Fostul comisar european pentru politica regională, actualmente eurodeputat, Corina Crețu, reînnoiește apelul la o dezbatere națională extinsă cu privire la soarta satului românesc în contextul discuțiilor de la nivel european despre o Agendă Rurală care ar aborda metodele de dezvoltare economică a zonelor rurale prin tehnologie și inovare.
„Săptămâna aceasta a avut loc, la Bruxelles o întâlnire a parlamentarilor europeni, Comisiei Europene și a experților în domeniu – cu privire la viitorul zonelor rurale ale Europei, respectiv satele și modul în care aceste sate ar putea beneficia de utilizarea tehnologiei și a inovării pentru a se dezvolta. Datorită numeroaselor servicii pe care le oferă orașele și care au condus la o urbanizare rapidă, avem adesea tendința de a neglija zonele noastre rurale când vine vorba de dezvoltarea socio-economică în Uniunea Europeană (UE) și în afara acesteia. Astfel, în cadrul acestei întâlniri s-au discutat diferite metode care ar putea aduce dezvoltarea acestor zone prin utilizarea tehnologiei și inovației, așa cum se întâmplă într-un oraș. În urma pandemiei de COVID 19 , educația a avut mult de suferit la nivel euopean, mai precis, educația copiilor din mediul rural care nu au avut acces la tehnologie precum laptopuri și tablete sau acces la conexiune Wi-Fi, așa cum a fost și cazul României. Există multe moduri prin care tehnologia poate aduce dezvoltare în zonele rurale, dar ar trebui să fim, conștienți de faptul că, de asemenea cooperarea, crearea de rețele și abordările de jos în sus ne pot ajuta să promovăm forme de dezvoltare mai integrate, durabile și incluzive în care să nu lase pe nimeni în urma.”, explică Corina Crețu.
Fostul comisar european spune că pentru o dezvoltare de succes este necesară înlăturarea decalajelor de dezvoltare între zonele urbane și cele rurale, oprirea exodului de creiere și asigurarea accesului la toate serviciile publice de care oamenii ar beneficia într-un oraș.
„Acestea ar include un acces mai bun la educație, transport, asistență medicală și tehnologie, un acces mai bun la internet. Formarea de bază în domenii precum marketingul, serviciile financiare și asistența medicală pot contribui la crearea unei economii mai bune și durabile în zonele rurale și sate, care la rândul său, poate ajuta la reducerea decalajului dintre zonele urbane și cele rurale, făcând zonele rurale un loc mai atractiv pentru a trăi – în special pentru tineri”, exemplifică aceasta.
În concluzie, Corina Crețu subliniază că „trebuie să lucrăm împreună în mod pro activ pentru a ne asigura că viitorul zonelor rurale și al satelor europene nu este pierdut, ci că este abia la început”. De asemenea, în calitate de europarlamentar, aceasta se angajează să depună „toate eforturile pentru a promova Agenda Rurală și în România, una din țările cu proporția cea mai mare a cetățenilor care locuiesc în mediul rural”.
„Sper că astfel de proiecte să fie preluate și la nivel național, iar satele românești să se bucure de atenția pe care o merită și de care, mai ales acum, au atât de multă nevoie. A lăsa în urmă satul românesc înseamnă a uita de jumătate dintre români. Ceea ce e inacceptabil. Reînnoiesc, cu această ocazie, apelul meu la o dezbatere națională extinsă cu privire la soarta satului românesc, până nu e prea târziu!”, mai subliniază fostul comisar european.
Actuala criză pandemică a scos la iveală și a exacerbat consecințele unei serii de amenințări de lungă durată cu care se confruntă zonele rurale și a accentuat urgența revitalizării acestor zone în regiunile din întreaga UE. Pe de altă parte, pandemia poate încuraja modele de consum și de producție mai locale, obiceiuri de lucru la distanță, creșterea importanței calității vieții și dezvoltarea unor noi forme de mobilitate, ceea ce poate deschide noi oportunități pentru locuri de muncă și creștere durabilă în regiunile rurale.
În urma rezoluției Parlamentului European privind abordarea nevoilor specifice ale zonelor rurale, montane și îndepărtate, Comisia Europeană a fost invitată să elaboreze o nouă viziune pe termen lung pentru zonele rurale.