Connect with us

NEWS

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Primii candidați din lista PNL la europarlamentare, lansați într-un eveniment cu iz de Champions League la Brăila. VIDEO

Published

on

PNL și-a prezentat sâmbătă la Brăila primii candidați din lista pentru europarlamentare sub sloganul “EuroCampioni la fapte” într-un eveniment al cărui punct central a fost o cupă a eurocampionilor, scrie AGERPRES. Evenimentul, în cadrul căruia au fost prezentați ca “echipă a eurocampionilor” Adina Vălean, Cristian Bușoi, Renate Weber, Eduard Hellvig și Ramona Mănescu, a început pe ritmuri fotbalistice, cu imnul “Champions League”, după care a fost intonat Imnul național “Deșteaptă-te române”.

PNL_BrailaDe-o parte și de-a alta a afișului din Sala Polivalentă “Danubius” din Brăila cu primii candidați ai liberalilor la europarlamentare au fost afișate alte două mashuri, care conțineau și simbolul cupei, cu mesajele “Unitatea aduce victoria”, cu imaginea liderului PNL, Crin Antonescu, și “Competența câștigă lupta”, cu cea a prim-vicepreședintelui liberalilor, Klaus Iohannis.

Cei care au luat cuvântul la eveniment au vorbit de pe o mică scenă, pe care a fost postată pe un stativ cupa eurocampionilor, un trofeu auriu de circa trei kilograme.

Fiecare candidat liberal la alegerile europarlamentare și-a prezentat realizările din mandatul actual de eurodeputat, iar liderul PNL, Crin Antonescu, a vorbit despre România în Uniunea Europeană.

“România nu este un copil sărac la masa Europei. România seamănă poate cu un copil de origine modestă dat la o școală înaltă. Dar este un copil frumos, este un copil inteligent, este un copil care vrea să învețe, este un copil care vrea să reușească. (…) Românii au un cuvânt mult mai puternic de spus în Europa despre ei și despre Europa căreia îi aparțin. Vrem o Europă mai dinamică din punct de vedere economic și mai puțin birocratică, o Europă în care poveștile dulcegi ale socialismului nu mai merg și în care formulele populiste au dus, iată, la ridicarea unui val extremist și antieuropean în țări care sunt leagănul și modelul democrației ca Franța și ca Marea Britanie. Vrem o Europă mai coerentă în politica sa externă, mai înțelegătoare cu diversitatea și cu diferența. Vrem o Europă unită, vrem o Europă cu acțiuni și cu politici coerente, dar vrem o Europă în care indivizii, ca și națiunile, să-și păstreze dreptul la diferență”, a subliniat Antonescu.

La finalul discursului, liderul PNL i-a înmânat “cupa eurocampionilor” Ramonei Mănescu, având ca fundal, din nou, imnul “Champions League” și confetti albastre și galbene.

“Aș vrea ca acest simbol al competiției, al victoriei și al onoarei să-l înmânez astăzi celor care ne-au reprezentat până acum în Parlamentul European, dar să-l înmânez nu numai ca mulțumire, ci și ca îndemn pentru victorie în următoarea competiție. Victorie!”, a afirmat Antonescu.

La acest eveniment, care s-a încheiat cu imnul PNL, au asistat aproximativ 3.000 de liberali din județele Brăila, Constanța, Tulcea, Vrancea, Buzău și Galați. Eurodeputata Norica Nicolai, care deschide lista PNL la europarlamentare, nu a fost prezentă la acest eveniment.

În conferința de presă de după eveniment, Antonescu a explicat că acest concept de campanie electorală cu trimitere la Champions League nu reprezintă o intervenție a politicului în fotbal și nici invers.

“E vorba de o simbolistică, nu introducem nicio politică în fotbal, nici fotbalul în politică, e vorba de o anumită simbolistică și cred că în chestiunea asta nu este nimic incorect”, a spus liderul PNL.

El a apreciat că elementele de decor nu sunt atât de importante.

“Am vorbit de lângă o cupă, dar nu din cupă, adică nu înlocuim tribuna. Important e ce spunem, că spunem de pe un podium, că spunem de la o scenă, la un format, acestea sunt chestiuni de decor”, a afirmat Antonescu.

La rândul său, șeful de campanie al PNL pentru alegerile pentru PE, Marian Petrache, a explicat că acest concept de campanie a fost preluat în legătură cu faptul că filialele liberalilor doresc ca fiecare euroregiune să aibă un europarlamentar care să o reprezinte la Bruxelles.

“Am ales acest mod de lansare pentru că din analizele noastre, în percepția publică, europarlamentarii liberali sunt văzuți cel mai bine dintre toți europarlamentarii români și plecând de la acest aspect, pentru că au o notorietate pozitivă foarte mare, ne-am gândit la acest concept de lansare. El este strâns legat de dorința filialelor noastre de a avea fiecare euroregiune românească un europarlamentar care să-i reprezinte la Bruxelles”, a spus Petrache.

El a menționat că nu a vorbit la UEFA pentru a putea prelua imnul “Ligii Campionilor”, dar nu crede că vor fi probleme.

“Cunosc câțiva oameni la UEFA, dacă e ceva…”, a completat Antonescu.

INTERNAȚIONAL

Posibila intenție a lui Donald Trump de a retrage SUA din NATO, blocată printr-un vot bipartizan copleșitor în Camera Reprezentanților

Published

on

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat marţi o lege în care exprimă sprijinul legislativului american faţă de NATO, în condițiile în care în presa americană au apărut mai multe informații cu privire la intenția președintelui Donald Trump de a pregăti o retragere a Statelor Unite din Alianța Nord-Atlantică, scrie Defense News.

În urma unui vot bipartizan încheiat cu 357 de voturi pentru și 22 împotrivă, Camera condusă de democrați a trimis către Senat documentul intitulat ”NATO Support Act”, prin care este prevăzută interzicerea utilizării fondurilor federale pentru a retrage Statele Unite din NATO, alianța politico-militară care împlinește anul acesta 70 de ani de la înființare.

Potrivit sursei citate, 22 de republicani au votat nu, în timp ce 28 de republicani și 26 de democrați nu au votat.

Proiectul de lege mai afirmă sprijinul pentru NATO și clauza sa de apărare reciprocă, pentru finanțare “robustă” a SUA la nivelul Inițiativei Europene de Descurajare și pentru atingerea de către fiecare stat membru a unui buget pentru apărare de cel puțin 2% din PIB până în 2024.

Documentul adoptat de Camera Reprezentanților are rolul să blocheze o posibilă mișcare din partea lui Donald Trump pentru retragerea SUA din NATO.

Cutremur transatlantic? New York Times anunță că Donald Trump a discutat de mai multe ori în 2018 despre posibilitatea retragerii SUA din NATO

 New York Times a relatat săptămâna trecută că președintele american a adus în discuție de mai multe ori pe parcursul anului 2018, în convorbiri private, o posibilă retragere a SUA din NATO, ceea ce ar echivala cu distrugerea Alianței. 

FOTO: NATO

Reamintim că o primă dispută puternică între SUA și mai mulți aliați europeni, îndeosebi, Germania, s-a consumat în timpul summit-ului NATO de la Bruxelles din 11-12 iulie. Ecoul confruntării politice pe tema cheltuielilor militare și a alocării a minim 2% din PIB pentru apărare a pornit de la momentul anulării unei întrevederi bilaterale între președintele american și omologul său român în cadrul summit-ului aliat.

De asemenea, o teamă majoră privind riscul unei dezangajări americane față de angajamentele NATO este dată și de informațiile recente privind o potențială decizie a președintelui american de a înjumătăți contingentul american în Afganistan sau forțele terestre ale SUA amplasate în Germania.

Donald Trump și-a reafirmat angajamentul de “100%” față de NATO la prezentarea Strategiei SUA pentru apărare antirachetă

Ulterior însă, în discursul său de prezentare a Strategiei antirachetă a Statelor Unite, Donald Trump a dat asigurări că sprijină “100%” NATO, însă a cerut încă o dată celorlalte state membre să-şi crească cheltuielile militare.

Vom fi cu NATO 100%, însă, aşa cum le-am spus ţărilor (membre ale Alianţei), trebuie să schimbaţi viteza şi trebuie să plătiţi“, a declarat preşedintele american, la Pentagon, tot săptămâna trecută.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Cel mai important diplomat pentru Europa de Est din administrația Trump demisionează. Cine îi va lua locul lui Wess Mitchell

Published

on

Cel mai important diplomat în dimensiunea afacerilor europene și al relației cu Europa de Est din cadrul administrației președintelui american Donald Trump a anunțat marți că demisionează, invocând motive personale.

Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri europene şi euroasiatice, a anunţat marţi seară că demisionează, la doar 16 luni după preluarea funcţiei, informează Washington Post, citând scrisoarea acestuia.

Întrucât administrația își încheie cel de-al doilea an de activitate, simt că am finalizat ceea ce am hotărât să fac când am acceptat această poziție“, a scris el, citând dezvoltarea unei strategii europene și ajutând tranziția de la fostul secretar de Stat Rex Tillerson către actualul șef al diplomației americane, Mike Pompeo.

“Ca atare, cred că a venit timpul să petrec mai mult timp cu familia mea, care a suferit multe zile fără mine în ultimele câteva luni”.

Într-un interviu, Mitchell a declarat că demisia sa nu este un protest împotriva politicilor administrației sau a direcției politicii externe și a lăudat viziunea lui Pompeo.

Mitchell va părăsi poziția de asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice la 15 februarie, potrivit sursei citate, rolul său urmând a fi preluat de către Elisabeth Millard, adjunctul său. 

Reamintim că Wess Mitchell este diplomatul american care în urmă cu câteva luni anunța revenirea la competiția marilor puteri între SUA, Rusia și China, chiar în fief-ul aliaților săi din Europa Centrală și de Est și făcea un apel către parteneri să nu își facă iluzii că puteri precum Moscova și Beijing ”sunt prietene”.

De altfel, într-una din vizitele sale a București, Mitchell declara că România este un simbol al libertății la frontiera estică a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice și arăta că administrația americană apreciază angajamentul strategic al Bucureștiului și seriozitatea din cadrul NATO.

Expert în politica şi istoria Europei, diplomatul Wess Mitchell a devenit adjunct al secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia în noiembrie 2017.

A. Wess Mitchell este un cunoscător avizat al regiunii central și est-europene, fiind co-fondator al singurului think tank specializat în Europa Centrală și de Est – Center for European Policy Analysis (CEPA) – ce are sediul la Washington.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

După o absență de mai bine de un deceniu, România va fi reprezentantă la Forumul Economic Mondial de la Davos, care reunește cele mai importante figuri din sfera economică și politică la nivel mondial

Published

on

Vicepremierul Ana Birchall reprezintă România la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, într-un moment în care Europa se află în mijlocul unor dezbateri legate de cum va arăta viitorul Uniunii Europene după alegerile din luna mai a anului 2019, iar România, care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, are ocazia de a avea un aport pozitiv prin promovarea unității.

Trebuie precizat că ultima participarea a unui reprezentant al statului român la Formul Economic Mondial de la Davos, care reunește anual elita mondială din mediul politic, economic și de afaceri, a avut loc acum mai bine de un deceniu. 

Brexit-ul, criza „vestelor galbene”, shutdown-ul sau războiul comercial sunt unele dintre motivele pentru care importanți lideri internaționali au anunțat că nu vor fi prezenți.

Marii absenți din acest an sunt președinții american, Donald Trump, francez, Emmanuel Macron, dar și premierul britanic, Theresa May.

Donald Trump a anunțat că nu va participa la Forumul de la Davos, un eveniment rar pentru un președinte american în exercițiu, și nici nu va fi reprezentat. Casa Albă a anunțat că a fost anulată și deplasarea delegației care urma să fie condusă de secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, și de secretarul de stat, Mike Pompeo.

Motivul invocat este shutdown-ul, care paralizează din 22 decembrie un sfert din agențiile federale americane și a cauzat impasul bugetar în Congres, unde democrații se opun finanțării zidului pe care Donald Trump intenționează să-l construiască la frontiera cu Mexicul.

O altă absență în acest an va fi și cea a lui Emmanuel Macron, Palatul Elysee făcând cunoscut că președintele francez nu va participa la Forumul de la Davos pentru a se ocupa de criza „vestelor galbene” și de lansarea marii dezbateri naționale.

Premierul Marii Britanii a declinat invitația pentru Forumul de la Davos pentru a se concentra asupra problemelor legate de Brexit.

A 49-a ediție a Forumului Economic Mondial intenționează să analizeze deciziile de luat pentru un mai bun control al celei de-a 4-a revoluții industriale care se anunță și pentru a pune bazele a ceea ce economiștii numesc mondializarea 4.0.

Deși Forumul de la Davos se axează cu precădere pe aspectele legate de economie, principalele două riscuri ale anului sunt geopolitice pe termen scurt și de mediu pe termen lung și, potrivit experților, aceste două urgențe converg în final spre o destabilizare totală a economiei mondiale.

Continue Reading

Trending