Turcia lui Erdogan: Președintele turc, reconfirmat la putere până în 2023 după un dublu scrutin istoric în care țara sa ”a dat o lecţie de democraţie lumii”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și partidul său AKP au câștigat duminică dublul scrutin – prezidențial și parlamentar – din Turcia, în urma unor alegeri marcate și de ample proteste în marile orașe ale țării. Victoria de duminică îi va permite liderului turc să rămână la putere pentru cel puțin încă cinci ani, până în 2023.

Recep Tayyip Erdogan a obţinut aproximativ 52,54% după numărarea a 99% din voturi în alegerile prezidenţiale şi parlamentare, în timp ce principalul său rival, Muharrem Ince (Partidul Republican al Poporului – CHP, social-democrat) a obţinut doar 30,69%, relatează The Guardian.

FOTO: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

”Naţiunea noastră mi-a încredinţat responsabilitatea de preşedinte al republicii”, a spus Erdogan, la Istanbul, în condițiile în care 
 a obţinut și o majoritate parlamentară pentru alianţa dominată de partidul său, Partidul Dreptate şi Justiţie (AKP), scrie și Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan: ”Turcia a dat o lecție de democrație”

Prezenţa la vot a fost de aproape 90%. “Turcia, cu o rata de participare la vot de aproape 90%, a dat o lecţie de democraţie lumii”, a menţionat de asemenea Erdogan.

Potrivit rezultatelor parţiale preliminare, Partidul Dreptate şi Justiţie (AKP) al preşedintelui Tayyip Erdogan a obţinut 43,8% din voturi în alegerile parlamentare, după numărarea a 80,5% din voturi, au indicat de asemenea media turce. Partenerul său de alianţă, Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP), a obţinut 11,52, în timp ce principalul partid de opoziţie CHP a întrunit 21,84% din voturi, au indicat posturile de televiziune, între care CNN Turk.

Citiți și Alegeri prezidențiale și parlamentare în Turcia. Cetățenii sunt invitați astăzi să voteze într-un dublu scrutin istoric, primul de acest fel după modificarea Constituției

Alegerile prezidențiale și legislative din Turcia erau programate pentru finalul anului 2019, însă au fost devansate la dorinţa președintelui, după ce Constituţia a fost modificată pentru a-i oferi mai multe puteri. 

Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

De 15 ani la putere și supraviețuitor al unei tentative de lovituri de stat

De altfel, cu o popularitate reconfirmată după puciul eșuat din luna iulie a anului 2016, Recep Tayyip Erdogan a promovat intens anul trecut organizarea referendumului privind modificarea constituției, proiect care îi oferă posibilitatea de a guverna Turcia până în anul 2029 şi de a beneficia de puteri executive extinse. Mai mult, din 21 mai 2017, Erdogan a redevenit grație modificărilor constituționale și liderul partidului de guvernământ, formațiune pe care a înființat-o în 2001 și cu care a câștigat alegerile legislative din 2002, 2007 și 2011.

Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de facto din anul 2003 de când a preluat poziția de prim-ministru pe care a părăsit-o după 11 ani, în 2014, când a câștigat alegerile prezidențiale. Anterior, între anii 1994-1998, a fost primar al celui mai mare oraș din Turcia și din regiune, Istanbul.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.