Connect with us

POLITICĂ

Alegeri locale 2020 | Constanța: Senatorul PNL Vergil Chițac câștigă funcția de primar după o competiție strânsă cu candidatul USR PLUS Stelian Ion

Published

on

© Vergil Chitac/ Facebook

Candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, este câştigător în cursa electorală, conform datelor parţiale transmise de BEC, după numărarea a 94,48% din voturile exprimate la alegerile locale de duminică, informează Agerpres.

După numărarea a 93.984 voturi, reprezentând 94,48% dintre cele 99.476 valabil exprimate, la o prezenţă de 38,08%, pe primul loc în cursa pentru funcţia de primar al Constanţei este liberalul Vergil Chiţac cu 28,43% din voturi, în vreme ce candidatul USR-PLUS Stelian Ion şi cel al PSD Decebal Făgădău se află la egalitate, cu 24,25%. 

Competiția electorală din Constanța a fost însă una strânsă. Rezultatele Exit-poll-ului CURS-Avangarde prezentat după închiderea urnelor îi dădeau la egalitate pe Vergil Chiţac şi pe Stelian Ion.

La anunțarea exit-poll-urilor, candidatul USR-PLUS Stelian Ion a declarat că, prin acest rezultat, oraşul “este smuls din mâinile unor mafioţi care l-au ţinut în subdezvoltare timp de 20 de ani”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă anunță amânarea rotativei guvernamentale: Am convenit să nu-mi depun mandatul până la soluționarea grevei din educație

Published

on

© Guvernul României

Coaliţia de guvernare a convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor, a anunțat șeful Executivului.

“Am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă şi am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea de premier”, a anunţat Ciucă, vineri, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

 

“Azi, ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi în fața responsabilității, după discuțiile din coaliție am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din educație, să menținem acest dialog ca să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale lor și să facem ca pe baza înțelegerii și rațiunii cu ei să găsim soluții, dar ele nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Am alocat sume considerabile, din 2022 până azi au fost alocate educației suplimentar 8 miliarde de lei de la buget. Viitorul țării trebuie să aibă predictibilitate. Toate se fac nu doar prin alocare de resurse, ci prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și mai complex privind dotarea sistemului de învățământ și specializarea tuturor cadrelor didactice”, a mai adăugat liderul PNL.

 

Continue Reading

POLITICĂ

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a adus joi, la Sibiu, un omagiu de Ziua Eroilor, evocând jertfa soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale în cadrul unei ceremonii care a avut la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava.

Aflat la Sibiu ca parte a programului vizitei de stat în România a președintelui german Frank-Walter Steinmeier, președintele Iohannis a apreciat că “este responsabilitatea noastră, a generațiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanității comise atunci, să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate și să construim o lume a păcii!”

“Dragi români, În fiecare an, marcarea acestei zile reprezintă un emoționant prilej pentru a aduce un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru libertatea și demnitatea poporului nostru, pentru independență, unitate și suveranitate, pentru eliberarea de tiranie și protejarea democrației, pentru apărarea credinței strămoșești, a intereselor naționale și a înaltelor valori fundamentale umane. Avem datoria morală să cinstim memoria eroilor noștri și să-i onorăm cu înaltă prețuire pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi un stat de drept, liber și democratic, membru al familiei europene și euroatlantice. Ziua Eroilor ne oferă, totodată, prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem față de generațiile viitoare”, a spus șeful statului.

 

Potrivit lui Iohannis, este rândul generației actuale să înfrunte, “cu demnitate și curaj, riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică în pace, într-o lume liberă”.

El s-a adresat și “distinșilor veterani de război”, spunând că “națiunea română vă este recunoscătoare pentru abnegația și devotamentul de care ați dat dovadă sub culorile drapelului național”.

“Mă înclin în fața dumneavoastră și vă transmit aprecierea și respectul tuturor românilor pentru sacrificiile făcute. Totodată, folosesc acest prilej pentru a transmite un gând bun tuturor militarilor noștri care își desfășoară, în prezent, cu devotament, serviciul militar atât în țară, cât și ca parte a angajamentelor externe asumate de România”, a completat președintele.

Înaintașii noștri, în lupta lor pentru desăvârșirea unității naționale și crearea statului național român, suveran și independent, au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul cultural și politic european“, a apreciat Klaus Iohannis.

Șeful statului a evocat și “moștenirea prețioasă lăsată de eroii noștri”, care “ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acțiuni care aduc atingere valorilor esențiale pe care le respectăm și care ne definesc ca națiune europeană”.

“Astăzi, România, în calitate de membru NATO și al Uniunii Europene, reprezintă un furnizor de securitate în Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și este un stat pe deplin angajat în eforturile internaționale de apărare și garantare a respectării libertății, democrației, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale. Într-un context în care suntem martorii unui conflict militar la granițele noastre, care ne aduce aminte de ororile conflagrațiilor mondiale din secolul trecut, avem obligația morală față de înaintași, dar și responsabilitatea față de cetățenii țării noastre de a acționa ferm, alături de partenerii și aliații noștri, pentru apărarea valorilor în care credem. În această zi de sărbătoare națională, ne înclinăm cu adâncă recunoștință și respect în fața jertfei înaintașilor noștri. Cu prețul vieții lor trăim astăzi în libertate. Suntem datori să-i onorăm pe eroii noștri nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte. Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o, de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile care vor urma. Glorie eternă eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți martirii neamului, iar amintirea lor să rămână veșnică în sufletele noastre!”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că, în opinia sa, calendarul iniţial al rocadei guvernamentale poate fi respectat şi, “în varianta optimală”, acest calendar se va încheia pe 30 mai, șeful statului insistând că această rotație în cadrul coaliției PNL-PSD-UDMR trebuie să se desfășoare “sticlă”.

“După părerea mea, calendarul iniţial poate fi respectat. Vineri ar începe procedura şi în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus şi celor din PNL. I-am rugat să trateze negocierile în coaliţie şi cu greviştii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilităţii guvernării, stabilitatea generală în România, fiindcă numai de instabilitate şi de certuri politice nu avem nevoie“, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în cadrul unor declarații comune de presă cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită de stat în România.

Președintele a asigurat că imediat după ce se inițiază procedura și premierul își depune mandatul, va iniția următorii pași, care presupun consultări cu partidele parlamentare și desemnarea unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru

Nu am niciun interes să trag de timp și să apară sincope și incertitudini. Această rotație trebuie să se desfășoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, sticlă, fiindcă oamenii trebuie să vadă că nu e vorba de tras sfori, de negocieri care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care și-a însușit-o Coaliția de la bun început. Se pune în practică și mergem mai departe”, a mai declarat Iohannis.

 

Continue Reading

Facebook

NATO15 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO16 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO17 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.2 days ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA2 days ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE2 days ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO3 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA4 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending