Conștienți de provocările și oportunitățile comune fără precedent și din ce în ce mai numeroase, liderii Uniunii Europene și ai Uniunii Africane (UA) se angajează să adopte o viziune comună pentru un parteneriat reînnoit în vederea construirii unui viitor comun, în calitate de parteneri și vecini apropiați, se arată în declarația comună aprobată în urma celui de-al șaselea Summit UE-UA, de la Bruxelles.
Summitul din acest an care a avut loc la Bruxelles, în perioada 17-18 februarie, a reprezentat o ocazie unică de a pune bazele unui parteneriat UA-UE reînnoit și aprofundat, cu cea mai mare implicare politică și bazat pe încredere și pe o înțelegere clară a intereselor reciproce.
Două Uniuni, o viziune comună
„Suntem de acord că scopul viziunii comune este de a consolidarea unui parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace și un parteneriat durabil privind dezvoltarea economică și prosperitatea pentru cetățenii noștri și pentru viitorul nostru”, se arată în declarația citată.
Potrivit sursei, acest parteneriat reînnoit se va baza pe recunoașterea istoriei, pe legăturile umane, pe respectul suveranității, pe respect reciproc și responsabilitate, pe valori comune, pe egalitatea între parteneri și pe angajamente reciproce. Acesta își propune să fie forța motrice în promovarea priorităților și a valorilor comune, a dreptului internațional și în protejarea intereselor și a bunurilor comune. Printre acestea se numără: securitatea și prosperitatea cetățenilor, protecția drepturilor omului, egalitatea de gen, respectarea principiilor democratice, buna guvernanță și statul de drept, acțiunile de conservare a climei, a mediului și a biodiversității, creșterea economică durabilă și favorabilă incluziunii, lupta împotriva inegalităților, sprijinirea drepturilor copiilor și a persoanelor defavorizate.
Un parteneriat reînnoit
Parteneriatul reînnoit abordează atât oportunitățile și provocările imediate, cât și posibilitățile pe termen lung pe care le oferă. Provocarea imediată constă în asigurarea unui acces corect și echitabil la vaccinuri. „Împreună vom sprijini mecanismele locale și regionale de achiziție, precum și alocarea și desfășurarea produselor medicale”, se menționează în declarație.
UE reafirmă angajamentul de a furniza cel puțin 450 de milioane de doze de vaccin în Africa, în coordonare cu platforma AVATT (Africa Vaccine Acquisition Task Team), până la jumătatea anului 2022. Contribuind la acest obiectiv și completând acțiunile AVATT, Team Europe a furnizat peste 3 miliarde USD (adică echivalentul a 400 de milioane de doze de vaccin) pentru facilitatea Covax și pentru vaccinarea pe continentul african.
De asemenea, Team Europe va mobiliza 425 de milioane de euro pentru a accelera ritmul de vaccinare și pentru a sprijini distribuirea eficientă a dozelor. În acest context, UE va contribui, de asemenea, la lupta împotriva dezinformării legate de sănătate.
Comisia Europeană, împreună cu Belgia, Franța și Germania, sprijină cu 40 milioane de euro transferul de tehnologie ARNm necesară dezvoltării de vaccinuri împotriva COVID-19. Scopul acestei finanțări este de a susține construirea suveranității strategice a Africii în ceea ce privește producția de vaccinuri și producția farmaceutică per ansamblu, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Uniunea Africană și Uniunea Europeană au subliniat caracterul urgent al contribuției OMC la lupta împotriva pandemiei și la redresarea economiei mondiale și se angajează să se implice în mod constructiv în vederea încheierii unui acord privind un răspuns cuprinzător al OMC privind pandemia, care să includă aspecte legate de comerț, precum și aspecte legate de proprietatea intelectuală.
Învățând din criza actuală din domeniul sănătății, UE se angajează să sprijine suveranitatea deplină a Africii în materie de sănătate. În acest scop, Uniunea Europeană susține o agendă comună pentru fabricarea vaccinurilor și a medicamentelor în Africa, inclusiv investiții în capacitățile de producție, transferuri voluntare de tehnologie, precum și consolidarea cadrului de reglementare pentru a permite accesul echitabil la vaccinuri, diagnostice și produse terapeutice.
O Africă și o Europă prosperă și durabilă
Uniunea Europeană a anunțat un pachet de investiții „Africa-Europa” în valoare de cel puțin 150 de miliarde de euro care va sprijini ambiția comună pentru 2030 și pentru Agenda 2063 a UA, compus dintr-un pachet de investiții, un pachet privind sănătatea și un pachet privind educația. Pachetul ambițios de investiții Global Gateway Africa-Europa va intensifica investițiile în infrastructură, asistență medicală și educație, ținând seama de provocările globale, cum ar fi schimbările climatice și actuala criză din domeniul sănătății.
În ceea ce privește sectorul sănătății, UE va sprijini inițiativele pentru pregătirea în cazul unor viitoare pandemii, securitatea sanitară și accesul echitabil la servicii de sănătate esențiale. În ceea ce privește educația, UE va investi în educația de calitate incluzivă și echitabilă prin îmbunătățirea cadrelor politice și juridice, a accesului și a formării profesorilor, pentru a contribui la furnizarea în condiții de siguranță a serviciilor educaționale și pentru a asigura că sunt abordate deficiențele de învățare rezultate în urma pandemiei.
O cooperare reînnoită și consolidată privind pacea și securitatea
„Confruntându-ne cu provocările tot mai mari în materie de securitate comună, anunțăm o cooperare reînnoită și consolidată pentru pace și securitate. Ne exprimăm angajamentul de a promova cooperarea noastră prin sprijinirea formării adecvate, a consolidării capacităților și a echipamentelor, în vederea consolidării și extinderii operațiunilor de pace autonome ale forțelor de apărare și de securitate africane, inclusiv prin intermediul misiunilor UE. Ne vom uni eforturile pentru a promova în continuare statul de drept, pacea și securitatea. Vom continua să promovăm respectarea drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar”, se precizează în declarația citată.
Un parteneriat consolidat și reciproc pentru migrație și mobilitate.
Uniunea Europeană va continua să abordeze toate aspectele legate de migrație și mobilitate, în conformitate cu competențele naționale, într-o manieră integrată, cuprinzătoare și echilibrată.
„Vom acționa într-un spirit de responsabilitate și angajament comun, cu respectarea deplină a dreptului internațional și a drepturilor fundamentale ale omului. Prin acțiuni comune și prin consolidarea capacităților, inclusiv cu instituții africane specializate în domeniul migrației, UE vom urmări prevenirea migrației ilegale, consolidarea cooperării împotriva contrabandei și a traficului de persoane”.
Un angajament față de multilateralism
Uniunea Europeană și Uniunea Africană vor lucra împreună pentru a promova un multilateralism eficient în cadrul ordinii internaționale bazate pe reguli, cu ONU în centrul acesteia. „Ne angajăm să depunem eforturi pentru a obține poziții mai convergente în cadrul forurilor multilaterale pentru a reduce inegalitățile globale, a consolida solidaritatea, a promova cooperarea internațională, a combate și a atenua schimbările climatice și a îmbunătăți furnizarea de “bunuri publice globale”, în conformitate cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cu Agenda 2063 a UA”, se arată în declarație.
Mai mult, UE se angajează să acorde sprijin politic pentru a realiza reforma necesară a OMC și pentru a îmbunătăți funcționarea acesteia în vederea consolidării sistemului comercial multilateral. Ambele părți se angajează să contribuie la eforturile de reformă a sistemului ONU, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU și să pună în aplicare integral Acordul de la Paris.
„Salutăm discuțiile fructuoase din cadrul sesiunilor de masă rotundă privind finanțarea pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii; schimbările climatice și tranziția energetică, digitalul și transporturile (conectivitate și infrastructură); pacea, securitatea și guvernanța; sprijinul sectorului privat și integrarea economică; educația, cultura și formarea profesională, migrația și mobilitatea; agricultura și dezvoltarea durabilă; și sistemele de sănătate și producția de vaccinuri, care au avut loc în timpul reuniunii la nivel înalt”, se precizează în finalul declarației.
Reamintim că înaintea Summit-ului UE-UA, în semn de susținere fermă a activității Agenției de Dezvoltare a Uniunii Africane-NEPAD (AUDA-NEPAD) în vederea consolidării autorităților de reglementare a medicamentelor și a îmbunătățirii securității sanitare pe continentul african, Uniunea Europeană (UE) – inclusiv Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și statele membre ale UE Belgia, Franța și Germania – și Fundația Bill și Melinda Gates (BMGF) au anunțat că vor mobiliza peste 100 de milioane de euro în următorii cinci ani pentru a sprijini recent înființata Agenție Africană pentru Medicamente (AMA) și alte inițiative africane de reglementare a medicamentelor la nivel regional și național. Acest sprijin pentru consolidarea capacității de reglementare va îmbunătăți securitatea sanitară în Africa, inclusiv prin extinderea producției locale de medicamente, vaccinuri și alte instrumente de sănătate de calitate, sigure, eficiente și la prețuri accesibile.