Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2024

Alegeri europene: Parlamentul European pune presiune pe liderii statelor UE și va vota pentru sistemul candidaților cap de listă și un mecanism de alegere a președintelui Comisiei Europene

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Parlamentul European se reunește de luni până joi în penultima sesiune plenară a anului, la Strasbourg, pe ordinea de zi figurând votarea propunerilor pentru sistemul candidaților cap de listă în contextul alegerilor europene din perioada 6-9 iunie 2024.

Propunerile pentru alegerile din 2024 includ un mecanism de alegere a președintelui Comisiei Europene, precum și modalități de creștere a prezenței la vot și de consolidare a proceselor democratice, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Proiectul de text adoptat de Comisia pentru afaceri constituționale solicită un acord obligatoriu între Parlament și Consiliul European cu privire la așa-numitul proces al “candidaților cap de listă” pentru alegerea președintelui Comisiei.

Eurodeputații spun că acești candidați cap de listă, împreună cu președinții partidelor politice europene și ai respectivelor grupuri parlamentare, ar trebui să se angajeze în negocieri imediat după alegeri pentru a prezenta un candidat comun, înainte ca o propunere să fie făcută de Consiliul European.

Rezoluția ce va fi votată vine în contextul în care alegerile pentru Parlamentul European au respectat o singură dată principiul “candidați cap de listă” (Spitzenkandidat), în momentul inaugural al procedurii, după alegerile europene din 2014, când candidatul PPE, Jean-Claude Juncker, a ajuns președinte al Comisiei Europene. În 2019, Consiliul European a ignorat propunerile candidaților cap de listă, precum Manfred Weber (PPE) sau Frans Timmermans (S&D), și a optat pentru numirea Ursulei von der Leyen (PPE) în fruntea Comisiei Europene.

Tratatul în vigoare al Uniunii Europene, cel de la Lisabona, precizează la aliniatul 7 al articolului 17 că, ținând seama de alegerile pentru Parlamentul European şi după ce a procedat la consultările necesare, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei.

Acest candidat este ales de Parlamentul European cu majoritatea membrilor care îl compun. În cazul în care acest candidat nu întruneşte majoritatea, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, propune, în termen de o lună, un nou candidat, care este ales de Parlamentul European în conformitate cu aceeaşi procedură.

Alte propuneri în rezoluția PE includ măsuri de creștere a prezenței la vot și de mobilizare, în special a persoanelor care locuiesc într-un alt stat membru, precum și un apel la progrese în ceea ce privește legislația nerezolvată în materie de alegeri, cum ar fi noua lege electorală europeană și la normele pentru partidele și fundațiile politice europene.

Documentul care va fi votat este o rezoluție non-legislativă și va fi adoptat joi, 23 noiembrie.

În același registru, Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns recent la un acord cu privire la normele care vor face campaniile electorale și pentru referendumuri mai transparente și mai reziliente la ingerințe.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPENE 2024

Liderul celui mai mare partid din UE avertizează cu privire la un Parlament European de extremă dreapta dacă UE nu va gestiona migrația

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a avertizat marți că Uniunea Europene trebuie să controleze migrația dacă vrea să evite o creștere a extremei drepte pe continent.

“Dacă nu găsim o soluție sau o înțelegere comună adecvată pentru a gestiona migrația, atunci sunt foarte îngrijorat în legătură cu următoarele alegeri europene”, a declarat acesta în cadrul unui eveniment al Politico Europe.

Weber a indicat alegerile din Olanda – unde populistul de extremă dreapta Geert Wilders a obținut o victorie surprinzătoare săptămâna trecută – ca exemplu, vorbind despre cum “un mic, mic detaliu … a creat căderea guvernului”.

În mod similar, Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta din Germania, a câștigat teren, propulsată de preocupările legate de migrație, un lucru pe care Weber îl numește “un mare șoc și o chestiune de îngrijorare”.

La nivel european, Weber a îndemnat țările să finalizeze acordul privind migrația. “Trebuie să îi dăm viață”, a spus el.

“Oamenii trebuie să vadă că nu vorbim doar despre migrație, că nu facem apel doar la rezolvarea problemelor, ci suntem cu adevărat capabili să facem legislație și să găsim cu adevărat o soluție la nivel european pentru a opri sosirile ilegale pe teritoriul european”, a conchis liderul PPE.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

PNL și-a desemnat echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare din 2024, care va fi condusă de Lucian Bode

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

PNL şi-a desemnat, luni, echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc anul viitor, a anunţat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, citat de Agerpres.

Stroe a informat, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, că din echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare fac parte: secretarul general Lucian Bode (şef de campanie), prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan, Dan Motreanu, Gheorghe Flutur şi Iulian Dumitrescu, alături de Emil Boc, Vasile Blaga, Ilie Bolojan, Ion Dumitrel şi Hubert Thuma.

“Aceştia sunt cei zece membri ai echipei centrale de campanie şi vor asigura structura organizatorică şi vor întocmi planul de abordare a alegerilor europarlamentare de la anul. Secretarul executiv al acestei comisii este domnul Remus Borza”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, recent, la Sinaia, că liberalii au decis să meargă singuri în alegerile din 2024, “cu optimism şi cu mobilizare, cu ambiţie, cu unitate”.

România va înregistra anul viitor o premieră electorală, când vor fi organizate toate rândurile de alegeri – europarlamentare, locale, generale și prezidențiale. Seria scrutinelor va începe pe data de 9 iunie, cu alegerile pentru Parlamentul European.

La precedentul scrutin european, PNL a obținut cel mai mare scor (27%) și a obținut zece mandate în Parlamentul European, constituind baza celei de-a treia cele mai mari delegații naționale din grupul Partidului Popular European.

De altfel, Congresul Partidului Popular European înainte de alegerile europene de anul viitor va avea loc în România, liderul liberal Niculae Ciucă subliniind că această decizie reprezintă un gest de încredere al PPE față de România, de PNL și de președintele Klaus Iohannis și că obiectivul reuniunii va fi adoptarea strategiei PPE pentru alegerile europarlamentare.

Congresul Partidului Popular European premergător alegerilor europene din 2024 ce va avea loc la București va fi organizat în perioada 6-7 martie 2024.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

“Un discurs fondator”. De la Sorbona, Roberta Metsola face apel la cetățeni să creadă și să apere Europa, cu opt luni înainte de alegerile europene

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Istoria ne-a demonstrat că o Uniune Europeană extinsă servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională, a afirmat, în această săptămână, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un “discurs fondator” susținut la Universitatea Sorbona din Paris, la invitația publicației Le Grand Continent.

În contextul în care războiul se răspândește peste tot, iar peste opt luni vor avea loc alegerile europene, Roberta Metsola a ținut, la Sorbona, un discurs fundamental despre provocările cu care se confruntă o Uniune care navighează în ape tumultoase, consideră cei de la Le Grand Continent.

Vorbind în franceză într-o pronunție similară ca cea a lui Winston Churchill, conform spuselor sale, Metsola și-a expus viziunea pentru o Europă care se află la răscruce de drumuri: conflictul din Ucraina, războiul Sukkot dintre Israel și Hamas, extinderea Uniunii Europene și participarea cetățenilor europeni la alegeri.

“Europa trebuie să răspundă la întrebări foarte serioase. Sunt democrațiile noastre suficient de puternice pentru a răspunde la amenințări totale? Pot economia noastră deschisă și statul nostru de drept să reziste la atacuri? Trebuie ca “legea celui mai puternic” să guverneze relațiile internaționale? Acestea sunt chestiuni vitale pentru Europa. Nu avem de ales decât să ne apărăm civilizația cu fermitate și curaj”, a spus ea, în amfiteatrul Richelieu al prestigioasei universități.

Metsola a evocat și provocările interne cu care se confruntă UE – migrația, competitivitate, ambițiile privind o Europă neutră din punct de vedere climatic și o Europă digitală. De asemenea, a subliniat că sprijinul pentru Ucraina trebuie “să nu fie slăbit”.

“Trebuie să rezistăm pentru a construi și apăra pacea și libertatea. Nu avem dreptul să uităm ceea ce suntem și ceea ce ne dorim. Pentru noi înșine, pentru copiii noștri și pentru Europa”, a spus ea, amintind că face parte dintr-o generație care a fost copil când a căzut Zidul Berlinului, când un popor a manifestat Piața Tiananmen, dar și o generație care și-a amintit de prăbușirea Uniunii Sovietice și de bucuria nestăvilită a milioane de europeni în sfârșit liberi să își aleagă destinul.

“Am trăit această victorie”, a subliniat șefa Parlamentului European, în timp ce a avertizat că mișcările extremiste amenință, din nou, Europa, motiv pentru care “trebuie să regândim și să reformăm serios Europa”.

Istoria integrării europene, a indicat ea, a demonstrat că “prin crize ne asumăm responsabilitatea, că Europa avansează, se transformă, evoluează și se întărește”.

În opinia ei, dimensiunea extinderii UE trebuie abordată în ansamblu.

“Lumea nu ne așteaptă. Dacă nu îndrăznim să ne schimbăm, proiectul nostru colectiv va stagna și își va pierde relevanța. Trebuie să ne adaptăm la noua realitate geopolitică pe care am menționat-o deja. Dacă nu răspundem la apelul vecinilor noștri, alți parteneri geopolitici o vor face și vor umple golul de la granițele noastre. Am avut aceleași temeri înainte de extinderea din 2004. Cu toate acestea, istoria ne-a arătat că o Uniune Europeană extinsă, bazată pe obiective clare, servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională“, a spus Roberta Metsola.

 

Aceasta a precizat că acest imbold a reprezentat “motivul pentru care am luptat pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat la UE” și “pentru care credem că negocierile cu Balcanii de Vest trebuie să facă progrese”.

Însă, a atenționat ea, o astfel de perspectivă nu poate fi realizată fără reforme instituționale ale proiectului nostru politic.

O Uniune de 30, 33 sau 35 de membri nu va putea funcționa după aceleași reguli ca 27. Reforma structurii și procedurilor noastre instituționale, precum și reforma bugetului nostru european sunt esențiale. Adaptarea politicilor noastre structurale este la fel de mult pentru a se potrivi cu țările candidate cu mult înainte de aderarea lor, dar și pentru a permite Uniunii să le integreze”, a explicat Metsola.

Considerând că o Uniune extinsă, ambițioasă, unită, coerentă și eficientă este cel mai bun răspuns la populism și extremism, președinta Parlamentului European a conchis punctând că în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie 2024, “este mai important ca niciodată să reflectăm împreună asupra rolului pe care îl joacă Europa și, mai ales, asupra rolului pe care dorim să i-l dăm…”.

“Nu așteptați ca altcineva să facă acest lucru pentru dumneavoastră. Deci, mergeți la vot, găsiți-vă vocea, găsiți o cauză și luptați pentru ea. Credeți în Europa. Europa merită să fie apărată și noi toți avem un rol de jucat în acest sens”, a subliniat Roberta Metsola.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.18 mins ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE32 mins ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO2 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA2 hours ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

CONSILIUL UE3 hours ago

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

ROMÂNIA4 hours ago

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

ENERGIE22 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO7 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending