Connect with us

INTERNAȚIONAL

Afganistan: SUA, România și alte 60 de țări solicită într-o declarație comună ca afganii și cetățenii străini să poată părăsi țara

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

O declaraţie comună a comunității internaționale, susţinută de peste 60 de ţări, printre care și România, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor.

Declarația a fost publicată atât de Departamentul de Stat al SUA, cât și de Serviciul European de Acțiune Externă.

Statele Unite şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar, România şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că “cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

“Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”, se arată în declarația comună.

Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit capitala Kabul după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, un moment complicat pe care analiștii internaționali l-au comparat cu “căderera Saigonului”, eveniment care a pus capăt războiului din Vietnam și a marcat retragerea SUA.

“Căderea Kabulului” a fost consfințită prin plecarea din Afganistan a președintelui pro-occidental Ashraf Ghani și intrarea talibanilor în Palatul prezidențial de la Kabul, fiind așteptată proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului.

Într-o altă declarație, semnată de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și de secretarul apărării, Lloyd Austin, administrația americană anunță că în următoarele 48 de ore își va extinde prezența de securitate la aproape 6.000 de soldați, cu o misiune axată exclusiv pe transferarea în afara țării a mii de cetățeni americani care au avut reședința în Afganistan, precum și personalul angajat pe plan local al misiunii americane din Kabul și familiile acestora și alți cetățeni afgani deosebit de vulnerabili.

Volatilitatea acestei situații a determinat și convocarea unei regiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care are loc luni la prânz.

Retragerea trupelor americane și ale aliaților din Afganistan a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, gruparea islamistă radicală asigurând că vrea să preia puterea printr-un “transfer paşnic” în zilele următoare și îndemnând misiunile diplomatice internaționale să își continue activitatea.

Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, a declarat duminică pentru postul de televiziune Al-Jazeera că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că tipul de guvernare şi forma regimului vor fi clare în curând, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Mesajul său a venit după ce NATO a transmis duminică că găsirea unei soluții politice la conflictul din Afganistan este mai presantă “ca niciodată”, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, având convorbiri telefonice cu prim-ministrul Boris Johnson și cu miniștrii de externe ai Danemarcei, Canadei sau Norvegiei. De altfel, Alianța Nord-Atlantică a găzduit vineri o reuniune de criză la capătul căreia Jens Stoltenberg a transmis că talibanii nu vor fi recunoscuți de comunitatea internațională dacă vor cuceri Afganistanul cu forța.

În ce privește Uniunea Europeană, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a pledat duminică pentru revizuirea rapidă a normelor UE în materie de migrație și azil, europenii anticipând că frontierele lor vor fi supuse unor presiuni migratorii și de refugiați, având deja experiența crizei din 2015.

Separat, șeful Consiliului European, Charles Michel, a precizat că se află în contact cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, privind evoluțiile din Afganistan. Potrivit acestuia, securitatea cetățenilor UE, a personalului și a familiilor acestora este prioritară pe termen scurt, subliniind că “este clar că va trebui să se tragă multe învățăminte” ca urmare a acestei retrageri. De altfel, maniera în care ea s-a derulat a atras critici din partea unor aliați precum Marea Britanie și Germania.

Procesul de retragere din Afganistan a fost anunțat în această primăvară de președintele american Joe Biden în baza acordurilor de la Doha negociate de fosta administrație condusă de Donald Trump și urma să se încheie până la data de 11 septembrie 2021, pentru a marca simbolic comemorarea a 20 de ani la atentatele teroriste, motivul principal al intrării Statelor Unite în Afganistan.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Încrederea ucrainenilor în președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost erodată pe parcursul anului trecut,  scăzând de la 77% la finele lui 2023 la 52% în decembrie 2024,  potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), prezentat de Euronews.

Pe măsură ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina se apropie de trei ani, sondajul arată o deteriorare a nivelului de încredere în Zelenski în rândul populației ucrainene. În decembrie, 52% dintre respondenți au declarat că au încredere în liderul ucrainean, față de 77% la sfârșitul anului 2023. De asemenea, procentul celor care manifestă neîncredere a crescut de la 22% la 39% în aceeași perioadă.

De-a lungul anului 2024, nivelurile de încredere au scăzut semnificativ în februarie și mai, dar s-au stabilizat în octombrie, înainte de a scădea din nou în decembrie. Scăderile au fost corelate cu evenimente precum demisia generalului Valerii Zaluzhnyi în februarie 2024 și semnarea unei legi controversate de mobilizare în aprilie 2024.

În toamnă, o nouă scădere a încrederii a coincis cu o ofensivă masivă a Rusiei în estul Ucrainei, vizând Pokrovsk și Kurakhove. KIIS subliniază că nivelul de optimism al ucrainenilor joacă un rol crucial în încrederea acordată președintelui.

Sondajul, realizat prin interviuri telefonice, a cuprins un eșantion de 2.000 de respondenți din toate regiunile Ucrainei controlate de guvern. KIIS a remarcat că 50% dintre ucraineni sunt optimiști, 23% sunt pesimiști, iar 27% au viziuni contradictorii sau incerte asupra viitorului și unității naționale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad

Published

on

© Kaja Kallas - X

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a avut întrevedere cu o parte din noua conducere din Siria și anunță că are așteptări de la Guvernul provizoriu să realizeze o tranziție pașnică și favorabilă incluziunii care să protejeze toate minoritățile. 

„Am avut o primă întâlnire cu Asaad Hassan al-Shibani (ministru de externe al Siriei). Acum este momentul ca noii lideri sirieni să dea curs speranței pe care au creat-o – printr-o tranziție pașnică și favorabilă incluziunii care să protejeze toate minoritățile. În continuare, vom discuta cu miniștrii de externe ai UE despre cum să atenuăm sancțiunile”, a transmis Kaja Kallas într-un mesaj postat pe contul X. 

Citiți și: Șefa diplomației UE anunță redeschiderea delegației UE în Siria: Să fim prezenți și să primim informații de la fața locului

Vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas subliniază importanța implicării Uniunii Europene în Siria după ce Regimul al-Assad a fost răsturnat de la putere după 50 de ani:  „Nu putem lăsa un vid în Siria. UE trebuie să fie prezentă. Am demarat deja un proces de angajare prudentă cu noua conducere și cu societatea civilă. De asemenea, vom redeschide delegația UE în Siria pentru a avea un angajament constructiv și pentru a primi informații de la fața locului.”

Continue Reading

SUA

Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani

Published

on

© US Department of Defense/Navy Petty Officer 2nd Class Alexander Kubitza

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat la final de mandat, a recomandat o creștere a cheltuielilor de apărare cu aproximativ 50 miliarde de dolari peste proiecțiile actuale pentru 2026, ceea ce ar putea duce bugetul de apărare la peste 1000 miliarde de dolari în anii următori, potrivit unei relatări de luni a publicației Bloomberg, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Într-o scrisoare din 27 noiembrie adresată Oficiului pentru Management și Buget, consultată de Bloomberg, Austin a sugerat ca administrația președintelui ales Donald Trump să primească un plan de apărare pe cinci ani, care prevede un buget de 926,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2026, comparativ cu o proiecție de 876,8 miliarde de dolari.

„Nu m-am clintit în evaluarea mea că îndeplinirea cerințelor strategiei noastre necesită o creștere reală” peste inflație „și noi investiții susținute în anii fiscali 2026-2030”, a scris Austin în scrisoare, conform Bloomberg.

Bugetul pentru apărare și securitate națională al președintelui Joe Biden pentru 2025, publicat în martie anul trecut, a fost cu doar 1% mai mare decât anul precedent, din cauza unui acord bugetar de doi ani încheiat la mijlocul anului 2023, care a limitat creșterea bugetară la 1%.

Această măsură a încetinit cheltuielile pentru o gamă largă de programe și a întârziat eforturile de refacere a stocurilor de arme epuizate de războaiele din Ucraina și Israel.

Scrisoarea propune, de asemenea, cheltuieli de 972,8 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2027 și mai mult de 1 trilion de dolari pentru anul fiscal 2028, conform relatării Bloomberg, adăugând că cheltuielile vor depăși 1 trilion de dolari în anii fiscali 2029 și 2030.

Propunerile de finanțare ale lui Austin nu includ asistența pentru Israel și Ucraina, fiind limitate la Pentagon, potrivit sursei citate. Nu este clar încă dacă Trump va prelua ideea propusă de Austin. Președintele ales al SUA a declarat săptămâna trecută că membrii NATO ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pe apărare, o creștere semnificativă față de obiectivul actual de 2%.

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL19 minutes ago

Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)

INTERNAȚIONAL1 hour ago

UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad

SUA2 hours ago

Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA

U.E.2 hours ago

Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei

MAREA BRITANIE3 hours ago

Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending