poporul nostru să trăiască în pace și în belșug. Pare un drum lung, dar este singur drum care poate asigura că viitorul copiilor noștri este în pace și bunăstare”, a spus președinta R. Moldova.
Scandând de mai multe ori “Europa” împreună cu audiența, Maia Sandu a estimat că “peste șapte ani ne vom uita mândri în ochii copiilor noștri și vom vedea optimism și mândrie”,
“Cu siguranță, Moldova va fi în Uniunea Europeană. Moldovenii știu să facă alegerea corectă pentru că nu e familie care să nu aibă frați, nepoți în Europa, știm că pacea și bunăstarea e în Europa. Moldova va adera la Uniunea Europeană, și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030“, a insistat ea.
Vorbind și în limba rusă, Maia Sandu a precizat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina arată limpede că R. Moldova nu își dorește să fie sub șantajul Kremlinului și a exclamat, alături de public, “Slava Ukraini!”.
Un miting de amploare a fost convocat duminică la ora 11.00 în centrul Chişinăului pentru a susţine calea europeană aleasă de ţară. Evenimentul, intitulat Adunarea “Moldova Europeană” şi iniţiat de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este declarat apolitic şi sunt aşteptaţi să participe toţi cetăţenii, inclusiv cei din diasporă în ţările în care aceştia se află, cele mai multe în Europa.
“Astăzi am lansat iniţiativa de a convoca la Chişinău o adunare a cetăţenilor la care să spunem lumii că noi suntem europeni şi că aceasta e calea aleasă de noi. Adunarea naţională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a anunţat Maia Sandu la 10 aprilie.
La zece zile de la această adunare, R. Moldova va găzdui, la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.
Liderii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, speră că această adunare cetățenească și summitul CPE vor oferi un impuls puternic pentru obținerea unei decizii în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
R. Moldova a obținut la 23 iunie anul trecut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
Premierul Republicii Moldova Dorin Recean se va afla miercuri într-o vizită oficială în Germania, informează TVR Moldova, care precizează că, la Berlin, șeful guvernului de la Chișinău va participa la forumul germano-român alături de omologul său de la București, Marcel Ciolacu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, premierul urmează să aibă întrevederi cu mai mulți oficiali germani, cu un grup de deputați și oameni de afaceri, dar și cu președintele Comisiei pentru politică externă al Bundestagului german.
Dorin Recean va fi însoțit de ministrul al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și de ministrul Energiei, Victor Parlicov.
În cadrul vizitei vor fi discutate oportunitățile investiționale, măsuri de consolidare a securității energetice, promovarea produselor moldovenești în UE, dar și aderarea R. Moldova la UE.
Franța și Republica Moldova au început negocierile pentru un acord de apărare. Chișinăul va cumpăra și un radar pentru consolidarea supravegherii spațiului aerian
Franţa şi Republica Moldova, o ţară mică care trăieşte şi ea în frica agresiunii ruse, au început negocierea unui acord de apărare, a aflat luni AFP de la biroul ministrului francez al apărării în vizită la Chişinău.
“Franţa va continua să stea alături de moldoveni în faţa oricărei tentative de destabilizare”, a indicat biroul ministrului în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu, citat de Agerpres.
Frontalieră Ucrainei, Republica Moldova include Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă cu 300.000 de locuitori în estul ţării.
În cursul vizitei sale, ministrul francez şi omologul său Anatolie Nosatîi au semnat “o scrisoare de intenţie pentru a întări cooperarea în domeniul apărării şi a asista Republica Moldova în modernizarea instrumentelor sale militare”, a anunţat Sébastien Lecornu pe X, fost Twitter.
Déplacement historique à Chișinău – le premier d’un ministre des Armées -, pour réaffirmer le soutien de la France à la Moldavie.
Pe de altă parte, Chişinăul a anunţat achiziţia unui radar Ground Master 200 (GM 200). Acest radar, comandat deja de Kiev şi produs de Thales, cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, urmează să permită consolidarea supravegherii spaţiului aerian moldovenesc.
“Dincolo de asta, vom efectua un audit al mijloacelor de apărare aeriană pentru a contribui la întărirea securităţii cerului” Republicii Moldova, a indicat Sébastien Lecornu.
Luni, fragmente de rachetă au fost găsite în Transnistria, au anunţat autorităţile, fără a face în acest stadiu o legătură cu un nou atac rusesc în sudul Ucrainei vecine.
De la New York, Iohannis enunță trei condiții pentru pace: Garantarea și restaurarea independenței și integrității Ucrainei, integrarea R. Moldova și Ucrainei în UE și pedepsirea agresorului
Președintele Klaus Iohannis a enunțat joi, la New York, trei condiții “sine qua non” (indispensabile) pentru încheierea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, subliniind că Republica Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina și că securitatea transatlantică, cea a Ucrainei și cea a Republicii Moldova sunt puternic interconectate.
Șeful statului a susținut o alocuțiune în cadrul evenimentului World Leaders Forum, desfășurat sub tema “Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra securității la Marea Neagră”, iar apoi a interacționat cu studenții pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, relația României cu Republica Moldova, consolidarea flancului estic al NATO sau reacția României la incidentele cu fragmentele de dronă ale Rusiei căzute pe teritoriul țării noastre ca urmare a atacurilor împotriva Ucrainei.
“Un lucru este evident: pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câștige. Dar ce fel de rezultat final poate fi acceptat de către Ucraina și de către comunitatea internațională? În acest sens, cred că trebuie avute în vedere câteva condiții sine qua non”, a spus Iohannis.
În primul rând, a arătat președintele, nu poate exista pace fără a garanta pe deplin și a restaura independența, integritatea teritorială și suveranitatea depline ale Ucrainei.
“Trebuie să lucrăm împreună pentru a oferi asigurările necesare Ucrainei că o pace pe termen lung nu va fi desființată de o altă agresiune a Rusiei. Acesta a fost motivul pentru care România s-a alăturat Declarației G7 în sprijinul Ucrainei”, a amintit el.
În al doilea rând, a apreciat Iohannis, Ucraina și Republica Moldova trebuie să continue să primească sprijin deplin pentru integrarea lor în Uniunea Europeană.
“Știm din propria noastră experiență că integrarea în Uniunea Europeană reprezintă un proces cu adevărat transformator – cultivând democratizarea, dezvoltarea economică, stabilitatea și securitatea. O decizie rapidă de deschidere a negocierilor de aderare cu ambele țări reprezintă un imperativ“, a adăugat președintele.
Klaus Iohannis a precizat că a treia condiție este aceea că nu poate exista pace fără justiție.
“Agresorul trebuie să plătească prețul pentru agresiunea sa, în baza instrumentelor de drept internațional. Toți cei care au comis crime oribile în Ucraina și împotriva Ucrainei trebuie să fie aduși în fața justiției”, a spus el.
“Toate țările cu aceeași viziune sunt de acord că trebuie să continuăm să susținem Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Cu toate acestea, modul de ieșire din acest război și de îndreptare către pace va reprezenta un nou test pentru comunitatea internațională. Există actori la nivel internațional care deja monitorizează atent unitatea și hotărârea noastre. Mai direct spus, nu ne putem permite să fim slabi, divizați sau incoerenți în răspunsul nostru. Trebuie să apărăm ordinea mondială bazată pe reguli, precum și comunitatea noastră de valori și securitate. Trebuie să apărăm democrația și să respingem tirania. Trebuie să apărăm diplomația și dialogul și să respingem folosirea forței în relațiile internaționale”, a conchis Klaus Iohannis.
Reprezentând România pentru a șaptea oară la lucrările unicului for politic la nivel global, șeful statului a susținut un discurs în plenul Adunării Generale și a fost invitat de onoare la evenimentul World Leaders Forum organizat de Universitatea Columbia din New York cu tema perspectivei României privind impactul asupra securității la Marea Neagră generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
De asemenea, președintele a participat la dineul oficial oferit de președintele SUA Joe Biden, a fost vorbitor în cadrul Summitului privind Agenda Durabilă 2023 și a Summitului privind ambiția climatică. Șeful statului a avut întrevederi bilaterale cu președintele Kazahstanului, cu premierul Vietnamul și o reuniune cvadrilaterală cu președintele Ucrainei, cu președinta Comisiei Europene și cu vicepremierul Bulgariei.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.