Connect with us

BUSINESS

Elevii din UE vor invata la scoala cum sa faca afaceri

Published

on

businessUniunea Europeană a lansat un nou plan de acțiune ce prevede finanțări suplimentare şi introducerea educației antreprenoriale în programa școlară, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Speriată de avântul competitorilor săi internaționali, Uniunea Europeană a lansat un plan de acțiune ce prevede dezvoltarea spiritului antreprenorial şi implicit înființarea de noi companii. Ultimele statistici arată că în Uniunea Europeană numai 37% din populație dorește să dezvolte propria afacere, în timp ce în SUA, China si Brazilia, 51%, 57% şi respectiv 63% din populație consideră că antreprenoriatul reprezintă o soluție viabilă şi sunt dornici să urmeze această cale. În acest clasament Romania se situează peste media Uniunii Europene cu un procent de aproximativ 47% din populație dorind să urmeze calea antreprenoriatului.

Principala problemă întâmpinată de companiile noi este finanțarea şi odată cu apariția crizei economice şi financiare acest lucru s-a accentuat puternic în Uniunea Europeană. Tocmai de aceea prima măsură pe care Comisia o propune este îmbunătăţirea accesului la finanţare. Soluțiile oferite sunt crearea unei pieţe europene pentru împrumuturile mici şi simplificarea normelor fiscale pentru investiţiile private directe.

petru luhan PEÎn decembrie 2012, europarlamentarul român Petru Luhan a atras atenția Comisiei Europene cu privire la situația dramatică în care se află IMM-urile europene: “Deși IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei, fiind un factor determinant pentru economia UE şi pentru crearea de locuri de muncă, din păcate aceste întreprinderi sunt cele mai afectate de lipsa competitivității, principalele cauze fiind accesul limitat la capital, tehnologie și infrastructură. Nu putem vorbi despre extinderea activității acestora atâta timp cât Uniunea Europeană nu le va acorda sprijin suplimentar și nu va facilita accesul acestora la o finanțare substanțială.”.

Petru Luhan a solicitat, de asemenea, Comisiei suplimentarea instrumentelor şi fondurilor destinate dezvoltării IMM-urilor: “Pe lângă instrumentele de finanțare existente, consider că nu trebuie neglijat rolul politicii de coeziune în dezvoltarea și creșterea solidă a întreprinderilor din Uniune. IMM-urile trebuie să fie considerate parteneri eligibili pentru investițiile finanțate prin aceste fonduri şi consider că pentru următoarea perioada de programare 2014-2020, o alocare suplimentară de fonduri către axele destinate IMM-urilor precum și finanțarea unor programe de formare pentru antreprenori, managerii rețelelor de întreprinderi și consorțiilor de export vor fi esențiale pentru succesul acestor companii.”

În urma presiunilor venite din partea Parlamentului European, răspunsul Comisiei nu a întârziat să apară şi astfel s-a luat decizia ca IMM-urile să beneficieze de surse de finanțare multiple. Noile întreprinderi vor putea să obțină finanțare din surse precum fondurile structurale, viitorul “Program pentru Competitivitatea Întreprinderilor și IMM-uri” (COSME), programul Orizont 2020 şi chiar prin “Programul pentru Schimbări Sociale și Inovare” (PSCI), în cazul în care vor întâmpina probleme majore în primii ani de funcționare.

Educația antreprenorială va deveni obligatorie în școală

O altă măsură deosebit de benefică care se dorește a fi adoptată o reprezintă introducerea educației antreprenoriale în școlile europene. Comisia Europeană consideră că aceasta este cea mai bună investiție pe care o poate face un stat membru. Acest lucru este dovedit şi de studiile Stanford University, care au arătat că 15-20% din studenții sau elevii care participa la astfel de programe antreprenoriale își vor deschide mai târziu propria lor companie.

