Connect with us

U.E.

Alegeri anticipate în Marea Britanie. Ce le promit cetățenilor principalele partide aflate în cursa electorală

Published

on

Britanicii sunt așteptați joi la urne pentru a face o alegere crucială privind viitorul ţării post-Brexit, după ce premierul Theresa May a ales să convoace alegeri anticipate argumentând că își dorește unitate în palatul Westminster înainte de începerea negocierilor cu Uniunea Europeană.

Imigraţia, ca și în cazul campaniei privind Brexit, este una dintre principalele probleme dezbătute. În timp ce conservatorii conduși de Theresa May promit să reducă migrația, laburiștii nu menţionează eventuale limite privind imigraţia și promit sprijin pentru tineri, potrivit documentelor principalelor partide politice prezentate de The Telegraph.

În privința Brexit, liberal-democrații se opun ieșirii Marii Britanii din UE și promit organizarea unui nou referendum privind apartenenţa la blocul comunitar.

Programul Conservatorilor

Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Conservatorii s-au angajat să scadă imigraţia, să crească scutirile de taxe pentru persoane fizice și să majoreze finanțările pentru serviciul național de sănătate.

Pensionarii din clasa de mijloc ar urma să îşi piardă beneficiile sociale, potrivit planurior conservatorilor. De asemenea, ei propun ca statul să preia îngrijirea bătrânilor, cu condiţia ca locuinţele acestora să fie vândute de stat după deces. Familia ar urma să primească o parte din suma obţinută din vânzare.

Programul lor include măsuri precum:

-Firmele vor trebui să plătească taxe suplimentare, dacă vor angaja imigranţi non-europeni, iar aceştia din urmă vor fi nevoiţi să aibă contribuţii mai mari la sistemul de sănptate.

-Reducerea migraţiei nete (diferenţa dintre numărul imigranţilor şi cel al emigranţilor) la câteva zeci de mii, 300.000 în prezent.

-Pensionarii nu îşi vor mai plăti pentru propria îngrijire, dacă economiile și bunurile pe care le dețin lor valorează până în suma de 100.000 de lire sterline. În prezent, pragul este de 23.250 de lire sterline.

Programul Laburiștilor

Într-un document de 43 de pagini, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, promite naţionalizarea în domeniul energetic, transporturi și al serviciilor poştale.

Laburiştii promit și anularea taxelor de şcolarizare, creşterea drepturilor angajaţilor şi reintroducerea unei serii de ajutoare sociale.

Principalele puncte ale programului:

-Creşterea taxelor pe venit pentru cei aproximativ 1,2 milioane de oameni care câştigă peste 80.000 de lire sterline.

-Cei care câştigă peste 123.000 de lire sterline vor plăti impozite de 50%.

-Eliminarea internship-urilor neremunerate.

-Formaţiunea nu menţionează eventuale limite privind imigraţia şi promite că va anula pragul de venit actuale pentru soţiile sau soţii imigranţilor din Marea Britanie.

-Laburiștii acceptă rezultatele referendumului privind Brexit și intenționează să ”construiască o nouă relație cu Europa, nu ca membri, ci ca parteneri”, păstrând avantajele pieței unice europene.

-Excluderea posibilității de ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord prealabil

Programul Liberal-democraților

Liberal-democraţii se adresează în special tinerilor, cărora le promit transport în comun gratuit şi ajutoare financiare la cumpărarea de locuinţe.

Formaţiunea încearcă să îi atragă de partea sa şi pe susţinătorii rămânerii Marii Britanii din UE, promiţând că cetățenii britanici “vor avea ultimul cuvânt de spus” privind Brexit şi promit organizarea unui nou referendum privind apartenenţa la blocul comunitar.

Principalele promisiuni din programul electoral:

-Promisiunea de a ”apăra locul Marii Britanii în Europa” şi opunerea ieșirii Marii Britanii din UE.

-Organizarea unui al doilea referendum privind acordul final de Brexit

-Apărarea drepturilor cetăţenilor UE care s-au stabilit în Marea Britanie

-Păstrarea apartenenţei la Piaţa Unică şi Uniunea Vamală

-Păstrarea libertăţii de circulaţie a cetăţenilor UE

Programul UKIP

Partidul populist UKIP a promis introducerea unui sistem de imigraţie de tipul “o persoană venită, o persoană plecată” și interzicerea burqăi în locurile publice.

Liderul Paul Nuttall a anunțat că doresc interzicerea aplicării legii islamice sharia în Marea Britanie.

Totodată, UKIP promite reducerea bugetului Marii Britanii pentru asistenţă externă.

Suținător și promotor al Brexit, partidul dorește eliminarea tuturor steagurile UE din clădirile publice ale Marii Britanii după Breixt, numirea zilei de 23 iunie drept Ziua Independenței. Totodată, UKIP susșine că noul guvern nu va trebui să plătească Uniunii Europene o “factură de divorț”.

Sondaj realizat cu 3 zile înaintea alegerilor. Ce efecte au avut atentatele

Cu doar trei zile înainte de alegerile parlamentare anticipate de 8 iunie, cotidianul The Guardian a făcut public un sondaj ce arată că în ciuda atentatelor din Manchester și Londra, singura formațiune care crește în sondaje este Partidul Laburist.

Opțiunile de vot ale respondenților la sondaj:

– Conservatori: 45% (în staționare față de săptămâna trecută);

– Laburiști: 34% (în creștere cu 1%);

– Liberal-Democrați: 8% (staționare);

– Ukip: 5% (staționare);

– Verzi: 3% (staționare).

 

 

.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană alocă 18,5 milioane de euro României pentru distribuția de fructe, legume și lapte în școli pentru anul școlar 2020-2021

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană a publicat astăzi, 31 martie, bugetul alocat schemei UE pentru școli, în anul școlar 2020/2021, și anume: 145 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și 105 milioane de euro pentru distribuția de lapte către elevi. Din aceștia, România beneficiază de 7,8 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și de 10,7 milioane de euro pentru distribuția de lapte în școlile participante la program, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”În contextul actual, este cu atât mai important ca toți copii din întreaga Europă să știe și să înțeleagă de unde vine hrana noastră. Putem fi mândri de mâncarea hrănitoare, sigură și de înaltă calitate produsă de fermierii noștri. Grație schemei UE pentru școli, copiii pot învăța despre nutriție și agricultură, în paralel cu adoptarea unor obiceiuri de alimentație sănătoasă. Am luat măsuri pentru a ne asigura că schema ia în considerare faptul că școlile au trebuit să fie închise pe întreg teritoriul european din cauza pandemiei de coronavirus. Dar este important să continuăm să privim înainte, să pregătim viitorul și să transmitem un semnal important că viața va continua, odată ce am întors, în mod colectiv, această pagină”, a declarat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

Implementarea schemei în anul școlar curent 2019/2020 este afectată de închiderea școlilor pe întreg teritoriul UE, ca urmare a pandemiei de coronavirus în curs. În anul școlar 2018/2019, schema UE a garantat faptul că peste 20 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană au primit lapte, fructe și legume în timpul școlii, la aceasta adăugându-se măsuri educaționale referitoare la agricultură și la o dietă echilibrată.

Comisia Europeană a oferit clarificări potrivit cărora criza curentă poate fi considerată un caz de ,,forța majoră”. Acest lucru permite statelor membre care recunosc un astfel de caz să ramburseze furnizorii pentru produsele perisabile (fructe, legume, lapte) ce erau prevăzute pentru distribuirea în școlile participante la schemă. Produsele în cauză pot fi, de asemenea, donate spitalelor, organizațiilor caritabile și băncilor de alimente sau altor organizații similare, pentru a ajunge la persoanele nevoiașe. 

Continue Reading

U.E.

Europarlamentari din cele patru colțuri ale UE, apel la liderii UE să privească lupta contra Covid-19 ca pe un proiect european comun care trebuie apărat de ingerințele Rusiei sau Chinei

Published

on

© EU Multimedia Center

Un grup de 39 de europarlamentari din cele patru colțuri ale Uniunii Europene au transmis, la 27 martie, o scrisoare către liderii instituțiilor de la Bruxelles pentru a le solicita atenția sporită și pentru a propune acțiuni concentrate în fața instrumentalizării actualei crize de către țările cu ambiții geopolitice contradictorii, precum China și Rusia, care atacă unitatea și solidaritatea europeană prin intermediul propagandei, precum și pentru ajutorarea statelor membre cele mai afectate de criza de coronavirus, potrivit documentului pus la dispoziție de surse europene pentru caleaeuropeana.ro.

„Ne preocupăm serios de dezinformarea și eforturile de propagandă care vin în special din China și Rusia. Cei mai mulți dintre noi observăm clar că există un efort de a submina UE și de a semăna neîncredere în rândul populației locale și al vecinilor europeni față de UE, valorile și instituțiile sale democratice. Constatările recente ale grupului de lucru East StratCom au indicat acest lucru și ar trebui să continuăm să ne bazăm pe expertiza lor de lungă durată pentru demontarea miturilor propagandistice și a strategiilor de dezinformare”, precizează eurodeputații. „Având în vedere pandemia de COVID 19, ne temem că încercările actuale sunt un risc serios pentru unitatea și stabilitatea noastră pe termen lung și ne vor împiedica să depășim criza, consecințele acesteia și să ne confruntăm împreună cu provocările viitoare”, adaugă aceștia. 

Eurodeputații subliniază că ingerințele Chinei și Rusiei în UE „au fost alimentate de răspunsurile naționaliste inițiale ale țărilor europene, precum și de lipsa unei comunicări transparente cu privire la eforturile instituțiilor UE”. 

În acest sens, aceștia le amintesc liderilor de la Bruxelles că „este timpul să atenuăm această instrumentalizare geopolitică a crizei”. Astfel, cei 39 de politicieni din diferite state membre fac un apel către instituțiile UE și statele membre ale UE să acționeze pe trei dimensiuni și anume, dimensiunea umanitară europeană, dimensiunea europeană a transparenței și dimensiunea geopolitică.

În ceea ce privește dimensiunea umanitară europeană, eurodeputații solicită sporirea forturilor pentru o asistență mai eficientă pentru toate statele noastre membre, în special pentru cele mai afectate sever precum Italia, Spania, unele regiuni din Franța, precum și pentru vecinii și țările partenere.

Mai exact, ei propun măsuri care ar trebui să depășească instrumentele financiare și ar trebui să includă asistență tangibilă și vizibilă, cum ar fi importurile de echipamente și personal calificat, care găzduiesc pacienți bolnavi.

„Desfășurarea masivă de asistență financiară, economică și medicală este chiar necesară”, punctează membrii Parlamentului European.

Mai departe, în ceea ce privește dimensiunea europeană a transparenței, eurodeputații cer instituțiilor UE să elaboreze o strategie pentru transparență și comunicare prin care să se evidențieze asistența de la nivel european, pentru a contracara informațiile incorecte și pentru a semnala cetățenilor UE că „solidaritatea dintre ei este în desfășurare, este posibilă și fezabilă”.

Acest lucru este, de asemenea, necesar pentru a motiva și mobiliza cetățenii și societatea civilă pentru a se alătura luptei împotriva COVID19 care trebuie privit ca „un proiect european comun”, subliniază europarlamentarii.

Aceștia consideră că este nevoie de „o imagine de ansamblu cuprinzătoare, actualizată regulat, a asistenței per ansamblu, pe care UE și statele membre o asigură pentru combaterea COVID 19, care să fie promovată în rândul cetățenilor”.

În cele din urmă, în ceea ce privește dimensiunea geopolitică europeană, semnatarii scrisorii propun să se stabilească o strategie pentru a identifica și face față realităților geopolitice în perioadele de criză și, astfel, să se identifice și să se diminueze încercările guvernelor străine de a exploata criza COVID-19 în detrimentul UE.

Potrivit unui document elaborat în urmă cu două săptămâni de Serviciul European de Acțiune Externă, reiese că Rusia duce o campanie de dezinformare împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere. Apelând la promovarea de „fake news online în engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză, campania rusă folosește rapoarte contradictorii, confuze și rău intenționate pentru a îngreuna activitatea de comunicare a Uniunii Europene privind reacția sa la pandemie.

Pe acest fundal, președintele francez Emmanuel Macron a reacționat marți, 31 martie, denunțând campaniile de propagandă duse de către regimurile de la Beijing şi Moscova în legătură cu ajutoarele livrate Italiei pentru combaterea noului coronavirus, subliniind că Franţa şi Germania acordă asistenţă „fără să facă poze”. De asemenea, liderul francez a subliniat că poate ajutorul dat Italiei de Franța și Germania, care au donat mai multe măști și echipamente medicale decât China, nu este „suficient, dar este deja un început”. Astfel, Macron a îndemnat la ignorarea informațiilor tendențioase care vin din partea „concurenților internaționali”. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

România și alte șapte state UE cer Comisiei Europene să amâne reforma Pachetului Mobilitate și să ajute firmele de transport rutier afectate de COVID-19

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

Un număr de opt state membre UE, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să sprijine firmele de transport rutier afectate de pandemia de coronavirus şi de asemenea să oprească lucrul la o reformă destinată să îmbunătăţească condiţiile de lucru ale şoferilor de camion, care în opinia celor opt state ar pune companiile vulnerabile într-o situaţie nefavorabilă, transmite Reuters.

Potrivit unei scrisori consultate de Reuters, miniştrii Transporturilor din Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, Cipru, Letonia, Malta şi România au apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să susţină companiile de transport la fel cum a luat măsuri pentru a veni în ajutorul companiilor aeriene cu probleme, relatează Agerpres.

“În schimb, suntem pe cale să adoptăm primul Pachet Mobilitate, ale cărui prevederi, combinate cu consecinţele pandemiei de coronavirus, va însemna sfârşitul pentru multe companii europene de transport rutier”, se arată în scrisoarea trimisă preşedinţilor principalelor trei instituţii europene.

Încă înainte de izbucnirea pandemiei, acelaşi state membre din estul Europei se gândeau la posibilitatea de a ataca în justiţie încercările de a reforma regulile care guvernează sectorul european al transportului rutier, reformă care potrivit oponenţilor pune firmele de transport din estul Europei într-o poziţie dezavantajoasă prin aceea că le obligă să trimită camioanele goale în ţările de origine, ceea ce generează costuri suplimentare şi emisii suplimentare de CO2.

Însă, în luna decembrie 2019, majoritatea statelor UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la Pachetul Mobilitate, o reformă are este susţinută de statele membre bogate, precum Franţa şi Olanda. Reforma ar obliga camioanele să revină în ţările de origine odată la patru săptămâni, iar şoferii trebuie să beneficieze de perioadă de odihnă în afara cabinei vehiculului.

Uniunea Europeană intenţiona să adopte în mod definitiv noile norme din Pachetul Mobilitate la o reuniune programată pentru data de 24 martie, dar pandemia de coronavirus a modificat agenda.

Transportul rutier, care este responsabil pentru 75% din livrările de marfă în UE, a fost afectat puternic de pandemia de coronavirus în condiţiile în care ţările au impus restricţii la frontieră, ceea ce a creat timpi de aşteptare de peste 24 de ore la unele frontiere interne. Executivul european a cerut statelor membre să pună la punct “coridoare verzi” pentru a permite produselor proaspete şi medicamentelor să evite blocajele de trafic.

De altfel, într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru transport Adina Vălean, și eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să sisteze procedurile de adoptare a Pachetului Mobilitate la nivel european, în contextul crizei pandemiei cu COVID-19.

Propusă de Comisia Europeană în mai 2017, reforma condiţiilor de lucru ale transportatorilor ”Pachetul Mobilitate” a dat naştere unei dispute politice pe fondul unei concurenţe puternice într-un sector sensibil.

Pe de o parte, Franța, Germania și țările Benelex susţin aplicarea unei legislaţii stricte pentru a contracara dumping-ul social, în timp ce ţările din Europa de Est (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letonia şi Lituania) pledează pentru o viziune mai suplă, reproșând un protecționism ascuns și încălcarea liberei circulații.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending