Connect with us

CONSILIUL DE SECURITATE

Afganistan: ONU își reafirmă determinarea de a contribui la ”soluționarea paşnică a conflictului”. Consiliul de Securitate se reunește de urgență

Published

on

© United Nations/ Facebook

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat duminică talibanilor și tuturor celorlalte grupări de pe scena politică din Afganistan să dea dovadă de cea mai mare reținere, după ce luptătorii mișcării fundamentaliste au cucerit capitala Kabul, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Secretarul general este în mod special îngrijorat de viitorul femeilor şi al fetelor, ale căror drepturi câştigate cu greu trebuie protejate”, se arată într-un comunicat al Naţiunilor Unite.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească luni pentru a discuta situaţia din Afganistan, a mai anunţat forul internaţional cu sediul la New York.

Această reuniune, la care secretarul general Antonio Guterres va prezenta un raport, va avea loc la ora locală 10:00 (14:00 GMT).

Secretarul general al ONU a evidenţiat duminică nevoile umanitare ale Afganistanului şi a cerut tuturor părţilor să se asigure că ”lucrătorii umanitari au acces nestingherit pentru a oferi asistenţă în timp util, care este crucială pentru a salva vieţi”.

Acesta a adăugat că Naţiunile Unite rămân ”hotărâte să contribuie la o soluţionare paşnică a conflictului”.

În contextul în care trupele internaționale se retrag, talibanii au recucerit Afganistanul într-un timp record și au pătruns duminică în Kabul, în vreme ce președintele pro-occidental Ashraf Ghani a fugit din țară.

Sute de afgani au luat cu asalt aeroportul, încercând să fugă din țară. Trupele americane se află la comanda acestuia pentru a evacua restul diplomaților occidentali.

De altfel, elicopterele au transferat diplomaţi din districtul ambasadelor din capitala Kabul către aeroportul internaţional Hamid Karzai începând de duminică. Pentru a permite plecarea în siguranță a personalului american prin intermediul zborurilor civile și militare, Statele Unite vor suplimenta prezența de securitate la aproape 6000 de soldați.

60 de țări, printre care și România, au solicitat ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită acest lucru, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor.

Anticipând că se va confrunta cu un val de refugiați, Comisia Europeană a subliniat nevoia unei revizuiri rapide a normelor Uniunii Europene în materie de migrație și azil.

NATO a făcut apel duminică a identificarea unei soluții pașnice, ”mai urgente ca oricând”, după ce, anterior, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a precizat la finalul unei reuniuni de criză a ambasadorilor NATO, că ”talibanii nu vor fi recunoscuți de comunitatea internațională dacă vor cuceri Afganistanul cu forța”.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL DE SECURITATE

ONU a adoptat o rezoluție pentru plecarea în siguranță a persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul, dar nu a reușit să creeze o zonă sigură pe aeroportul din Kabul

Published

on

© United Nations

Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să ia în considerare propunerea Franței de a crea o „zonă sigură” controlată de Organizația Națiunilor Unite pe aeroportul din Kabul pentru persoanele care încearcă să părăsească Afganistanul, informează EUobserver

Totuși, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluție prin care le cere talibanilor să faciliteze trecerea în siguranță a persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul, să permită accesul umanitarilor în țară și să respecte drepturile omului, inclusiv pentru femei și copii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru luni o reuniune a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Marea Britanie, Franţa, SUA, China, Rusia) pentru a discuta despre situaţia din Afganistan. 

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea acestui text redactat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce China şi Rusia s-au abţinut. 

Mai mult, țările au condamnat în termenii cei mai fermi exploziile mortale de joi de pe aeroportul din Kabul, care au ucis peste 150 de persoane și au rănit alte peste 200.

În rezoluţie, Consiliul afirmă că „se aşteaptă” ca talibanii să îşi respecte toate „angajamentele” asumate, în special în ceea ce priveşte plecarea „în siguranţă” şi „ordonată” din Afganistan a „afganilor şi cetăţenilor străini”, după retragerea Statele Unite care urma să se încheie marţi, scrie Agerpres. 

