Connect with us

INTERNAȚIONAL

Agenția Internațională pentru Energie Atomică: Iranul și-a pus în aplicare amenințarea privind accelerarea producției de uraniu îmbogățit

Published

on

Iranul și-a pus în aplicare amenințarea privind accelerarea producției de uraniu îmbogățit, potrivit declarației directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a avut o intervenție publică mult mai contondentă față de exprimările anterioare mai reținute, relatează BBC și Reuters.

Șeful AIEA, Yukiya Amano, a cărui agenție este responsabilă pentru monitorizarea respectării de către Iran a acordului nuclear, a declarat că statul din Golf produce mai mult uraniu îmbogățit decât înainte, dar nu a precizat când ar putea atinge limitele stocurilor stabilite în acord.

El a declarat Consiliului de administrație al AIEA că este esențial ca Iranul să-și pună pe deplin angajamentele în cadrul acordului nuclear și a precizat că tensiunile actuale pot fi reduse prin dialog. 

,,Așa cum am subliniat în mod constant, angajamentele în domeniul nuclear asumate de Iran în cadrul înțelegerii reprezintă un câștig semnificativ pentru verificarea nucleară”, a spus el. ,,Prin urmare, sper că pot fi găsite căi de reducere a tensiunilor actuale prin dialog”.

Declarațiile lui Amano vin în contextul unei situații diplomatice extrem de tensionate dintre SUA și Iran, mai ales în ultimele săptămâni, și la un an după ce Washingtonul s-a retras din acordul negociat între Iran și puterile mondiale de a reduce programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor financiare internaționale.

Washingtonul a înăsprit sancțiunile economice la începutul lunii mai, obligând toate țările și companiile să oprească toate importurile de petrol iranian, în caz contrar riscând să fie supuse și ele acelorați sancțiuni. De asemenea, SUA și-au întărit prezența militară în regiune pentru a contracara ,,amenințările iraniene”.

Ca replică, Iranul a transmis că va relua îmbogățirea uraniului, subliniind totodată că salvarea acordului nuclear este în mâinile puterilor europene care trebuie să se asigure că Teheranul obține avantajele economice care i-au fost promise. 

Luni, ministrul german de externe, Heiko Maas, a fost cel mai înalt oficial occidental care a vizitat Iranul de la izbucnirea războiului de declarații între Washington și Teheran.

,,Situația din regiune este extrem de explozivă și extrem de gravă”, a declarat Maas la o conferință de presă alături de ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif. ,,O escaladare periculoasă a tensiunilor existente poate duce, de asemenea, la o escaladare militară”, a mai spus Maas.

La întâlnirea cu Maas, președintele Hassan Rouhani a acuzat Statele Unite de tensiunea crescândă și a cerut semnatarilor europeni ai acordului să ,,opună rezistență războiului economic impus Iranului de America”.

Ministrul de Externe al Germaniei a subliniat că puterile europene sunt angajate să-și îndeplinească obligațiile din cadrul acordului și încearcă să ofere Iranului modalități alternative de a s descurca pe piețele financiare, evitând sancțiunile americane.

,,Nu putem face minuni, dar vom încerca să evităm un eșec”, a spus Heiko Maas.

Europenii au înființat un ,,instrument cu destinație specială”, care ar permite, în esență, schimbul de mărfuri între societăți iraniene și străine fără tranzacții financiare directe. Însă mecanismul – cunoscut sun numele de Instex – nu este încă operațional.

Zarif a declarat că Iranul va coopera cu Uniunea Europeană pentru a salva acordul nuclear. ,,Reducerea tensiunilor este posibilă numai prin oprirea războiului economic din partea Americii”, a spus el. ,,Cei care poartă asemenea războaie nu se pot aștepta să rămână în siguranță”, adăugat șeful diplomației iraniene. 

,,Este un nou instrument și nu este ușor de pus în aplicare”, a declarat Maas reporterilor, adăugând: ,,Însă toate cerințele formale sunt în vigoare acum, așa că presupun că vom fi pregătiți să-l folosim în viitorul apropiat”.

În schimb, Washingtonul a denunțat planurile europene. Diplomații americani sunt de părere că este puțin probabil ca sistemul să aibă un impact important asupra schimburilor comerciale cu Iranul, dar că ar putea fi utilizat pentru tranzacțiile umanitare care sunt permise în temeiul sancțiunilor acordate de S.U.A.

Morgan Ortagus, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că Statele Unite nu vor sprijini niciun mecanism de plată care să permită țărilor sau întreprinderilor să efectueze tranzacții cu entități iraniene sancționate.

Mai mult, SUA declară că acordul nuclear ar trebui extins pentru a acoperi alte probleme, inclusiv programul de rachete al Iranului și rolul său în războaiele din regiune. Totuși, țările europene susțin că, deși împărtășesc aceste preocupări, ar fi mai greu să le abordeze fără ca acordul nuclear să fie în vigoare.

Însă, Iranul a exclus orice negociere cu privire la programul său de rachete balistice și activitățile sale în Orientul Mijlociu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul SUA, la Baza Aeriana Câmpia Turzii unde sunt staționate drone MQ-9 Reaper: ”Poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite”

Published

on

© Forțele Aeriana Române/ Facebook

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, marţi, la Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, că aceasta este o dovadă a puternicului Parteneriat de securitate existent între SUA şi România.

“Vreau să ştiţi că poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Ceea ce vedeţi astăzi aici este un exemplu esenţial al puternicului Parteneriat de securitate existent între Statele Unite şi România, parteneriat început în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când, după ce a ieşit din perioada întunecată a comunismului şi înainte să devină stat membru NATO, România a stat alături de Statele Unite în Irak şi Afganistan, unde am lucrat şi, da, am făcut sacrificii împreună, pentru a-i învinge pe cei care ne-ar răpi libertăţile”, a spus ambasadorul SUA, citat de Agerpres.

El a adăugat că cele două ţări trebuie să rămână împreună și a transmis şi salutul preşedintelui SUA, Donald Trump.

“Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe. Un alt exemplu al cooperării noastre este baza de aici, de la Câmpia Turzii, care găzduieşte una dintre cele mai bune escadrile de vânătoare ale României. Tot aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa. Statele Unite au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani, pentru a ajuta la apărarea României şi a flancului de est al NATO. Câmpia Turzii a găzduit de asemenea mai mulţi Aliaţi NATO, care protejează România ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve, care ne permite să răspundem rapid şi să îi asigurăm pe Aliaţii noştri că suntem aici şi suntem pregătiţi să ne apărăm reciproc. (…) Aşa cum a spus preşedintele Trump în 2017,  când s-a aflat alături de preşedintele Iohannis în Rose Garden: ‘Suntem aici pentru a-i sprijini şi apăra pe Aliaţii noştri’. În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă mulţumesc foarte mult pentru prietenie şi ospitalitate. Doresc să mulţumesc de asemenea tuturor membrilor Forţelor armate americane, române şi ale altor Forţe armate NATO pentru serviciul, profesionalismul şi angajamentul lor faţă de cauza libertăţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ţină în siguranţă!”, a menţionat diplomatul american.

Citiți și Forțele Aeriene ale SUA au transferat drone militare MQ-9 Reaper la baza de la Câmpia Turzii: ”Misiunea este complet coordonată cu Guvernul României”

Ambasadorul SUA în România a participat, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, marţi, la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20.

În perioada ianuarie-martie 2020, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii este gazda exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20, exerciţiu organizat şi planificat în cursul anului 2019.

Militarii americani fac parte din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate care îşi îndeplineşte misiunile de informaţii, supraveghere şi cercetare de pe aeroportul Miroslawiec, Polonia, şi aparţine 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.

Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacităţile de apărare colectivă şi pentru a spori securitatea regională. 

Forțele Aeriene americane în Europa și Africa (USAFE) au anunțat încă de la 22 ianuarie ă vor desfășura în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, câteva avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper, tipul de dronă pe care Statele Unite au utilizat-o în operațiunea care a condus la eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.

”Această misiune, care este așteptată să dureze până la începutul primăverii, a fost complet coordonată cu Guvernul României. A fost concepută astfel încât să promoveze stabilitatea şi securitatea din regiune şi să consolideze relaţiile dintre aliaţii NATO şi alți parteneri europeni”, au precizat Forțele Aeriene ale SUA.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Consolidarea securității: UE și Japonia pot începe negocierile pentru un acord privind transferul și utilizarea de date din registrul cu numele pasagerilor

Published

on

© European Union, 2015

Consiliul a adoptat o decizie de autorizare a începerii negocierilor între UE și Japonia pentru un acord privind transferul și utilizarea de date din registrul cu numele pasagerilor (PNR). Comisia va începe acum negocierile cu Japonia, pe baza directivelor de negociere adoptate de Consiliu, informează un comunicat.

„Japonia este un partener apropiat în lupta împotriva terorismului și a infracțiunilor grave. Aplicarea datelor PNR pentru a consolida securitatea, asigurând în același timp o protecție solidă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, va permite dezvoltarea în continuare a acestui parteneriat”, a declarat Davor Božinović, viceprim-ministru și ministru de interne al Croației.

Acest acord va reglementa transferul și utilizarea datelor PNR pentru a preveni și a combate terorismul și infracțiunile transnaționale grave. Acordul va asigura pe deplin respectarea drepturilor fundamentale, în special a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, prin stabilirea garanțiilor și a controalelor necesare prevăzute de dreptul UE.

Datele PNR sunt informații cu caracter personal furnizate de pasageri, care sunt colectate și păstrate de transportatorii aerieni. Acestea cuprind informații precum numele pasagerului, datele călătoriei, itinerariul, numărul locului, bagajele, datele de contact și mijloacele de plată.

La nivelul UE, transferul și prelucrarea datelor PNR în scopul combaterii terorismului și a infracțiunilor grave sunt reglementate de Directiva privind PNR, care a fost adoptată în 2016.

UE a semnat deja acorduri care autorizează transportatorii din UE să transfere date PNR către Statele Unite și Australia. În decembrie 2017, Consiliul a autorizat Comisia să renegocieze acordul PNR preconizat cu Canada în vederea alinierii acestuia la cerințele privind protecția datelor stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în avizul său din 26 iulie 2017. Negocierile cu Canada au fost încheiate și sunt în curs de finalizare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Sondaj: Mai mult de jumătate dintre nord-irlandezi se opun desprinderii de Marea Britanie și unificării insulei Irlanda

Published

on

© Wikipedia

52% din electoratul din Irlanda de Nord s-ar opune unificării insulei Irlanda dacă un referendum în această privință ar avea loc mâine, arată un sondaj publicat marți de cotidianul The Belfast Telegraph, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Astfel, pentru unificarea Irlandei s-ar pronunța doar 29% dintre alegătorii nord-irlandezi, în vreme ce 52% dintre aceștia s-ar opune unui astfel de scenariu, relevă studiul realizat de Universitatea din Liverpool și Consiliul pentru Studii Sociale și Economice britanic.

Restul de 19% dintre cei intervievaţi au răspuns că nu ştiu cum ar vota. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane în perioada 28 decembrie 2019-11 februarie 2020.

Sinn Fein, partidul naționalist irlandez prezent atât în Republica Irlanda, cât și în provincia Irlanda de Nord, și care s-a plasat pe locul al doilea, după Fianna Fail, în cadrul recentului scrutin legislativ din Irlanda, militează pentru reunificarea insulei Irlanda, după ce Republica și-a obținut independența față de Regatul Unit în 1921.

Chestiunea unificării Irlandei cu provincia britanică Irlanda de Nord a fost revitalizată odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, produsă la 31 ianuarie 2020.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending