Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 5 august, o hotărâre privind acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam, în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Ajutorul umanitar pentru Tunisia constă în acordarea a 425.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, pentru Republica Arabă Egipt a 525.000 de doze, pentru Albania a 150.000 de doze, iar pentru Vietnam în acordarea a 199.200 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania AstraZeneca.

Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia sau Ministerul Apărării Naționale.

DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, în situația în care asistența se va acorda prin acest mecanism. Transportul în Vietnam al celor 199.200 de doze suplimentare de vaccin COVID-19 se va realiza în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2021 privind acordarea unor ajutoare umanitare din Rezerva Ministerului Sănătăţii, cu titlu gratuit, pentru Vietnam, în conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

INTERNAȚIONAL

Zelenski mulțumește Poloniei pentru sprijinul său „de neclintit” pentru aderarea Ucrainei la NATO.: „Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o întâlnire cu omologul său polonez, Andrzej Duda, la Varșovia, unde au discutat despre consolidarea cooperării bilaterale. Printre temele principale s-au numărat continuarea asistenței în domeniul apărării, eforturile pentru o pace justă și sprijinul pentru ucrainenii care locuiesc temporar în Polonia.

Potrivit unui comunicat de presă al președinției Ucrainei, liderul ucrainean a mulțumit Poloniei pentru atenția sa față de Ucraina și ucraineni, precum și pentru toată asistența oferită de la începutul invaziei la scară largă. În total, Polonia a furnizat deja 45 de pachete de asistență pentru apărare, iar al 46-lea este în curs de pregătire.

Zelenski a anunțat, de asemenea, crearea unor centre de unitate în Polonia, Germania și în alte țări care găzduiesc cetățeni ucraineni.

„Am avut o întâlnire cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. Am discutat despre continuarea cooperării – apărarea noastră, politica și sancțiunile. Mulțumesc Poloniei pentru sprijinul său neclintit pentru aderarea Ucrainei la NATO. Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune. De asemenea, sunt recunoscător Poloniei pentru că a furnizat deja 45 de pachete de sprijin, al 46-lea pachet fiind pe drum. Trebuie să menținem unitatea cu partenerii noștri și să facem tot posibilul pentru a obține o pace durabilă”, a scris Zelenski, pe platforma X.

Citiți și: Tusk îl asigură pe Zelenski că Polonia va depune orice efort pentru a menține statele membre unite în sprijinirea Ucrainei

Volodimir Zelenski și Andrzej Duda au acordat o atenție deosebită investițiilor în producția ucraineană de armament, în special drone, precum și participării Poloniei la inițiativa cehă de furnizare de obuze.

„Trebuie să menținem unitatea cu partenerii noștri și să facem tot posibilul pentru a obține o pace durabilă”, a subliniat președintele Ucrainei. Este important pentru Ucraina, pentru Polonia, pentru noi toți în Europa să ne coordonăm pozițiile și să ne atingem împreună obiectivele comune – securitatea națiunilor noastre, precum și consolidarea alianțelor noastre – Uniunea Europeană și NATO”, a mai spus președintele ucrainean.

El a mulțumit Poloniei pentru sprijinul său neclintit acordat Ucrainei pe calea sa către UE și NATO.

„Cea mai mare garanție de securitate pentru Ucraina ar fi, și sper că va fi în curând, aderarea la Alianța Nord-Atlantică”, a declarat președintele Poloniei.

Andrzej Duda a subliniat, de asemenea, angajamentul Poloniei de a sprijini Ucraina, inclusiv prin participarea la reconstrucția acesteia.

Luna trecută, preşedintele ucrainean a susținut că o invitaţie de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica iniţial teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, cu extinderi ulterioare la alte zone ale teritoriului ucrainean dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia.

Ucraina i-a cerut Alianţei Nord-Atlantice în mod repetat să o invite să adere la organizaţie. NATO a declarat că Ucraina va fi membră a sa, dar nu a avansat o dată şi nu a adresat o invitaţie în această privinţă.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea SUA pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova/ Facebook

Republica Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea Statelor Unite ale Americii (SUA), pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării, informează Guvernul de la Chișinău printr-un comunicat

Premierul Dorin Recean și șeful Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova, John Allelo, au semnat miercuri o declarație comună în acest sens.

Aceasta vizează alocarea unui suport adițional, în cadrul Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare, semnat de guvernele Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii (SUA).

„Mulțumim Guvernului SUA pentru susținerea programelor de dezvoltare în țara noastră. Grantul de 1,3 miliarde de lei, acordat Republicii Moldova, va contribui la prosperitatea cetățenilor noștri și asigurarea calității înalte a vieții, într-un mediu de pace și securitate”, a spus premierul Dorin Recean.

O parte din suma alocată va fi destinată proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătăți cooperării comerciale și economice dintre Republica Moldova și Ucraina. O altă parte din grant va fi utilizată pentru construirea zonelor de parcare pentru camioane, în apropierea frontierelor de stat, achiziționarea de echipamente și furnizarea de asistență tehnică pentru dezvoltarea Centrului Logistic Multimodal Berești.

De asemenea, fondurile alocate sunt destinate sporirii rezilienței cibernetice în cadrul instituțiilor publice și de stat. Asistența va include instruiri în domeniul securității cibernetice și dezvoltarea abilităților conexe pentru a putea anticipa și răspunde la amenințările din sectorul cibernetic.

”Vom continua să investim în proiectele de care beneficiază direct oamenii din Republica Moldova și să contribuim la viitorul prosper și sigur al cetățenilor”, a menționat șeful misiunii USAID Moldova, John Allelo.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat la Chișinău, la data de 28 septembrie 2016. 

Pe parcursul celor treizeci de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a implementat peste 130 de proiecte de dezvoltare, oferind 2,1 miliarde de dolari în cadrul parteneriatului cu Republica Moldova. 

Continue Reading

NATO

Aproape 90% dintre români resping ideea ieșirii României din NATO, arată un sondaj INSCOP realizat după anularea alegerilor prezidențiale

Published

on

© MApN

88,1% dintre români au spus că nu sunt de acord cu ieșirea României din NATO și doar 8,1% vor ieșirea din Alianța Nord-Atlantică, arată un sondaj realizat de INSCOP, după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale.

Fondatorul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac a precizat miercuri pe pagina sa de Facebook că sondajul va fi prezentat integral la începutul săptămânii viitoare și că reprezintă probabil cea mai importantă cercetare sociologică publicată de INSCOP Research în ultimii ani”

Potrivit acestuia, sondajul va oferi “multe surprize luminoase în contextul cețos actual, dar și foarte multe realități dure care explică destul de clar ce se întămplă la nivelul populației, de unde vin multe dintre nemulțumiri, frustrări și sentimente legitime de revoltă”.

În postare, el a afirmat că “cea mai importantă observație este că frustrările nu au legătură cu atașamentul românilor față de UE și NATO. Acesta a crescut și chiar foarte puternic după alegerile prezidențiale ratate. Agresiunile informaționale au provocat reacția inversă a populației, ceea ce e o dovadă clară de reziliență a populației României. Problemele reale sunt altele, foarte serioase și le vom detalia în cadrul unei conferințe de presă, săptămâna viitoare”. 

Directorul INSCOP a precizat că a dat publicității rezultatul sondajului privind susținerea NATO deoarece “l-am văzut astăzi pe reprezentatul celui de-al doilea partid parlamentar vorbind nonșalant și cu declinări propagandistice străine țării despre ieșirea României din NATO dacă populația dorește acest lucru (un subiect absolut fals, parte din războiul informațional deschis, ăla fără perdea, al Rusiei împotrivă coeziunii populațiilor din țările membre NATO)”. 

Amintim că la nivelul NATO, un sondaj anual pe care Alianța îl publică în fiecare primăvară, arată că România este în top 6 țări aliate cu cel mai puternic sprijin popular pentru NATO, cu 82% dintre români care ar vota să rămână în NATO.

Tot referitor la România, sondajul din 2024 arată că 75% dintre cetățenii țării noastre consideră că apartenența la NATO ne protejează și ”face puțin probabil” un atac din partea unei țări străine. 

Citiți și “ROEXIT”: Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO

NATO este o alianță politico-militară al cărei principiu de apărare colectivă “un atac împotriva unui atac este un atac împotriva tuturor” cuprins la articolul 5 din Tratatul NATO garantează securitatea membrilor săi. Umbrela de securitate euro-atlantică asupra României a fost resimțită constant în ultimele două decenii.

În prima lună de la declanșarea războiului Rusiei în Ucra, NATO a activat planurile de apărare pentru România și pentru țările de pe flancul estic, a dislocat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă pe teritoriul țării noastre.

Alianța a hotărât înființarea unui grup de luptă în România, în timp ce prezența militară aliată și americană a fost ridicată imediat la 3.300 de soldați provenind din SUA, Franța, Germania, Italia și Belgia, cu efective anunțate a fi mobilizate din Marea Britanie și Canada, 22 de avioane de luptă – opt italiene, opt germane și șase americane – apărau spațiul aerian al României, portavionul francez Charles de Gaulle a fost poziționat în Marea Mediterană mai aproape de România, în timp ce forțele aeriene britanice și canadiene pregăteau desfășurări aeriene.

La aproape doi ani de la începutului războiului rus în Ucraina vecină, România găzduiește aproximativ 5.000 de militari americani și peste 1.000 de militari de militari aliați din Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Portugalia sau Polonia. Conform deciziilor summit-urilor NATO de la Vilnius din 2023 și de la Washington din 2024, grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați.

De asemenea, pe flancul estic al Alianței sunt amplasate șapte structuri de comandă și control, trei fiind în România (Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București și Brigada Multinațională de la Craiova), două în Polonia și câte unul în Letonia și Ungaria.

România găzduiește și o Unitate NATO de Integrare a Forțelor, sistemul antirachetă al Alianței de la Deveselu și misiuni de poliție aeriană ale NATO, în timp ce Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu este pregătită, prin investiții naționale, americane și aliate, să devină în următorul deceniu cea mai mare bază NATO din estul Europei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN6 minutes ago

PE se reunește între 20-23 ianuarie în prima sesiune plenară din 2025. Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE

ROMÂNIA22 minutes ago

MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI24 minutes ago

Dan Motreanu a semnat, alături de alți eurodeputați, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii UE

ROMÂNIA1 hour ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE anunță un nou ajutor umanitar de 120 milioane de euro pentru Gaza. Von der Leyen: Acordul de încetare a focului oferă speranța, dar situația umanitară rămâne sumbră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Virgil Popescu îl invită pe comisarul european pentru climă să sprijine Neptun Deep, ținta unui ”război hibrid”: Este un proiect vital care va asigura securitatea energetică regională

ROMÂNIA2 hours ago

Secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa preia rolul de Director pentru Administrarea Fondurilor Europene la Banca de Investiții și Dezvoltare: Aduc cu mine dedicarea mea pentru inovare și creștere strategică

U.E.3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski mulțumește Poloniei pentru sprijinul său „de neclintit” pentru aderarea Ucrainei la NATO.: „Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune”

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

R. Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea SUA pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării

ROMÂNIA1 hour ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA8 hours ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 day ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA2 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending