O declaraţie comună a comunității internaționale, susţinută de peste 60 de ţări, printre care și România, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor.
Declarația a fost publicată atât de Departamentul de Stat al SUA, cât și de Serviciul European de Acțiune Externă.
Statele Unite şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar, România şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că “cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.
“Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”, se arată în declarația comună.
Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit capitala Kabul după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, un moment complicat pe care analiștii internaționali l-au comparat cu “căderera Saigonului”, eveniment care a pus capăt războiului din Vietnam și a marcat retragerea SUA.
“Căderea Kabulului” a fost consfințită prin plecarea din Afganistan a președintelui pro-occidental Ashraf Ghani și intrarea talibanilor în Palatul prezidențial de la Kabul, fiind așteptată proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului.
Într-o altă declarație, semnată de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și de secretarul apărării, Lloyd Austin, administrația americană anunță că în următoarele 48 de ore își va extinde prezența de securitate la aproape 6.000 de soldați, cu o misiune axată exclusiv pe transferarea în afara țării a mii de cetățeni americani care au avut reședința în Afganistan, precum și personalul angajat pe plan local al misiunii americane din Kabul și familiile acestora și alți cetățeni afgani deosebit de vulnerabili.
Volatilitatea acestei situații a determinat și convocarea unei regiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care are loc luni la prânz.
Retragerea trupelor americane și ale aliaților din Afganistan a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, gruparea islamistă radicală asigurând că vrea să preia puterea printr-un “transfer paşnic” în zilele următoare și îndemnând misiunile diplomatice internaționale să își continue activitatea.
Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, a declarat duminică pentru postul de televiziune Al-Jazeera că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că tipul de guvernare şi forma regimului vor fi clare în curând, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Mesajul său a venit după ce NATO a transmis duminică că găsirea unei soluții politice la conflictul din Afganistan este mai presantă “ca niciodată”, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, având convorbiri telefonice cu prim-ministrul Boris Johnson și cu miniștrii de externe ai Danemarcei, Canadei sau Norvegiei. De altfel, Alianța Nord-Atlantică a găzduit vineri o reuniune de criză la capătul căreia Jens Stoltenberg a transmis că talibanii nu vor fi recunoscuți de comunitatea internațională dacă vor cuceri Afganistanul cu forța.
În ce privește Uniunea Europeană, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a pledat duminică pentru revizuirea rapidă a normelor UE în materie de migrație și azil, europenii anticipând că frontierele lor vor fi supuse unor presiuni migratorii și de refugiați, având deja experiența crizei din 2015.
Separat, șeful Consiliului European, Charles Michel, a precizat că se află în contact cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, privind evoluțiile din Afganistan. Potrivit acestuia, securitatea cetățenilor UE, a personalului și a familiilor acestora este prioritară pe termen scurt, subliniind că “este clar că va trebui să se tragă multe învățăminte” ca urmare a acestei retrageri. De altfel, maniera în care ea s-a derulat a atras critici din partea unor aliați precum Marea Britanie și Germania.
Procesul de retragere din Afganistan a fost anunțat în această primăvară de președintele american Joe Biden în baza acordurilor de la Doha negociate de fosta administrație condusă de Donald Trump și urma să se încheie până la data de 11 septembrie 2021, pentru a marca simbolic comemorarea a 20 de ani la atentatele teroriste, motivul principal al intrării Statelor Unite în Afganistan.