Connect with us

INTERNAȚIONAL

Al 33-lea Summit al Uniunii Africane: Charles Michel a propus reinventarea parteneriarului UE cu Africa pentru atingerea intereselor comune pe scena globală

Published

on

© European Union

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a susținut reinventarea parteneriatului cu Africa în contextul schimbărilor fundamentale din Uniunea Europeană și a noilor provocări și oportunități de pe scena globală, cu prilejul discursului susținut la cea de-a 33-a sesiune ordinară a Adunării șefilor de stat și de guvern din Uniunea Africană.

Summit-ul Uniunii Africane se desfășoară în perioada 9-10 februarie la Addis Abeba, Etiopia, sub tema „Silencing the Guns: Creating Conducive Conditions for Africa’s Development”.

„Mă aflu astăzi aici pentru a fi martor la metamorfoza acestui continent, dar și cea a Europei. Vecinul vostru din nord se schimbă. Sunt aici pentru a vorbi în numele a 27 de țări europene,  dintre care 22 nu au avut niciodată colonii. O nouă generație de lideri vine la putere. Ei nu sunt îngreunați de povara nostalgiei”, a punctat Charles Michel.

Înaltul oficial european a recunoscut că „multă vreme, Europa a rămas prinsă într-o optică depășită raportat la acest continent”, perpetuată și din cauza „ambiguității” pe care Africa a cultivat-o „uneori” în relațiile dintre cele două continente. Însă, Charles Michel a subliniat că aceste lucruri sunt deja de domeniul trecutului din perspectivă europeană, UE îndreptându-și atenția spre vecini pentru a gestiona „cele două provocări majore cu care ne confruntăm cu toții: schimbările climatice și revoluția digitală”. 

© European Union

Astfel, președintele Consiliului European a subliniat că „această Europă în schimbare privește Africa cu ochi proaspeți – cu respect, optimism și încredere” în condițiile în care pentru europeni „Africa este un continent al oportunităților: plină de viață, plină de energia tinereții și zumzăie cu noile tehnologii!”.

În acest nou context, Charles Michel a propus reinventarea parteneriatului „bogat” cu Africa și a pus accentul pe condițiile propice pentru aceasta: „totul ne atrage unul spre celălalt: istorie, geografie, cultură și numeroasele schimburi dintre noi”:

„Europa este partenerul dvs. pentru comerț, investiții, cooperare și dezvoltare. Dar acest parteneriat nu mai este suficient; trebuie reinventat. Trebuie să construim o casă nouă în care interesele noastre comune să fie integrate și trebuie să scriem un nou capitol împreună”, a îndemnat președintele Consiliului European. 


Uniunea Africană (AU) este un organism continental format din cele 55 de state membre care formează țările continentului african. Acesta a fost lansat oficial în 2002 ca succesor al Organizației Unității Africane (OAU, 1963-1999).

Uniunea Africană (AU) a fost lansată oficial în iulie 2002 la Durban, Africa de Sud, în urma unei decizii din septembrie 1999 a OAU de a crea o nouă organizație continentală care să ducă mai departe activitatea sa de până atunci. Decizia de a relansa organizația pan-africană a fost rezultatul unui consens al liderilor africani conform cărora, pentru a fructifica potențialul Africii, era necesară reorientarea atenției de la lupta pentru decolonizare și eliberarea continentului de apartheid, care fusese obiectivul OAU, către cooperarea și integrarea sporită a statelor africane pentru a impulsiona creșterea și dezvoltarea economică a Africii.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

Published

on

© European Union 2025

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, condamnă cele mai recente atacuri ale armatei ruse asupra orașului Kremenchuk, în urma cărora rețeau energetică din regiune a fost afectată. Liderul de la Kiev face din nou apel la sancțiuni concrete împotriva petrolului rusesc pentru a opri mașinăria de război a lui Vladimir Putin. 

„Mulțumesc tuturor celor din lume care fac presiuni pentru sancțiunile necesare împotriva Rusiei. Sancțiuni împotriva petrolului rusesc și un plafon adecvat al prețului petrolului. Un plafon al prețului care va afecta în mod real bugetul rus. Fără aceasta, Putin va continua să ignore tot ceea ce face lumea pentru a aduce pacea. El personal nu are nevoie de pace, el însuși este războiul. Doar o adevărată penurie de numerar poate convinge Rusia să fie mai puțin periculoasă pentru vecinii săi”, a transmis președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj adresat națiunii. 

De asemenea, președintele Zelenski subliniază nivelul de cinism al liderului de la Moscova, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu: „În același timp, Putin încearcă să se prezinte ca un mediator pentru Orientul Mijlociu și încearcă să-și ajute cumva complicii din Teheran. Nivelul de cinism este uluitor…”

Zelenski a atras din nou atenția asupra manipulărilor Rusiei, care nu fac decât să prelungească acest război: „În fiecare noapte, Rusia lansează atacuri. În fiecare zi, pierdem viețile oamenilor noștri în toată Ucraina – în regiunile Herson, Harkov, Donețk, Sumy – din cauza bombardamentelor rusești, din cauza acestui război care ar fi putut să se termine demult dacă lumea ar fi reacționat față de Rusia într-un mod principial, în loc să cadă pradă manipulării și minciunilor sale.”

Ultima propunere a celui mai nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, prezentată marți de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și de Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, extinde numărul băncilor rusești și a petrolierelor ce fac parte din „flota fantomă” ce vor fi introduse pe lista neagră. Până în prezent, Bruxelles-ul a vizat peste 350 de nave din această flotă, asupra căreia planează acuzațiile de implicare în acte de sabotaj și vandalism. 

Citiți și: Înaintea summitului G7, UE propune un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei ce include, printre altele, scăderea plafonului de preț pentru petrol, interzicerea operațiunilor care vizează Nord Stream 1 și 2

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu va fi distinsă, în Germania, la München, cu premiul “Franz Josef Strauss” de către prestigioasa fundație germană Hanns Seidel.

Președinția de la Chișinău a anunțat duminică că Maia Sandu va efectua o vizită în Germania în perioada 20-22 iunie, unde va avea întâlniri cu cetățenii moldoveni din mai multe orașe.

“Vă invit să ne întâlnim pe 20 iunie la Frankfurt, pe 21 iunie la München și pe 22 iunie la Stuttgart, pentru a vorbi despre cum construim o Moldovă mai unită, mai sigură și mai aproape de Europa”, a spus ea.

Totodată, Maia Sandu a vizitat-o duminică pe soția compozitorului Eugen Doga, decedat recent, și a anunțat-o pe aceasta că va dona valoarea financiară a premiului “Franz Josef Strauss”, respectiv 10.000 de euro, pentru păstrarea creațiilor compozitorului.

Premiul “Franz Josef Strauss” se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația.

Printre laureații premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, fostul președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și fostul secretar de Stat american, diplomatul Henry Kissinger. În 2018, premiul i-a fost decernat președintelui român de la acea vreme, Klaus Iohannis.

Continue Reading

G7

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

Published

on

© Mette Frederiksen/ Facebook

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Groenlanda “nu se vinde” și nici „nu se ia”, într-o vizită-cheie efectuată duminică în teritoriul arctic strategic râvnit de președintele american Donald Trump înainte de a se întâlni cu omologul american și cu ceilalți lideri aliați la summitul G7 din regiunea canadiană Alberta.

Liderul francez s-a aflat în Groenlanda alături de premierul danez Mette Frederiksen pentru transmite un mesaj de solidaritate franceză și europeană.

Macron și-a exprimat criticile ferme față de intenția lui Trump de a prelua controlul asupra teritoriului.

“În câteva cuvinte: toată lumea din Franța, Uniunea Europeană consideră că Groenlanda nu trebuie vândută, nu trebuie luată”, a spus el în timpul unei conferințe de presă, aplaudat de mulțimea locală, subliniază Associated Press.

 

“Situația din Groenlanda este în mod clar un semnal de alarmă pentru toți europenii. Permiteți-mi să vă spun foarte direct că nu sunteți singuri”, a adăugat Macron.

Oprirea simbolică de duminică în Groenlanda are loc în timp ce liderul francez se îndreaptă spre un summit al Grupului 7 din Kananaskis, Canada, la care va participa și Trump, primul după revenirea la Casa Albă. Vor participa în premieră și cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer și premierul canadian Mark Carney.

Macron a fost întâmpinat la Nuuk, capitala teritoriului, de premierul danez Mette Frederiksen și de premierul groenlandez Jens-Frederik Nielsen.

Întrebat dacă Franța ar fi pregătită să sprijine militar Groenlanda dacă Trump ar decide să o invadeze, Macron a refuzat să discute ipoteza.

“Nu voi începe să elaborez în mod public scenarii de tipul «ce-ar fi dacă». Pentru că nu cred că, în cele din urmă, SUA, care este un aliat și un prieten, ar face vreodată ceva agresiv împotriva altui aliat”, a continuat Macron.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL30 minutes ago

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

EDITORIALE1 hour ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G72 hours ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL21 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA1 day ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.1 day ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

INTERNAȚIONAL1 day ago

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending