Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Roberta Metsola, în limba română: “Europa este Moldova. Moldova este Europa. Moldova nu este singură”

Published

on

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a pledat duminică, la Chișinău, pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova în acest an.

Invitată specială a Adunării Naționale “Moldova Europeană”, un miting masiv pro-UE organizat în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, Metsola a susținut un discurs în fața unei audiențe de peste 75.000 de cetățeni, cărora le-a transmis, în limba română, că “Moldova nu este singură”.

“Dragi cetățeni ai Republici Moldova, dragi europeni”, și-a început Metsola alocuțiunea, în limbă română, continuând în limba engleză: “Sunt atât de mândră să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, în fața acestei mulțimi masive, masive de oameni care cred într-un viitor european pentru Moldova. Am venit astăzi aici pentru a fi alături de voi și de Maia Sandu și pentru a vă transmite un singur mesaj”.

Europa este Moldova. Moldova este Europa“, a continuat ea, în română.

 

Cetățenii au început să se adune în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău de la ora 10.00, iar evenimentul a început la ora 11.00 cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și UE, momente solemne urmate de discursul Maiei Sandu și cel al președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, invitatul special al Adunării.

“Dacă alegeți Europa, Europa vă va primi cu brațele și inimile deschise. În Europa nu există puteri mari sau mici. Credem în oportunități pentru toți, în egalitate și în libertate. Este vorba despre ambele. Veți aduce o bucată de Moldova în Europa și veți face Europa mai puternică. Credem în aceleași valori, împărtășim aceleași perspective, iar viitorul nostru este unul care va fi comun. Împreună putem face față la orice. Pentru că Moldova face parte din familia noastră europeană. Iar această familie va fi întotdeauna alături de voi”, a spus Metsola.

Președinta Parlamentului European a rostit apoi, tot în română, mesajul: “Moldova nu este singură“.

Metsola și-a arătat disponibilitatea de a reveni la Chișinău când R. Moldova “va deschide oficial negocierile de aderare UE, punctând că speră că acest lucru se va întâmpla “chiar în acest an”.

“Pentru că v-ați adunat astăzi aici, în această zi importantă, pentru a trimite un mesaj pro-european comunității internaționale, vă las cu răspunsul meu – al Parlamentului European: Continuați. Rămâneți fermi”, a conchis ea.

Citiți și Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Un miting de amploare a fost convocat duminică la ora 11.00 în centrul Chişinăului pentru a susţine calea europeană aleasă de ţară. Evenimentul, intitulat Adunarea “Moldova Europeană” şi iniţiat de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este declarat apolitic şi sunt aşteptaţi să participe toţi cetăţenii, inclusiv cei din diasporă în ţările în care aceştia se află, cele mai multe în Europa.

“Astăzi am lansat iniţiativa de a convoca la Chişinău o adunare a cetăţenilor la care să spunem lumii că noi suntem europeni şi că aceasta e calea aleasă de noi. Adunarea naţională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a anunţat Maia Sandu la 10 aprilie.

La zece zile de la această adunare, R. Moldova va găzdui, la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.

Liderii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, speră că această adunare cetățenească și summitul CPE vor oferi un impuls puternic pentru obținerea unei decizii în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

R. Moldova a obținut la 23 iunie anul trecut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul român Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, raportul prin care se definește obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european, se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României la spațiul Schengen, se limitează amânarea deciziilor de către Consiliu și se propune o procedură legislativă specială și simplificată atunci când mecanismele interinstituționale nu sunt funcționale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Există la nivel european mai multe cazuri în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale prezentat în tratatele europene și în care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal.

Prin acest raport, Parlamentul European caută să clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte în așa fel încât, în contextul discuțiilor privind aderarea României la spațiul Schengen, al unui nou vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne și al unui posibil atac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să existe argumente legale suplimentare în favoarea obiectivului țării noastre de a intra în zona de liberă circulație.

Raportul solicită ca pozițiile statelor membre la momentul adoptării unui act de către Consiliu să fie prezentate public și să se introducă obligativitatea unei justificări legale obligatorii, în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii. Aceste justificări s-ar face în baza dispozițiilor tratatului și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest lucru ar conduce inclusiv la situația în care veto-ul aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen să fie justificat legal.

Totodată, prin acest act, Parlamentul European dispune limitarea în timp a termenului de decizie la nivel de Consiliu, propune introducerea unor mecanisme decizionale simplificate atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat și solicită creșterea rolului avizului dat de legislativul european și Comisia Europeană în privința aderării la spațiul Schengen ceea ce ar putea presa Consiliu în adoptarea unui vot pozitiv inclusiv pentru țara noastră” a explicat demersul său vicepreședintele PES și PSD, Victor Negrescu.

Propunerea de raport a eurodeputatului social-democrat urmează să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituționale la finalul lunii noiembrie.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

UE trebuie să soluționeze problema imigranților din Africa înainte de alegerile europene din 2024, consideră președinta PE: Trebuie să trecem de la vorbe la fapte, altfel cetăţenii nu ne vor mai înţelege

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții la problema numărului mare de imigranți care sosesc din Africa înainte de alegerile europene de anul viitor, a precizat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, anunță ANSA, citat de Agerpres.

”Avem proiecte de legi pe masă şi lucrăm în fiecare zi în speranţa că vom avea un pachet de legi pentru a răspunde în sfârşit la aceste probleme, provocări cu soluţii înainte de alegerile europene”, a declarat Metsola, după sosirea ei la consulatul italian din New York.

”Altfel, cetăţenii nu ne vor mai înţelege”, a insistat ea. ”Acum trebuie să trecem de la vorbe la fapte. Avem nevoie de acţiuni în ce priveşte politica de repatriere, azil şi solidaritate”, a subliniat preşedinta PE.

La rândul său, ministrul italian de externe Antonio Tajani a menționat că situația sosirilor de imigranți din Africa ”nu este explozivă, ci a explodat deja”.

Numărul persoanelor care traversează Marea Mediterană cu barca pentru a ajunge în Italia a crescut de peste două ori în acest an, ajungând la 106.000 până în prezent, față de 53.000 de persoane, câte au fost înregistrate anul trecut, informează Politico Europe.

Această creștere – care survine în ciuda acordului controversat încheiat de Comisia Europeană cu Tunisia în iulie pentru a limita fluxurile de imigranți către Europa – pune presiune asupra lui Meloni, care a ajuns la putere anul trecut cu promisiuni de a ține în frâu acest fenomen.

Meloni a însoțit-o pe von der Leyen la Tunis pentru a finaliza acordul, schimbând finanțarea ajutorului cu eforturi mai stricte pentru a împiedica imigranții să ajungă în Italia. De la semnarea acordului, însă, sosirile au crescut cu aproape 40 %.

Președintele francez a vorbit sâmbătă cu Meloni, relatează Reuters, Macron reiterând sprijinul Franței pentru Italia în fața valului de imigranți care sosesc în număr mare. Ministrul francez de interne Gerald Darmanin va vizita Italia în zilele următoare pentru a se întâlni cu omologul său, a precizat președinția franceză.

”Astăzi este un moment în primul rând de solidaritate cu Italia și, de asemenea, de mobilizare din partea Uniunii Europene pentru a veni în sprijin”, a declarat sâmbătă premierul francez Elisabeth Borne la BFM TV.

Miniștrii de interne francez și italian au avut, de asemenea, o convorbire telefonică sâmbătă cu omologul lor german și cu reprezentanți ai UE, a precizat Darmanin într-o postare pe rețelele de socializare. Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat vineri seara târziu că Berlinul a decis să continue să primească imigranții care sosesc în Italia, la două zile după ce a anunțat suspendarea unui acord cu Roma pentru primirea de noi sosiri.

În fața situației complicate, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat duminică în Lampedusa de unde a anunțat un plan în zece puncte pentru a sprijini statul italian în gestionarea valului migratoriu. 

Continue Reading

Victor Negrescu

Parlamentul European a inclus în bugetul UE din 2024 propunerile lui Victor Negrescu privind creșterea fondurilor pentru fermieri: “Sprijinim fermierii români”

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European a inclus, în proiectul de buget pentru anul 2024, propunerile grupului social-democrat european privind creșterea fondurilor pentru agricultură, a anunțat luni europarlamentarul Victor Negrescu, în calitate de responsabil al grupului S&D din Parlamentul European pentru bugetul de anul viitor al Uniunii Europene.

“Sprijinim fermierii români”, a scris Negrescu, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că în cadrul negocierilor privind bugetul european, în calitate de responsabil al grupului social-democrat, a depus o serie de amendamente pentru creșterea alocării fondurilor pentru agricultură, tinerii fermieri, adaptarea la cerințele de mediu și combaterea creșterii prețurilor.

“În proiectul de buget pentru anul viitor, care se negociază în prezent, Parlamentul European a inclus propunerile noastre și propune creșterea fondurilor pentru diferitele programe ce au legătură cu sectorul agricol cu 75 de milioane de euro. Totodată, pentru anul 2023, am obținut creșterea fondurilor pentru agricultură cu 50 de milioane de euro”, a subliniat eurodeputatul PSD.

Negrescu a prezentat recent colegilor din Parlamentul European trei priorități cheie regrupate în amendamentele propuse și depuse la proiectul de buget pentru anul viitor. Amendamentele includ obiective cheie pentru România, de la sprijinirea infrastructurii de transport până la susținerea fermierilor români, de la aderarea la spațiul Schengen până la fonduri pentru educație, inovare, comunitățile rurale și tineret.

Comisia Europeană a propus la începutul lunii iunie ca bugetul Uniunii Europene pentru 2024 să se ridice la 189,3 miliarde de euro, ce urmează să fie completat de 113 miliarde euro sub formă de plăți pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul european destinat redresării post-pandemice.

La aproximativ o lună distanță, statele membre au convenit asupra poziției lor privind proiectul de buget al UE pentru 2024. Potrivit poziției Consiliului, bugetul aferent exercițiului următor se ridică în total la puțin peste 187 de miliarde de euro sub formă de angajamente și la peste 141 de miliarde de euro sub formă de plăți.

Pentru ca bugetul UE pentru 2024 să intre în vigoare la timp, cele două instituții cu rol de co-legislator, adică Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, trebuie să convină și să adopte forma finală până la sfârșitul acestui an, având în vedere că presiunile bugetare se vor materializa în 2024.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Victor Negrescu23 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA45 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE48 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU1 hour ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA3 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

Victor Negrescu23 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA45 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU15 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending