Agențiile europene relocate din Marea Britanie se mută în țările fondatoare ale UE: Parisul va deveni sediul Autorității Bancare Europene după ce Amsterdam a obținut găzduirea EMA

După ce orașul Amsterdam (Olanda) a obținut găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente, una dintre cele două agenții importante găzduite de Marea Britanie, Parisul va deveni gazda Autorității Bancare Europene.

Surse europene au declarat pentru CaleaEuropeana.ro că în finală s-au duelat orașele Paris și Dublin, iar capitala Franței a câștigat la tragerea la sorți.

 

Pentru Autoritatea Bancară Europeană au candidat 8 orașe: Bruxelles (Belgia), Dublin (Irlanda), Frankfurt (Germania), Paris (Franța), Praga (Republica Cehă), Luxemburg (Luxemburg), Viena (Austria), Varșovia (Polonia).

Autoritatea Bancară Europeană, creată la 1 ianuarie 2011, este agenția UE care se ocupă de implementarea unui set standard de norme privind reglementarea și supravegherea sistemului bancar din toate țările Uniunii. Scopul său este de a crea o piață unică eficientă și transparentă a produselor bancare. Potrivit datelor oficiale, EBA peste 150 de angajați.

Cele 27 de candidaturi (19 pentru EMA și 8 pentru EBA) au fost evaluate în funcție de cele șase criterii convenite de către cele 27 de state membre:

1) Asigurarea cadrului că aceste agenții pot fi relocate imediat după ce Marea Britanie s-a retras din UE;

2) Accesibilitate la locație – acest criteriu face referire la disponibilitatea, frecvența și durata conexiunilor aeriene între capitalele tuturor țărilor membre UE și aeroportul cel mai apropiat de locația agenției, la disponibilitatea, frecvența și durata conexiunilor de transport public de la aeroport spre locația agenției, precum și calitatea facilităților;

3) Existența unor facilități de educație adecvate pentru copiii staff-ului agenției;

4) Acces adecvat la piața muncii, asigurări sociale și medicale pentru copii și pentru soții/ soțiile staff-ului agenției;

5) Continuitatea activității – acest criteriu presupune existența posibilităților pentru ca agențiile să poată recruta personal în cazul în care nu toți angajații actuali vor dori să fie relocați. Totodată, criteriul acesta depinde și de îndeplinirea simultană a primelor patru criterii enunțate;

6) Răspândirea geografică – potrivit căruia statele membre noi vor avea prioritate pentru găzduirea unor agenții relocate sau nou înființate.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.