Alegeri în SUA: Donald Trump, devansat de Hillary Clinton. Fostul secretar de stat a obținut de cinci ori mai multe fonduri pentru campania electorală decât magnatul republican

Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, se află mult în spatele rivalei democrate Hillary Clinton în privința strângerii de fonduri pentru campania electorală, conform declarațiilor financiare pentru luna mai, scrie DPA.

clinton trumpDonald Trump a strâns fonduri de 5,6 milioane de dolari în mai şi la final de lună avea în conturi 1,3 milioane. Echipa democratei Hillary Clinton a reuşit să adune în aceeaşi lună 28 de milioane de dolari, iar conturile sale de campanie aveau un total de 42,5 milioane de dolari, informează și Digi24.

Diferenţa dintre cei doi candidaţi este uriaşă. Echipa pentru cel care va fi candidatul democrat e compusă din 700 de oameni, în timp ce Trump are doar 70. Şi peste toate acestea, miliardarul a rămas şi fără şeful său de campanie Corey Lewandowski, pe care l-a concediat.

De când şi-a lansat candidatura, anul trecut, Trump a făcut împrumuturi către propria campanie în valoare de 46 de milioane de dolari, potrivit Reuters. Bani care ar trebui să-i recupereze deoarece există reguli clare pentru finanţarea alegerilor americane. Până la alegerile din noiembrie au mai rămas doar câteva luni şi în perioada următoare cheltuielile vor creşte exponenţial.

Surse republicane citate de New York Times susţin că există discuţii pentru un efort al partidului de a strânge fonduri. Comitetul naţional republican şi-a propus ca de acum şi până la alegeri să strângă jumătate de miliard de dolari, ceea ce semnifică 100 de milioane pe lună, mai notează sursa citată.

În stilul obişnuit, Donald Trump spunea cu ceva vreme în urmă că îşi va finanţa singur campania . În martie însă a revenit şi a declarat că va face strângere de fonduri, dar îşi impusese ca ţintă să strângă un miliard până în mai.

Chiar dacă Hillary Clinton stă mult mai bine, ambii candidaţi din acest an sunt departe de situaţia de acum patru ani. În mai 2012, candidatul republican Mitt Romney strânsese aproape 77 de milioane de dolari, iar Barack Obama – 60 de milioane. Fiecare avea peste 100 de milioane la dispoziţie în acel moment. Potrivti experţilor, alegerile din 2012, în totala desăşurare a lor, au implicat fonduri care au depăşit 2 miliarde de dolari. Pentru scrutinul din acest an se preconiza depăşirea acelei cifre. Cheltuielile de campanie ale tuturor candidaţilor din alegerile primare au depăşit un miliard de dolari în martie.  

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.