Agenții spațiale din 20 de state, inclusiv România, semnatare ale ”Declarației de la Paris” prin care propun înființarea unui ”Observator Spațial al Climei”

Agențiile spațiale din 20 de state, inclusiv România ( n.r. ROSA), au propus în cadrul unei declarații comune care a fost adoptată luni seara la Paris, înființarea unui ”Observator Spațial al Climei”, care va putea facilita schimburile reciproce de date științifice obținute din spațiu, informează AFP, citat de Agerpres.

Foto: Twiter/ Comisia Europeana

China, Japonia, India, UE, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Italia, Elveția, Austria, Suedia, Norvegia, România, Israel, Ucraina și Emiratele Arabe Unite au adoptat această declarație — denumită “Declarația de la Paris”—, redactată la inițiativa Franței.

Agenția americană NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) nu a fost prezentă la această reuniune ce a avut loc la sediul CNES (Centre National d’Etudes Spatiales) din Paris, cu ocazia unui summit pentru climă organizat marți de președintele francez Emmanuel Macron. Agenția spațială rusă nu a fost nici ea prezentă.

Dintre cele 50 de variabile climatice esențiale pentru înțelegerea climei planetare, 26 sunt observate din spațiu grație sateliților. Aceștia monitorizează mai ales evoluția temperaturilor pe Glob, creșterea nivelului oceanelor, emisiile de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon și metanul.

“În măsura în care supravegherea din spațiu este în esență independentă față de granițe și universal accesibilă, spațiul este deosebit de pertinent în ceea ce privește conștientizarea unor chestiuni legate de modificările climatice”, au subliniat semnatarii Declarației de la Paris.

“Schimbările climatice reprezintă un proces pe termen lung și este absolut vital să dispunem de serii de date de înaltă calitate, care să se întindă pe o perioadă lungă (cel puțin 30 de ani)”, precizează același text.

“Scopul acestui Observator Spațial al Climei este de a reuși să coordonăm toate mijloacele care există”, a explicat pentru AFP Jean-Yves Le Gall, președintele CNES.

“Astăzi, cele mai multe dintre țări nu împărtășesc cu alte țări datele lor despre climă obținute din satelit. Trebuie să ajungem la o liberă circulație a acestor date. Însă trebuie și ca țările să se pună de acord în legătură cu nomenclatura acestor date, forma lor, pentru a putea să le comparăm”, a adăugat oficialul francez.

Într-o primă etapă, agențiile favorabile proiectului vor reflecta asupra înființării unor standarde comune pentru datele lor climatice.

“Obiectivul este acela de a crea pe urmă un site care să adune toate aceste date”, așa cum există deja pentru datele spațiale despre catastrofe naturale la nivel mondial, a adăugat Jean-Yves Le Gall.

Frederique Vidal, ministrul francez al cercetării, prezentă la sediul CNES, a salutat “acest angajament puternic al comunității spațiale mondiale”.

Franța organizează marți, 12 decembrie, la exact doi ani după semnarea Acordului pentru climă de la Paris, un summit internațional pe tema schimbărilor climatice sub sloganul ”Make our planet great again”. Deviza aleasă face referire directă la decizia președintelui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul privind schimbările climatice, acesta fiind marele absent al evenimentului.

One Response to Agenții spațiale din 20 de state, inclusiv România, semnatare ale ”Declarației de la Paris” prin care propun înființarea unui ”Observator Spațial al Climei”

  1. Cristiana 12/12/2017 at 15:55

    Foarte interesant, multumesc pentru informatie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.