Tocmai de aceea se recomandă ca fiecare stat membru să includă educaţia şi practica antreprenorială în programa şcolară şi astfel tinerii ar beneficia de cel puţin o experienţă de lucru înainte de a termina liceul.

Alte măsuri ce vor trebui implementate la nivel național sunt programele de îndrumare, consiliere şi sprijin pentru femei, persoane în vârstă, imigranţi, şomeri şi alţi potenţiali antreprenori pentru care un ajutor suplimentar este necesar. Oferirea de cursuri de formare în management pentru întreprinderile noi şi crearea de reţele cu omologi, furnizori şi clienţi potenţiali reprezintă o altă prioritate a Comisiei.

Mai puțină birocrație

Veșnica problemă reclamată de numeroase companii europene o reprezintă birocrația excesivă şi timpul îndelungat pentru întocmirea actelor necesare. Tocmai de aceea, Comisia a decis ca de acum înainte, guvernele europene să întreprindă toate măsurile necesare pentru reducerea timpului de obţinere a licenţelor de funcţionare şi a permiselor necesare pentru înfiinţarea unei întreprinderi noi. În plus, vor fi simplificate şi procedurile necesare pentru vânzarea, cedarea sau relansarea unei întreprinderi.

“În Uniunea Europeană birocrația diferă de la un stat la altul. Dacă în Marea Britanie antreprenorii au nevoie de numai 48 de ore pentru a înființa o companie, în ţara noastră poate dura şi până la cinci luni. Consider că trebuie să aibă loc schimburi de bune practici între toate statele membre şi acolo unde este posibil să se implementeze modelele de succes care au dat cele mai bune rezultate. Numai așa Uniunea Europeană se va dezvolta uniform şi va ajunge să fie puternică şi competitivă pe plan mondial” a mai declarat Petru Luhan.

Foto: freefoto.com

BUSINESS

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

Published

on

© Rareș Burlacu - Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, Rareș Burlacu, a avut o întâlnire cu ambasadorul Turciei la Bucureşti, Özgür Kıvan, și Ufuk Tandoğan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, prilej cu care oficialul român a subliniat importanța identificării unor noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă. 

„Am accentuat, în timpul discuției, că este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă, pentru a reduce și mai mult deficitul comercial, aflat oricum în scădere față de anul 2022. Potențialul de intensificare a colaborării există în domenii cum ar fi energie, transporturi, agricultură, IMM-uri, dar și în domeniul industrial, domnul ambasador anunțând un fapt îmbucurător și anume că România reprezintă prima destinaţie externă a investiţiilor turce în domenii industriale”, a transmis președintele ARICE într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, Rareș Burlacu a reamintit mai multe rezultate importante ale relației economice româno-turce: „Turcia este cea mai mare țară de export din afara Uniunii Europene pentru companiile românești. La capitolul investiții, cele peste 18 mii de companii cu capital turcesc ridică cifra investițiilor la aproximativ 8-9 miliarde de euro, poziționând Turcia în primii 5 investitori din țara noastră. Schimburile comerciale dintre cele două țări depășesc 10 miliarde de euro doar anul trecut. Cifre impresionante.”

Continue Reading

BUSINESS

Alessio Menegazzo, director general al PPC România, a fost numit președinte interimar al Institutului Aspen România pentru un mandat de 12 luni

Published

on

Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager al grupului de companii PPC în România (fostul Enel România), a fost numit la începutul lui 2024 în calitate de președinte interimar al Institului Aspen România, pentru un mandat de 12 luni, a anunțat vineri organizația.

“La începutul noului an, dorim să îi mulțumim domnului Teddy C. Dumitrescu, pentru excelenta sa activitate în calitate de Președinte interimar pe parcursul anului 2023 și să anunțăm recenta alegere a domnului Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager al grupului de companii PPC în România (fostul Enel România), în calitate de Președinte interimar, pentru un mandat de 12 luni. Suntem recunoscători PPC România pentru sprijinul continuu acordat în calitate de membru corporativ, începând cu anul 2006, și în special domnului Alessio Menegazzo, a cărui implicare dedicată, atât în calitate de membru personal, cât și în numele membrului nostru corporativ, a contribuit enorm la creșterea și diversificarea activității noastre în general, și în special la dezvoltarea programului nostru de leadership dedicat sectorului public”, a transmis Institutul Aspen, într-un mesaj pe rețelele de socializare.

 

Alessio Menegazzo a fost numit de PPC, cel mai mare grup de energie din Europa de Sud-Est, în funcţia de director general şi country manager al companiilor deţinute în România în luna octombrie. Menegazzo s-a alăturat Enel România în 2009 şi a coordonat în ultimii ani echipa responsabilă de promovarea unui sistem de dezvoltare durabilă şi de integrarea sustenabilităţii în centrul culturii corporative.

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească.

Institutul este recunoscut pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informat între reprezentanții sectorului public, mediului de afaceri şi ai societății civile.

Continue Reading

BUSINESS

Strategia Industrială a României 2023-2027, în dezbatere publică. Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Published

on

© MEAT

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a publicat în dezbatere publică Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, potrivit unui comunicat difuzat vineri de MEAT.

“Documentul programatic are dublu scop, respectiv definirea viziunii naţionale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internaţional şi propunerea de intervenţii de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală şi verde”, se menţionează în comunicat.

Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorităţi şi acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligenţă artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reuneşte măsurile şi răspunsurile pe care autorităţile cu responsabilităţi şi atribuţii cu impact asupra industriei naţionale le pot adopta pentru a răspunde ameninţărilor sau oportunităţilor identificate în document.

Prin această strategie, MEAT trebuie să ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare şi de tranziţie la o economie verde şi sustenabilă.

Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv şi orientat spre viitor, prin retehnologizare şi inovaţie, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi prosperitatea ţării.

“Trebuie subliniat faptul că pentru elaborarea prezentei Strategii, MEAT a consultat principalele organizaţii şi asociaţii de profil din ţară, dintre care amintim: Alro SA, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România – APMR, Asociaţia Producătorilor de Ţevi din România, Azomureş, Azur SA, Brenntag SRL, Chimcomplex SA, Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii – PATROMAT, Liberty Steel Galati, Patronatul din Industria Cimentului şi Altor Produse Minerale pentru Construcţii din România – CIROM, ROMCHIMICA – Asociaţia Companiilor Chimice din Romania, Saint Gobain, Societatea Română de Metalurgie, Tenaris Silcotub, Uniunea Producătorilor de Oţel din România – UNIROMSIDER, Uniunea Romana a Producătorilor de Cosmetice şi Detergenţi – RUCODEM. Astfel, documentul a fost îmbunătăţit graţie contribuţiilor aduse de acestea în cadrul procesului de elaborare”, se precizează în documentul citat.

Persoanele și entitățile interesate pot consulta proiectul publicat pe site-ul MEAT (https://shorturl.at/gikrZ) și pot transmite propuneri, sugestii şi opinii privind proiectul de act normativ, în termen de 10 zile de la data publicării, prin Formularul pentru colectarea de propuneri , opinii, recomandări.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CHINA48 mins ago

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

G73 hours ago

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

ROMÂNIA5 hours ago

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

U.E.21 hours ago

Ursula von der Leyen critică dur partidul de extremă dreapta AfD în urma acuzațiilor privind diseminarea propagandei ruse: Nu au făcut un secret că îl admiră pe cel de la Kremlin care disprețuiește democrația

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Consiliul de administrație al FMI a ales-o pe Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat de director general

MAREA BRITANIE24 hours ago

SUA, în coordonare cu Regatul Unit, interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia pentru a limita ”capacitatea lui Putin de a duce războiul ilegal împotriva Ucrainei”

NATO2 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO4 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO1 week ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis apreciază că șansele sale la șefia NATO sunt “rezonabile”: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Trending