Pentru ce mergem la alegeri europarlamentare?

 Pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand 375 de milioane de alegatori europeni, din 27 de state membre vor merge impreuna la vot. In perioada 4-7 iunie 2009 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European concomitent in toate tarile membre ale Uniunii Europene pentru mandatul 2009-2014. Cei 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European vor fi alesi pe data de 7 iunie 2009. Departamentul de Afaceri Europene va pune la dispozitie informatii utile despre Parlamentul European, istoria si importanta sa. Alegeti in cunostinta de cauza!

Detalii pe http://www.dae.gov.ro/index.php?pag=articol&pid=67&sid=67

In continuare, 10 motive ca sa mergeti la vot.

Da, dvs. decideti. Prin vot.

Prin votul exprimat in alegerile pentru PE, alegeti reprezentantii care va vor influenta viitorul si viata de zi cu zi a aproape 500 de milioane de concetateni europeni. Daca nu va pasa, ii va pasa altcuiva, care va decide cine sa va reprezinte in singura adunare paneuropeana aleasa prin vot direct. Deputatii alesi in PE vor trasa viitorul Europei pentru urmatorii 5 ani. Alegeti-va Europa pe care o doriti! Daca nu votati, nu va plangeti!

Deputatii europeni – Vocea dvs. in Europa
Deputatii dvs. europeni reprezinta vocea dvs. in Europa – de ce ati irosi oportunitatea de a va face auziti? Ales o data la fiecare cinci ani, Parlamentul European este un actor important si puternic in procesul decizional al Uniunii Europene. Voturile sale contureaza legislatia finala a UE care va influenteaza viata de zi cu zi, fie ca este vorba de alimentele din farfuria dvs., de costul unui carucior de cumparaturi, de calitatea aerului pe care il respirati sau de siguranta jucariilor copiilor dvs.

Este dreptul dvs. sa votati!
Ca cetatean european, dreptul la vot in alegerile pentru PE este unul dintre drepturile dvs. fundamentale si posibilitatea dvs. de a avea un cuvant de spus in modul de functionare al Uniunii Europene. Prin vot, hotarati alaturi de ceilalti alegatori cine ii va reprezenta pe oamenii ca dvs., familia si prietenii dvs., vecinii si colegii de serviciu din Europa. Si, ca cetateni europeni, puteti vota (sau candida!) in orice tara din UE ati locui, chiar daca nu sunteti cetateni ai respectivei tari. Mai mult decat atat, nu va costa nimic!

Votul dvs. este pentru poporul, planeta si prosperitatea dvs.!
Batrani sau tineri, studenti sau pensionari, femei sau barbati, angajati sau someri, oameni obisnuiti sau cu perspective alternative, oraseni sau agricultori, Europa ne priveste pe toti, chiar si atunci cand nu ne dam seama! Datorita Uniunii Europene, putem acum circula, studia sau munci usor in strainatate. PE depune neincetat eforturi pentru un mediu mai curat, pentru substante chimice mai sigure, pentru servicii si slujbe mai bune. Este in acelasi timp un fervent sustinator al drepturilor consumatorilor, al egalitatii de sanse si al drepturilor omului atat in UE, cat si in afara acesteia.

Un singur tur de scrutin – 375 de milioane de alegatori
In iunie 2009, veti avea o oportunitate unica de a merge la vot impreuna cu alti 375 de milioane de alegatori europeni. Pentru ce? Pentru a alege atat singurul parlament transnational si multilingv ales in mod direct din lume, precum si singura institutie a Uniunii Europene aleasa in mod direct! Ales de cetatenii europeni din 1979, Parlamentul european reprezinta azi aproape o jumatate de miliard de oameni.

Deputati europeni cu greutate
In cele mai multe cazuri, deputatii europeni au aceeasi greutate ca si statele membre in procesul decizional al UE. Cea mai mare parte a legislatiei care priveste viata noastra de zi cu zi este adoptata la nivelul UE de catre deputatii in PE in cooperare cu ministrii statelor membre. O mare parte, probabil cea mai mare parte, a legislatiei in vigoare in tara dvs. reprezinta transpunerea actelor europene votate de reprezentantii dvs., deputatii europeni. Si nu numai legislatia, ci si fondurile pentru noi drumuri, plaje mai curate, cercetare, invatamant, ajutor pentru dezvoltare. Deputatii europeni decid de asemenea unde se duc banii nostri.

In curand, deputati europeni cu si mai mare greutate
Cu noul Tratat de la Lisabona, de indata ce acesta va putea fi pus in aplicare, puterea de decizie a deputatilor europeni cu privire la afacerile europene va creste inca odata. Acesta va pune Parlamentul, in calitate de legiuitor, pe picior de egalitate cu ministrii statelor membre in aproape toate domeniile politice ale UE. Parlamentul va alege de asemenea presedintele Comisiei Europene, sporindu-si astfel controlul asupra executivului UE. Mai mult, in calitate de cetateni europeni, veti avea dreptul sa initiati legislatie europeana.

Votati pentru diversitate!
Europa isi alege noii membri in iunie 2009. Provenind din 27 de tari, acesti deputati europeni reprezinta o gama variata de partide politice, circumscriptii si perspective nationale. In Parlament, marea majoritate a deputatilor se organizeaza in grupuri politice in functie de afinitatile lor politice. Astfel, Parlamentul, ca si Europa, inseamna diversitate, pe care acesta si-o asuma si o omagiaza. Se vorbesc 23 de limbi in Parlamentul European.

Este vorba de politica. Democratie.
Iubiti Uniunea Europeana? O urati? Aveti inclinatii de dreapta? Sau de stanga? Exista o problema care va intereseaza in mod deosebit? Sunt schimbari pe care doriti sa le vedeti? Masuri care nu mai pot astepta? Investitii care trebuie realizate? Alegeti deputatii europeni care va impartasesc viziunea si toate dorintele dvs. pot deveni realitate. Aceasta este democratia.

Un mic efort, o mare realizare
Veniti la vot! Nu dureaza decat cateva minute! Poate il puteti combina cu o plimbare in parc sau cu o iesire intr-o cafenea. Faceti un mic efort pentru a spune Europei ce doriti. Apoi, este usor sa urmariti ce fac deputatii alesi pentru dvs.

Vizitati: www.europarl.europa.eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.