Alegeri în Japonia: Premierul Shinzo Abe obține o victorie detașată pe fondul amenințării nord-coreene și care îi poate permite modificarea constituției pacifiste a țării

Premierul japonez conservator Shinzo Abe a repurtat o victorie detașată în alegerile legislative anticipate, potrivit primelor sondaje, câștigând astfel pariul său de a obține un nou mandat în fruntea celei de-a treia economii mondiale, pe fondul amenințărilor nord-coreene, relatează AFP.

Coaliția formată de Partidul Liberal Democrat (PLD, de dreapta), al lui Abe, și de partidul Komeito (centru-dreapta) este pe cale să câștige 311 de locuri din cele 465 ale Camerei inferioare, obținând astfel o majoritate de două treimi, potrivit estimărilor canalului privat TBS, bazate pe sondajele la ieșirea de la urne, precizează The Guardian.

Aflat la putere de la sfârșitul anului 2012, după un prim mandat ratat în 2006-2007, Shinzo Abe, de 63 de ani, va putea astfel să rămână la conducere până în 2022 și să atingă recordul de longevitate al unui prim-ministru japonez.

Înaintea acestor alegeri, coaliția sa guvernamentală dispunea de 318 locuri în Camera inferioară a parlamentului, dar scandaluri repetate i-au afectat imaginea, făcând să se contureze riscul unei înfrângeri în alegerile legislativele prevăzute inițial peste un an, informează Agerpres.

Odată cu noua sa majoritate confortabilă, el va fi încă și mai mult legitimat în fermitatea sa afișată față de Coreea de Nord, care a lansat deja două rachete pe deasupra arhipelagului nipon. Abe este favorabil poziției aliatului american, care constă în menținerea “tuturor opțiunilor” în perspectivă, inclusiv cea militară împotriva Phenianului.

FOTO: United Nations

The Guardian notează că victoria de duminică îi conferă lui Abe posibilitatea de a revizui constituția pacifistă a Japoniei pentru a recunoaște oficial forțele de autoapărare (SDF).

Articolul 9 din Constituție, care a fost scris de autoritățile de ocupație americane după înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, nu menționează statutul SDF și interzice menținerea “potențialului de război”.

Abe și susținătorii săi declară că revizuirea va acorda doar recunoașterea oficială a status quo-ului, având în vedere că interpretările constituției au permis Japoniei să construiască o armată mare și bine echipată.

Orice slăbire a credo-ului său pacifist este de așteptat să trezească nemulțumiri din partea Chinei și Coreii de Sud, pe fondul memoriei istorice a militarismului japonez în prima jumătate a secolului al XX-lea. Pe de altă parte, liberalii japonezi se tem că “normalizarea” forțelor armate ale țării va duce la implicarea lor în războaiele conduse de SUA.

Modificarea constituției necesită o majoritate de două treimi în ambele camere ale Diete japoneze și o majoritate simplă într-un referendum național.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.