 Președintele Emmanuel Macron a anunțat duminică că Franța și Marea Britanie vor prezenta o rezoluție în cadrul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate al ONU de luni, dedicate situației din Afganistan, în care vor propune crearea unei zone de siguranță în Kabul pentru a proteja persoanele care încearcă să părăsească țara.

Franța se numără printre țările care au încheiat evacuările de pe aeroportul din Kabul.

Anterior,liderul de la Casa Albă a promis cu vocea sugrumată de emoţie, că SUA îi vor vâna pe autorii exploziilor de lângă aeroportul din Kabul şi a spus că a cerut Pentagonului să dezvolte planuri pentru a-i lovi pe jihadişti.

Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani, cel mai lung din istoria Statelor Unite, declanșat ca urmare a atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.

Prin această retragere, Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, cei care au preluat puterea în țară la jumătatea lunii august, însă armata americană a precizat că a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă care au rămas în urmă.

 

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

ONU: Emmanuel Macron anunță că Franța și Regatul Unit vor propune crearea unei zone de siguranţă în Kabul pentru a proteja persoanele care încearcă să părăsească Afganistanul

Published

on

© UK Prime Minister/ Twitter

Președintele Emmanuel Macron a anunțat duminică că Franța și Marea Britanie vor prezenta o rezoluție în cadrul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate al ONU de luni, dedicate situației din Afganistan, în care vor propune crearea unei zone de siguranță în Kabul pentru a proteja persoanele care încearcă să părăsească țara, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Propunerea noastră de rezoluţie vizează definirea unei zone de siguranţă în Kabul, sub controlul ONU, care să permită continuarea operaţiunilor umanitare”, a declarat Macron pentru ziarul francez Le Journal du Dimanche (JDD) într-un interviu care apare duminică.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru luni o reuniune a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Marea Britanie, Franţa, SUA, China, Rusia) pentru a discuta despre situaţia din Afganistan.

Liderul francez a precizat sâmbătă că țara sa are discuții preliminare cu talibanii legate de situația umanitară și posibila evacuare a mai multor persoane din Afganistan.

Franța se numără printre țările care au încheiat evacuările de pe aeroportul din Kabul.

La rândul său, Regatul Unit, prin vocea ministrului de externe de la Londra, a anunțat că ultimii militari, diplomați și oficiali britanici au părăsit Kabulul.

Statele Unite au avertizat sâmbătă că există o ameninţare “specifică şi credibilă” în apropierea aeroportului din Kabul şi au cerut cetăţenilor americani să părăsească zona, la două zile după un atac produs în acelaşi loc, soldat cu peste 100 de morţi și revendicat de ISIS-K o ramură a grupării Stat Islamic, activă în Asia Centrală, inclusiv Afganistan, aflată pe lista grupărilor teroriste stabilită de Departamentul de Stat al SUA, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Armata americană a anunțat vineri că a efectuat un atac cu dronă împotriva unui ”organizator” al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), iar președintele Joe Biden a dat asigurări că ”acest raid nu a fost ultimul”.

Anterior,liderul de la Casa Albă a promis cu vocea sugrumată de emoţie, că SUA îi vor vâna pe autorii exploziilor de lângă aeroportul din Kabul şi a spus că a cerut Pentagonului să dezvolte planuri pentru a-i lovi pe jihadişti.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Consiliul de Securitate al ONU face apel la încetarea violențelor în Afganistan și solicită comunității internaționale ”să se unească pentru a se asigura” că acesta nu devine refugiu pentru organizaţiile teroriste

Published

on

© United Nations/ Facebook

Consiliul de Securitate al ONU a solicitat luni încetarea violenței în Afganistan și a atransmis un avertisment talibanilor reveniți la putere împotriva oricărei intenții de a transforma această țară într-o bază pentru viitoare atacuri teroriste, anunță AFP, citat de Agerpres.

Într-o declaraţie comună, convenită în urma reuniunii de urgenţă desfăşurate luni, Consiliul de Securitate solicită încetarea imediată a tuturor ostilităţilor şi formarea, prin negocieri extinse, a unui nou guvern unit şi reprezentativ, care să includă şi femei.

Deşi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional şi abuzuri ale drepturilor omului”, Consiliul de Securitate a insistat asupra ”importanţei luptei împotriva terorismului în Afganistan pentru a se asigura că teritoriul afgan nu va fi folosit pentru a ameninţa sau a ataca vreo altă ţară, şi ca nici talibanii şi nici vreun alt grup sau persoană să nu sprijine teroriştii care acţionează pe teritoriul altei ţări”.

În cadrul deschiderii reuniunii, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a exprimat temerile cu privire la respectarea drepturilor omului și a făcut apel la comunitatea internațională să ”se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit niciodată ca platformă sau refugiu pentru organizații teroriste”.

Antonio Guterres a estimat că ”următoarele zile vor fi cruciale”.”Lumea ne urmăreşte. Nu trebuie şi nu putem abandona populaţia din Afganistan”, a susţinut secretarul general la ONU.

Președintele american, Joe Biden, și-a apărat ferm decizia de a retrage forțele militare americane din Afganistan, motivând că misiunea SUA nu a fost niciodată construirea unei națiuni, ci aceea a combaterii terorismului.

Talibanii au preluat duminică controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.

Scene dramatice au avut loc pe aeroportul din Kabul, afganii agățându-se la propriu de avioanele care părăsesc țara.

Statele Unite au suplimentat astfel prezența de securitate la aproape 6000 de soldați, misiunea acestora fiind axată exclusiv pe transferarea în afara țării a mii de cetățeni americani care au avut reședința în Afganistan, precum și personalul angajat pe plan local al misiunii americane din Kabul și familiile acestora și alți cetățeni afgani deosebit de vulnerabili.

25 de țări membre UE, între care și România, cu excepția Bulgariei și Ungariei, și alte 40 de state au solicitat ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită acest lucru, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor

Evacuarea colaboratorilor locali ai Statelor Unite va lăsa Washingtonul fără informații esențiale din teren, ceea ce ar putea însemna că americanii doresc să păstreze distanța față de această țară.

Început în 2001, războiul din Afganistan a costat SUA peste 2.000 de miliarde de dolari în cei 20 de ani ai celui mai lung conflict în care au fost implicați americanii.

Potrivit unor estimări ale AP, acesta s-a soldat cu peste 3.800 de militari străini morți, dintre care aproape 2.500 erau americani și 27 români. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL13 hours ago

Summit ASEM: Ministrul Bogdan Aurescu a reliefat interesul României pentru o implicare mai activă în regiunea Asia-Europa

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană propune noi măsuri pentru a impulsiona crearea uniunii piețelor de capital: Va consolida competitivitatea internațională a UE ca loc de tranzacționare

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Comisarul european Adina Vălean: Lupta pentru prosperitate și justiție au determinat pașii R. Moldova spre UE

ENGLISH14 hours ago

On its 25th anniversary, ARPIM launched a working paper with policy makers on health system resilience

U.E.14 hours ago

Franța și Italia au semnat cu mare fast “Tratatul de la Quirinale”, un pact de cooperare europeană asemănător tratatelor franco-germane de la Elysee și Aachen

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Consiliul UE a aprobat Pactul pentru cercetare și inovare în Europa, cât și viitoarea guvernanță a Spațiului european de cercetare

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Parlamentul European solicită noi norme pentru a sprijini migrația legală a forței de muncă în Europa

ROMÂNIA15 hours ago

Prima bancnotă care va celebra o personalitate feminină. BNR va pune în circulație din 1 decembrie noua bancnotă cu valoare de 20 de lei, cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană propune un cadru actualizat pentru călătoriile dintr-o țară terță în UE, acordând prioritate călătorilor vaccinați, cu garanții solide

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de viziune, nu de praf în ochii oamenilor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța2 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ2 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ2 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

ROMÂNIA2 days ago

Virgil Popescu anunță că o companie norvegiană dorește să investească 800 de milioane de euro în România

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, intervenție în PE: Banii acordați prin PAC reprezintă un sprijin real pentru asigurarea durabilității fermierilor și securității alimentare

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, la București: Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături. Este un moment unic pentru a obține rezultate istorice în relația noastră

Team2Share

Trending