Președintele Consiliului European, Charles Michel, a susținut reinventarea parteneriatului cu Africa în contextul schimbărilor fundamentale din Uniunea Europeană și a noilor provocări și oportunități de pe scena globală, cu prilejul discursului susținut la cea de-a 33-a sesiune ordinară a Adunării șefilor de stat și de guvern din Uniunea Africană.
Summit-ul Uniunii Africane se desfășoară în perioada 9-10 februarie la Addis Abeba, Etiopia, sub tema „Silencing the Guns: Creating Conducive Conditions for Africa’s Development”.
„Mă aflu astăzi aici pentru a fi martor la metamorfoza acestui continent, dar și cea a Europei. Vecinul vostru din nord se schimbă. Sunt aici pentru a vorbi în numele a 27 de țări europene, dintre care 22 nu au avut niciodată colonii. O nouă generație de lideri vine la putere. Ei nu sunt îngreunați de povara nostalgiei”, a punctat Charles Michel.
Înaltul oficial european a recunoscut că „multă vreme, Europa a rămas prinsă într-o optică depășită raportat la acest continent”, perpetuată și din cauza „ambiguității” pe care Africa a cultivat-o „uneori” în relațiile dintre cele două continente. Însă, Charles Michel a subliniat că aceste lucruri sunt deja de domeniul trecutului din perspectivă europeană, UE îndreptându-și atenția spre vecini pentru a gestiona „cele două provocări majore cu care ne confruntăm cu toții: schimbările climatice și revoluția digitală”.

© European Union
Astfel, președintele Consiliului European a subliniat că „această Europă în schimbare privește Africa cu ochi proaspeți – cu respect, optimism și încredere” în condițiile în care pentru europeni „Africa este un continent al oportunităților: plină de viață, plină de energia tinereții și zumzăie cu noile tehnologii!”.
În acest nou context, Charles Michel a propus reinventarea parteneriatului „bogat” cu Africa și a pus accentul pe condițiile propice pentru aceasta: „totul ne atrage unul spre celălalt: istorie, geografie, cultură și numeroasele schimburi dintre noi”:
„Europa este partenerul dvs. pentru comerț, investiții, cooperare și dezvoltare. Dar acest parteneriat nu mai este suficient; trebuie reinventat. Trebuie să construim o casă nouă în care interesele noastre comune să fie integrate și trebuie să scriem un nou capitol împreună”, a îndemnat președintele Consiliului European.
Uniunea Africană (AU) este un organism continental format din cele 55 de state membre care formează țările continentului african. Acesta a fost lansat oficial în 2002 ca succesor al Organizației Unității Africane (OAU, 1963-1999).
Uniunea Africană (AU) a fost lansată oficial în iulie 2002 la Durban, Africa de Sud, în urma unei decizii din septembrie 1999 a OAU de a crea o nouă organizație continentală care să ducă mai departe activitatea sa de până atunci. Decizia de a relansa organizația pan-africană a fost rezultatul unui consens al liderilor africani conform cărora, pentru a fructifica potențialul Africii, era necesară reorientarea atenției de la lupta pentru decolonizare și eliberarea continentului de apartheid, care fusese obiectivul OAU, către cooperarea și integrarea sporită a statelor africane pentru a impulsiona creșterea și dezvoltarea economică a Africii.