Connect with us

INTERNAȚIONAL

Agenția Internațională pentru Energie Atomică: Iranul și-a pus în aplicare amenințarea privind accelerarea producției de uraniu îmbogățit

Published

on

Iranul și-a pus în aplicare amenințarea privind accelerarea producției de uraniu îmbogățit, potrivit declarației directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a avut o intervenție publică mult mai contondentă față de exprimările anterioare mai reținute, relatează BBC și Reuters.

Șeful AIEA, Yukiya Amano, a cărui agenție este responsabilă pentru monitorizarea respectării de către Iran a acordului nuclear, a declarat că statul din Golf produce mai mult uraniu îmbogățit decât înainte, dar nu a precizat când ar putea atinge limitele stocurilor stabilite în acord.

El a declarat Consiliului de administrație al AIEA că este esențial ca Iranul să-și pună pe deplin angajamentele în cadrul acordului nuclear și a precizat că tensiunile actuale pot fi reduse prin dialog. 

,,Așa cum am subliniat în mod constant, angajamentele în domeniul nuclear asumate de Iran în cadrul înțelegerii reprezintă un câștig semnificativ pentru verificarea nucleară”, a spus el. ,,Prin urmare, sper că pot fi găsite căi de reducere a tensiunilor actuale prin dialog”.

Declarațiile lui Amano vin în contextul unei situații diplomatice extrem de tensionate dintre SUA și Iran, mai ales în ultimele săptămâni, și la un an după ce Washingtonul s-a retras din acordul negociat între Iran și puterile mondiale de a reduce programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor financiare internaționale.

Washingtonul a înăsprit sancțiunile economice la începutul lunii mai, obligând toate țările și companiile să oprească toate importurile de petrol iranian, în caz contrar riscând să fie supuse și ele acelorați sancțiuni. De asemenea, SUA și-au întărit prezența militară în regiune pentru a contracara ,,amenințările iraniene”.

Ca replică, Iranul a transmis că va relua îmbogățirea uraniului, subliniind totodată că salvarea acordului nuclear este în mâinile puterilor europene care trebuie să se asigure că Teheranul obține avantajele economice care i-au fost promise. 

Luni, ministrul german de externe, Heiko Maas, a fost cel mai înalt oficial occidental care a vizitat Iranul de la izbucnirea războiului de declarații între Washington și Teheran.

,,Situația din regiune este extrem de explozivă și extrem de gravă”, a declarat Maas la o conferință de presă alături de ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif. ,,O escaladare periculoasă a tensiunilor existente poate duce, de asemenea, la o escaladare militară”, a mai spus Maas.

La întâlnirea cu Maas, președintele Hassan Rouhani a acuzat Statele Unite de tensiunea crescândă și a cerut semnatarilor europeni ai acordului să ,,opună rezistență războiului economic impus Iranului de America”.

Ministrul de Externe al Germaniei a subliniat că puterile europene sunt angajate să-și îndeplinească obligațiile din cadrul acordului și încearcă să ofere Iranului modalități alternative de a s descurca pe piețele financiare, evitând sancțiunile americane.

,,Nu putem face minuni, dar vom încerca să evităm un eșec”, a spus Heiko Maas.

Europenii au înființat un ,,instrument cu destinație specială”, care ar permite, în esență, schimbul de mărfuri între societăți iraniene și străine fără tranzacții financiare directe. Însă mecanismul – cunoscut sun numele de Instex – nu este încă operațional.

Zarif a declarat că Iranul va coopera cu Uniunea Europeană pentru a salva acordul nuclear. ,,Reducerea tensiunilor este posibilă numai prin oprirea războiului economic din partea Americii”, a spus el. ,,Cei care poartă asemenea războaie nu se pot aștepta să rămână în siguranță”, adăugat șeful diplomației iraniene. 

,,Este un nou instrument și nu este ușor de pus în aplicare”, a declarat Maas reporterilor, adăugând: ,,Însă toate cerințele formale sunt în vigoare acum, așa că presupun că vom fi pregătiți să-l folosim în viitorul apropiat”.

În schimb, Washingtonul a denunțat planurile europene. Diplomații americani sunt de părere că este puțin probabil ca sistemul să aibă un impact important asupra schimburilor comerciale cu Iranul, dar că ar putea fi utilizat pentru tranzacțiile umanitare care sunt permise în temeiul sancțiunilor acordate de S.U.A.

Morgan Ortagus, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că Statele Unite nu vor sprijini niciun mecanism de plată care să permită țărilor sau întreprinderilor să efectueze tranzacții cu entități iraniene sancționate.

Mai mult, SUA declară că acordul nuclear ar trebui extins pentru a acoperi alte probleme, inclusiv programul de rachete al Iranului și rolul său în războaiele din regiune. Totuși, țările europene susțin că, deși împărtășesc aceste preocupări, ar fi mai greu să le abordeze fără ca acordul nuclear să fie în vigoare.

Însă, Iranul a exclus orice negociere cu privire la programul său de rachete balistice și activitățile sale în Orientul Mijlociu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ONU

Raport ONU: Populaţia globală ar putea ajunge la 11 miliarde de locuitori în anul 2100

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Populaţia globală ar putea ajunge la 11 miliarde de locuitori în anul 2100, conform proiecţiei realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite, într-un raport dat publicităţii luni şi citat de DPA, informează Agerpres.

Estimarea a fost revizuită în jos faţă de anul 2017, când ONU a prognozat pentru anul 2100 o populaţie mondială de circa 11,2 miliarde de locuitori.

Diferenţa a rezultat din natalitatea în scădere în tot mai multe ţări.

Totodată, creşterea speranţei de viaţă şi scăderea ratei fertilităţii duc la îmbătrânirea populaţiei globale, iar numărul locuitorilor este în scădere în din ce în ce mai multe state, arată raportul Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU.

Până în 2050, este prognozat ca numărul locuitorilor planetei să crească la 9,7 miliarde de la 7,7 miliarde în 2019.

Raportul ONU arată că nouă ţări – India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt şi SUA – vor contribui cu peste jumătate din creşterea prognozată până în 2050.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini: UE salută soluția pașnică de la Chișinău. Vom rămâne foarte vigilenți și îi îndemnăm pe prietenii din Republica Moldova să păstreze direcția reformelor

Published

on

Uniunea Europeană va rămâne foarte vigilentă și va monitoriza atent următorii pași pe care-i vor face autoritățile de la Chișinău pentru implementarea reală a reformelor, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.

„A fost mereu clar pentru noi ce trebuie de făcut pentru a avea sprijinul total al UE, inclusiv cel financiar: implementarea Acordului de Asociere, agenda de reformare a ţării nu pentru asta cere UE, dar din cauza aspiraţiilor poporului moldovean de a vedea realizate aceste reforme. Salutăm faptul că s-a găsit o soluţie paşnică pentru criză. Transmitem un mesaj de angajament, prin vizita comisarului Hahn. Şi un mesaj de abordare aprofundată că vom monitoriza atent paşii următori, dar că angajamentele pe care autorităţile şi le-au anunţat vor fi realizate şi cum va evolua situaţia. Vom rămâne foarte vigilenți și îi îndemnăm pe prietenii din Republica Moldova să rămână angajați pozitivi și concret pe direcția de realizare a agendei de reforme, cred că țara așteaptă asta de mult timp”, a spus Mogherini, potrivit deschide.md.

Șefa diplomației europene a subliniat că pentru a avea susținerea UE, inclusiv cea financiară, Chișinăul trebuie să implementeze Acordul de Asociere și să îndeplinească agenda de reforme.

Federica Mogherini a făcut aceste precizări în condițiile în care situația din Republica Moldova s-a aflat pe agenda reuniunii Consiliului.

Transferul pașnic al puterii a fost salutat anterior și de comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ungaria a descoperit cel mai mare câmp petrolier din ultimii 30 de ani printr-o cooperare maghiaro-americană

Published

on

Compania ungară Horizon Energy Kft. şi TDE Services au descoperit cel mai mare câmp petrolier din ţară din ultimele trei decenii printr-o cooperare maghiaro-americană, potrivit portalului de ştiri economice G7.hu, preluat de Budapest Business Journal, relatează Digi24.

Câmpul a fost găsit în apropierea râului Drava, în partea de sud a Ungariei, lângă două sate mici din judeţul Baranya, Istvándi şi Kétújfalu. Experţii au creat cutremure artificiale în apropierea teritoriului pentru a explora dimensiunile rezervelor de petrol subterane cu ajutorul dispozitivelor de măsurare.

Cantitatea de ţiţei estimată a fi extrasă se ridică la 11.000 de barili pe zi, aproape la fel de mare ca cea a companiei de petrol şi gaze MOL, de 13.000 de barili pe zi în 2018.

G7.hu arată că această cantitate ar putea fi chiar mai mare, având în vedere că dezvoltarea planificată include o staţie mare de transfer de petrol în Szigetvár (la 246 km sud-vest de Budapesta) lângă câmpul petrolier.

Este totodată preconizat ca extinderea capacităţii sistemului principal de colectare să se efectueze în a doua fază a dezvoltării, însemnând o creştere până la 15.000 de barili de petrol pe zi.

Conform calculelor efectuate, cele 30 de puţuri vor putea extrage în jur de 475 barili pe zi fiecare, producţia totală putându-se ridica la 14.200 de barili pe zi.

Horizon Energy activează pe piaţa internă din Ungaria de peste 20 de ani.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending