Connect with us

INTERNAȚIONAL

Al șaselea Summit UE-UA, o viziune comună pentru 2030: Uniunea Europeană lansează pachetul de investiții „Global Gateway” pentru Africa în valoare de 150 miliarde de euro

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Conștienți de provocările și oportunitățile comune fără precedent și din ce în ce mai numeroase, liderii Uniunii Europene și ai Uniunii Africane (UA) se angajează să adopte o viziune comună pentru un parteneriat reînnoit în vederea construirii unui viitor comun, în calitate de parteneri și vecini apropiați, se arată în declarația comună aprobată în urma celui de-al șaselea Summit UE-UA, de la Bruxelles.

Summitul din acest an care a avut loc la Bruxelles, în perioada 17-18 februarie, a reprezentat o ocazie unică de a pune bazele unui parteneriat UA-UE reînnoit și aprofundat, cu cea mai mare implicare politică și bazat pe încredere și pe o înțelegere clară a intereselor reciproce.

Două Uniuni, o viziune comună

„Suntem de acord că scopul viziunii comune este de a consolidarea unui parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace și un parteneriat durabil privind dezvoltarea economică și prosperitatea pentru cetățenii noștri și pentru viitorul nostru”, se arată în declarația citată. 

Potrivit sursei, acest parteneriat reînnoit se va baza pe recunoașterea istoriei, pe legăturile umane, pe respectul suveranității, pe respect reciproc și responsabilitate, pe valori comune, pe egalitatea între parteneri și pe angajamente reciproce. Acesta își propune să fie forța motrice în promovarea priorităților și a valorilor comune, a dreptului internațional și în protejarea intereselor și a bunurilor comune. Printre acestea se numără: securitatea și prosperitatea cetățenilor, protecția drepturilor omului, egalitatea de gen, respectarea principiilor democratice, buna guvernanță și statul de drept, acțiunile de conservare a climei, a mediului și a biodiversității, creșterea economică durabilă și favorabilă incluziunii, lupta împotriva inegalităților, sprijinirea drepturilor copiilor și a persoanelor defavorizate.

Un parteneriat reînnoit

Parteneriatul reînnoit abordează atât oportunitățile și provocările imediate, cât și posibilitățile pe termen lung pe care le oferă. Provocarea imediată constă în asigurarea unui acces corect și echitabil la vaccinuri. „Împreună vom sprijini mecanismele locale și regionale de achiziție, precum și alocarea și desfășurarea produselor medicale”, se menționează în declarație. 

UE reafirmă angajamentul de a furniza cel puțin 450 de milioane de doze de vaccin în Africa, în coordonare cu platforma AVATT (Africa Vaccine Acquisition Task Team), până la jumătatea anului 2022. Contribuind la acest obiectiv și completând acțiunile AVATT,  Team Europe a furnizat peste 3 miliarde USD (adică echivalentul a 400 de milioane de doze de vaccin) pentru facilitatea Covax și pentru vaccinarea pe continentul african. 

De asemenea, Team Europe va mobiliza 425 de milioane de euro pentru a accelera ritmul de vaccinare și pentru a sprijini distribuirea eficientă a dozelor.  În acest context, UE va contribui, de asemenea, la lupta împotriva dezinformării legate de sănătate.

Comisia Europeană, împreună cu Belgia, Franța și Germania, sprijină cu 40 milioane de euro transferul de tehnologie ARNm necesară dezvoltării de vaccinuri împotriva COVID-19. Scopul acestei finanțări este de a susține construirea suveranității strategice a Africii în ceea ce privește producția de vaccinuri și producția farmaceutică per ansamblu, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Uniunea Africană și Uniunea Europeană au subliniat caracterul urgent al contribuției OMC la lupta împotriva pandemiei și la redresarea economiei mondiale și se angajează să se implice în mod constructiv în vederea încheierii unui acord privind un răspuns cuprinzător al OMC privind pandemia, care să includă aspecte legate de comerț, precum și aspecte legate de proprietatea intelectuală.

Învățând din criza actuală din domeniul sănătății, UE se angajează să sprijine suveranitatea deplină a Africii în materie de sănătate. În acest scop, Uniunea Europeană susține o agendă comună pentru fabricarea vaccinurilor și a medicamentelor în Africa, inclusiv investiții în capacitățile de producție, transferuri voluntare de tehnologie, precum și consolidarea cadrului de reglementare pentru a permite accesul echitabil la vaccinuri, diagnostice și produse terapeutice.

O Africă și o Europă prosperă și durabilă

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de investiții „Africa-Europa” în valoare de cel puțin 150 de miliarde de euro care va sprijini ambiția comună pentru 2030 și pentru Agenda 2063 a UA, compus dintr-un pachet de investiții, un pachet privind sănătatea și un pachet privind educația. Pachetul ambițios de investiții Global Gateway Africa-Europa va intensifica investițiile în infrastructură, asistență medicală și educație, ținând seama de provocările globale, cum ar fi schimbările climatice și actuala criză din domeniul sănătății.

În ceea ce privește sectorul sănătății, UE va sprijini inițiativele pentru pregătirea în cazul unor viitoare pandemii, securitatea sanitară și accesul echitabil la servicii de sănătate esențiale. În ceea ce privește educația, UE va investi în educația de calitate incluzivă și echitabilă prin îmbunătățirea cadrelor politice și juridice, a accesului și a formării profesorilor, pentru a contribui la furnizarea în condiții de siguranță a serviciilor educaționale și pentru a asigura că sunt abordate deficiențele de învățare rezultate în urma pandemiei. 

O cooperare reînnoită și consolidată privind pacea și securitatea

„Confruntându-ne cu provocările tot mai mari în materie de securitate comună, anunțăm o cooperare reînnoită și consolidată pentru pace și securitate. Ne exprimăm angajamentul de a promova cooperarea noastră prin sprijinirea formării adecvate, a consolidării capacităților și a echipamentelor, în vederea consolidării și extinderii operațiunilor de pace autonome ale forțelor de apărare și de securitate africane, inclusiv prin intermediul misiunilor UE. Ne vom uni eforturile pentru a promova în continuare statul de drept, pacea și securitatea. Vom continua să promovăm respectarea drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar”, se precizează în declarația citată. 

Un parteneriat consolidat și reciproc pentru migrație și mobilitate.

Uniunea Europeană va continua să abordeze toate aspectele legate de migrație și mobilitate, în conformitate cu competențele naționale, într-o manieră integrată, cuprinzătoare și echilibrată.

„Vom acționa într-un spirit de responsabilitate și angajament comun, cu respectarea deplină a dreptului internațional și a drepturilor fundamentale ale omului. Prin acțiuni comune și prin consolidarea capacităților, inclusiv cu instituții africane specializate în domeniul migrației, UE vom urmări prevenirea migrației ilegale, consolidarea cooperării împotriva contrabandei și a traficului de persoane”. 

Un angajament față de multilateralism

Uniunea Europeană și Uniunea Africană vor lucra împreună pentru a promova un multilateralism eficient în cadrul ordinii internaționale bazate pe reguli, cu ONU în centrul acesteia. „Ne angajăm să depunem eforturi pentru a obține poziții mai convergente în cadrul forurilor multilaterale pentru a reduce inegalitățile globale,  a consolida solidaritatea, a promova cooperarea internațională, a combate și a atenua schimbările climatice și a îmbunătăți furnizarea de “bunuri publice globale”, în conformitate cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cu Agenda 2063 a UA”, se arată în declarație. 

Mai mult, UE se angajează să acorde sprijin politic pentru a realiza reforma necesară a OMC și pentru a îmbunătăți funcționarea acesteia în vederea consolidării sistemului comercial multilateral. Ambele părți se angajează să contribuie la eforturile de reformă a sistemului ONU, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU și să pună în aplicare integral Acordul de la Paris. 

„Salutăm discuțiile fructuoase din cadrul sesiunilor de masă rotundă privind finanțarea pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii; schimbările climatice și tranziția energetică, digitalul și transporturile (conectivitate și infrastructură); pacea, securitatea și guvernanța; sprijinul sectorului privat și integrarea economică; educația, cultura și formarea profesională, migrația și mobilitatea; agricultura și dezvoltarea durabilă; și sistemele de sănătate și producția de vaccinuri, care au avut loc în timpul reuniunii la nivel înalt”, se precizează în finalul declarației. 

Reamintim că înaintea Summit-ului UE-UA, în semn de susținere fermă a activității Agenției de Dezvoltare a Uniunii Africane-NEPAD (AUDA-NEPAD) în vederea consolidării autorităților de reglementare a medicamentelor și a îmbunătățirii securității sanitare pe continentul african, Uniunea Europeană (UE) – inclusiv Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și statele membre ale UE Belgia, Franța și Germania – și Fundația Bill și Melinda Gates (BMGF) au anunțat că vor mobiliza peste 100 de milioane de euro în următorii cinci ani pentru a sprijini recent înființata Agenție Africană pentru Medicamente (AMA) și alte inițiative africane de reglementare a medicamentelor la nivel regional și național. Acest sprijin pentru consolidarea capacității de reglementare va îmbunătăți securitatea sanitară în Africa, inclusiv prin extinderea producției locale de medicamente, vaccinuri și alte instrumente de sănătate de calitate, sigure, eficiente și la prețuri accesibile.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

INTERNAȚIONAL

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

Published

on

© POTUS/ Twitter

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au prezentat vineri un front unit împotriva regimurilor autoritare, Biden vizitând capitala canadiană la câteva zile după ce liderii Chinei și Rusiei au avut un summit la Moscova, context în care liderii celor două state vecine, partenere și aliate au anunțat acorduri privind semiconductorii, migrația și reafirmând sprijinul pentru securitatea și apărarea aliaților NATO și pentru susținerea Ucrainei, relatează Reuters într-un amplu material consacrat întâlnirii.

Întrevederea dintre Biden și Trudeau s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune ale cărei principale puncte au vizat consolidarea rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu minerale și semiconductoare esențiale, consolidarea alianțelor globale și investiți în apărarea și securitatea colectivă.

La o conferință de presă comună cu Trudeau, Biden a pus la îndoială nivelul de cooperare dintre China și Rusia, menționând că China nu a furnizat arme Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Biden a declarat că SUA au extins alianțele, inclusiv cu NATO, G7, Coreea de Sud și națiunile QUAD formate din SUA, Australia, India și Japonia.

“Ne-am extins semnificativ alianțele”, a spus Biden, continuând: “Spuneți-mi cum vedeți, de fapt, o circumstanță în care China și-a luat un angajament semnificativ față de Rusia. Ce angajament își pot lua?”

Adresându-se parlamentului canadian, Biden a declarat că, în calitate de membri NATO, cele două țări vor “apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”.

Trudeau a declarat în cadrul conferinței de presă că Ucraina este o problemă de top.

“Astăzi ne-am reafirmat sprijinul nostru ferm pentru poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale și barbare a lui Putin”, a spus Trudeau.

În cadrul conferinței de presă, Trudeau a anunțat că cei doi lideri au semnat un acord cu IBM (IBM.N) pentru a dezvolta capacitatea de producție de semiconductori și a reduce dependența de producătorii străini, după ce problemele legate de lanțul de aprovizionare au afectat ambele țări.

“Statele Unite și Canada vor colabora pentru a crea un lanț de aprovizionare nord-american cu minerale critice puternic, responsabil din punct de vedere ecologic și rezistent”, arată și declarația comună adoptată.

Înainte de întâlnirile lor, cei doi lideri ajunseseră deja la un acord menit să împiedice solicitanții de azil să traverseze frontiera terestră comună dintre SUA și Canada prin puncte de trecere neoficiale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

Published

on

© US Embassy Bucharest

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a efectuat sâmbătă o vizită la Constanţa pentru a sublinia importanţa interacţiunilor regionale, continuarea cooperării în domeniul securităţii şi schimburile comerciale şi investiţiile în creştere, informează Ambasada Statelor Unite la București într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirile avute s-au concentrat asupra evoluţiilor politice şi economice din regiune, a schimburilor comerciale, a libertăţii religioase, a educaţiei şi a consolidării relaţiilor dintre popoare. 

Diplomatul american şi interlocutorii săi au discutat şi despre nevoia descurajării unor viitoare acte de agresiune, ceea ce ar permite regiunii Mării Negre să îşi atingă potenţialul deplin. 

Kavalec a vizitat şi Portul Constanţa, care are un rol crucial în gestionarea, depozitarea în silozuri şi tranzitul cerealelor ucrainene care ajung aici pe cale maritimă, ferată şi rutieră.

“Mi-a plăcut foarte mult vizita mea de astăzi la Constanța, unul dintre principalele motoare economice ale dezvoltării României și unul dintre cele mai dinamice orașe din Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadoarea SUA.

Vizita a inclus întâlniri cu Primarul Municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, cu Directorul General al companiei ADM România, Anton Povkhan, Directorul General al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA Constanţa, Florin Vizan, şi cu Muftiul Cultului Musulman din România, domnul Muurat Iusuf.

Pentru a accentua colaborarea academică româno-americană, ambasadoarea americană s-a întâlnit la Universitatea Ovidius cu rectorul Dan Marcel Iliescu, vice-rectorul Mihai Gîrţu, coordonatoarea programului de Studii Americane, Ludmila Martanovschi, directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” a Universității „Ovidius”, Florentina Nicolae, şi cu studenţi şi profesori de la specializarea Studii Americane. Ambasadoarea a vizitat şi centrul de resurse American Corner Constanţa, s-a întâlnit cu echipa acestuia şi a participat la o masă rotundă cu jurnalişti din regiune.

În cursul vizitei, Kavalec a subliniat că Statele Unite ale Americii sunt solidare cu poporul român şi a accentuat importanţa vitală a rezilienţei în regiunea Mării Negre.

Continue Reading

SECURITATE

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

Published

on

© Stefano Sannino/ Twitter

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au desfășurat în această săptămână primul lor exercițiu naval comun, astfel cum s-a decis în cadrul ultimei runde de consultări la nivel înalt UE-SUA privind Indo-Pacific din 2 decembrie 2022, informează într-un comunicat comun Serviciul European de Acțiune Externă și Departamentul de Stat al SUA.

Exercițiul naval comun a avut loc în perioada 23-24 martie în cadrul patrulării și exercitării libertății de navigație în largul mării de către UE și SUA. La exercițiu au participat USS PAUL HAMILTON, precum și nava spaniolă REINA SOFIA și nava italiană CARLO BERGAMINI ale Forței navale a UE în cadrul Operațiunii Atalanta.

Acesta a inclus schimburi profesionale cu privire la procedurile de îmbarcare, navigația navelor și instruiri menite să îmbunătățească interoperabilitatea și integrarea.

 

Exercițiul face parte din angajamentul comun al UE și al Statelor Unite de a depune eforturi în vederea unei cooperări maritime practice și de a sprijini un Indo-Pacific liber și deschis, în conformitate cu documente precum Busola Strategică a UE, Strategia UE de cooperare în Indo-Pacific și Strategia Indo-Pacific a SUA.

UE și Statele Unite își reafirmă angajamentul de a continua coordonarea și activitatea complementară pentru securitatea maritimă regională în vederea sprijinirii libertății de navigație și a altor utilizări legale ale mării la nivel internațional în Indo-Pacific, mai arată sursa citată.

Continue Reading

Facebook

U.E.5 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.6 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending