Connect with us

INTERNAȚIONAL

Agenția Internațională pentru Energie Atomică: Iranul și-a pus în aplicare amenințarea privind accelerarea producției de uraniu îmbogățit

Published

on

Iranul și-a pus în aplicare amenințarea privind accelerarea producției de uraniu îmbogățit, potrivit declarației directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a avut o intervenție publică mult mai contondentă față de exprimările anterioare mai reținute, relatează BBC și Reuters.

Șeful AIEA, Yukiya Amano, a cărui agenție este responsabilă pentru monitorizarea respectării de către Iran a acordului nuclear, a declarat că statul din Golf produce mai mult uraniu îmbogățit decât înainte, dar nu a precizat când ar putea atinge limitele stocurilor stabilite în acord.

El a declarat Consiliului de administrație al AIEA că este esențial ca Iranul să-și pună pe deplin angajamentele în cadrul acordului nuclear și a precizat că tensiunile actuale pot fi reduse prin dialog. 

,,Așa cum am subliniat în mod constant, angajamentele în domeniul nuclear asumate de Iran în cadrul înțelegerii reprezintă un câștig semnificativ pentru verificarea nucleară”, a spus el. ,,Prin urmare, sper că pot fi găsite căi de reducere a tensiunilor actuale prin dialog”.

Declarațiile lui Amano vin în contextul unei situații diplomatice extrem de tensionate dintre SUA și Iran, mai ales în ultimele săptămâni, și la un an după ce Washingtonul s-a retras din acordul negociat între Iran și puterile mondiale de a reduce programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor financiare internaționale.

Washingtonul a înăsprit sancțiunile economice la începutul lunii mai, obligând toate țările și companiile să oprească toate importurile de petrol iranian, în caz contrar riscând să fie supuse și ele acelorați sancțiuni. De asemenea, SUA și-au întărit prezența militară în regiune pentru a contracara ,,amenințările iraniene”.

Ca replică, Iranul a transmis că va relua îmbogățirea uraniului, subliniind totodată că salvarea acordului nuclear este în mâinile puterilor europene care trebuie să se asigure că Teheranul obține avantajele economice care i-au fost promise. 

Luni, ministrul german de externe, Heiko Maas, a fost cel mai înalt oficial occidental care a vizitat Iranul de la izbucnirea războiului de declarații între Washington și Teheran.

,,Situația din regiune este extrem de explozivă și extrem de gravă”, a declarat Maas la o conferință de presă alături de ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif. ,,O escaladare periculoasă a tensiunilor existente poate duce, de asemenea, la o escaladare militară”, a mai spus Maas.

La întâlnirea cu Maas, președintele Hassan Rouhani a acuzat Statele Unite de tensiunea crescândă și a cerut semnatarilor europeni ai acordului să ,,opună rezistență războiului economic impus Iranului de America”.

Ministrul de Externe al Germaniei a subliniat că puterile europene sunt angajate să-și îndeplinească obligațiile din cadrul acordului și încearcă să ofere Iranului modalități alternative de a s descurca pe piețele financiare, evitând sancțiunile americane.

,,Nu putem face minuni, dar vom încerca să evităm un eșec”, a spus Heiko Maas.

Europenii au înființat un ,,instrument cu destinație specială”, care ar permite, în esență, schimbul de mărfuri între societăți iraniene și străine fără tranzacții financiare directe. Însă mecanismul – cunoscut sun numele de Instex – nu este încă operațional.

Zarif a declarat că Iranul va coopera cu Uniunea Europeană pentru a salva acordul nuclear. ,,Reducerea tensiunilor este posibilă numai prin oprirea războiului economic din partea Americii”, a spus el. ,,Cei care poartă asemenea războaie nu se pot aștepta să rămână în siguranță”, adăugat șeful diplomației iraniene. 

,,Este un nou instrument și nu este ușor de pus în aplicare”, a declarat Maas reporterilor, adăugând: ,,Însă toate cerințele formale sunt în vigoare acum, așa că presupun că vom fi pregătiți să-l folosim în viitorul apropiat”.

În schimb, Washingtonul a denunțat planurile europene. Diplomații americani sunt de părere că este puțin probabil ca sistemul să aibă un impact important asupra schimburilor comerciale cu Iranul, dar că ar putea fi utilizat pentru tranzacțiile umanitare care sunt permise în temeiul sancțiunilor acordate de S.U.A.

Morgan Ortagus, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că Statele Unite nu vor sprijini niciun mecanism de plată care să permită țărilor sau întreprinderilor să efectueze tranzacții cu entități iraniene sancționate.

Mai mult, SUA declară că acordul nuclear ar trebui extins pentru a acoperi alte probleme, inclusiv programul de rachete al Iranului și rolul său în războaiele din regiune. Totuși, țările europene susțin că, deși împărtășesc aceste preocupări, ar fi mai greu să le abordeze fără ca acordul nuclear să fie în vigoare.

Însă, Iranul a exclus orice negociere cu privire la programul său de rachete balistice și activitățile sale în Orientul Mijlociu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Fostul președinte american Barack Obama s-a întâlnit cu Greta Thunberg, tânăra devenită simbol al luptei pentru climă: “Tu şi cu mine, noi formăm o echipă”

Published

on

© Barack Obama/ Twitter

“Tu şi cu mine formăm o echipă”, i-a transmis fostul preşedinte american Barack Obama activistei suedeze Greta Thunberg, tânăra devenită simbol al luptei pentru climă, se arată într-o postare pe Twitter a fostului lider de la Casa Albă.

Obama a salutat în adolescenta de 16 ani “una dintre cele mai mai apărătoare ale planetei noastre”.

Greta Thunberg se află în vizită în SUA după ce a traversat Atlanticul la bordul unui velier cu emisii de carbon zero, relatează Agerpres.

Fundația fostului preşedinte, Obama Foundation, a difuzat pe reţelele sociale o înregistrare video a întrevederii lor.

“Nimeni nu este prea mic pentru a avea impact şi a schimba lumea, şi atunci faceţi ceea ce puteţi”, afirmă în această înregistrare deja celebra militanta suedeză, îmbrăcată într-un hanorac albastru închis cu glugă.

“Tu şi cu mine, noi formăm o echipă”, îi răspunde democratul, înainte de a-i propune un “fist bump”, gest relaxat de salut “pumn contra pumn”. “Conştientă de faptul că generaţia sa va fi cel mai dur afectată de schimbările climatice, ei nu-i este frică să ceară ca măsuri concrete să fie luate”, a aplaudat fostul preşedinte american.

Vinerea trecută, Greta Thunberg a participat la o manifestaţie a tinerilor asupra climei, în faţa Casei Albe, înainte de marşul prevăzut să aibă loc la New York la 20 septembrie, menit să facă presiune asupra liderilor lumii întregi ce vor participa, în 23 septembrie, la Summitul ONU asupra climei.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

CEDO condamnă Rusia la plata a peste 100.000 de euro elevilor și profesorilor din 4 școli cu predare în limba română din Transnistria pentru încălcarea dreptului la educație și libertate

Published

on

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia la plata sumei de 126. 000 de euro ca prejudicii morale şi a 5.000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii şi părinţii a patru şcoli cu predare în limba română din Transnistria, potrivit comunicatului oficial al CEDO, relatează Agerpres.

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană’, se arată în comunicat.

Potrivit avocaţilor Asociaţiei Promo-LEX, care reprezintă reclamanţii în instanţa de la Strasbourg, în cauza ‘Iovcev şi alţi 13 împotriva Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse’, CEDO a constatat violarea dreptului la instruire, la respectarea vieţii private şi de familie, dar şi a dreptului la libertate şi siguranţă de către guvernul rus, care susţine regimul separatist de la Tiraspol.

”Reclamanţii sunt profesori, angajaţi, elevi şi părinţi ai patru şcoli cu predare în grafie latină în regiunea transnistreană: Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari, Liceul Teoretic Ştefan cel Mare din Grigoriopol şi Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari’, precizează Promo-LEX.

În comunicat se aminteşte că, în luna februarie 2014, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul acestei instituţii de învăţământ au fost opriţi de către miliţia transnistreană, iar ulterior au fost lipsiţi de libertate. Ei au fost învinuiţi de contrabandă cu mijloace băneşti, când încercau să treacă la aşa-zisa ‘vamă’ (între Republica Moldova şi Transnistria) salariile plătite de Chişinău profesorilor şcolii respective.

Continue Reading

ROMÂNIA

Viorica Dăncilă, vizită de lucru în SUA pentru aprofundarea Parteneriatului strategic, în special a dimensiunii economice

Published

on

© Guvernul României

Premierul Viorica Dăncilă va începe duminică o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii pentru aprofundarea Parteneriatului strategic, în special pe dimensiunea economică, a anunțat șefa Guvernului marți, relatează Digi24.

Potrivit declarațiilor de la Palatul Victoria, premierul va prezenta oamenilor de afaceri americani oportunitățile de investiții din România. Din delegația română vor face parte și câțiva membri ai Guvernului. 

,,Consolidăm relaţiile cu statele membre UE dar, în acelaşi timp, aprofundăm Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA. Duminică, voi începe o vizită de lucru în SUA, alături de mai mulţi membri ai Cabinetului, în cadrul căreia voi avea întâlniri cu oficiali americani. Vizita de lucru va avea şi o componentă economică puternică şi va fi un bun prilej să prezentăm investitorilor americani oportunităţile de afaceri din România”, a declarat premierul la Palatul Victoria.

Cea mai recentă vizită a premierului în SUA s-a desfășurat în perioada 24-26 martie cu ocazia participării sale la conferința internațională a Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), de la Washington. Tot atunci,Viorica Dăncilă a anunțat , în susținerea discursului inaugural al evenimentul că ambasada României în Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim, anunț care a creat nemulțumiri adânci, pe plan intern, din partea președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat-o pe Dăncilă de depășirea atribuțiilor, cât și pe plan extern în marja relațiilor cu lumea arabă. 

De asemenea, în marja participării la conferința AIPAC, prim-ministrul României a avut întrevederi la Washington cu câțiva membri ai administrației americane, printre care vicepreședintele SUA, Mike Pence, Secretarul de Stat pentru Comerț, Wilbur Ross, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, cea din urmă fiind prima reuniune de acest tip după zece ani, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri american cu investiții în România.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending