Alegeri în Germania. CDU/CSU conduce în sondaje. Care ar putea fi componența viitoarei coaliții de guvernământ

Cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare din Germania, un nou sondaj relevă susținerea pentru partidele politice germane, notează EU Observer.

Foto: www.ww2incolor.com

Astfel, alianța CDU/CSU are un avans considerabil în sondaje, fiind cotată cu 36% dintre preferințele algătorilor, în timp ce SPD, care s-a bucurat de o creștere în sondaje datorită alegerii în fruntea partidului a fostului președinte a Parlamentului European, Martin Schulz, are 21.5% din susținere, fiind o scădere față de lunile precedente. Verzii au 8% din susținerea electoratului.

AfD, partidul populist de extrema dreaptă, a câștigat un sprijin susținut în ultimele săptămâni ale campaniei, reuțind să fie cotată cu 11% din voturile cetățenilor germani, situându-se în fața  liberalilor (FDP) care sunt cotați cu 10% din voturi.

Așadar, posibilele coaliții de guvernământ sunt: CDU/CSU și SPD, iar cea de-a doua este cea dintre CDU/CSU cu FDP și Verzii, coaliție denumită și “Jamaica”.

Pe fondul unui val de sentimente anti-imigrație, partidul Alternative für Deutschland (AfD) a devenit al treilea cel mai apreciat de electoratul german. Fondat în anul 2013, el ar putea obține mai multe voturi decât minimul necesar pentru a trece pragul electoral de 5% și va accede în parlament.

Citiți și 

Sondaj. Un partid de extremă dreapta va accede pentru prima dată după 1945 în parlamentul german

Angela Merkel, în linie dreaptă spre al patrulea mandat. Cancelarul german, susținut inclusiv de 22% dintre votanții social-democrați

Martin Schulz o va înfrunta pe Angela Merkel: Fostul președinte al Parlamentului European candidează pentru poziția de cancelar al Germaniei

În sistemul “proporțional mixt” al Germaniei , alegătorii fac două semne pe buletinele lor de vot: unul pentru un parlamentar al circumscripției electorale și unul pentru o listă de partide. În Bundestag, 299 de locuri sunt rezervate deputaților din circumscripția electorală, aleși pe primul loc în trecut. Restul deputaților vin din listele de partide, alocate pentru a aproxima îndeaproape repartizarea votului de partid în fiecare din cele 16 state federale ale Germaniei după luarea în considerare a deputaților aleși în mod direct. Cel puțin încă 299 de deputați își câștigă poziția în acest fel, deși numărul poate fi mai mare. Parlamentul în exercițiu, de exemplu, avea 631 de locuri.

Pentru a putea accede în parlament, un partid trebuie să obțină cel puțin 5% din voturi la nivel național – sau să câștige trei circumscripții – pentru a putea să fie inclusă în procesul de alocare a locurilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.